Magról kelt ribizlivel van valakinek tapasztalata? Elég sok van a kertben, a diófa alatt egy nagyobb már virágzik, és látszanak rajta a kis zöld bogyók. Találtam rajta néhány száraz fürtöt is, ezek szerint már tavaly is termett, csak nem vettem észre. Kíváncsi vagyok, milyen ízük lesz, jó korainak tűnik. Meglehetősen árnyékos helyen van, de hát ő választotta.
A Kelvedon csodájával nekem sem stimmelt valami, itt-ott lézeng néhány növény. A Delikett viszont szépen sorol. Újra már nem vetek borsót, kelleni fog a hely másnak. Idén kicsit kisebbre veszem a veteményest, oda ültetem a dáliák nagy részét is, az lesz brokkoli helyett. A kelbimbókat az ágyások szélére ültetem egyesével meg hármasával, annyival rövidebbek lesznek az ágyások. Még egyik évben sem sikerült megenni az összes répát, hagymát, téli retket, úgyhogy elég lesz kevesebb is. Már most látszik az erős saláta túltermelés is, nagy halmokat tömök magamba, de meg sem látszik. És ez még csak az első, áttelelt adag, utána jön még a Kobak. A helyük meg kellene a korai paradicsomnak, a fóliában a paprikának. Legföljebb egy hónapunk van, hogy mindet kiegyük. Minden más nálam is elég szépen kikelt, a hibrid cékla lett még elég hézagos. Magnak bedugdostam 5 sárga céklát, amelyek egészségesen kezdtek hajtani a pincében. Már szép leveleik kezdenek nőni.
Pont azt akartam kérdezni, hogy mikor kell letakarni a retket fátyolfóliával? Nekem is most dugták ki a fejüket, ezek szerint takarjam le, hátha nem lesz kukacos. Tavaly is a francia reggeli nevű retekmagot vetettem és jó lett nagyon. Mellette levő sorba póréhagymát vetettem, nem tudom az mikor kel, nem írtam fel tavaly hogy volt. Idén már okosabb leszek, tavaly volt az első kertem, mindent összeültettem a kb. 25 négyzetméteren:):) a kezdők lelkesedésével, még krumplit meg kukoricát is:):). Azért termett szépen minden saját palántákból és ezt itt tanultam tőletek, utólag is köszönet:)
Itt is kevés esett, nagyjából az egész átázott réteg rá tudott ragadni a cipőtalpra. A levelek alatt száraz maradt a talaj. Viszont előbújtak a csigák, rengeteget összeszedtem. Reggel még hiába mentem ki begyűjteni, harmat sem volt, nem jöttek elő. Rebarbarából már csírázik az utánpótlás. Ezeket igyekszem kigyomlálni, nem fér több. Viszont ezek szerint jó még a mag, van begyűjtve vagy fél kiló.
Hazaérek, napnyugta, friss esőillat a kertben, virágzó fák. Gyönyörűűűű! Örömöm egy kicsit csökkent, mikor leásva, kiderült, hogy csak a felső 1 cm ázott át. Bp-n ilyen mély tócsák voltak... Fügét ültettem, és 10 centiig csontszáraz, 40 cm-ig épphogy nyirkos a homok. Viszont annyi kis növénykém van szerteszét, hogy kannával már nem fogom győzni. meg kell csináljam a slaggal elérhetőséget mindenhova. A retkem még csak két-négyleveles, lassan ideje akkor letakarni. Köszi az ötletet Nóra! ;) Érdekes, az egészen kicsi rebarbara nem eredt meg, a nagyobb viszont zokszó nélkül tűrte az átültetést. Egyiknek meghagytam a virágát, kiváncsi vagyok, milyen lesz ....
Na, megvolt a nagy eső. Itthon mértem, 1 mm, és valószínűleg a kertben is ilyesmi. Nagy elképedésemre kel a zöldség és a répa, pedig nagy száraz rögök közé kerültek, nem is elég korán, viszont nem sokkal később kaptak egy kis esőt, azóta sem volt egy szem sem, a mait kivéve. Múlt héten rotáltam a még üres részt, hát rendesen csörögtek a rögök. Holnap ide megy a cékla... Az ilyen nagyobb dolgok, mint borsó, hagymák, természetesen szépek, lent még van nedvesség. Az öreg rokon szomszédnak már ki van kelve a krumplija, ezért kikapartam az enyémet, ami már 2 hete földben van, és még hajtása sincs. Jó, hogy olvastam itt a csipkés szélű retekről, holnap Bi-58-azom a szilvákat, majd a reteknek is nyomok egy kicsit.
drazsirozott vetomagot (zoldsegek) szeretnek vasarolni, de nem talalok a neten boltot ahol lenne. elvileg a kertimag.hu (rede) arul, de a webshopban nincs ilyen csak az info oldalukon. tudna vki segiteni hol talalok? leginkabb salata es repa erdekelne. koszonom!
