Nem kell ennek stimmelnie, hiszen még csak két trailert látunk ( summa: 4 perc ) és ebből nem sokat lehet kihozni.
Azokat amit én itt irkáltam ( - lok ), a filmből úgyse fogjuk megtudni, hiszen ezek ilyen háttérinformációk és pl. a filmben nem lesz benne, hogy mondjuk Plo Koon-ról azt beszélik, hogy cyborg és azért van oxygén maszkja mert különben feldobná a pacskert.
Tulajdonképpen az az igazság, hogy a filmről nem tudunk semmit jószerivel azért mert ( mint már én is írtam ) a szereplők csak a saját szövegeiket kapták meg és többet nem, valamint alá kellett írnia mindenkinek azt a szerződést, hogy tartja a száját. A filmet ( jelenlegi állapot ) a 20th Century Fox-tól még nem látta senki pl..
Samuel L. Jackson nyilatkozta a héten, hogy ( mivel nagy SW rajongó ) nagyon örül mert a filmben egyszer mondhatta azt " May the force will be with you ".
Az újságíró kérdésére pedig, hogy nem árulna el valamit a filmről, azt válaszolta, de szívesen de utána meg kéne ölnie.
Tehát akkor tudunk meg biztosat, hogy mi lesz ha már láttuk a filmet, én mindenesetre megpróbálok eljutni az első hét környékén az Usa-ba, ha össze tudom hozni, nem csak ezért tertmészetesen, de hazudnék ha azt mondanám, hogy az időpont kiválasztása véletlen.
Szerintem egyébként amit felvetettél arra a válasz az, hogy ez csak az első rész a 3-ból, itt még Anakyn Skywalker kicsi, a leendő felesége ( Naboo királynője ) is fiatal a gyerekeik ( Luke, Leia ) nyilvánvaló okokból még meg sem születtek.
Ez a rész valószínüleg csak egy folyamat elejét mutatja be, itt még lesz Darth Maul ( legalábbis ebben a részben van, nem tudjuk, hogy megéli-e a film végét ), de ha majd nem lesz akkor lesz szükség Darth Vader-re, hiszen mindig csak két Sith Dark Lord van ( Emperor Palpatine - Darth Vader a későbbiekben ). Darth Vader mindkét filmben a Császárt, Mesternek szólítja. " He will join us or die, my master. "
Innen lesz érdekes, a 10.000 Jedi lovag meg nem sok, voltak clón háborúk, a New Hope-ban szó esik erről és arról is, hogy a Jedik nagy része Darth Vader miatt pusztult el.
Ez egy hosszabb folyamat amíg eljutunk oda ami a New Hope-ban történik, engem inkább az érdekel, hogy hogyan lesz Palpatine-ből császár és Darth Sidious miért néz ki úgy mint a leendő főgóré.
Ezek a nagy kérdések.
A Sith:
1, Darth Maul, a duplakardos ordog, Zabrak nep
2, Darth Sidious, a csuklyas
VS
Pozitiv, normalis, atlagosak:
Koztarsasag (ebbol Palpatine szenator kilóg, o lesz a csaszar (???))
+
Pozitivok, az ero birtokosai:
Jedi szovetseg:
12 tanacstag:
1, Yoda, zold bolcs
2, Mace Windu ( Samuel L.J. ), Windu a kapcsolattartó a legfelsőbb kancellárral Valorum-mal
3, Yarael Poof: a Quermian faj tagja a két aggyal rendelkező Poof aki mestere a Jedi agytrükköknek
4, Sasee Tiin: a Iktotchon bolygóról, Sasee Tiin a telepátia mestere és nagyon jó pilóta
5, Ki-Adi-Mundi: a kúpfejü Ki-Adi-Mundi Cerea világáról való.Ő nemrég került a Tanácsba és még nem választotta ki a Padawan tanítványát
6, Even Piell: a parányi termetü Jedi mester terroristák elleni harcban szerzett sebhelyeket.
7, Eeth Koth: Darth Maul Zabrak nevü fajtájának egy másik tagja, ez a Jedi Iridonia bolygójáról származik és mentális és fizikai fegyelméről híres.
8, Oppo Rancisis: egykoron a Thisspias bolygó uralkodója, Rancisis, lemondott trónjáról hogy Jedi lehessen.
9, Depa Billaba:a Chalacta bolygójáról származik
10, Adi Gallia: helybéli, a Köztársaság fővárosából Coruscant-ról, Adi diplomatának született és nélkülözhetetlen Valorum kancellár számára.
