Nekem is elég kisebb példány a dzsekfruitból. Remélem még a megbeszélt növényekból van neked. A pisztáciacsíráztatás még várat magára mert egyenlőre valakik jól elvitték a boltokból a szaporítóanyagot. de remélhetőleg márciusban már lesz.
Ne aggódj, neked már van 2 pisztáciád.most hogy majd jön a jó idő, majd csereberélünk. elugrassz hozzám majd, de én is kiváncsi vagyok az "üvegpalotádra".meg a növényeidre.
Most van végre idöm átnézni mi minden nem vészelte át az elmult két hét hideghullámát:((Sajna ugy látom van megint mit kidobni és ujra beszerezni.
Pisztácimagjaim befulladtak,remélem Gáborka tud majd adni belőle.
Twins remélem a dzsekfruitok is jol fejlődnek.(nekem elég egy kisebb példány).
Ja ma kaptam egy rakás magot.Gyorsan elültettem őket,igaz sajna már alig van helyem,mostmár a cserépen is cserép log a kályha felett(igy könnyebb a melegtalpat biztositani)sietnem kellett,mert sok mag csak 1-2 hétig csiraképes,sajna igy is félek,hogy mire sikerült elültetnem öket már nem fognak kikelni mert vagy kiszáradtak,vagy elvesztették a csiraképedsségüket.Ezért siettem ennyire.
Amiket kaptam:
Passiflora macrophylla,
Spondias purpurea,
Alibertia edulis
Beccaurea ramiflora,
Paullinia cupana,
Cinnamomum aromaticum,
Rollinia emarginata,
Rollinia sylvatica,
Monodora angolensis,
Annona purpurea,
Monodora myristica,
Eugenia victoriana,
Annona crassifolia,
Spondias dulcis,
Stifftia chrysantha,
Fuchsia exorticata,
Spathodea campanulata"yellow"
Quisqualis indica
Bauhinia petersiana
Anacardium excelsum
Következö beszerzésem azt hiszem most nem gyümölcs lesz,hanem Gloriosa meg Hedychium gumo lesz,de majd meglátom.Egyenlőre annak is örülnék ha valami ezekböl kikelne.
Az előzőekböl még nem kel semmi(igaz a Brazil magok nagyon ramaty állapotban voltak,ezek meg egészségesnek tünnek most)
A datolyának is több fajtája akár a hazai gyümölcsöknek. De létezik "díszdatola", ennek magja rövidebb a szokásos magnál és sokkal dúsabb, szebb fát alkot. Azt viszont nem tudom, hogy terem-e és hogy ehető.
Nekem nagyon tetszett ez a kerti tó. Nálam még csak az álmokban szerepel, majd, a saját kert project után. A páromnak úgy jellemeztem a képet: gusztusos, vagyis izléses, de nagyon.
Ja azt hittem,hogy mind valodi pálma.Mert ugye a banán meg hasonlok nem azok.:))
De igy is szép lehet,föleg ha törzsesek.Én nagyon szeretem a törzses pálmákat de sajna nekem még a 22-25 éves kenciámnak sincs:(
Tavaly kaptam Egyiptombol datolyamagot,és érdekes modon sokkal eröteljesebb és szebb levele nö,mint azoknak amiket a hazai datolyákból vetünk.Lehet kifogtam valami hybridet:))
2db datoja 1.5 méteres,1db fönix 3m,2db banán nyáron kb 1.80 magasak voltak most be vannak takarva,3db legyezö kb 1.20 magasak,1db cikas kb 40cm,1db vizipálma kb 1.50 magas,plusz 1 db banán ami szobába van ez most kb 40 cm.Egyenlöre ennyi de szeretnék még többet mert imádom ezeket a növényeket.Az egész kertet át tudják varázsolni mintha vmi paradicsomban járna az ember.
Én is tervezem to készitését,igaz nekem sajna ennyi helyem nincs rá.De a lotusomat jo lenne valahol nyárok kint nevelni,nem egy üvegházi vödörben.Meg most kék vizirozsa mag is kaphato,szeretném kiprobálni egyszer.lehet hogy valamikor tavasszal én is hozzákezdek.
Milyen pálmáid vannak??
Ja egyébként érezhetö az enyhülés,ma reggelre 20 fok volt hajnalban az üvegházban.
