Miért van az, -már soxor láttam ilyet-, hogy egyesek a növényeket kis domb tetejére ültetik, ami végighúzódik a soron? Én inkább ellenkezöleg, kapával kis vájatot készítek, abba vetek, és nem is temetem be egészen, hogy ott megálljon locsoláskor a víz.
Más: tavaly volt nagyon szép lila hüvelyü zöldbabom, amiböl eltettem egy csomó hüvelyt idei vetésnek. Most kifejtettük; egytöl egyik zsizsikes. Az a hülye kérdésem, hogy attól még elöfordulhat-e, hogy kikel? A zsizsik csak az étkezési élvezetet zavarja meg, vagy tönkre is teszi a csíraképességet?
Csak próbaképpen négy növényt szedtem ki, és attól akartma függövé tenni, hogy többet is próbálok-e, hogy ezek hogy viselik. 2-2-t tettem egy lukba, hogy az egyik biztos megmaradjon. Tegnap este kerültek ki, még nem tudom, mi lesz. Egyáltalán tökféléknél szoktak egy fészekbe több növényt ültetni? Vagy elnyomják egymást és akkor egyik se tud fejlödni?
oldalt kukorica vár kikelésre(szintén bottal jelölve,hogy tudjam hol kell locsolni addigis) középen lesznek az ubik.Innenső részen a palánták üres hele,legvégére pedig még babot vetek a hétvégén.
így eszi vmi a dinnyém:-((((((((((de hétvégén inkább kiültetem,mert nem marad belőle semmi
paradicsom,paprika--húsvéti vetés,kinti üvegkockámból:-) sajnos sok nem kelt ki idén:-(de pár db lesz ,azt majd pótítom. Hétvégén készülök venni temérdek palántát itt a faluban és kiültetni őket:-D
káposztafélék,dinnyék-ezek is húsvétiak
elnézést a sok képért. nagyon várom már,hogy idén mi,hogy sikerül. Jó lenne ha a borsó nem lenne kukacos,mint tavaly, a hagyma ha nem lenne legyes + az is jó lenne ha idén már sikerülne a retek is. Jó lenne ha a dinnyék is bírnák+ stb..stb...:-)
A rozmaringot meg valami védett helyre, pl. fal mellé ültesd, és nem fog kifagyni. Nekem van 2 féle a szomszéd fala mellett fél méterrel, az egyik 9, a másik 7 éves, és a legkeményebb teleken is legfeljebb pár hajtáscsúcs fagy el. Egyébként könnyen gyökerezik, ha kapsz hajtást.
Nincsenek túl jó állapotban az átültetett tökök. Lehet, hogy megmaradnak, de nem tett jót nekik. Minél előbb szedd szét a tieidet, minél nagyobb, annál nehezebben viseli el. Szálas takarmánnyal együtt szedd ki, ültesd el azzal együtt. Aztán vagy megmaradnak, vagy nem. Esetleg árnyékold egy darabig. Vasárnapig már nem mondanak esőt, és meleg napos idő lesz megint.
látom a bogaraimról így látatlanban senki nem tud ítélkezni :-) kár,mert már alig van a dinnyepalántáimból :-(
és nekem is kikelt 4 vmilyen palántám. Tavalyról maradtak a földben.Tavaly tavasszal nem keltek ki.Túlélték a szántást,telet,kapálást és idén úgy döntöttek kibújnak.nagyon szépek és már át is tettem őket máshová,mert a krumpli közé nőttek.Azt meg majd töltenem kell,stb...nem lettek volna jó helyen. Szerintem tök vagy dinnye vagy uborka...de majd látom ha már lesz is rajta vmi.
idén először nem kelt ki a sárgarépa,zöldség:-(( 2/2 sor és egy szál sem bújt ki. Így tegnap azt újravetettem.
Az én uram meg a snidlinget fűnyírózta le :-S gondolta zöld-zöld:-D
Na akkor megint megpróbálom én is, eddig soha nem sikerült a bazsalikom:(:( Itt még venni sem tudok csak Egerben vagy Gyöngyösön, de amikor legutóbb voltam éppen nem találtam még a tescoban sem. A rozmaringom nekem is kifagyott, azt magról nem is próbáltam soha, állítólag macerás. A féltve őrzött 1 bokrocska levendulám egy hónapja kezdett kihajtani, nagy örömömre épp készültem viszavágni, a férjem közben meglepett, hogy ásás előtt kikapálta a gazokat. Hát ott volt a levendula kikapálva, de nem szóltam mert olyan jót akart, csak gyorsan visszaültettem, úgy látom vannak kis zöld hajtások rajta, talán túléli a fagyok után a jószándékot is:)
Úgy hallottam, egyszerüen a komposzton hagyva is lehet tököt termeszteni. (Persze akkor egy évig nem lehet rendeltetés szerüen használni:-( Lehet, hogy egy részét ott hagyom, ilyen sokat úgyse tudok kiültetni. A tieid hogy vannak? Ezek szerint nem jól viselik az átültetést? Én még nem is tudom, hogy fogom tudni kiszedni öket, mert ott ahol vannak, nemign van még földlabda alattuk, csak egy kis "szálas takarmány".