11, Plo Koon: a cybor Jedinek híresztelt Kel Dor a Dorin világáról, oxygen maszkot használ a Coruscanton
12, Valrum, a fo jedi
es még
13, Qui-Gon Jinn, hirtelen termeszetu mester
14, Obi-Wan Kenobi, a bolcs tanitvany
((15,)) Anakin Skywalker, uj tanitvany, a kesobbi Vader
és meg
tobb ezer jedi lovag!!!
Azaz kb sokezer misztikus erovel rendelkezo harcos ketto sotet ero birtokos es egy hatalomvagyo szenator ellen, akirol meg mindig nem tudom, hogy hogyan lesz kepes a sotet ero birtokosava valni.
Valahogy nagyon meg kell rendezni es magyarazni, hogy a New Hope idejere ugy alakulnak az eroviszonyok, ahogy!!!! (Azaz a Koztarsasagiak periferiarol lazadozok csupan)
Nem kekeckedni akarok, csak nem ismerem az elotortnetet
Lesz jegy persze, hiszen előadások is lesznek és tele, tehát ha valaki türelmes és sorbaáll akkor megtudja nézni.
Meg hát ha valaki már kimegy akkor már ne 1-2 napra menjen hiszen az elég drága, és ha már több napot kint van akkor biztos kap jegyet.
A Memorial Weekend hétfőig tart, a filmet már előző szerdától játszák tehát Keddtől a filmet megnézni már sanszosabb.
Az biztos, hogy a hétköznapi előadásokra könnyebben lehet majd jegyet venni ( nem lesz azért mindenki beteg ), de aztán hétvégén megint kezdődik a roham.
Először is minden SW mániákust szeretettel és tisztelettel üdvözlök, főképp DS9-et!
Én "csak" egy átlagos őrült vagyok e téren, de lenne pár szavam az alábbiakhoz.
Anélkül, hogy különösebben bele szeretnék mélyedni a készülő(kész?) film lelkivilágába úgy általában - ui. én a filmeket, ezt is, l'ar pur l'ar szeretem - de enyhén idegesít az a gondolat, hogy vannak az itt megszólalók között olyanok, akik már elfelejtették, hogy a magyar szinkron-gyártás világhírű volt: amíg a nagy magyar filmforgalmazók sikeresen tönkre nem tették ezt a műfajt (is).
Véleményem szerint nem igazán attól nő egy nemzet nyelvtudása, ha MINDEN filmet feliratosan játszanak (még az olyan alapvető filmet is pl., mint a Szomszéd néje még zöldebb, amikor is annak első része még mb volt, és még él is a két kiváló szinkronhang tulajdonosa is!).
Az más kérdés, hogy a mai szinkron-munka a béka segge alatt van, mert - ez egy rossz hely erre, de éppen a korszerű számítástechnika miatt - elembertelenedett ez a szakma is: amikor gyakorlatilag mondatonként szerkesztik össze a hanganyagot - gyakorlatilag a képtől függetlenül, a szinkronszínész persze nem is tud azonosulni szerepével!!!
Ez jól látszott a felújított és kiegészített trilógián is - meg persze az is, hogy az eredeti verzió zene-effektusait milyen gyarló és ízléstelen giccsé lehet varázsolni (lásd zárójelenet a ROTJ-ben).
A másik problémám - annak ellenére, hogy videotechnikával (is ) foglalkozom, mégis "csak egy vacak Philips 4 fejesre" tellett -, hogy a THX-es felújított verzió és a kiegészített kiadás is (mindkettő az Intercom kiadásában jelent meg itthon) számomra nézhetetlen a másolásvédelem miatt ***** erre mondta a Sony márkaszervíz szakembere(?), hogy lehet, ha Sony lenne a videom, akkor nem látszana **** és azért mégiscsak a valóságtól történő teljes elrugaszkodásnak tartom, hogy a mai, még kialakulatlan szabványhelyzet kellős közepében (kb. a 80-as évek VHS/VIDEO2000/BETA versenyére emlékeztető a helyzet) azért, hogy mozi hangzás legyen a 25 négyzetméteres kvázi-panel szobámban, kb. 2 milliót költsek! És nem is hiszem, hogy az SW rajongók tábora többségében ilyen szinten állna anyagilag!!!
Inkább az az érzésem - inden irígység nélkül -, hogy az Internettó-ban az SW tábort reprezentáló szószólók úgy általában az internet hozzáféréssel rendelkezők megoszlása szerint a felsőbb kategóriába tartoznak e téren!!! Persze tisztelet a csóróbb többségnek is!
