Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 7890
Lemaradt a Link:
Terebes
Előzmény: il1321 (7889)
il1321 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 7889
Itt találsz leírást:
Előzmény: Tibeth (7888)
Tibeth Creative Commons License 2009.05.11 0 0 7888

Zöldspárgatermesztésben szeretnék tanácsot kérni!

Előre is köszönet!

Hesperos Creative Commons License 2009.05.10 0 0 7887
Hát, kb a kert fele borsó most. Ami azt jelenti hogy ez a terület kb 350 m2.
Előzmény: VKOrsi (7886)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.10 0 0 7886
ez mennyi borsó? (mármint mekkora terület?)
nálunk is szárazság van, most kapcsolta ki épp a párom a locsolót
Előzmény: Hesperos (7885)
Hesperos Creative Commons License 2009.05.10 0 0 7885
Csináltam ma képeket a borsóról és az eperről.

Borzasztó szárazság van itt, már nagyon kéne eső, mivel ilyen homok alkotja nagyrészt a talajomat folyamatosan locsolni kell és még ez is kevés néha. De azért a borsó szerintem szép.

Viszont az eper a szárazság ellenére is jól érzi magát, bár sok vizet kap az is.
Hesperos Creative Commons License 2009.05.09 0 0 7884

Szia!

Én a képes hozzászólásaimat kód módban szoktam írni, ahol meg lehet neki mondani, hogy melyik képet hova rakja és hogy futtassa körbe. Kis próbálkozások után egész jól bele lehet jönni. További információk a FAQ-ban találhatóak. Sok sikert!

Előzmény: katbo (7877)
il1321 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 7883
A vizes szakvéleményről csak annyit, hogy a vendéglátással foglalkozó üzletekben kötelező évente vízminőségvizsgálatot készíteni a CSAPvízről, és az esetek nagy százalékában az sem megfelelő elsőre.
Szerintem sem kellene ezt a szennyezettvíz-föld-esődolgot annyira túlijjedni, mert a saját termés még korántsem lesz annyira "terhelt", mint a nagybani vegyszerezett termés.
Mi is már régóta kútvízzel öntözünk.
Előzmény: katbo (7876)
il1321 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 7882
Én úgy szoktam, hogy beszúrom a képet. A kép után nyomok 4 entert, írok, majd ujra két enter, újabb kép. A lényeg az, hogy a beírás a hozzá tartozó kép utánra kerüljön.
il1321 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 7881
Igazából ezzel a kérdéssel nem is kellene foglalkozni.)
Nem kell mindentől félni.
Előzmény: herli-rometzon (7880)
herli-rometzon Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7880

Mindenkinek köszönöm a válaszát!

Kb. 50 nm a kert amit művelek, a 20 e. nem sok ha hektárokrol lenne szó.

Most azt találtam ki hogy kinálgatom a barátokat a megtermelt retekből és figyelem az egészségi éllapotukat :)

Előzmény: Vezso (7875)
Flanell Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7879
Ezt úgy lehet megoldani, hogy beszurkálod a képeket egymás után, egy szóközzel, aztán kitapasztalod, hogy melyik kép mellé hány sor szöveg fér el.
Pl. az első fekvő képed mellé 10, az álló mellé 15, de ez a kép arányaitól függően változhat.
Szóval, a képek után beírod az első kép szövegét, aztán lejjebb jössz 10 sorral (ha 3 sort írtál, akkor természetesen csak 7 sorral). Megint írsz, megint sort emelsz, és így tovább.
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7878
mert ez az index :)

nagyon szépek a képek. Mi későn vetettünk - 2 hete lett csak kész a veteményes -, most kezdtek bújni a növényeim :)
katbo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7877
Magyarázza már el nekem valaki, hogy miért nem oda rakja a képfeliratokat a "mehet" után, ahova én azokat eredetileg írtam?
katbo Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7876

Ez a kútvíz téma régebben engem is foglalkoztatott, aztán az első kútvizes év után életben maradtunk és azóta már eltelt kb 10 év és senkinek nem lett semmi baja. Mindenesetre én is kiváncsi lennék egy amolyan "szakvéleményre"

Néhány képet szeretnék Nektek mutatni a jelenlegi "kertálapotról". 

színes mángold           borsó                                           fűszeres (részlet)                              cékla                                            fúszeres részlet                       sárgarépa                 

petrezselyem              póréhagyma                                mángold                      ezt csak azért mutatom, mert olyan szép, nem?

