"Egyikük lejjebb ült egy lépcsőfokkal a másik háromnál, talán mert nő volt, és ez számított akkoriban, még illegalitásban is. Épp hevesen magyarázott a férfiaknak.
- Én úgy érzem, Redzs, hogy egy antiimperialista csoportnak, mint a miénk, tükröznie kell a birodalom belsejében feszülő érdekellentéteket.
Akit Redzs-nek nevezett, bólintott.
- Egyetértek. Frenszisz? - nézett kérdőleg a baloldali szomszédjára.
- Igen - helyeselt a megszólított. - Azt hiszem, Judit szemlélete helyénvaló. Feltéve, hogy a mozgalom nem felejti el, hogy elidegeníthetetlen joga minden férfinek...
- Vagy nőnek - szólt közbe a harmadik férfi, aki Redzs jobb oldalán ült.
- Vagy nőnek - folytatta Frenszisz - a férfiatlanság.
- Vagy nőietlenség - ez újabb közbeszólás volt jobbról.
- Vagy nőietlenség - egyezett bele Frenszisz.
- Úgy van - hagyta helyben Redzs.
- Köszönöm bátyám - nézett Redzsre hálásan és büszkén Frenszisz.
- Vagy húgom - kottyantotta be a harmadik férfi.
- Vagy húgom - Frenszisz kizökkent egy pillanatra. - ő... hol tartottam?
- Azt hiszem, befejezted - mondta Redzs és ő folytatta a gondolatmenetet.
- Továbbá! - kezdte - veleszületett joga minden férfinek...
- Vagy nőnek (jobbról)...
- Hagyd már abba a nőzést - torkolta le a férfit Redzs -, örökké kizökkentesz minket!
A férfi azonban nem hagyta magát.
- A nőknek joguk van szerepet vállalni a mozgalmunkban, Redzs - magyarázta hevesen.
- Miért jössz állandóan a nőkkel Szten?
Amaz szemérmesen lesütötte a szemét, és halkan válaszolta:
- Az akarok lenni.
- Mi?!?
- Nő akarok lenni. Mostantól mindannyian hívjatok Lorettának.
Redzs nem értette.
- Mi?
- Egy férfinek joga van ehhez - védte álláspontját a jobb oldali.
- És miért akarsz Loretta lenni, Szten? - kérdezte Judit érdeklődve.
- Gyerekeket akarok.
Redzs egészen elképedt. Úgy nézett a mellette ülőre, mint aki nem lát jól. Jelzem, úgy is érezte.
- Gyerekeket akarsz?
- Minden férfinek joga van gyerekeket szülni, ha akar - fejtette ki álláspontját Szten.
- De te nem szülhetsz gyereket! - mondta Redzs jó hangosan és nyomatékkal artikulálva, mint amikor egy magyar ember külföldinek magyaráz magyarul. Szten kikérte magának.
- Ne nyomj el engem!
- Nem nyomlak el Szten, de neked nincs méhed! Hogy fogod kihordani a magzatot? Belerakod egy szatyorba?
Szten csendesen sírdogálni kezdett. A dolognak ez a része valóban nem volt még teljesen kidolgozva. A helyzetet Judit mentette meg.
- Nekem van egy ötletem - mondta. Gondolom, abban egyetértünk, hogy tényleg nem lehet gyereke, mivel nincs méhe, amiről nem tehet senki, még a rómaiak sem. De joga lehet hozzá, hogy gyereket szüljön.
- Remek ötlet, Judit! - dicsérte Frenszisz. - Harcolni fogunk, hogy ismerjék el a szüléshez való jogokat bátyám... ő... hugom. Bocs.
- Ez miért jó? - kérdezte Redzs, aki szellemi vezérként nagyon utálta, ha másnak is volt ötlete.
- Már mi? - kérdezte Frenszisz, mert nem értett, hogy Redzs mit nem ért.
- Miért küzdenénk, hogy legyen joga szülni, ha egyszer nem szülhet gyereket?
- Ez egy szimbólum - magyarázta Frenszisz. - Az elnyomás elleni küzdelmünk szimbóluma.
- Harcoljon ő a realitások ellen - vetette oda Redzs, és nem lehetett tudni, hogy Sztenre... ő... Lorettára (bocs) értette-e, vagy arra az ágyékkötős, vézna szerencsétlenre, aki éppen abban a pillanatban röpült ki a porondra a díszpáholy alatti főbejáraton."
Asszem kezdem érteni a feminizmus lényegét... :o))