Amúgy ha van valakinek ötlete, kit perelhetnék be a kiadott VHS anyag tudatos minőségrontása miatt, várom tippjeit (itt de főképp MAIL-ban).
HOVA tunik ez a 10.000 (tizezer) jedi lovag a new hope idejere? Aki nem volt soha jedi lovag hogyan kepzodik ki azza, a kesobbi csaszarra gondolok. nemn olvastam elozmenyeket egyaltalan, ezert kerdezem. Lehet hogy utana nezek egyenileg is, csak most igy az elmult napban meglepodtem, hogy ennyire fel van epitve es ismerheto a SW vilag.
Csak az USA-ban nem lehet elővétellel jegyet venni, vagy Kanadában sem? Én tervezem, hogy 19-én reggel megyek el megnézni akkor talán kapok rá jegyet...
másodszor viszont, a címmel kapcsolatban nem értek egyet:
a Sötét árnyak szerintem több, mint tűrhető magyarítása a Phantom menace-nak - a hangulatát jól visszaadja, és jelentésében is egész jól közelíti. A szó szerinti fordítás ezerszer lükébben hangzana.
És a "Halálcsillag újra támad" jellegű, B-filmekre utaló címekkel még csak nem is lehet egy lapon említeni...
Köszönöm azoknak akik jelezték, hogy nem élek hiába :)
Reagálva arra, hogy akik kimennek az USA-ba azok majd jól nem látják a filmet. Tény és való, hogy a filmre nem lehet elővételben jegyet kapni ( bár az elmúlt héten ezt a Lucasfilm komoly megfontolás tárgyává tette, hogy mégiscsak lehet majd ) és néhány idiotid letáborozott a Mann's Chinese Theatre előtt a Hollywood Bolulevard-on, de ez nem jelent semmit, hiszen nagyon sok moziban fogják majd adni ( lentebb már írtam, hogy kb. hány vásznon ).
Amikor a Lost world: Jurrasic Park-ot bemutatták 1997-ben ugyanezen a Memorial Day Weekend-en ( idén:Máj 22-24 ) én például kint voltam és Kedden néztem meg este és elég kevesen voltak a moziban.
Jó most többen lesznek, de ha nem a 3 hétvégi napon akarod megnézni ( már Szerdától adják egyébiránt ) akkor Keddtől azért nem lesz olyan nagy roham ( munka, iskola ) mondjuk a délelőtti vagy kora délutáni előadásra.
Aki egyébként volt már az USA-ban az tudja, hogy Szombat este kint nem lehet elmenni sehova mert az amerikaiaknak bolha bújt a seggükbe és mind moziba meg étterembe megy és sehol sincs hely, SW ide vagy oda ( ez még plusz rá fog adni ).
Na és most új hírek:
Mióta bejelentették, hogy Liam Neeson felveszi a Jedi csuház azóta a rajongók tudni szeretnék, hogy ki is ez a titokzatos karakter.
Az ő neve Qui-Gon Jinn és ő néha teljesen függetlenül dolgozik, Jedi feljebbjárói akarata ellenére. Ennek lehet az is az oka, hogy egyszer már majdnem elnyerte a Jedi Tanács egyik székét, de végülis elutasították mert túl vakmerőnek találták.
Obi-Wan Kenobi már nem az első hanem a harmadik Padawan tanítványa ( a Jedi tanítványokat hívják így ). Ahogy az előzetesből is látszik van némi konfliktus kettejük között. Ez valószínüleg onnan eredhet, hogy Obi Wan sokkal nyugodtabb és átgondoltabb mint mestere.
A Jedik egyébként a film idejére már erősen megfogyatkoztak kb. 10000-en lehetnek a lovagi rendben.
A High Council ( Legfelsőbb Tanács ) az amelyik irányítja ezeket a misztikus harcosokat. 12-en vannak ebből, öten életük végéig vannak választva, négyen hosszabb időre és hárman rövid időre.
Ketten a senior tagok közül Yoda és Mace Windu ( Samuel L.J. ), Windu a kapcsolattartó a legfelsőbb kancellárral Valorum-mal. Yodanak mellesleg van egy kis fénykardja amit sohasem használ. Yoda fiatalabb korában nagyon sokat utazott és meglátogatott sok ezer világot
És igen a filmben van még egy Yoda fajtájából - egy nőnemü -akit Yaddle-nek hívnak.A lágybeszédü Yaddle 477 éves szemben Yoda-val aki 800-valamennyi.
