A fuksziát előbb szaporítani kell. Tegnap vettem észre egyébként, hogy hajtani kezdett. Lehet, hogy nálad is előbukkan valahol. A hétvégém (meg a hét egyéb részei) be van táblázva, hétfőre valószínűleg szabadságot is kell kivennem, hogy utolérjem magam a munkákkal. Már beállt a nyári munkarend, hétfőtől vasárnapig reggeltől sötétedésig minden szabadidőmben kertészkedem.
Nálam a talaj morzsalékos része az 1-2 cm-es. De nagyobbrészt 5 cm-es rögekből áll a magágy. :( Mivel akkoriban nem voltam itthon, nem tudtam elrotálni a felszínt, tárcsával mentek rá a nedves földre, és így jártunk. Nincs eső, ami szétmorzsolná. De azért a répa és a zöldség már elég szépen keleget, pedig csak áprilisban lett vetve. Múlt héten akartam is horrorképet csinálni a röges felszínről, elcipeltem a fotómasinát, csak éppen kimerült az akkuja.
Mi békésen együtt élünk a sok lótücsökkel. Nem szabad a veteményesben csak a sort locsolni, mert akkor az összes élőlény a nedves sávba gyűlik, a lótücsök is ott vadászgat. Ha az egész ágyás egyenletesen nedves, össze-vissza csalinkázik, kevés csíranövény esik útjába. Ezt már fel lehet fogni ritkításnak is. Nálunk még sosem okoztak komolyabb károkat. Viszont gyönyörű állat, érdemes jól megnézegetni, ha találsz egy szép fejlett példányt. Aztán irány a komposzt, ott biztos nem tesz kárt semmiben.
Én is korán vetem a padlizsánt, még a paradicsom, paprika előtt. Nálunk régóta kint vannak az üvegházban, már megkapták a félliteres poharat, de még fejletlenebbek, mint a paradicsomok.
25 év...már nem is mondok semmit :) ez behozhatatlan előny :o))) a palackos leírást köszönöm.
más: ez van anyám epresében, de rengeteg! ez egy pici fonnyadt példány, de nála vannak hatalmas, erős, bokros tövek is. tegnap elkezdtem kigyomlálni, a nagy bokrok is kihúzhatóak eső után két marokkal - majd eszembe ötlött, mi van ha ezt előző tulaj vmi védőnövénynek tette oda (annyira szisztematikusnak tűnik az elrendezése) - ez gyom vagy vmi hasznos? egy órája nézegetem a gyomnövények fotóit, de nem találtam hasonlót...
(ami a lúzerságunk poénja: még fel is hívtuk az előző tulajt, hogy mi van az eper között, olyan sóska-spenótszerű zöldlevelű izé - mondja mángold, mondom jó, hagyjuk abba a kiszedését, utánanézek, mit lehet belőle csinálni - ja, ha már itt vagyunk, vigyünk haza abból a szép zsenge zöld salátából, ami az epres szélén van....na, ma reggel megnéztem, a mángoldot hoztuk haza salátának :o) - erről meg továbbra sincs infóm)
(csak ez a kert 3 éves, előtte volt több is 25 évig.:)))
Ha forgatja a szél a palackot van hangja. Különben egyszerű. Egy palackot kivágsz oldalt 3 helyen, annyira, hogy kb 3 cm-t kitudd hajtani. Ez a szárnya. Alul furj akkora lyukat, hogy egy 8-10 mm átmérőjú vasra, ami kb 1,5-2 méter hosszú ráférjen. Szurd a földbe 30-40 cm mélyen. Jobb, ha több van belőle. A napelemes inkább üvegházba, fólia alá van téve. Eddig így nagyrészt bevált, de mindíg van eltévedt vakond. Jobb a riasztókat néha áthelyezni, mert megszokják a zajt.
Azért 3 év tapasztalata is valami...már most másképp csinálnék egy-két dolgot, elsősorban a vetés időzítését. Vakondra: a palackosra majd kikeresem AI leírását - de látom, nálad is van napelemes riasztó is - bevált? Nekünk is le van szúrva egy középen. A palackos amúgy hangos/zavaró ember számára? (a szomszéd egyik ablaka pár méterre van...) :o)
a rendes magágy az finoman morzsalékos, porhanyós. lehetőleg ne 1-2 cm átmérőjű rögös legyen, mint az enyém most, mert nem tud kibujni a mag. A répa, petrezselyem vetése után viszont tömöríteni kell a vetést takaró földet.
retek saláta vethető, csak öntözni kell enyhén. csak nedves legyen a felszín.
Milyen az a rendes magágy? Nekem is nagyon kötött a földem, és megint nagyon rögös, hogy alig tudom elmunkálni. Tehát akkor petrezselyem es répa, reloaded, mehet újra? Mi a helyzet a retekkel? Salátával?Hagymával már meg se próbálkozom. A mángold évelö? Én két éve vetettem, de még mindig gyönyörüen zöldellnek
Én eleve szabadföldbe vetettem a gyönyörű bíbormángoldot két hete, most kb 2 cm-esek.
A padlizsánokat palántának neveltem, most kb 20-25 cm-esek, de még nem vittem ki az üvegházba, szobában vannak. Ezeknek elég hosszú a tenyészideje, nem tudom érdemes-e még vetni. Nórának már többször volt padlizsánja, hátha mást mond.
A sárgarépa és a póréhagyma viszont egyáltalán nem mutatkozik, pedig már több, mint 1 hónapja vetettem. Kezdek aggódni...
