Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7770
A kötélsorok közé ültetek egy sor paradicsomot, kétfele a zsinegekhez kötözve. Valamennyire ritkítom, de nem törekszem szigorúan egy v. kétszáras nevelésre. Szeretem, ha el lehet köztük bújni, az apró bogyójúak egyszárason nem is teremnének eleget. Így se sokkal érzékenyebbek a betegségekre.
A fátyolfóliát szabadban használom. A kukacok legyek lárvái, a fólia alatti zöldséghez nem férnek hozzá a legyek. Elég egyszerűen lehet fóliaalagutat csinálni műanyag csőből, ha visszaolvasol, fogsz találni képet.
Előzmény: Mom (7761)
Bobbo Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7769
Tanácsot kérnék!

Az eper töveken hemzsegnek a hangyák. Minden tőnél látszanak a lukak ahonnan jönnek fel, közvetlenül a tő mellett. Tetvesnek nem látom a leveleket.

Mit érdemes használni a hangyák ellen - az eper most virágzik.

köszi
Vezso Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7768
Kösz a válaszokat, szerintetek ha átültetem őket, az segít? Mennyire merjem lemorzsolgatni róla a földet? Vagy tényleg csak öntözzem be Wuxallal? Most az lehet a baj, hogy nincs benne tápanyag, vagy csak nem tudja felvenni?
Hesperos Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7767
Szia!

Este hozom a képeket az állványokról, délelőtt gimiben vagyok. Eperből először nekem is csak 20 tövem volt, aztán szépen nőtt az állomány.
Előzmény: Mom (7762)
katbo Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7766

Köszi Nóra!

Szerintem is a rendszertelen locsolás áldozata lett az idei retek. Sajnálom nagyon, mert ezt leszámítva szép egészségesek voltak.

Előzmény: CBNora (7748)
il1321 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7765
még én sem jártam így. A második fajtának vetett Zsuzsi borsó 25 dkg-jából NÉGY szál kelt ki, pedig én locsoltam is:(
Előzmény: Vezso (7751)
il1321 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7764

Szia! Majd este jövök én is vissza, csak most gyorssegélyként válaszolok.

Zöldségféléket még vetheted. Én úgy vetettem, hogy kis barázdát húztam kb 2 cm mélyet, locsolóval beöntöztem. ebbe vetettem a répát, petrezselymet, paszternákot. Ezt homokkal fedtem, jól letömörítettem, és mindennap meglocsoltam alocsoló rózsájával reggel. este, csak annyira, hogy nedves legyen.. Két hét alatt kikeltek.

Ugyan ez a baja a reteknek, ez már régebben is baj volt. Retket csak locsolással lehet eredményesen termeszteni. MINDÍG nedvesnek kell lennie a talajának, mert a földibolha ezt nem szereti, meg vegyesen salátával, mert az meg riassza. Ellenkező esetben lelegelik a levelét. A ruccolánál, és más keresztesvirágúnál (karalábé, káposzta) is ugyanez a helyzet, a földibolha száraz, poros talajon szaporodik, és kiluggatja a növény levelét.

Majd este hozok képeket én is.

Előzmény: taormina1 (7763)
taormina1 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7763
Sziasztok, régen voltam itt, mert nem érek rá; a késöi kezdés miatt jóformán maga alá temet a kerti munka.
A zöldségtermesztéssel szerzett tapasztalataim az idén katasztrofálisabbak, mint eddig bármikor. Majd este ideírom öket, most csak annyit szeretnék gyorsan megkérdezni, hogy petrezselymet, répát retket ilyenkor lehet-e még még újravetni? EGYETLEN szál se kelt ki tudniillik.
A retek kikelt ugyan, de két szikleveles korában a leveleit szitává lyuggatta valami kártevö;Nem hiszem, hogy kiheveri. A ruccolával ugyanez a helyzet;mi lehet ez?
Uborkát, tökféléket még egyáltalán nem vetettem, nem késö még?
Mom Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7762
mi is ma ültettünk el jó pár tő epret (a végén is csak fele annyi lesz, mint a tiéd)
csak imádkozni tudunk, hogy megmaradjanak...mondjuk ezek itt voltak eredetileg is a kertben, csak az előző tulaj hagyta nagyon elgazosodni őket, mi meg tavaly jól lefűnyíróztuk szegényeket, pedig nagyon finom és nagyon sok volt! be is jelentkezett is az eggyel korábbi tulaj, hogyha van pár tő, akkor szívesen átvenne, mert ő is nagyon szerette. most kikapkodtuk azokat, amik megmaradtak és új helyre lettek költöztetve - kaptak alulra fekete fóliát is :)
Előzmény: Hesperos (7757)
Mom Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7761
wow, de profi - hogy működik? mármint a párhuzamos kötélsor közé megy _egy_ sor paradicsom? hozzá van kötözve, amikor eléri a zsinórokat, vagy csak közé van igazítva? málnát láttam ilyen dupladrótos megoldással valahol a neten, de az sztem sokkal könnyebb. ha hozzá van kötözve, akkor miért kell két sorban zsinór? vagy kétszálasak a paradicsomaid? (nemtom, hogy mondják profin)