Még néhány info a többi Jedi mesterről akik a tanácsban ülnek:
- Yarael Poof: a Quermian faj tagja a két aggyal rendelkező Poof aki mestere a Jedi agytrükköknek
- Sasee Tiin: a Iktotchon bolygóról, Sasee Tiin a telepátia mestere és nagyon jó pilóta
- Ki-Adi-Mundi: ahogy a SW képregények ismerői tudják a kúpfejü Ki-Adi-Mundi Cerea világáról való.Ő nemrég került a Tanácsba és még nem választotta ki a Padawan tanítványát
- Even Piell: a parányi termetü Jedi mester terroristák elleni harcban szerzett sebhelyeket.
- Eeth Koth: Darth Maul Zabrak nevü fajtájának egy másik tagja, ez a Jedi Iridonia bolygójáról származik és mentális és fizikai fegyelméről híres.
- Oppo Rancisis: egykoron a Thisspias bolygó uralkodója, Rancisis lemondott trónjáról hogy Jedi lehessen.
- Depa Billaba:a Chalacta bolygójáról származik
- Adi Gallia: helybéli, a Köztársaság fővárosából Coruscant-ról, Adi diplomatának született és nélkülözhetetlen Valorum kancellár számára.
- Plo Koon: a cybor Jedinek híresztelt Kel Dor a Dorin világáról oxygen maszkot használ a Coruscanton
Ez igaz, de mindenütt Csillagok Háborúja néven futott ( az USA-ban is ) nem New Hope címmel.
A németeknél pl. Krieg der Sterne
Franciáknál: La Guerre des Etoiles
Világért se hagyd abba az írkálásokat, mert ezek éltetnek, egy esős áprilisi reggelen. Baromi kiváncsi lennék honnanszerzed az infokat, mert én is rendesen bújom az infokért a netet, de te mindig megtudsz lepni. A Variety-t, hol a fenében lehet megtalálni? Van honlapja? Na mindegy szóval nagy vagy!
Na, gyorsan behajintottam az oldalt bookmarkba, aztan most gepelek.
DS9 (ez Star Trek-re utalas?)! Abba ne hagyd, ez az informacioozont!! :)
Vegigolvastam az egesz kocerajt, most reagalnek, ami az eszembe jut.
1. A fene egye meg az ilyeneket (de finom voltam) akik megtehetik, hogy kimennek Londonba meg az USA-ba megnezni. Szakadjon ratok az eg (vagy vigyetek magatokkal egy borondbe :)
2. Szamomra egy percig sem ketseges, hogy a bemutato utan egy hettel minden idok legnezetteb filmje lesz.
3. Szivbol remelem, hogy lesz feliratozva is, majd errol remelem a neten is lehet majd olvasni, mert en a Spec. Edition -t is csak szinkronnal tudtam megnezni, vagy legalabbis Miskolcon nem lattam, hoghy lett volna feliratozva. Bar en ezert siman felmegyek Pestre. Mondjuk egyebkent is felmegyek.
4. En nem hiszem, hogy a grafikai javulas miatt felnunk kellene. Asszem Lucas modott vmi ilyesmit, hogy olyan ez, mintha eddig csak ceruzaval rajzolhatott volna, most meg a kezebe nyomnak egy szines festokeszletet. Biztos vagyok benne, hogy a film vege utan meg tiz percig senki nem magahoz terni :)))
5. Ja, es viszek magammal BFG-t, es ha valami allat Popcorn-t fog zorgetni kozbe, abba beleeresztek egyet!! >:|
Borisz
Ja, egyebkent egy ugy tudom, hogy mikor Lucas kiirta a palyazatot a folytatas megirasara, akkor a Zahn valtozatat fogadtak el (ami szerintem magasan ubereli az osszes tobbit, legallabbis amiket meg olvastam), csak aztan meggondoltak, es kiadtak a tobbit is.
Jo lenne, ha megcsinalnak filmbe, de szerintem erre mondjak, hogy almodik a nyomor.
Asszem, csak ennyit akartam mondani, meg azt hogy :
STAR WARS FOREVER RULEZZ!!!!!!!
Ui: Egyik legelso emlekem, hogy nezem a TV-ben a Csillagok Haborujat. Epp a multkor mondtam apamnak, hogy emlekszem, hogy nem voltam hely, amikor a Birodalom visszavagot neztuk, mert allva neztem. Nem, mondja o, azert nezted allva, mert ulve nem l;attal at a parkanyon. Vajh miert is lettem en iljen fanatikus SW rajongo... :)
Egy kicsit vazlatosan egy elozmenytortenetet nem tudnal leirni, ki kicsoada?