Sziasztok szeretném megmutatni nektek a büszkeségem a kertitavam ill a banánpálmám,plusz van még egy 11 db-os pálmagyüjteményem/1m-3m/amiröl még nincsenek képeim már alig várom ,hogy kitehessem őket.Nem tudom mennyire látszik a tóban van két db kétlépcsős vizesés is
Hagyományos Trachiocarpus fortunei volt.Kb 10 éve vettem igaz törzse még nem volt,még csak ugy fél méteres volt,de minden évben betagargattam,lombbal is meg a teteje felett mindig volt egy foliatető,hogy nehogy ho érje,ahogy azt kell.
Aztán két éve sajna ez sem segitett szépen megfagyott,tavasszal már nem hajtott ki,és a nyár folyamán a maradék zöld levelei is leszáradtak.
Ugyanebben az évben fagyott ki a méteres japánnaspolyám is,és a füge is tövig lefagyott,igaz tavaly aztán már ujra olyan magas lett mint két évvel előtte(de majd kiváncsi leszek a tavaszra,hogy hajt ki)
A dologban talán csak az vigasztal,hogy aztán tavasszal járva egy két kertben ahol szintén vannak télállo pálmák(ELTE,KEK)szintén ki voltak fagyva a pálmák,vagy szinte teljesen száraz levelekkel voltak,tehát 2 éve nagyon kemény tél lehetett ha még a budai déli hegyoldalban is kifagytak részben.
Most sok kis magoncolm van 3 éve hoztam angliábol,japán naspolyábol meg pálmábol is,de ezeket még jo néhány évig kell nevelnem mire ki merem ültetni
Ugyan ez a problémám!!Egy percre sem tud kisütni a nap.
Ez a tél próbára tesz az idegeket.
Pedig amikor süt a nap, az ember kicsit bemegy az üvegházba és rögtön jó meleg na meg szép zöld növények fogadják!Egy-két perc alatt elmúlik ez a depressziós hangulat!
Cucurbia ez most rád sajna nem vonatkozik, tudom már az milyen rossz érzés ha csak egy dédelgetett növény nem fejlődik az pedig, hogy leszórja minden a levelét hát nem lehet felemelő élmény.
Azért legyen egy kis jó hír is: úgy néz ki virágzik megint a barbadoszcseresznye, kis szerencsével lesznek gyümik is.Akkor pedig a friss magok biztos kikelnek ha esetleg a dugványok nem erednének meg.
Miután Feketéné meghalt,a tropusi növény vonalban megismerkedtem a Rappai Józseffel(akivel manapság is sokat csereberélek),meg a Lovas Katival(akinek sajna Hibiscus család nevű csoportja megszünt néhány éve),és amiota van internet a neten is felkutattam a legnagyobb nemzetközi növény és magküldö kertészeteket,kereskedéseket,sokat ki is probáltam,és amelyik bevált azokat rendszeresen használom is(vagy minimum levelezek)
Azota már néhány botanikus kerttel is kapcsolatban vagyok csere bere ügyben(szeged,Elte,de voltam már Vácrátoton is a vezetövel ),és szerteágazoan gyüjtögetek.Kedvenceim az orchideák,broméliák,Hibiscusok,páfrányfélék,tropusi gyümölcsök,de kaktuszokat,pálmákat,meg hasonlokat is vetek néha.Sajna anygai lehetöségeim apám halála után jelentösen megcsappantak,és sajna a régi üvegház is tönkrement 3 éve,aminek az eredménye az lett,hogy a régi gyüjteményem 2/3-a 3-4 éve majdnem megsemmisült.Most 2 éve uj üvegházat épittettem(ezzel szenvedek most,mint azt sokszor irtam is,,nem valami tökéletes),és bizony sok-sok növényt most kell megprobálnom ujbol felnevelni beszerezni,ami ma már sokkal nehezebb mint 6-8 éve volt.Sok gyüjtö már meghalt,vagy felhagyott a gyüjtéssel,vagy olyan irreális árakat kér egy egy növényért,hajtáűsér amit nem engedhetek meg magamnal.
Hát kb.itt tartok most azt hiszem a lényeget elmondtam,igen igen nagy vonalakban.
