Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2011.05.31 0 0 545

Tudom nem nyugtat meg amit írok, de a madarak nagyon okos teremtmények, előbb utóbb rájönnek, hogy a kutya nem tud repülni.

/ha küldesz e-mail címet, küldök egy szép példát videón arra, hogy milyen inteligens egy madár - ide sajnos nem fér be/

Előzmény: Dió4 (543)
lacy63 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 544

Évekkel ezelőtt, még meg volt a szőlősöm, rossz CD lemezeket aggattam fel a fákra. Csillogott-villogott, mintha elemlámpa cikázott volna az árnyékban. Jelentős kárt sosem tettek a madarak a termésben.

Előzmény: Dió4 (543)
Dió4 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 543

Nem bántom a fát, bár más baja is van, nehezen nő. De megmarad. Ez meg egy másik cseresznyém jóval messzebb van a korai meggytől ahol a kutya is van, a kert végében, nehezebb lesz megvédeni. A korai meggy mellett van egy másik szép nagyszemű, most pirosló cseresznye meg egy későbbi meggy. Még nem bántották őket.

Mindig a kert végében szállnak le a fűre és ott sétálgatnak, s lassan közelítenek a kutya meg a korai meggy felé. Idáig még el tudtam zavarni őket, ha láttam, hadd szolják meg, hogy van mitől tartaniuk. Szerintem a kutya kicsit visszafogja őket, de kóstolgatják. Néha már rá-rá repültek a fára, de talán egy meggyet ha szétvertek.

Előzmény: kaalyz (541)
Dió4 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 542

Már nem lesz fekete. A seregélyek gondoskodtak róla.

Előzmény: gergerg (529)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.30 0 0 541

Dio ne kapkodd el. A szomolyai először piros, majd sötétpiros és amikor igazából megérik akkor szinte fekete. Inne a neve is. Várj egy kis türelemmel és ha nem feketedik be akkor mondj itéletet. Ez a fajta eléggé kis szemű, szerencsére apró maggal. Ha elérné a nagysága mondjuk a germersdorfiét, vagy a többi hasonló nagyságú cseresznyéét, szerintem izzel és nagysággal együtt verné az összes cseresznyét, még nemzetközi szinten is. Egyetlen baja, ha nagyobb esős időszak éri, érése során, mint például tavaly, akkor reped, lepotyog és moniliásodik. Egyébként így is a legjobb ízú cseresznye szerintem.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: Dió4 (526)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.30 0 0 540

Igen az átlag szerint júniusban érik. Viszont az elmúlt hét meleg napjai nagyon megnyomták. Nekem a balatoni telken már vasárnap eléggé kedvező volt, de még nem "szomolyai fekete". Sokat szedtem, mert a rigók és a seregélyek is szorgalmasak lesznek. Érdekes az itthoni telken soha nem szedik le a madarak, talán azért mert itt minden kertben van. A vicc szerint, talán nem tudnak fát választani.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: imkerei (524)
Flanell Creative Commons License 2011.05.30 0 0 539

Csalódást okoztak a seregélyek, csak a cseresznyét vitték el, a meggyet még csak elkezdték csipkedni, de nem nagyon bántották.

Igaz, visszhangzik az egész hegyoldal a seregélyek ezreitől, a belvárosi csúcsforgalom hangja ehhez képest semmi, de olyan sok cseresznye termett idén, hogy a meggyre még nem fanyalodtak rá, mert az még savanyú, mint az ecet. De mivel már elég rendes méretű, leszedem, mert ha érik egy kicsit, akkor már tényleg viszik a madarak.

Megnéztem az egyik magról kelt cseresznyét a bozótosban, hát nem sokat érő, apró szemű, sötétpiros, ízetlen. Csak alanynak való.

Előzmény: Flanell (538)
Flanell Creative Commons License 2011.05.29 0 0 538

A korai meggyet és cseresznyét feltehetőleg az utolsó szemig elvitték a seregélyek, bár ez csak feltételezés a korábbi évek alapján, mert külön azért nem autóztam el, hogy megnézzem a termés hűlt helyét.