a korábbi válaszodar (7757), akkor nem türelmetlenkedem velük...fátyolfólia működik szabadban is? (nincs fóliasátrunk vagy üvegházunk). egyébként hogyan? mármint ez ellen a kukac ellen fentről kell védeni a retket?
Előzmény: CBNora (7760)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7760
Nálunk a fakarók tőből kitörtek a magas paradicsomok súlya alatt. Aztán a férjem gyártott vasállványokat (azok hegesztve is vannak).
Előzmény: Mom (7759)
Mom Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7759
nagyon jó, köszi a fotókat, kíváncsi vagyok majd az újakra is :)
támrendszerhez mi a legjobb alapanyag? ilyeneken töprengek, hogy faoszlop legyen-é vagy vas? milyen paraméterekkel jó már (?x?x? cm-es) - heggeszteni nem nagyon fogunk tudni :(
karónak jó lehet a bambusz is talán...
igen, én is a felfuttatós paradicsomra gondoltam - félre is értettem, rosszul is használtam a szót, de arra gondoltam.
Előzmény: Hesperos (7756)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7758
Nálunk a hveteónapos retek mindig több volt, mint egy hónap. Idén február 28-án vetettem fóliába. Ma húztam ki az első kettőt. Még hízhat.
Az újhagymát január 22-én dugdostam be a fóliába, egy hete esszük, de ezek kövér sarjhagymák voltak. Amit a Stuttgarti dughagymából dugdostam, még nem elég nagy, de nemsokára ehető. Persze a tavasszal duggatott nyilván gyorsabban fejlődik, csak mi olyat nem szoktunk ültetni. Szabad földben eddig nem sikerült újhagymát termesztenünk, mire megnőtt, kukacos lett. Ha fólia alatt van, vagy fátyolfóliát teszek rá, nem lesz kukacos, és gyorsabban nő. Télire jó szabad földben is, a hagymák nagy része túléli a kukacosodást, kikelnek a legyek, és a hagyma nő tovább. Csak újhagymának gusztustalan.
Előzmény: Mom (7755)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7757
Kaptam ma 170 tő epret, ki akarták dobni őket én meg láttam aztán hazahoztam. Szerintetek van esélyük? Elültettem őket, jól beiszapoltam, kaptak forgácsot a tövükre mint a többiek, sőt két sort már csepegtetőre is kötöttem, hogy folyamatos legyen a vizük... Kálium oldatot nem mertem nekik adni, azt csak a nagyok kapják.

Szépen kinyílt az orgona is itthon.

A borsó is nő szépen

Az kert nagy rendbontója

És az én kis takarítóim, akik takarítják az árokpartot a kukoricának.
Hesperos Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7756
Szia! Persze, lesz róla ha még nincs, de lehet hogy valamelyik képen látszik. Igazából még az enyém sem sincs stabilizálva. (Lehet hogy félreérted a lugast... Én a paradicsom fajtára utalok vele, mert a Lugas F1 egy nagyra növő fajta, aminek kell állvány. Tehát ez nem lugas alakba futtatja, egyszerűen felfele.)
Én össze fogom kötni az uborka állvánnyal, úgy hogy derékszögű trapézt adjon ki a formája a merevítőrudaknak, mert azt mondták az a legstabilabb amit ebből kihozhatok.
Uborkahálóra én is csak ebben az évben szántam rá magam, eddig egyszerűen drótkerítésre futott, de mindenki csak dicsérte hogy milyen jó, úgyhogy belevágtam.
Az állványokról most hirtelen csak ilyen képeket találtam, talán a legutolsó a legjobb kép, de holnap készítek jobbakat. ( A nagy állvány kb 2,5 méter magas, a középső lábát azóta megheggesztettem, mikor a kép készült még csak készülőben volt.
Előzmény: Mom (7753)
Mom Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7755
ezeket is köszönöm, azt hiszem egy fokkal közelebb áll hozzám ez a lazább gyomszemlélet :)

