Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Évekkel ezelőtt, még meg volt a szőlősöm, rossz CD lemezeket aggattam fel a fákra. Csillogott-villogott, mintha elemlámpa cikázott volna az árnyékban. Jelentős kárt sosem tettek a madarak a termésben.
Nem bántom a fát, bár más baja is van, nehezen nő. De megmarad. Ez meg egy másik cseresznyém jóval messzebb van a korai meggytől ahol a kutya is van, a kert végében, nehezebb lesz megvédeni. A korai meggy mellett van egy másik szép nagyszemű, most pirosló cseresznye meg egy későbbi meggy. Még nem bántották őket.
Mindig a kert végében szállnak le a fűre és ott sétálgatnak, s lassan közelítenek a kutya meg a korai meggy felé. Idáig még el tudtam zavarni őket, ha láttam, hadd szolják meg, hogy van mitől tartaniuk. Szerintem a kutya kicsit visszafogja őket, de kóstolgatják. Néha már rá-rá repültek a fára, de talán egy meggyet ha szétvertek.
Dio ne kapkodd el. A szomolyai először piros, majd sötétpiros és amikor igazából megérik akkor szinte fekete. Inne a neve is. Várj egy kis türelemmel és ha nem feketedik be akkor mondj itéletet. Ez a fajta eléggé kis szemű, szerencsére apró maggal. Ha elérné a nagysága mondjuk a germersdorfiét, vagy a többi hasonló nagyságú cseresznyéét, szerintem izzel és nagysággal együtt verné az összes cseresznyét, még nemzetközi szinten is. Egyetlen baja, ha nagyobb esős időszak éri, érése során, mint például tavaly, akkor reped, lepotyog és moniliásodik. Egyébként így is a legjobb ízú cseresznye szerintem.
Igen az átlag szerint júniusban érik. Viszont az elmúlt hét meleg napjai nagyon megnyomták. Nekem a balatoni telken már vasárnap eléggé kedvező volt, de még nem "szomolyai fekete". Sokat szedtem, mert a rigók és a seregélyek is szorgalmasak lesznek. Érdekes az itthoni telken soha nem szedik le a madarak, talán azért mert itt minden kertben van. A vicc szerint, talán nem tudnak fát választani.
Csalódást okoztak a seregélyek, csak a cseresznyét vitték el, a meggyet még csak elkezdték csipkedni, de nem nagyon bántották.
Igaz, visszhangzik az egész hegyoldal a seregélyek ezreitől, a belvárosi csúcsforgalom hangja ehhez képest semmi, de olyan sok cseresznye termett idén, hogy a meggyre még nem fanyalodtak rá, mert az még savanyú, mint az ecet. De mivel már elég rendes méretű, leszedem, mert ha érik egy kicsit, akkor már tényleg viszik a madarak.
Megnéztem az egyik magról kelt cseresznyét a bozótosban, hát nem sokat érő, apró szemű, sötétpiros, ízetlen. Csak alanynak való.
A korai meggyet és cseresznyét feltehetőleg az utolsó szemig elvitték a seregélyek, bár ez csak feltételezés a korábbi évek alapján, mert külön azért nem autóztam el, hogy megnézzem a termés hűlt helyét.
Egy nagy (valószínűleg) Érdi bőtermő meggynek vége lesz idén, egészen apró levelei, hajtásai vannak, múltkor még éltek. Tavaly meghalt egy cseresznye, de idén a két nagy (25 évnél régebbi) Germersdorfi is csúnyán néz ki. A harmadik szomszédban lévő, még nagyobb cseresznyének is ez az utolsó éve szerintem. Különösebb kéregmoly-tevékenység nem látszódik, monília nem volt, úgyhogy nem tudom, mi lehet a baj, talán baktérium? A talajszint közelében több fánál is szétnyílt kéregrepedés látható. A környéken vannak szép, egészséges cseresznyék, meggyek.
Errefelé elég sok cseresznye kel vadon, a seregélyek által elhullatott magról. Érdekes, hogy mind sarjadzik. Múltkor az elhagyott szőlőben találtam 2 fát is, amin zöld termést láttam, normál kinézettel. Megpróbálok még a nyáron sarjat áttelepíteni, ha jónak látom a termést. (Ha nem, akkor is jó lesz alanynak.)
Egy magról kelt fát anno én is meghagytam, de apró virágokat hozott, valami vadféle volt, így átoltottam, ennek egyik fele most a nagyon korai, a másik fele egy viszonylag korai. Ez is erősen sarjadzik.
Lehet,hogy az apukája volt Szomolyai és *tiszta Apja ez a gyerek*.
/Én a kutyámmal jártam ugy, hogy csak az anyukáját ismertem /husky/, reméltem, hogy külsőre hasonlítani fog rá, de hát nem éppen... , és az istennek nem ugat, mindenkivel barátkozik, szóval nem jó házörző. Igaz minden kívánságomat teljesíti, nagyon tanulékony és kedves./
Sok helyen ezt írják de én azért ezt határozottan nem jelenteném ki. Időjárás, stb. befolyásolhatja az érés idejét. Ha feketére érve tekintjük érettnek akkor az valóban belecsúszhat a június első napjaiba is, de! mint lentebb is írtam az én szomolyaim amit tavaly oltottam, legalább egy héttel beelőzte az anyját!
Nálunk seregélyek nincsenek a rigók viszont rakoncátlanok, de azért nem haragszom rájuk. Nálunk a kutya el van engedve a kertben, de a rigók csak röhögnek rajta a fa tetejéről.
Az a fura, hogy nálam is érik a cseresznye azon a fán, amit szomolyainak vettem. S nem is fekete. Tartok tőle, hogy kamu volt, pedig rendes kertészetben vettem, nem kéz alól olcsón.
Szeretnék egy másikat beszerezni, tudtok valahol? Mert nem nagyon láttam, hol vehető ilyen fa.
Másik, a korai már eléggé érő meggyemet nagyon kerülgetik a seregélyek, eddig minden évben leették. De most sokkal többet vagyok a kertben, tavaly nyár óta lakunk itt, s most kikötöttem a fához a kutyát is, talán ez így együttesen használ valamit. Az egyik kettővel arrébbi szomszédomnak van egy nagy cseresznyéje, egyelőre az talán leköti őket annyira, hogy ne feltétlen jöjjenek ide. De eddig megtették.
Nálatok mi a helyzet seregély-szempontból? Tudtok valamit tenni elenük?
Nemrég írtam hogy oltottam szomolyait hedelfingenibe. Na nem semmi mennyit változtat az alany! 2x akkora szemet termett és kb 1 héttel előbb befeketedett. Még az alakja is másabb lett egy kicsit. Vajon közbeoltással el tudnám ezt a hatást érni?
SZiasztok! Két vagy három éves cseresznyénk szépen fejlődött,már termést is hozott,egészena tegnapi napig mikor a levelei lekonyultak,látszólag kívülről semmi baja.Szép zöldek a levelei,igaz a tetejében a leveleken,mintha fekete bogaraka látnék.Tudnna valaki segíteni,hogy an methetnénk meg az elhalástól?