Egy nagy (valószínűleg) Érdi bőtermő meggynek vége lesz idén, egészen apró levelei, hajtásai vannak, múltkor még éltek. Tavaly meghalt egy cseresznye, de idén a két nagy (25 évnél régebbi) Germersdorfi is csúnyán néz ki. A harmadik szomszédban lévő, még nagyobb cseresznyének is ez az utolsó éve szerintem. Különösebb kéregmoly-tevékenység nem látszódik, monília nem volt, úgyhogy nem tudom, mi lehet a baj, talán baktérium? A talajszint közelében több fánál is szétnyílt kéregrepedés látható. A környéken vannak szép, egészséges cseresznyék, meggyek.

Errefelé elég sok cseresznye kel vadon, a seregélyek által elhullatott magról. Érdekes, hogy mind sarjadzik. Múltkor az elhagyott szőlőben találtam 2 fát is, amin zöld termést láttam, normál kinézettel. Megpróbálok még a nyáron sarjat áttelepíteni, ha jónak látom a termést. (Ha nem, akkor is jó lesz alanynak.)

Egy magról kelt fát anno én is meghagytam, de apró virágokat hozott, valami vadféle volt, így átoltottam, ennek egyik fele most a nagyon korai, a másik fele egy viszonylag korai. Ez is erősen sarjadzik.

kod1111 Creative Commons License 2011.05.29 0 0 537

8 éves most, tényleg erre nem is gondoltam, azért olyan szép. :-))

Tavasszal raktam virágzós képeket ide. A másikat megtalálta a rigó lakhely gyanánt.

Előzmény: Ali-bá (536)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.29 0 0 536

Jó nagyra nőtt már a hinta melletti cseresznyefád. /2008-ban láttam utoljára. Talán már a Duna vizét issza a gyökere./

Előzmény: kod1111 (535)
kod1111 Creative Commons License 2011.05.28 0 0 535

Madárháló nélkül is marad elég nekünk, mert rengeteg van rajta.

Ali-bá Creative Commons License 2011.05.28 0 0 534

... ja, és szereti a   cseresznyét .

Előzmény: Ali-bá (533)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.28 0 0 533

Lehet,hogy az apukája volt Szomolyai és *tiszta Apja ez a gyerek*.

/Én a kutyámmal jártam ugy, hogy csak az anyukáját ismertem /husky/, reméltem, hogy külsőre hasonlítani fog rá, de hát nem éppen... , és az istennek nem ugat, mindenkivel barátkozik, szóval nem jó házörző. Igaz minden kívánságomat teljesíti, nagyon tanulékony és kedves./

Előzmény: imkerei (532)
imkerei Creative Commons License 2011.05.28 0 0 532

Attól még az enyém nem lesz Szomolyai, hiszen magam vetettem magról és tudom, hogy Germersdorfi volt az anyja.

Előzmény: gergerg (530)
gergerg Creative Commons License 2011.05.27 0 0 531
gergerg Creative Commons License 2011.05.27 0 0 530

Sok helyen ezt írják de én azért ezt határozottan nem jelenteném ki. Időjárás, stb. befolyásolhatja az érés idejét. Ha feketére érve tekintjük érettnek akkor az valóban belecsúszhat a június első napjaiba is, de! mint lentebb is írtam az én szomolyaim amit tavaly oltottam, legalább egy héttel beelőzte az anyját!

gergerg Creative Commons License 2011.05.27 0 0 529

Mert még nem érett meg! Majd ha megérik, kb 5 nap akkor fekete lesz! Kezedet megfogja?

imkerei Creative Commons License 2011.05.27 0 0 528

Én itt vettem: http://www.elotiszaert.hu/

Nálunk seregélyek nincsenek a rigók viszont rakoncátlanok, de azért nem haragszom rájuk. Nálunk a kutya el van engedve a kertben, de a rigók csak röhögnek rajta a fa tetejéről.