más:
ma megpróbáltam kiegyelni néhány sűrűbbre sikerült retket: volt ahol az összeset kiszedtem...azt is, amit nem kellett volna...:(
gyorsan átvittem őket egy másik ágyásba, elvileg 1-2 hét elég kellene, hogy legyen nekik, nem? a hónapos retek az tényleg egy hónap?
ja, másik dilemmám: tavasszal dugványozott hagymából kb. mennyi idő alatt lesz finom újhagyma? vagy ez hülye kérdés? nem így "készül"? :-/
Előzmény: CBNora (7747)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7754
Próbáld meg öntözni vele, hátha segít.
Én mindig Florasca B-t veszek, abban eddig mindig szépek lettek. Keverni sem szoktam, csak a növényke gyökere körül van egy kis homok. Idén már elég nehéz volt hozzájutni, külön meg kellett rendelni. Nem azt hozzák nagy tételben, mert drágább, mint egy másik. De már én is jártam meg egyszer másfajta földdel, amíg tudok szerezni, nem kísérletezek mással.
Előzmény: Vezso (7750)
Mom Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7753
köszönöm a biztatást és a kapás-gyomos válaszokat.
uborkahálót már vettem, próbacseresznye alapon.
a paradicsomnál a karó az karó, gondolom - a lugashoz való bevált állvány már inkább érdekes....esetleg van fotód róla?
Előzmény: Hesperos (7749)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7752
Az enyém is 2007-es volt, és nagyon gyatrán kelt. Az Kelvedon csodája.
Előzmény: Vezso (7751)
Vezso Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7751

Csak érdekesség:

korán megvettem a borsómagot, aztán elültettem elvetettem (ezt most tényleg így írtam először :), ZKI rajnai törpe. Elfogyott a mag, csak egy sorra való marad, de még kellett volna egy ágyásra. Vettem ugyan azt a magot, ugyan abban a kiszerelésben, majd az új ágyás első sorába vetettem a régebbi magot, aztán az újat. Az új messze lepipálta a régebbit, mintha nem is ugyan az a mag lenne, pedig meg mernék rá esküdni, hogy ugyan azt vettem. (már nincs meg a tasak)

Aztán rájöttem, hogy amikor megvettem akkor kérdeztem, hogy miért 2007-es a mag azt mondták csak ez van. Két héttel később apa ugyan ott 2008-asakat kapott, valszeg a második mag nekem is 2008-as volt.

Számíthat ennyit?

Vezso Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7750

Sziasztok!

Segítségre lenne megint szükségem, a palántáim jelentős része szörnyű állapotban van, sárgák, satnyák. Aztán ahogy beszéltük asszonypajtással, arra jutottunk, hogy az néz ki jobban, amit gilisztakomposzt és kerti föld keverékébe ültettünk, ami virágföld-kertiföld keverékben van az csúnyácska. Mindjárt teszek fel fotókat. A kérdés, hogy mit lehet csinálni? Ültessem át, vagy valamivel trágyázzam? A Wuxallal permetezem, de nem sokat ér, öntözzem vele?