Előzmény: herli-rometzon (7867)
Vezso Creative Commons License 2009.05.08 0 0 7875
Egy ismerősöm dolgozott olyan hatóságnál, ahol az élelmiszereket vizsgálták, mondjuk nem olcsó, olyan 20e-t mondott mintánként, ha jól emléxem, de szerintem megoldható, hogy kihúzol néhány répát a nyár közepén, vagy végén és megvizsgáltatod, ahogy a dolgok állnak, tuti öntözni kell egész évben, úgyhogy ha valami gond van, az most maximálisan jelentkezni fog. :)
CBNora Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7874
Hm... Ha veteményesben látnám, azt mondanám, hogy fokhagyma. De azt nyilván megismernéd. Nem tudom.
De a fokhagyma iszonyúan el tud szaporodni a virágzat helyén növő sarjhagymácskákról. Van, ahol én se győzöm irtani.
Szép az Allium bulgaricumod. Télálló?
Előzmény: taormina1 (7871)
kertészboy Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7873

"Na akkor megint megpróbálom én is, eddig soha nem sikerült a bazsalikom:(:( Itt még venni sem tudok csak Egerben vagy Gyöngyösön, de amikor legutóbb voltam éppen nem találtam még a tescoban sem. "

Nézzél ki szombatonként palántaszezonban a gyöngyösi zöldségpiacra! Egyik helyen mindig árulnak bazsalikompalántát!!!

Előzmény: lizzi* (7851)
kertészboy Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7872

Ha kétségeid vannak a víz minőségével kapcsolatban kételyeid vannak, akkor csináltass egy vízvizsgálatot. Nemtom ez mennyibe kerül, de ha a gugliban rákeresel a vízvizsgálat kifejezésre, akkor eékezdhetsz nyomozni.

Kérdés (ahogy írják) hogy van-e a kutad közelében - pl. szomszédoknál - szennyvízderítő akna. Ezeknek ugyanis (jobbára a régi építésűeknek) a fala nem szigetelt, tehát bárhová szivároghat a kakilé. Ha ilyen nincs a közelben akkor nem feltétlenül fertőzött (oly mértékben) a vized, hogy ne tudnád öntözésre felhasználni.

De ha vannak aggályaid ebben az esetben a frissen fogyasztható kertészeti növények öntözésére ne használd fel pl. szamóca, répafélék (ha nem főzöd meg), saláta, stb. ezek öntözésekor ugyanis óhatatlan, hogy a víz ne érje a zöldség gyümölcs felületét. Míg pl. paprikát paradicsomot, stb. ha úgy öntözöl, hogy a víz nem éri a lombját, termést, csak a tövénél kapával vágott kis csatornában csörgedezteted a vizet, akkor no para! Talán az ántsz tud tanácsot adni, hogy hol lehetne kórkozókra bevizsgáltatni. Aztán érdemes lehet tájékozódni szomszédoknál, ahol van hasonló ásott kút, és öntözési célra használják.

Általánosságban: ha olyan növények öntözésére használod, amelyek termését, megfőzöd-sütöd, akkor nem kell kórokozóktól tartanotok, kvázi nincs fertőzés.

taormina1 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7871
Megkérdezzük hagymaszakértönket:

Allium Bulgaricum:
Előzmény: CBNora (7866)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7870
tudtommal be lehet vizsgáltatni a vizet, bár árat és helyet - gondolom antsz - nem tudok hozzá
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7869
kikelt a tök és a cukkini is a spenót után :)
bújik a tépősalátám, a répám is.
(petrezselyemnek,pasztináknak se híre se hamva egyelőre)

kérdésem :)
a cukkinit és tököt úgy vetettük a kölykökkel, hogy 1 lukba 2 mag, de majdnem 100%osan kibújtak. Most egyet húzzak ugye ki, hogy csak 1 növényke maradjon?
il1321 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7868

Nem tudhatod, a bátrak a túlélők:)

Komolyabban. Egy felmérés alapján az egész országban a talajvízkészlet fertőzött, azaz ivásra alkalmatlan. De ezt akár az esőről, vagy akár a talajról is el lehetne mondani sok helyen.

Öntözés nélkül nincs termelés, nyugodtan el lehet fogyasztanimindent.