Kiszedtem az első adag retket. Szép nagyok, és a szárazság ellenére nem pudvásak, csak rettentő erősek. Van egy nagyon érdekes fehér retkem is, aminek alig van levele, az is szépen nő, de már most pudvás. A zöldhagymát is folyamatosan szedem, szépen megindultak a meleg idővel.
Eső még mindig nem volt 1 szem sem, némi locsolást rendeztem, de sokat nem ért. Az elmúlt héten elraktam vagy 500 mindenféle palántát, ami nagyon sok időt vett igénybe, mert csak ásóval tudtam lyukakat csinálni (némi ugrándozás a taposón, mert a súlyomtól nem mindenhol ment a földbe), és porral meg rögökkel betakarni a gyökereket.
Az újabban elvetett magokat eleve megöntözöm félig betakart állapotban, mert annyi eső nem nagyon várható, hogy beázzon a magágy.
Én nem szoktam metszeni a rozmaringot, csak az elfagyott részeket vágom le esztétikai szempontból. A csupasz részek is ki fognak zöldülni feltehetőleg. Esetleg, ha a Keszthely1-féle fa formájúról van szó, akkor formára lehet nyírni, ha féloldalasra fagyott.
Én az ilyesmit mindig virágládába szórom, szabadban rosszul kelnek a nagyon apró magok. Az alját letömörítem, szórok még a tetejére 1 cm földet lazán, erre rászórom a magokat, ujjheggyel össze-vissza kapirgálok a felszínen, ettől a magok egy része mélyebbre kerül, más része a felszínen marad, de valamelyik része egész biztosan jó helyen lesz, és beöntözöm.
Én még szabadföldbe nem ültettem ki a paradicsomokat. Egyrészt tegnap is csak 1,6 fok volt hajnalban, 4 napja 1,3, inkább megvárom a fagyos szenteket. Másrészt a determináltak helye még tele van salátával. Tömjük magunkba, és kilószám ajándékozom, de nem akar fogyni. Egy paradicsom palántát véletlenül tőből kitörtem, ennek megnéztem a földlabdáját. Nem volt nagyon átszőve, úgyhogy még egy darabig bírják pohárban. Kicsi paradicsom már van rajtuk. A paprikákon még nincs bimbó. A sárgarépánk elég szép, azt már nem kell gyakran locsolni, ellátja magát. De itt is iszonyú száraz minden, szerencsére a legtöbb növény meglepően jól bírja. Mindent nem győzök locsolni, elég, amit frissen ültettem ki és a napos, homokos előkertet. Szép kövérek a fokhagymák, talán valamivel kövérebbek a szokásosnál. Kétszer alaposan meglocsoltam, be van takarva szalmával, szerintem azoknak is elég a víz. Tegnap elültettük a krumplit. A szomszédban már jó nagy, petéket is láttam rajta. Mire a mienk kibújik, talán a legtöbb bogár lepetézik, nem lesz sok munkám a szedegetéssel.
Még januárban én is azt hittem, hogy kitelel a rozmaringom, de úgy látszik, a februári fagy lerendezte.
A kiültetett paradicsomokkal sem vagyok elégedett. Nagyon kellene az eső, mert a locsolás csak kiegészítés. Lassan fejlődik minden ebben a száraz időben. Az üvegházi paradicsomok, paprikák szépek. A Start és Ciklon paprikán már van kicsi. Salátával is el vagyunk látva. A répa is úgylátszik fajtafüggő. Háromból csak egy fajta kelt hiányosan.
Az uborka ebben az évben ki sem kelt, hiába vetettem újra és újra. Már korai nem lesz, majd csak másfajta a szabadban.
Idén én is meghagytam a virágágyásban egy magától kelt kaliforniai mákot. Aztán egy idő után kezdett gyanús lenni, majd mikor egy levele rátekeredett egy száraz falevélre, már biztos volt: Fumaria. Azóta ki is virágzott. Tényleg Fumaria. De csíranövényként én is még mindig összekeverem. Egymás mellé kellene már tenni a kettőt fiatalon. Később a füstike levele talán rövidebb és a nyele hajlamos rácsavarodni a környező dolgokra. Fogalmam sincs, mi lehet az az álagazó, lapos levelű sziklakerti hagyma. Jó lenne róla egy kép valahogy. Esetleg, hogy milyen a virágja. Hagymaszaga van-e. Nálunk a sárga hagyma nő így tömegével a sziklakertben, de az hengeres levelű. A rozmaringról nyilatkozzon más, az enyém végül tönkrement, nem jutottam el a metszés kipróbálásáig. Az átültetett tökök kettő kivételével eléggé kókadnak. Ha nem jön egy esős idő, nem sok reményt fűzök hozzájuk.