Es minden Licastol van vagy egyszeruen vannak akik elo es utotorteneteket irogatnak hozza. Olvastam en is egyet de nagyon szar volt. valami jeghegyen vivott Wades es Skywlker, mikozben a hercegno mar osszejott Luke-kal, vagy valami hasonlo zagyvasag.
Tulajdonképpen ma ( még ) nem találtam semmi érdekeset, de történt velem valami, éspedig moziban voltam és láttam a B trailert a Lurdy házban.
Ez azért érdekes mert a Lucasfilm nem is olyan régen azt mondotta, hogy a B trailer csak Májusban lesz bemutatva, moziban Európában.
Na de a lényeg:
1. Le van szinkronizálva, majdnem sírtam, a szövegek rémesen elfordítva pl.a " At last we will reveal ourselves to the Jedi, at last we will have revenge " valami hihetetlenül ostobán van fordítva és a Jedi mint szó nem is szerepel benne.
Na meg bizonyos részek amiket fejből tudok azok magyarul nem azok.
A " mindig van egy mester és egy tanítvány na meg egy hercegnő " részben például nálunk nincs hercegnő.
2. A szinkronhangok K.O. ( jó hogy ez csak ( !?? ) egy trailer, na de azért már )
3. Van magyar cím, ez a legeslegjobb a Phantom manace ugye nem sok mindent jelenthet mert:
- phantom: a. kisértet, jelenés, fantom b. ábrándkép, rémkép, agyrém, káprázat
- menace: fenyegetés, fenyeget
tehát a cím lehetne magyarul sok minden ( sajnos nem tudok jól angolról magyarra fordítani, mert csak angolul értem ezt is és magyar megfelelője nem nagyon akad legalábbis kis fejemben ).
Na mindegy a magyar cím: Sötét árnyak, ez azért elgondolkoztató, mert hát lehet, hogy a cím nem rossz ( tényleg nem az ), de ez nem a film címe.
Merthogy ugye az Empire Strikes back címe is lehetett volna, Lépegetők támadása és a Return of the Jedi is mondjuk, A Halálcsillag újra támad, de nem lett az.
Ezüttal is újdonságokkal jelentkezem, de ezúton kérném a kedves közönséget amennyiben érdekelve vannak ebben a témában jelezzenek már vissza, hogy olvassák mert ellenkező esetben kénytelen vagyok érdektelenség bizonyítottsága miatt befejezni az információk szállítását.
Magamnak nem írnék ugyanis.
De a lényeg:
1. A Sith titkai
Az első dolog ami szembe tűnik az az, hogy Darth Maul valamiféle idegen, szarvak, különös szimbólumok az arcán, és félelmetes sárga szemek teszik ezt elég biztossá.
Forrásunkra támaszkodva elmondhatjuk, hogy Maul ( eredeti neve:Khameir Sarin ) a " Zabrak" nevü lények csoportjához tartozik.SW rajongók már felfedezhették, hogy a Jedi tanácsnak van egy tagja aki ugyancsak Zabrak az ő neve, Eth Kooth.
Tehát Darth Maul/Khameir Sarin hogy csöppent bele a fekete művészetekbe ? Hosszú keresés után talált rá Darth Sidious a fiatal Erő birtokosra a Zabrakok világán Iridonia-n amikor Khameir 12 éves volt .Sidious rávette őt hogy állítson csapdát pár barátjának, mely átverés végül is 7 Jedi lovag halálát okozta és melynek követlezményei változtatták át Sarint a Sith Sötét Lovagjai közül a másodiknak
A Sith maga 2000 évvel a The Phantom Menace eseményei előtt alakult egy gonosz Jedi lovag által.A számuk folyamatosan növekedett, de az Erő sötét oldalának birtokosai majdnem annyit harcoltak egymás ellen mint a Jedi lovagok ellen ezért nagyon megfogyatkoztak.
Majd egy Sötét Úr ( Dark Lord ) Darth Bane megváltoztatta a szabályokat: Ettől kezdve csak két Sötét úr lehetett egy időben , egy mester és egy tanítvány.
Ez némileg magyarézatot adhat a későbbi filmekből ismert Császár - Darth Vader kapcsolatra is ( mester - tanítvány ).
A Sith ritkasága miatt a pre-Phantom Menace Jedi lovagok ritkán használtak fényszablyát párbajhoz. Inkább a lézersugarak elhárítására és díszítő célokra használták.