(Extrém esetről, most nem beszélek, ahol budi, emésztő közvetlenül a kút mellet van.)

herli-rometzon Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7867
Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni.

Az idén először próbálkozom konyhakerttel, vetettem is minden félét (répa retek mogyoró…) az öntözést egy gyűrűskútból (talajvíz) oldom meg. Én úgy gondolom a víz ivásra nem alkalmas. Kérdésem az volna hogy a  megtermelt zöldségek fogyaszthatóak-e illetve honnan tudhatom meg biztosam hogy nincsenek esetleg fertőzve a víztől?

Előre is kösz a segítséget.

Szép napot.

CBNora Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7866
Egyesével szoktam ültetni a tököt. Most volt, hogy egy lyukba kettő került, ha nagyon össze van fonódva a gyökerük, jobb, ha nincs szétrángatva. Végül lehet, hogy úgyis csak egy marad belőle.
Szerintem csoportokat szedjél ki, egy kupacban ültesd el, aztán a legerősebbet hagyd meg, ha több is megmaradna. A fölösleget meg vágd le a sziklevél alatt, ne húzd ki, meg ne sérüljön a fő növény gyökere.
Ha egyenként könnyen kijön, ültesd egyesével, esetleg kicsit sűrűbben. Mondjuk én könnyebben ültetem sűrűn, mert utána fölfelé küldöm a kerítésre.
Ma reggel egyébként egész bíztatóan néztek ki, 5 olyan, mintha megmaradna, a duplán ültetett legnagyobb növények kornyadtak voltak, de az egyik tő új levele már nem. Közben már csírázik a többi mag, majd közéjük palántázom.
Előzmény: taormina1 (7856)
CBNora Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7865
Szerintem ha nem tudsz egészséges magot szerezni, próbáld meg. Ha csak a leendő sziklevélbe rágtak bele, megmaradhat, ha pont a rügyet harapták ki, nem. Jót nyilván nem tesz, de más magoknál már jártam úgy, hogy a sziklevél fele beleszakadt a maghéjba. Megmaradt a növény, eleinte kisebb volt, de most már észre se lehet venni a különbséget. Egy rágott sziklevél kb. ennek felelhet meg.
Vesd sűrűbben, ha jól kel, ne sajnáld kiritkítani. Ha kevés a mag, akkor meg lesz, amennyi lesz. Elég életerős fajta az a lila hüvelyű, mi is szeretjük. Nem is lesz olyan ronda szálkás, mint a Juliska.
Előzmény: taormina1 (7857)
cypress. Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7864

Persze ez a normális eset. De ha az ember fészekbe vet, vagy mint most mi is, más okból nem biztos a növény életbemaradásában, nem jobb így?

nem tudom :-(

Persze, ez a normális eset, de különleges magok esetében, amit hirtelen nem tudok pótolni, megpróbálni se érdemes?

nem tudom:-(

sajnos különleges esetekben nem tudok mit mondani. Nekem hálisten ami tavalyról kelt ki véletlenül, az is mind a négy külön helyen volt.Könnyű volt átteni,öldlabdával együtt. meg sem sínylette így egyik sem. gyönyörűek maradtak.

Előzmény: taormina1 (7862)
cypress. Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7863

én először csináltam így, dombokba.

sógornőm régen így ültette és most eszembe jutott.leutánoztam,hátha idén sikerül.Neki mindig nagyon szép volt,még nekem hagyományosan mindig kicsi aszalódottak.(srépa,zöldség)

Most nem is kérdeztem tőle konkrétan,hogy jobb-e vagy sem...mint rendesen.

Régen mondott vmi olyasmit,hogy jobb kapálni,meg könnyebb kihúzni, nagyobbra nő,mert lazább a talaj így(?)és,hogy közé önt vizet úgy locsolja.

de konkrétan én sem tudom,hogy mért jobb(ha egyáltalán jobb) a dombos megoldás.

Előzmény: taormina1 (7859)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7862
Persze, ez a normális eset, de különleges magok esetében, amit hirtelen nem tudok pótolni, megpróbálni se érdemes?
Előzmény: cypress. (7860)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 7861
Persze ez a normális eset. De ha az ember fészekbe vet, vagy mint most mi is, más okból nem biztos a növény életbemaradásában, nem jobb így?
Előzmény: cypress. (7858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!