csúnya

szép

Előre is kösz szépen. :(

Hesperos Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7749
Szia!
Én mikor 4 éve elkezdtem csinálni a kertet, hasonló problémákkal szembesültem. Eleinte, mivel nem tudtam megkülönböztetni a kis növényeket csírázás után a gaztól, megjelöltem a sor elejét és a sor végét, és az egy vonalban soroló hasonlókat hagytam meg, ez többé kevésbé sikeres volt. A sárgarépa meg a petrezselyem kis korában is jellegzetes, ezeket szerintem te is felismered. Egyelni én a növényeket akkor szoktam mikor már kicsit megnőttek, bár ezt növénye válogatja. Sárgarépát, ha nagyon sűrűn kel, akkor már van, hogy rögtön kelés után 1-2 héttel kiegyelem. A kapálásra nekem van egy házilag gyártott, ún. kiskapám, ez egy pici kapa, ami kb. 10 cm-es sortávig befér a sorok közé. Nagyobbakat, mint a borsó, rendes kapával kapálok. Én sűrűn kapálok, legalább heti egyszer, de mivel ennyi idő alatt nem tud mélyre gyökeresedni a gaz, csak a felszínen húzom végig, és kivágom vele az összes kicsi gazt így. De a kapálásra majd ráérzel, hogy milyen sűrűn kell, ezt földje válogatja.
Uborka támrendszer építésnél, nagyon hasznos és nem is túl drága az uborkaháló (vmi 60ft folyómétere), melyet több szélességben árulnak. Én például meghajtottam félcolos csöveket, és egy keretet készítettem belőle, amire felfeszítettem a hálót. Nagyon fontos, hogyha nagy az állvány, bár kicsinél is, rögzíteni kell vmihez, mert ha már rajta van az uborka a szél könnyen elkapja és felborítja. A paradicsomnál én a karó híve vagyok, csak a lugas paradicsom kap állványt.
Remélem tudsz használni vmit abból amit írtam, sok sikert!
Előzmény: Mom (7744)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7748
Valószínű, hogy több víz kellett volna. Nagyon meleg van mostanában.
Kíváncsi vagyok, mi lesz a mi retkünkből a dögmeleg fóliában. Nemsokára bebújok, és megnézem, mi van velük, a lyukon át csak a levelük látszik.
Előzmény: katbo (7746)
CBNora Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7747
A csíranövényeket majd idővel felismered. Addig meg kell jelölöni a sort.
Kezdő koromban nekem is sok bajom volt a kapálással. Gyakran bedolgoztam a talajba a tyúkhúrt, jó mélyen begyökeresedett. Most már leggyakrabban kicsi sarabolót használok, éppen a felszín alatt vágja el a gyomok gyökerét. Egynyáriak ellen ez elég, és könnyű munka. Mélyebb gyökerű évelő gyomokat gyomkiszúróval szoktam kiszedni. Elvileg akkor kapálok, mikor a gyomoktól elkezd szőrösödni az ágyás. A szomszédasszony gyakrabban szokott, nekem meg sokszor csak ritkábban jön össze. A nagy kapával csak a krumplit szoktam töltögetni.
A sorokat nem lazítom, csak közte.
Szerintem eddig is jól kapáltál.
Persze lehet, hogy másképp célszerűbb, én így szoktam. Némi gyomosodáson elég könnyen túlteszem magam, ilyen szempontból nem példás a kertünk.
Nagyon szépen megcsináltatok mindent. A 30 cm sortávolság egyáltalán nem kevés.
Előzmény: Mom (7744)
katbo Creative Commons License 2009.04.20 0 0 7746

A mi retkeink is tegnap a komposzthalmon landoltak.

Tavaly olyan jól sikerültek, de az idén az üvegházban csak hatalmas zöldet növesztettek, (kb 25-30 cm) de gumó, az semmi. Amelyiknek volt egy kis "retke", az vagy nagyon fás és szinte ehetetlen erős volt, vagy "megrágott". Nem kapott elég vizet? 

lizzi* Creative Commons License 2009.04.19 0 0 7745
Ja kösz, ilyesmire gondoltam:) Patak itt is van, kb. 100 méterre.
Előzmény: CBNora (7737)
Mom Creative Commons License 2009.04.19 0 0 7744
Sziasztok,

Közel egy éve vagyunk kertgazdák (előtte több évtizedig város és lakótelepi lakás) és idén van először veteményesünk. Kb annyira voltunk-vagyunk felkészültek és tapasztaltak, mint a topicnyitó az elején. Amúgy olvasgatom a topicot, de még nem végeztem vele - ha olyat kérdeznék, ami már szerepelt itt, akkor előre is bocsánat :o)

A veteményesünkről röviden: némi szakirodalom meg fórum tanulmányozása után ősszel a gyerekkel felásattam a leendő területet ("hantos ásás"), az úgy maradt tavaszig. Sajnos, az ásás előtt csak minimális szarvasmarhatrágya komposzt került bele, de az is több, mint a semmi...

7,5 ágyás sikeredett, nagyjából 7 m. hosszúak, 1,2 m. szélesek (kivéve az utolsó) és 30-40 cm-es utak vannak közöttük.