A palántáimat nagyon megviselte ez az áprilisi hőhullám, a paprikák-paradicsomok, egyéb virágok elég erősek voltak, így csak kicsit kókadtak, de a pici mángold, okra és padlizsán palántáim mind elpusztultak, kissé sírhatnékom volt tegnap este, mikor felmértem a helyzetet. Ezeket szerintetek érdemes újra palántaként nevelni, vagy már inkább szabadföldbe vessem?
Tegnapra kivirágzottak a zöldborsóim a fólia alagút alatt. Egy nappal előbb még semmi.
A lótücsök ellen milyen riasztó szert/növényt használ eredményesen az, akinek ilyen problémája már előfordult? Nem akarom elgázosítani a kertet, pedig a mezőgazdasági boltban ezt ajánlották... (jó sok pénzért).
Ha földlabdásan ültetünk át valamit, az a legjobb módszer.
A sóskának is ki kell kelni max két hét alatt. A répa és petrezselyem hosszú, 4-5 hét alatt kel ki. De ilyen melegben, kellően nedvesen tartva elég neki is két hét.
Egy hete vetett mángold is már kikelt. A reteknek, karalábénak is elég egy hét.
A palack vakondriasztóként működik, oldalt ki van vágva, szárnyként kihajtva, és a szél forgatja. Az így keltett zajt vezeti le a vasrúd a földbe, ez riasztja el a vakondot.
Ugyanis, ha fűnyesedékkel mulcsozom a felszínt, az a giliszták kedvenc étele. Odagyülnek. A gili meg a vakond kedvenc étele:) A répa viszont az enyém....:)
A szabadalom AI ötlete, valahol le volt írva itt is a pontos elkészítése, és kinézete.
A homokot azért öntözöm, hogy ne száradjon, de most muszály volt ezzel fednem a vetést, mert a kötött földemen most nem tudtam rendes magágyat készíteni.
Én a lisztharmatra a mészkénlevet használom, ez mindíg hatott, és kapható. hetente kell megelőzésként használni.
Kösz szépen. Amikor vetettem, kivételesen elég jó sok esö volt az idén- Ugyhogy nem értem. A homokkal való takarás meg nem szárad ki még hamarabb, mintha földdel takarnám? Én mindig elég mély barázdát húzok és vetés után nem töltöm föl teljesen, hogy mindig egy kis árok mélyén legyenek a növények, ahol locsolásnál megáll a víz. Az egresen már meg is jelent az amerikai lisztharmat. Eddig már kétszer permeteztem ellene. Ugy látszik lassan az összes valóban hatékony szert kivonják a forgalomból, és csak placebokat lehet kapn, -aranyárban.
Zöldhagyma: talajtól, helytől, duggatás időpontjától, hagymamérettől függ. Apró dughagymából másfél-két hónap alatt, mi a 3 hete duggatott 3 cm átmérőjűeket hét vége felé talán már kezdjük piacra szedni. (Az aprónak ugye még meg is kell nőni, a nagy dughagymának csak a saját anyagából kell kihajtani.)
ó, ez nagyon szép - és látom már, hogy mi nagyon el vagyunk maradva, időben és fejlettségben...a magányos szál oszlopon mi van? műanyag palack? milyen célból?
ma reggel gyűjtögettem egy fél vödörre valót, a férjem meg megautóztatta őket :)
Én a nagy szárazság előtt ültettem epret, maroknyi földlabdával hoztam. Két-háromnaponta kapnak egy pofa vizet, és a nagyja gyönyörűen virágzik. Répát, petrezselymet nekem is újra kell ezek szerint vetnem, mert egy-kettő ha kibújt. Sóska mennyi idő alatt bújik ki?
Én a 20 cm sorközt alkalmazom szinte mindennél, és ez be is vált. A sorközöket egy 5 cm széles kapávalkapálom, lazításra meg egy háromágú szerszámot használok. egyelni ritkán szoktam, ahol sűrűn vannak, a ritkítás után felhasználjuk. A retek a salátával vegyesen szép, csak nedvesen kell tartani. A paradicsomnak a képen látható magas vasoszlopok szolgálnak karóul, ugyanígy majd az uborkának is. Az alacsonyabb paradicsomoknál csak rövid vas karók vannak. A bambusz, és vékony fa erre gyenge. Elől, középen és a végén van egy erősebb, és az alacsonyakal összekötöm. Karfiol, kelkáposzta karalábé még megvan, párat a feketetücskök lelegeltek. Cékla, mángold kikelt. A tavaly kinnhagyott cukini az magától kikelt. Üvegházban a paprika kezd virágzani, paradicsom is szépen nő. Salátát levesbe ritkítjuk, a maradék fejes lesz. Retket lehet szedni.
A kötélsorok közé ültetek egy sor paradicsomot, kétfele a zsinegekhez kötözve. Valamennyire ritkítom, de nem törekszem szigorúan egy v. kétszáras nevelésre. Szeretem, ha el lehet köztük bújni, az apró bogyójúak egyszárason nem is teremnének eleget. Így se sokkal érzékenyebbek a betegségekre. A fátyolfóliát szabadban használom. A kukacok legyek lárvái, a fólia alatti zöldséghez nem férnek hozzá a legyek. Elég egyszerűen lehet fóliaalagutat csinálni műanyag csőből, ha visszaolvasol, fogsz találni képet.