Nekem apám és anyám kertészetben dolgoztak gyerekkoromban,és a kertészet itt volt mellettünk anno a szomszéd utcában,amig fel nem számolták.Igy aztán sokat jártam át az üvegházakba gyerekkoromban és már akkor nagyon megtetszett az üvegházak világa:))
Aztán amikor felszámoltáűk apám megkérte a portást,hogy ha valamilyen növényt ki tud csempészni szivesen fogadnánk.Kicsit tulteljesitették a tervet,mert egy rakás növényt áthozott,amivel ugy tele lett a lakás,hogy nem gyöztük a nagy dracénákat meg hasonlokat ismerősöknek adni(persze nem a portásbácsi előtt,nehogy megsértödjön).Apám utolag csak azt bánta(és persze én is),hogy az üvegházak alkatrészeit,és vázát,nem hozta haza,igy mindet kidobták anno,pedig ez miyen jol jönne mostanság.Ebből az anyagból csak a nagy kenciapálmánkat hagytam meg ez ma is megvan még,bár még törzse azota sem fejlödött,pedig már lehet ezek szerint vagy 22 éve.
Utána állatorvos szerettem volna lenni ,imádtam az állatkertbe járni(főleg a pálmaházba,ahova ma már alig lehet engem berángatni mert ez már semmit nem érő gazrengeteg a régihez képest),de rájöttem,hogy nem igazán szeretnék tehenek fenekében meg kutyák szájában turkálni,igy kezdtem a kémiai érdeklődésemet erösiteni.
Aztán valamikor 85 tájékán elmentem egy pálmaházban rendezett orchideakiállitásra,és utána karácsony előtt volt egy növénykiárusitás,amin vettem anyámnak egy Cymbidium orchideát("Showgirl Mailibu"hybrid,ma is megvan még bár szegény elég satnya,de nekem nagy emlék ezért vigyázok rá),és miután ez szépen nött a következő év tavaszán megint vettem egy másik orchideát,és igy tovább 2-3 év alatt tele lett az alőszoba telente növényekkel.Ebben az idöben épitette apám az első favázas kis üvegházunkat tavaszi palántanevelésre.A kilencvenes évek elején aztán már télen nem fértek be az előszobába a növények és megbeszéltem apámmal,hogy ne csak márciustol fütsük,hanem egész télre vegyünk tüzelőt,és igy egy sarokba ott sikerült növényeket teleltetnem.Na erre persze gondolhatod jol felbátorodtam,és mivel volt helyem még több szobanövényt probáltam beszerezni(meg orchideát főleg,bár sajna ebből a korszakbol már nem nagyon van növényem,de arra jo volt,hogy megismerjem az orchideagyüjtöket).87-töl a Kertészeti Egyetemre jártam,és ott gyakran jártam a könyvtárba ahol elkezdtem a kertészeti hirdetéseket olvasgatni.Itt fedeztem fel,egy gyüjtö Fekete Józsefné hirdetését(Hol volt akkor még Rappai:)),állitolag ö is ennél a hölgynél kezdte),akinek akkor talán a legnagyobb tropusi növény gyüjteménye volt(neki volt szerecsendioja meg kenyérfája is,a magokat a fia hozta mert hajon dolgozott,akkoriban ez nagy száém volt).llátogattam hozzá,és az első gyömölcsöket,virágokat töle szereztem be(Justiciám meg egy hibiscusom ma is az ö gyüjteményéből van)és persze megvettem análunk is megterem c könyvet,és igyekeztem abbol minél több növényt beszerezni,kiprobálni több kevesebb sikerrel.
89-töl már külföldre is kijutottam,és mivel mediterrán vidékekre mentem,vagy nagyonn üvegházakba(London,Bécs,Párizs),igy onnan is rendszeresen magokkal,ajtásokka jöttem haza.
Nálam kint telel a télálló banán, de ez még csak az első éve. Persze van belőle "mentés" 3 kis sarjnövény a teleltetőhelyen. én a kopasz kivit vettem mert az nem fagy el, a normál az macerásabb. A babér az még a nagyobb hideget is túléli takarással pedig picike.persze a felső pár centis hajtása mindig elfagy.
Budán lakom az Aquincum-nál. hétvégén általában ráérek.
Te merre laksz(lehet hogy már írtad de nem emlékszem).