2 .Amidala & Palpatine titkai
Eltekintve attól a ténytől, hogy a Naboo-t királynő uralja, a világ nem örökletes monarchia, az uralkodót választják.
Miután Veruna király lemondott trónjáról a bolygónak új királyra volt szüksége.12 éves korában Amidala-t koronázták Theed hercegnőjének ( Naboo fővárosa ), akit egyszerü szülei neveltek egy kis hegyi faluban.Meglepetésünkre nem ő a birodalom legfiatalabb uralkodója.Két évvel később nem sokkal a film eseményei előtt koronázták királynőnek.
A jövőbeli Emperor Palpatine a Naboo képviselője a Galaktikus Szenátusban , bár a Naboo nem az egyetlen világ amit képvisel, ő a szenátora 366 világnak.Annak ellenére, hogy Palpatina a Naboo-n ( !!! ) született csak egyszer találkozott Amidala-val a The Phantom Menace eseményei előtt.. Igen sok nézeteltérés van Amidala és Palpatina között, mivel Amidala-nak az a benyomása, hogy Palpatine jobban érdekelt saját politikai befolyásának növelésében, mint az általa képviselt világok érdekének érvényesítésében ( Palpatine nem jött ki Veruna királlyal sem ). Ahogy a SW regényekben is említve van, Palpatine egy csöndes és nem felfuvalkodott ember látszatát kelti, ennek ellenére szeret cselekedni bizonyos szituációkban ahelyett, hogy vitára fecsérelné az idejét.
A nyugalom a legnagyobb fegyvere, és mi mind tudjuk, hogy mire is fogja ő még vinni a későbbiek során.
Vadonatúj információk az évszázad legjobban várt filmjéről / idézet nem tőlem /, a mai Variety után szabadon:
Amit már előzőleg is pletykáltak, mára valósággá lett: annak a mozinak amelyik játszani akarja a Star Wars:Episode One – The Phantom
Menace-t, be kell tartani számos nagyon komoly megkötést amelyet a Lucasfilm támaszt
A mai Variety összerakta a listát amelyet most ismertetek:
- a Phantom Menace-t a legnagyobb teremben kell játszani a multiplexekben a minimálisan előírt játszási periódus lejártáig
- a filmnek minimum 12 vagy 8 hétig / a helyi piac függvényében / ebben a teremben kell műsoron maradnia. Ez azokra a mozikra vonatkozik amelyek már az első körben / Május 19 / elkezdik játszani a filmet, azok a mozik amelyek Június 18-tól játszák kötelesek 4 hétig a legnagyobb teremben műsoron tartani.
- amennyiben egy mozi úgy dönt, hogy a filmet 2 vagy 3 vásznon játsza egyszerre akkor a filmnek a vásznon kell maradnia aminimálisan előírt ideig / lásd feljebb /
- A filmet kötelezően 3 vásznon kell játszani erősen versenyképes környékeken amennyiben több mint egy multiplex található ott
- a mozik 100%-át kapják meg a jutalékuknak az első vászonért, 50-et a másodikért és 25-öt a továbbiakért / ez az utolsó pont azt suggalja, hogy talán mégis több vásznon lehet játszani egyszerre mint 3 /
- Interlock, azaz a technika amely lehetővé teszi a moziknak, hogy egy kópiát egyszerre két teremben vetítsenek, szigorúan tiltva van! Egy kópia/terem, ez elég sokba fog kerülni !.
- a mozik nem vonhatnak le semmiféle biztonsági költséget a kópia kölcsönzési díjából
- ahogy várható volt a mozibérletek nem érvényesek ez esetben legalább az első 8 hétig
- a mozik az utalást / bevétel / 7 napon belül kell hogy megtegyék, ellentétben a szokásos 30-60nappal, legalábbis a bemutató első néhány hete alatt
- fizetett hirdetések azon a vásznon amelyen a film megy, tiltottak az első két hét alatt
- trailereket be lehet mutatni, de csak ha azok összhosszasága nem lépi túl a 8 percet. A FOX már most 2 és fél perc előzetest tervez a Phantom Menace kópiáira.
- ahogy várható volt a mozik fel vannak hatalmazva arra, hogy a filmet akár Május 19. 0.óra 01. perctől játszhassák. A film teljes hossza 2 óra 11 perc.
Ezek a szabályok nem akadályozzák meg a mozikat attól, hogy a filmet non-stop játszák.