Bocs, nem nagyon jártam itt mostanában. Örülök, hogy nőnek a paradicsomok. :) nekem szinte csak azok sikerültek, mert a többit virágföldbe ültettem és nagyon nem fejlődtek, amíg át nem ültettem őket. :(
Néhány nap (3-5). A bazsalikom fényben csírázik, így max annyi földdel lehet fedni, hogy fél mm-nél ne legyen mélyebben, és a kelésig nedvesen kell tartani.
meg tudja nekem valaki mondani, hogy a bazsalikomnak mennyi idő alatt illene kicsíráznia?? 2 hete vetettük a magokat és még semmi. (a sörretek, a piros retek és a salát már szépen kikelt)
Köszönöm szépen. Tavaly már eszmét cseréltünk egyszer erröl; a virágágyásomban teljesen összekeveredve kel két teljesen tök egyforma növény; az egyik a Kaliforniai mák, a másikra meg úgy emléxem azt mondtad, hogy valami füstike, vagy mi. Még így, hogy egymás hegyén-hátán nönek, se tudom megkülönböztetni öket az ezüstös nagyon szeldelt lombjuk alapján, csak mikor megjelenik a virág.
Más töled, mint hagymaszakértötöl megkérdezném, mi lehet az a hagyma, ami a sziklakertben a kövek közül bújik ki (emiatt a körülmény miatt sajnos ki se tudom húzni.) A levele lapos és elágazó, nem olyan egy szál csö, mint a hagymának szokott; millió magot elszór, amik maga körül ilyen finom füszerüen ki is kelnek és elborítják a sziklakertet.
Megint más; most harmadik évben áttelelt mindkét Rosmaringom, da az egyik nagyon fölkopaszodott alul és belül és csak az ágak végén hajt. Lehet-e kell-e metszeni és hogyan?
Sütőtök. Talán a sonkatök, annak szokott ilyen fehéres mintás lenni a lombja, de ez nem biztos. Nálunk is kinőtt egy pár a komposzton. Tegnap hordtam ki a krumplinak, a tököket a tetejéről átültettem. Ritkábban voltak, némi komposzt-földlabdát is tudtam szedni nekik. A kicsik valószínűleg megmaradnak, kb. a fele eléggé kókad. Meglátjuk, veszteni valóm nincs. De még vetni sincs késő, én ilyenkor szoktam. Ma tettem be csírázni a sütőtököket és a patisszont.
Több mint négy hét szívás után végre sikerült megörökíteni azokat a növényeket, amik a komposzton nöttek ki. (Egyszerüen épp senki se boldogult a fényképezéssel a családban) Én valami tökféléknek nézném, amire épp nagy szükségem lenne, mert elmaradtam ezeknek a vetésével. Meg tudná mondani valaki, hogy pontosan mik?
nem tudom, mi van... pár napja nem tudok bejelentkezni és most szállt el másodszor a válasz, amit beírtam..
no még1x: megnéztem, a borsózacskón azt írják, hogy 15 cm-nél fel kell tölteni és utána karózni, mert 70 cm-re is nőhet.
meglátjuk :)
más: nem tudjátok ez mi lehet? gaz vagy hasznos? mindenhol találtam, ahol ültettem valamit - nem tudom, hogy én tettem oda vmi védőnövénynek vagy a földdel-komposzttal jött?
(nem tudom feltölteni a képet, mert akkor kidob a rendszer, pls nézzétek meg a linken) http://gallery.site.hu/d/8773110-1/hgaz1.jpg http://gallery.site.hu/d/8773114-1/hgaz2.jpg
még más: ma ettünk először saját újhagymát és retket - nagyon jó érzés volt :))))
Szeretném kérdezni, hogy van-e köztetek valakinek a Starkl árulta Navaho szederje (ez az oszlopos volna)? Nekem már 3. éves, de nem megy semmire. Kettő is van, az egyik kicsit erősebb, de azon kívül, hogy minden évebn hoz egy kb. 30-40 cm-es hajtást, azon kívül nem csinál semmit.
Köszönöm a választ, tavaly sem locsoltam a palántákat vízen kívül semmivel csak nem tudtam más hogy csinálja. Idén csak paprika, paradicsom és padlizsán palántám van amit én vetettem, elég szépek, zömökek, egészségesnek látszanak. Tavaly szépen termett a paradicsom is, de aztán bejött a vész, nem tudtam hogy kell elébe menni vagy legalábbis megpróbálni. Idén jobban odafigyelek, vettem bordóilé+kén permetezőszert, de még odébb van hogy kiültessem őket.