Köszönöm a választ, tavaly sem locsoltam a palántákat vízen kívül semmivel csak nem tudtam más hogy csinálja. Idén csak paprika, paradicsom és padlizsán palántám van amit én vetettem, elég szépek, zömökek, egészségesnek látszanak. Tavaly szépen termett a paradicsom is, de aztán bejött a vész, nem tudtam hogy kell elébe menni vagy legalábbis megpróbálni. Idén jobban odafigyelek, vettem bordóilé+kén permetezőszert, de még odébb van hogy kiültessem őket.
:):)Én is így jártam, életem első cukkinije nagyon bejött tavaly, nekem is kúszott a gyepen a konyha felé. Nem gond, lefagyasztottam egy csomót, kockára vágva és panírozva is, múlt héten ettük meg az utolsó rántott cukit, egy utolsó zacskó kockára vágottból meg a héten lesz töklecsó.
Én nem szoktam. Közvetlenül a palántázás előtti napon meg lehet itatni őket mondjuk némi leveles dísznövényekre való táppal, de sokkal előbb nem, mert ha erős növekedés közben palántázzuk, akkor gyengék a szöveteik, és nem bírják a szárazságot, ami a gyökerek hiányos volta miatt lép fel.
Dinnyés ismerőseim palántázás előtt öregíteni szokták a palántákat, vagyis rézzel permeteznek, a réz kicsit megégeti a dinnyepalántákat, a fejlődésük leáll, a sejtfalak megvastaxanak, és jól bírják a kiültetést. A gyepkockás dinnyét ugyanis nem szokták öntözni kiültetéskor, csak a gép lehúzza a felső száraz talajréteget, rápottyantja a gyepkockát, és oldalról két görgő visszakotorja a száraz réteget. Aztán a dinnye majd gyökeret fejleszt az alsó nedves rétegbe.
Első évben a fülünkön jött ki a sok cukkini. :-DD Nem túl nagy konyhakertem van hátul, és viszonylag a szélére ültettem. No, nyár közepére kb. három métert kimászott a gyepre. :-D Visszavágtam, lehet, hogy pár hét múlva már egyenest a konyhában termett volna. :-DDD
Létezik futóborsó, ami magasra nő, ha van mire felmászni, de a legtöbb fajta ha van mire, akkor sem megy 40-80 cm fölé. Ezt kellene tudni, hogy a tiéd mekkorára nő. Én még cukorborsót nem termeltem. Nálunk a borsó simán eldől, vagy egymásba kapaszkodva állva marad, mikor hogy.
akkor ez azt jelenti, hogy nem is _kell_ futtatni? marad a földön, eldől vagy sem, ahogy tetszik neki? vagy szurkáljak melléjük botokat és aki elkapja, az futkoshat felfelé? ha igen, kb mekkorákat?
Még soha nem futtattam, de láttam már sorjelző ágra felmászni, ezért tudom, hogy csinálja. Nem tekeredik, hanem a kacsokkal kapaszkodik. Amelyik kacs belekapaszkodik valamibe, az megerősödik. Pont, mint a szőlőnél. Hogy "üzemileg" hogy kell csinálni, azt nem tudom.
kérdés borsóügyben - nálam is majdnem ekkorák (az a nagyon kevés cukorborsó, amit viccből, jószerivel nyers fogyasztásra vetettem), és vannak kis kacsok is rajtuk...támrendszer vagy futtatás hogy működik ezeknél? a növényhez kötözök vmi zsineget vagy elé-mögé és körétekerem a borsót? vagy tekeredik az magától is?
Ha száraz földed van, és száraz nyár lesz, és nem locsolsz, netán fa alá rakod a hagymát, akkor nem fog megnőni nagyobbra, mint most, de ha tudod locsolni, akkor még rendes hagymáid lehetnek. Nálunk a száraz föld és a nem locsolás miatt csak zöldhagymának készülnek.
Na jó, a zöldségtáblának ez a fittebb részéből való kép, de az a kép lényege, hogy nem feltétlenül kell nagyon porhanyósnak lenni. A kelési hiányosságok oka nem a rögösség, hanem a szárazság. 8 napja vetettünk céklamagot csörgős rögek közé, slaggal belocsolva, és ma már ki volt kelve. (Elszórtam a magot, az árok oldaláról mosattam rá egy kis földet, ráhúztam a száraz rögeket bakanccsal, és kész.)
Illusztrálandó, hogy valóban nem tökéletesen sima a kertem földje, és mégsincs jelentősége. (Ezek a viszonylag simább részek, ma pl. duggattunk egy kis maradék hagymát zöldhagymának, arra kizárólag 2-8 cm közötti rögek kerültek, porhanyós föld nélkül, ezt azért már be is locsoltuk.) Borsóföld.
Vöröshagyma.
Fokhagyma.
A zöldség nagyon hiányos, eső már egy hónapja nem volt, csak 1 mm.
Ősszel találtam pár kimagvasodott salátát, a magot csak úgy a föld tetejére szórtam a fák között, aztán bekapáltam kicsit, ha megázik, egy hét múlva ehető.
Én úgy szoktam, hogy mikor 8-10 cm magas, gyomlálás közben elvékonyítom a sort, ahol nagyon széles lett, aztán csak 5 mm vastagság után állítom be a végleges számot.
Elvileg, amikor már van rendes levele, 2-5 cm között. Hallottam olyat, hogy kisollóval levágják, és nem húzzák ki a felesleget. Így nem érzi meg a répalégy sem az illatát. Én nem egyelem, hagyom, hadd nőjenek. Közben kiesszük a sűrűjét, már akkor, amikor pár mm vastagok. A végére sosem marad sűrű.
Sziasztok! Nagyon szépen növekednek a lugas paradicsomok, már a keret is áll ,amire felfutatjuk! Szívesen adnék földi paradicsom palántát , egy gyümölcsből rengeteg lett, nem nagyok, de a napon vannak kint egy cserépben, így nagyon kis massziv palánták! Lehet, hogy nem így hívják...(kis sárga, jó izű termés" ruhába"öltözve):-)))