Bizonyos források még hozzáteszik, hogy a Lucasfilm nem engedélyezi a film bemutatását olyan mozikban ahol alkoholt árulnak.
Más
A média munkatársainak hihetetlen önuralomról kell majd tanúbizonyságot tenniük amikor is Május 16-án a George Lucas által kiválasztott képviselőik megtekinthetik előzetes vetítés során a filmet.
Ugyanis az Usa-ban a mozi kritikák mindig a bemutató napján / pénteken / jelennek meg, ellenben a média vetítés vasárnap lesz, együtt azzal a másik 20 vetítéssel / az Usa jelentősebb városaiban / ahol a bevételt jótékonysági célra fordítja a LUCASFILM / jegyárak min. 500 USD /.
Tehát ezen a 21 vetítésen látják majd először a kész filmet a delikvensek.
Az Usa-ban az a szokásjog uralkodik, hogy a film bemutatása előtt / esetünkben Május 19, Szerda / az újságok nem hozzák le a kritikát a filmről. Ez azonban most lehet, hogy fel lesz rúgva hiszen nagyon nagy a nyomás a nyomtatott sajtó munkatársain is, hiszen a filmre hatalmas a várakozás és nem tudni, hogy melyik újság rúgja fel a tradíciót, amely egyébként általában komoly szankciókat szokott kiváltani a filmforgalmazókból.
Más
Ron Howard rendező / Edtv (1999), Ransom (1996), Apollo 13 (1995), Paper, The (1994), Far and Away (1992), Backdraft (1991), Parenthood (1989), Willow (1988), Gung Ho (1986), Cocoon (1985) / a Calgary Sun-nak nyilatkozott a zártkörü filmrendezőknek tartott vetítésről és arról, hogy milyen tanácsokat adtak George Lucasnak avval kapcsolatban, hogy miket hagyjon benne és miket vágjon ki a filmból.
Howard elmondta, hogy Lucas " megkért mindannyiunkat, hogy mondjuk el melyik volt a kedvenc jelenetünk, azért, hogy ezt majd fejben tartva csinálja majd meg a végső vágást"
Hozzátette, hogy " a történet nagyszerü, az effektek abszolút a következő lépést jelentik a filmtechnikában", a rendező hozzátette:
"a Phantom Menace-ben több humor van mint az eddigi összes SW epizódban és itt valami teljesen új formában jelenik meg Ez az a mozi ami tökéletesen be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket."
Egy két nagyon izgalmas új információ és magyarázat az új résszel kapcsolatban:
A Phantom manace / magyarul legjobban a láthatatlan / fantom / veszedelem vagy fenyegetés adja vissza leginkább / tulajdonképpen Darth Sidious-ra vonatkozik akinek tanítványa az a Darth Maul aki mindkét trailerben a festett arccal és dupla laser karddal látható .Ami még érdekesebb, hogy meglepő a hasonlatosság Darth Sidious és az első / IV-VI / trilógia főgonosza Emperor Palpatine között.
Akik ismerősek a Star Wars világában tudják, hogy Palpatine szenátor befolyásos személy a Galaktikus Köztársaságban. Lényegében az elnökségre pályázik ahol majd lerakja a leendő birodalom alapjait.
A hasonlóság Darth Sidious és Plapatine között / lásd az új trailer: csuklyás képek, tisztára a császár / minek a következménye lehet
a. Palpatine-nak van egy régen elveszett ikertestvére
b. vagy Sidious egyszerűen elfoglalja Palpatine testét egy ILM által fabrikált trükk folyamban
c. a két személy egy és ugyanaz
Ha azt a tényt vesszük, hogy a Lucasfilm által engedélyezett test-cserélő képesség a franchise-ban már előfordult / Dark Empire képregénysorozat ahol az Uralkodó egy fiatalabb testben jelenik meg / akkor ez a változat sincs elvetve.
Jelneleg a Lucasfilm nem kommentálja, hogy mi a kapcsolat Palpatine és Sidious között.
Egy dolog tudott: Sidious nem szerepel a film nyitó prológusában / a részletes prológot lejjebb már közöltem /.
És most egy még érdekesebb dolog a film valószínü cselekménye, aki még nem kiváncsi rá lapozzon:
32 évvel a Star Wars: New Hope előtt a Nimodian Federation megállapodást köt a Sith sötét uraivel / Dark Lords of the Sith / és az ő ügynökükkel Darth Maul-al.