Érdemes fefektetni egy csavarodás mentes slagra? Nekem még az építkezésről megmaradt zöld vacak van. Ami régebről megvan már 3/4"-os lett a 1/2"-osból. :) Nagyon vacak, hogy folyton egyengetni kell, hogy ne törjön meg.
Azt hogy éritek el hogy locsolás közben a slaggal ne sodorjátok le az ágyásokat, karókat vertek az ágyások sarkaira?
Nálunk is azóta nem esett, hogy 2,5m^3-nyi tartályt leástam, betemettem és belekötöttem a csatornát. Annyi víz van bennük, amennyit csapról beleengedtem, hogy megnézzem nem erszte-e valahol. :) Volt tavalyról csalánlevem, azt ellocsoltam a borsóra meg az eprekre, a haygmamagot meg a gyógynövényeket csapról locsolgatom asténként. Minden második este kell, mert nem áztatom át a talajt, a magog úgysincsennek mélyen. A kakukkfüvem nem akar kelni. :( a gyom már gyönyörű a helyén és nagyon hálás a rendszeres locsolásér.
A gyümölcsfák közül csak az idén ültetett diót locsoltam, de ha még sokáig nem esik, akkor a többi kis fát is meg kell locsolni, oda meg sok víz kell.
Pedig amikor a gép a tartályoknak ásta a gödröt két méter mélységig végig nedves volt a talaj. Mondjuk a felső 6-8cm kivételével most is nedves.
Nekem a ribizli még csa virágzik, a fekete ribizli bimbós, a brüszkén viszont már vannak termések. A terméskötődés mit jelent? Sok mindent olyankor kell öntözni. Az az időszak, amikor a virág lehull, vagy kicsit előtte?
Budán most esik. (végre!) 4 napig nem voltunk itthon a forróságban, szerencsére a kolléganőm a közelünkben lakik és elvállalta a locsolást, így a palántaállományom szépen átvészelte ezt az időszakot. Viszont a paradicsomok levelei úgy tűnik, kicsit megpörkölődtek, pedig tettem föléjük fátyolfóliát árnyékolónak (kb. fél méter magasra, a levegő tudott alatta mozogni) Lehet, ez a megoldás így kevés??? Amiket a zsályabokor árnyékába tettem, azok jobban néznek ki.
Tegnap elővettem a slagot, és jól belocsoltam az egész veteményest. Átültettem néhány növényt, elég nagy gödröket kellett ásnom. A gödrök alján is száraz volt a föld. Mióta itt örvendeztem pár hete, hogy milyen jó porhanyósra száradt a talaj, egy szem eső nem esett, legfeljebb egy kis szitálás volt, ami a port sem verte el. Abban reménykedtem, hogy a locsolás meghozza az esőt, de eddig csak üvegház tetején produkált egy egesz finom kis kopogást, látszni nem látszott belőle semmi. Azért még reménykedek, hátha...
A fóliában csak akkor nem lesz kukacos, ha nincs kinyitva. Szellőztetni csak úgy lehet, ha fátyolfólia vagy szúnyogháló van a nyílásban. Korábban mindig odabütyköltem egy darab fátyolfóliát, és hibátlan retkek és újhagymák nőttek. Tavaly napközben fedetlenül nyitva hagytam. Az újhagymából elég sokat meg tudtunk enni, de mire rendesen megnőtt, elkezdett kukacosodni. A retek egy az egyben ment a komposztra, nyüzsgött. Idén sem volt türelmem vacakolni a fátyolfóliával, egyszerűen csukva hagytam a sátrat, csk szedni és locsolni bújok be. Van rajta egy pici szakadás, ott lehet bekukucskálni. Csak úgy süti a szemem a kiáradó forróság. Ennek ellenére a hidegtűrő zöldségeknek semmi baja, a retek már kezd hízni, a saláta legalább háromszor akkora, mint ugyanazokból a palántákból a szabadföldi és a fátyolfólia alatti. Az újhagymát meg már esszük, nagyon finom édes. Úgyhogy valószínűleg nem a hideg a lényeg a korai vetésnél, hanem a nappalok hossza.
Én késő ősszel vetettem retket, szép nagyok lettek nekem is, de csupa kukac az összes. A nagyapám azt mondta, hogy mikor neki még volt fóliasátra, abba nagyon korán elvetette a retket, és ott gyorsan megnőtt, kukacok nélkül, mert akkor még hideg volt nekik. Nem tudom, én vetettem a fólia alá korán retket, de sztem ez is kukacos lesz. Nézegettem ma az epreimet, szépen kivirágoztak. Valaki egyszer mondta hogy kálium oldatot kedveli az eper, szerintetek adjak nekik? Elvetettem ma a korai babokat is, és kipalántáltam a maradék zelleremet, illetve a korai lilakáposztákat. Kiültettem a korai karfiolokat is, remélem nem lesz már fagy. Odakinn már nagy a borsó, a ribizlik már elvirágoztak és nőnek rajtuk a bogyók, és a március elején ledugdosott szőlőim is kihajtottak. Az egyik vetés almapaprikám nem kelt ki, úgyhogy azt újra kell vetni. Nem tudom mért nem keltek ki, ugyan ebből a magból másik ládába kikeltek, lehet hogy a földdel nem volt valami rendben. A sonkahagyma is nagyon hiányosan kell, ma gyomláltam ki, de kész kihívás volt megtalálni a kis gaz közt.