Tavasszal át kellett kapálni, gereblyézni (kigazolni) az egészet, mert sok gyom maradt a tél után. Öt ágyást a nyolcból kétszer is kigazoltunk igazán mélyen - ennek most látom az előnyeit, ezekben közel 3 héttel az első vetés után sincsenek nagyon gyomok. Ekkor még dobáltunk rá egy kicsit több trágyakomposztot meg komplex műtrágyát is, utána jól bedolgoztuk. A kissé mélyebben fekvő utakra először tégla került, de ez nagyon bokatörőnek bizonyult, úgyhogy most préselt szalma alom van mindenhol - annak idején megvettünk egy nagy zsákkal valamilyen okból, aztán ide pont jó (és elég is) lett.

Március végétől április közepéig kb. 1-1 hét különbséggel bevetettünk négy ágyást, a maradék 4-be lucerna, paraj, lóbab és facélia került - zöldtrágya céljából, no meg addig sem gazosodik. Ide elsősorban a házban (ill. most már napközben a teraszon) nevelt palánták kerülnek majd május második felében (rengeteg paradicsom, paprika, padlizsán, szárzeller, karalábé, salátauborka, stb).

Az első ágyás a mohóság jegyében került bevetésre - szerintem igen szűk, kb 30 cm-es sorközökkel - keresztbe sorokban van egymás után 1-1 sor saláta, sárgarépa, mindenféle hagymák és retek, a végén pedig két sor cukorborsó. A második ágyás valami extrém tervrajz szerint készült, van benne nagy helyráhagyással patisszon, cukkini, kelkáposzta, cékla, és amíg ezek kijönnek, köztesként saláta, retek, répa, hagyma.

A 3. ágyás a Gertrud Franck féle ABC soros ültetés szerint szerint készült. Ebben is van az eddigi tavaszi zöldség-négyesfogat, és még kelbimbó, dinnye, borsó. A 4. ágyás is hasonló, normális távközökkel zöldségek, köztük fűszerek - és persze ez is, mint a többi, nem hosszúsoros, hanem keresztbe...azaz 1 rövid sor X növény után, 1 rövid sor Y növény jön - nem tudom, hogy kell ezt értelmesen magyarázni....igyekeztünk figyelni arra, hogy egymást támogatássák és/vagy védjék.

Minden ágyás, a jelenleg lombtrágyások is körkörösen vannak védve az alábbiakkal: sarkantyúka, bársonyvirág, facélia, fokhagyma, kapor, körömvirág, stb. Ezenkívül van még 4 kerékgumi különböző tépősalátákra és további fűszerekre. Nagyon izgalmas az egész, naponta lessük a fejlődést.

Nekem is gondjaim vannak pl. az egyeléssel (mikor kezdjem?) és ami még problémásabb: a kapálás....
1) nem biztos, hogy minden növényt felismerek...gaz-e avagy hasznos?
2) mivel kell? rendes kapával? vagy azzal a kézi kultivátorral? milyen mélyen? milyen sűrűn?
(most annyit csináltam egy kis reggeli locsolás meg a délutáni szemerkélő eső után, hogy a kapát az oldalélére fektetve szinte csak a saját súlyával emelgettem-ejtettem, azért feltörte a cserepesedést, de talán nem tettem túl nagy kárt a növénykékben. Ugyanezt csináltuk már a gereblyével is. Gondolom, azért hosszútávon ezt nem így kell csinálni?
A kultivátorral amúgy hogy kell dolgozni? A felső pár centis földréteget "átsimogatni/átmozgatni"? Csak a vetéssorok között vagy valahogy a sorokat is kellene lazítani?

Aztán a következő dolog, ami izgat, a leendő támrendszerek - paradicsom, uborka mellé. Még nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, de láttam itt is nagyon izgalmas megoldásokat.

Előre is köszönöm, ha lesz kapás-tipp :)
Katka8 Creative Commons License 2009.04.19 0 0 7743
Miről lehet felismerni a borsó lisztharmatot ? (Rajnai törpét vetettem, szépen fejlődik, de a levelein az erek mentén fehér csíkok kezdenek kialakulni.) Hogyan lehet ellene védekezni? Minden észrevételt köszönettel veszek előre is.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.18 0 0 7742
neten szerettem volna rendelni, mert felenk nincs vetomag vagy gazdabolt. de majd korbenezek pesten. koszonom!
Előzmény: Hesperos (7741)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.18 0 0 7741
Szia! Egy egyszerű vetőmagboltban próbáltad már? Itt Monoron az összes tart drazsírozott magokat. Salátából én még itt csak szalagosat láttam, de sztem van drazsírozott is.
Előzmény: Törölt nick (7729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!