Amikor a Federáció megtámadja a Naboo bolygót, a bolygó fiatal királynője Padme Amidala Naberrie / Natalie Portman /, rákényszerül, hogy elhagyja a fővárost amikor a Federáció harci robotjai legyőzik a Naboo védelmi erőit.
A film egyharmada a Tatooine-on játszódik. Jedi mester Qui-Gon Jinn / Liam Neeson /, kiséri a királynőt és barátját Jar Jar-t / számítógép alkotta, CGI alien / Mos Espa-ba ahol a csapat találkozik Anakyn Skywalker-rel a fiatal rabszolgával / Jake Lloyd /.
Miután kivívja szabadságát egy homoksikló versenyen, amelyet Jabba / the Hutt / rendez, Anakin elkiséri Qui-Gon-t és Obi-Wan Kenobi-t a Jedi tanács ülésére / Coruscant bolygó /.
A csoport ezután visszatér a Naboo-ra ahol a helyiek és a Jedi lovagok alkotta szövetség megvívja harcát a bolygót megszálló hóditókkal afil legizgalmasabb csatajelenetében.
En megmontam hogy tiedszex lesz... :) Mivel hallottam hogy szerejo bekotottem az 5m-e kabaelemet az onkyoba en is, ja ekkor meg csak winmediaplayer volt es igy volt okom a lenyegre, vagyis a HANG-ra koncentralni :))
OFF
Aki ugy van vele mint en, hogy tobbet Linux-ol es a QT3 szereti megcsizmazni a gepet, tehat mindenkeppen mpeg-1 jon csak neki szoba, annak azt tudom mondani, hogy en is atirtam, de en a hangot nem barmoltam le telefonminosegre, hanem megmaradt THX sztereo. Dobjon nekem emilt es majd valahogy kitalajuk, hogy hogyan mozgassuk me azt a 21.8 Megat. Ha van valakinek site-ja es elbir ennyit es szeretne fittogtatni, az is jo...
Ja és az új infok amiket ma olvastam / nem ápr.1 vonzatosak /:
A Variety újságírója kapta auz az információt a legendásan hallgatag George Lucastól a közel legendás SW 1: Phantom Manace zártkörü próbavetítéséről és arról, hogy GL mennyire élvezte a munkát evvel a filmmel.
Lucas felfedte az újságírónak, hogy a vetítésen jelent volt Steven Spielberg, Ron Howard, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian de Palma, Frank
Darabont and Lawrence Kasdan, akiket Lucas úgy jellemzett, mint az embereket akikben tökéletesen megbízik.
Lucas azt is mondta, hogy a film vetítése után a rendezők teljesen ki voltak bukva / "blown away." / ( ez jót jelent ! ).
És, hogy hogyan látja Lucas a filmet az előző háromhoz viszonyítva:
- a legvidámabb és nagyon izgalmas valamint nagyon érzelmes.
" And it’s been a fun experience. I’m very happy with it."
Lucas ugyancsak elmondta, hogy a film kettő és fél hétre van a teljes készenléti állapottól, most éppen a film utolsó 100 egységét fejezik be 40-el hetenként végezve.
Azt is elmondta, hogy már írja a forgatókönyvet a következő részhez amelynek a munkálatai 2000 Júniusban kezdődnek.
Mivelhogy ezen film költségeit is ő állja ezért nem aggódik különösebben:
- Nagy előnyöm van, nem kell mégegyszer keresztülmennem a kivitelezési fázison és nem kell megkapnom a rendező beleegyezését.
Azt is felfedte, hogy a következő film munkálatai csak 3 évet vesznek igénybe ellentétben a Phantom Manace 4 évével, amihez hozzátette, hogy egy csomó dolg már előre el van készítve és majd spórolni fognak időt avval is, hogy újrahasználnak sokat az első film karaktereiből kosztümeiből, bolygóiból és díszleteiből.
És egy másik ami egy kicsit könnyedebb:
Az angliai Mirror napilap megszelőztetett egy infot azon emberek potenciális számáról akik beteget fognak jelenteni a Star Wars: Episode One – The Phantom Menace bemutatójakor.A lap értesülése szerint "nem megnevezett cégek" tartanak attól, hogy ezen dolgozók kiesése cca. és összesen 320M$-ba fog nekik kerülni.Egy üzleti analitikus azt nyilatkozta a lapnak, hogy közel 4.7 millió ember vette ki a napot betegszabadság gyanánt amikor 1997-ben Jurassic Park: The Lost World-öt bemutatták.
A kérdés már csak annyi, hogy hányan fogják elkapni a SW influenzát?