Én minden évben megfogadom, hogy kínlódok többet a retekkel. Persze mégis minden évben vetek.Most is van,de már tele van apró lyukkal a levélzete és biztosan kukacos is lesz. Nem hagyom kiszáradni se,de mégse sikerül.
Nekem felváltva van kétfajta hónapos retek, és a saláta+ hagyma. Kb. 30 centis a sorköz. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, nagyon riogatnak a retekkel, hogy nehéz belőle szépet termelni. Vannak erre trükkök?
Tavaj nem sikerült a retek, hiába volt mellé ültetve saláta. Akkor eldöntöttem, hogy idén közös sorba vetem őket. Egy dobozban összekevertem a retek és salátamagokat és úgy vetettem el. A saláta szépen kikelt, de retek egy darab sem. Ennek mi lehet az oka, annyira mégsem barátok? 4 féle retekről van szó, úgyhogy nem a mag a hibás. A retek magjának csak a héját találtam meg. (csávázott, viszonylag könnyű megtalálni) Mi lehet az oka?
Más:
A palántáimat kerti föld- virágföld keverékébe vetettem és pikírozás után is ilyet használtam, ha egy kicsit hagyom kiszáradni, egész lecsökken a föld térfogata és összeáll, mint egy vályogtégla. Kevernem kellene bele homokot? Vagy a földet hagyjam ki?
Én úgy vettem észre, hogy a kenőszappan sokkal jobb, mint a csalán. Csanalat is szoktam bele tenni. 12-24 órát szabad csak állni hagyni, különben lebomlanak a hatóanyagok.
Nekem is olyanok a palántáim, mintha Mg vagy Fe hiányuk lenne, ami a könyvem szerint lehet a túl kötött talaj miatt is. Nem tudom, lehet, hogy nálam az is szerepet játszik, hogy az üvegházként funkcionáló melegágyban vannak éjjel is és aazért nem fejlődnek rendesen. Nappalra fel van nyitva az üveg.
Köszi, idén próbálok gyűjteni! Nekem sem volt timsóm, de valahol kihámoztam, hogy az a lúgosításhoz kell, így helyette kapott negyed literre számítva két ek. szódabikarbónát. Működött. (Én lilakáposztát , céklát használtam idén pluszban, álomszép pasztell türkizek-kékek-levendulák- antikrózsaszínek lettek- persze csak hófehér tojásból) A kurkuma por nem sült rá a tojásokra? Nekem két éve igen, ezért idén leszűrtem, úgy főztem- lehet, h. ez volt a baj.. :(
Ha hideg tojást hideg hagymalében áztatsz negyed-fél órát, szép narancssárgád is lesz..
Egy egész zacskó kurkumát beleszórtam annyi vízbe, amennyi 7 tojást kényelmes ellep, és abban főztem meg a keménytojásokat, kb. 20 percig, de lehet, hogy tovább. A szín erősen függ a tojás héjától, nekem is lett egy halvány bézs. A barna héjú altalában jobb. A bodzát akkor szárítottam, mikor érett, a leszemezett bogyókat szétterítettem újságpapírral bélelt zöldséges rekeszben. Ha nem párás az idő, és nem felejtem el rázogatni, nem penészedik. Próbáltam fürtben is szárítani, de úgy könnyebben penészedik, és rosszabb tárolni, nehéz utólag leszemezni. Ha nincs csavaros üvegben, könnyen molyosodik. Sőt, az üvegben is előfordulhat, nyilván szárításkor rápetéznek. Ezért mélyhűtőben tartom. Tojásfestéshez jó lenne szárastul is, de mézeskalács mázhoz is használom, abba gusztusosabb tisztítva (bár elég kb. 20 szem). Akartam egy kevés timsót is adni a léhez, de nem találtam. Jó így is, de akkor lehet, hogy kékebb lett volna. Régebben próbáltam festőmályvát is, szép kékes szürke lett. Most nincs kéznél. Kifújt tojáshoz nem jó, mert fakul. Érdemes porzós nyárfabarkát is gyűjteni, ha sikerül elcsípni egy bőven potyogtató fát száraz időjárásnál. Legjobb a fekete nyár, jegenye. A járdát lilára festi, tojáshoz timsóval kell használni, zöld lesz. Hasonló a kutyabenge, varjútövis bogyó is, de ahhoz nehéz hozzájutni.
Nóra, szép színűek lettek a tojásaid! A kurkumás nekem idén nem sikerült, csak halvány bézs lett belőle.. :( Te hogyan festettél vele? A bodzát mikor gyűjtöd és hogyan szárítod? Festőmályvát még nem próbáltál?
Irigyellek Benneteket a gyönyörű palánták miatt... nekem sajna, építkezési anyag borítja be az egész kertet, jó, ha majd a paradicsomot ki tudom ültetni..