Annyit még mindig hagytak ami nekem kellett.....

alfi13 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 527

A korai cseresznyémre az idén föltettem egy ilyen elektromos riasztót és az előző évekhez képest töredéke a madárkár.

http://metroman.unas.hu/spl/565570/_Galamb_seregely_madar_riaszto

Most már bánom hogy egy "Madárriasztó hollót" nem rendeltem. A két eszköz eggyütessen biztos jobb eredményt adna.

Dió4 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 526

Az a fura, hogy nálam is érik a cseresznye azon a fán, amit szomolyainak vettem. S nem is fekete. Tartok tőle, hogy kamu volt, pedig rendes kertészetben vettem, nem kéz alól olcsón.

Szeretnék egy másikat beszerezni, tudtok valahol? Mert nem nagyon láttam, hol vehető ilyen fa.

Másik, a korai már eléggé érő meggyemet nagyon kerülgetik a seregélyek, eddig minden évben leették. De most sokkal többet vagyok a kertben, tavaly nyár óta lakunk itt, s most kikötöttem a fához a kutyát is, talán ez így együttesen használ valamit. Az egyik kettővel arrébbi szomszédomnak van egy nagy cseresznyéje, egyelőre az talán leköti őket annyira, hogy ne feltétlen jöjjenek ide. De eddig megtették.

Nálatok mi a helyzet seregély-szempontból? Tudtok valamit tenni elenük?

imkerei Creative Commons License 2011.05.27 0 0 525

Beírtalak az előjegyzési naptárba! :-)

Előzmény: mjos (521)
imkerei Creative Commons License 2011.05.27 0 0 524

A szomolyai júniusban érik tudtommal. Erről a fáról pedig már igencsak leérett a cseresznye.....

Előzmény: gergerg (522)
gergerg Creative Commons License 2011.05.26 0 0 523

Nemrég írtam hogy oltottam szomolyait hedelfingenibe. Na nem semmi mennyit változtat az alany! 2x akkora szemet termett és kb 1 héttel előbb befeketedett. Még az alakja is másabb lett egy kicsit. Vajon közbeoltással el tudnám ezt a hatást érni?

gergerg Creative Commons License 2011.05.26 0 0 522

Így kép alapján én elhinném hogy szomolyai. A piros lé és az érési idő, kinézet, méret is stimmel.

Előzmény: imkerei (516)
mjos Creative Commons License 2011.05.26 0 0 521

Szia!

Egy szemzőágra én is igényt tarthatnék?

mjos

Előzmény: imkerei (508)
tp329 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 520

Annyira nem közel azért, de nincs messze a nagykékház. Amúgy sárga, de nincs rács az ablakán!

Köszönöm, majd értekezünk!

Előzmény: imkerei (518)
Vacike Creative Commons License 2011.05.26 0 0 519

SZiasztok! Két vagy három éves cseresznyénk szépen fejlődött,már termést is hozott,egészena tegnapi napig mikor a levelei lekonyultak,látszólag kívülről semmi baja.Szép zöldek a levelei,igaz a tetejében a leveleken,mintha fekete bogaraka látnék.Tudnna valaki segíteni,hogy an methetnénk meg az elhalástól?

imkerei Creative Commons License 2011.05.26 0 0 518

No, csak nem a nagy kék épületben?

Alvószemzés cseresznye esetében augusztustól jöhet számításba. Előjegyzésbe vettelek!

Előzmény: tp329 (517)
tp329 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 517

Minden relatív, de mondjuk, hogy előfordulok a körzetben. 8-17-ig pl. az Árpádhídnál "szobafogságban".

Most alvószemzésre gondolok és ha nem sikerülne, akkor majd oltás tavasszal.

Előzmény: imkerei (516)
imkerei Creative Commons License 2011.05.26 0 0 516

Attól függ, hogy milyen módszerrel szeretnéd az oltást kivitelezni! Amennyiben Budapest körzetében laksz könnyedén megoldhatjuk a dolgot.

Előzmény: tp329 (515)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!