Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7951
Szia!

Nemtom megkaptad e a legutolsó levelemet, kicsit rosszalkodik mostanában a levelezésem.
Nekem a Pritamin tavaly sátorban akkor lett, hogy karóval elég lett volna megtámasztani, bár én inkább felkötöttem a felső bordákhoz. A California csodája szintén ilyen volt. Kosszarvú paprikám nem volt még, de szerintem az ilyen hétköznapi fajtákhoz felesleges támrendszer.
Előzmény: Mom (7936)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7950

Levéltetű ellen kipróbált szer:

1 l vízzel teát főzni 50g szárított fehér-ürömből
ezt belerakni a permetezőbe,
belerakni 1% vízüveget kb. 1 dl,
1% kenőszappan oldatot ezt kicsit bonyolult megcsinálni, 2 l vízben feloldok 1 kg kenőszappant (ez néhány napig tart a melegen) és ebből fél decit rakok bele

ezt az egészet 10l-re felhigítani

ezzel kell lepermetezni a tetveket, eddig nálam mindig kimúltak tőle, én a gyümölcsfákra szoktam alkalmazni.

A fáktól egyébként a hangyákat is távol kell tartani, vannak ilyen mindkét oldalán ragadós szalagok, ezt kell a fatörzsre rakni. Ha nem tudnak a hangyák felmászni, akkor nem cipelik fel a tetveket és nem tudják a tetveket megvédeni a ragadozóktól.
A rózsáéknál azt mondják, hogy levendulával kell körbeültetni, azt állítólag nem szeretik a hangyák, én ezt még nem tapasztaltam, hogy segítene.
Előzmény: Zitka (7948)
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7949
Nálunk szerencsére az ilyenkor szokásosnál nincs több tetű. A díszbodzánkon lett nagyon sok, annyi, hogy már én sem bírtam nézni. A már többször emlegetett slagos lemosás használt.
Előzmény: Zitka (7948)
Zitka Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7948

Idén hihetetlen helyeken is felbukkantak a levéltetvek. :-((

OFF: a rózsáimat kb. háromnaponta lemosom sűrű szappanoldattal, de alig használ. negyed-fél cm vastagon tele vannak az új hajtások zöld levéltetűvel. Aztán tegnap az almafa levelein vettem észre, ugyancsak a friss hajtásokon. A datura szintén senyved. A cseresznyefát már meg sem merem nézni...

Előzmény: Mom (7944)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7947
köszi, akkor este megnézem mindenképp.
Előzmény: CBNora (7945)
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7946
Ha hernyó, kell legyen ürülék is a növény alatt.
A tetves salátát levelenként gondosan megmosom folyó vízben. Mást ilyenkor már nem nagyon lehet csinálni. Elég jól lejön, ha nem úsztatod salátalében, nem tűnik fel a maradék.
Előzmény: Mom (7944)
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7945
Nézd meg kora hajnalban, vagy késő este zseblámpával. Nálunk volt olyan, hogy több éti csiga megszállt egy salátát, és fölzabálták. Két tenyérnyit biztos megettek.
Előzmény: VKOrsi (7943)
Mom Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7944
tegnap én is azt mondtam, hogy csiga, nálam a dísznek vetett napraforgók tűnnek el így, de a gyerek szerint valami hernyó is lehet...a másik rejtélyes dolog velük kapcsolatban, hogy egyik napról a másikra van, ahol a tövénél egy lyukat találok és olyan, mintha "valaki" behúzta volna az egész növényt :o(

nekem is van két növ.védelmis gondom:
- mintha tetűt láttam volna a már szedésre kész salátában (olyasmi mint a rózsákon szokott lenni) - mit lehet ilyenkor tenni?
- valamelyik ilyen nagylevelű (cukkini vagy patisszon) egyik levelének a széle szürkés-barnás és el van vékonyodva mint a pergamen, száraz, morzsolható - ez mi lehet?
Előzmény: VKOrsi (7941)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7943
ennyit eszik egy csiga???
ezek kb kisebbnői tenyérnyi levelek már, és egy este alatt 1-2 eltűnik.
Előzmény: CBNora (7942)
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7942
Csiga?
Előzmény: VKOrsi (7941)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7941
valami rágja a cukkinijaim leveleit... ötlet???

nem beleeszik, hanem kompletten kocsányig lerágja.
Mom Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7940
Találtam egy csoda talajlazító-és-egyszerre-gazoló kéziszerszámot (ez biztosan csak nekem új, mint újszülöttnek minden vicc)...egy helyi bácsinál láttam meg, akinél kecsketejet meg sajtot veszünk/barterezünk, de mindig annyi ismeretlen és új szót mond a kertészkedési/gazdálkodási sztorijaiban, hogy nem emlékszem az eszköz nevére. :)
Egy vízszintes fémtengelyen van három horganyzott éles tüskés körtárcsa, körülötte a nyélnek egy keret és hátul lent van egy vízszintes, szintén éles pengés fémlemez. Ha akarom csak lazításra használom, ha akarom, megfordítom és ki is gyomlálja a fellazított földből a gazt.
Az egy darab elkészült (kiültetett) paradicsomos ágyást (7m x 1,2m) kb. 4-5 perc alatt futottam ezzel végig és valami csodálatos lett a föld :)
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7939
Tegnap kaptam körlevélben, krumpli fajtabemutatók. Ha valaki nem lakik messze, érdemes elmenni.
http://www.burgonya.hu/infocenter.php?act=showItem&id=137
CBNora Creative Commons License 2009.05.21 0 0 7938
Akkor talán jövőre is többségben lesznek. Nekem van mind a kettőből, a Fumaria már virágzik, a mák még nem. Egyik se ágyásban, csak itt-ott kikelve, ahol tudom, kerülgetem.
Milyen bentiek? Üvegházban? Ott lesz, ha elfér.
A komposzton biztos megterem, csak kizabálja a komposzt tápanyagtartalmának egy részét. Ha nagyon sűrű, vágj ki néhány tövet. Nem tudom, mekkora a komposzt halmod, a mi elég nagy kupacunkon 4-5 tőnél nem tudnék többet elképzelni, és akkor a kupacból se elvenni, se rápakolni nem tudnék. Valószínűleg megközelíteni se lenne könnyű.
A rukkolára azt mondanám, ne erőltesd. Mi pl. egész jól megvagyunk nélküle, minden úgyse fér el, víz se jut elég mindennek (a kútból telne, de időből nem). Ha nálunk kétszer nem lesz valamiből semmi, inkább eszünk mást. A rukkolát még eddig nem próbáltam, de nincs hiányérzetem. Nálunk a kukorica nem szokott sikerülni. Viszont már többször termeltem kukoricaüszögöt. Úgy rémlik, mintha valahol hallottam volna, hogy ehető. Te mint gombász, tudsz erről valamit?
Nem lehet, hogy az eper olyan fajta? Ha növények szépek voltak, elég vizet is kaptak, akkor nehéz mást elképzelni.
Később jutott eszembe, hogy én meg zsizsikes borsót vetettem és nagyon szépen kikelt. A nem zsizsikes bolti magból viszont itt-ott kóvályog az ágyásban néhány növény. Ne sajnáld a babot kiritkítani. Szerintem egyszerűen vagdosd el a sziklevél alatt a fölösleget, akkor nem sérül a szomszédok gyökere.
Én most fogom vetni a babot és az uborkát, lehetne nyári salátát és céklát is. A helybe vetett bazsalikom is megnő még, az üvegházba szoktam is vetni, ennél még később is. Aztán majd a hagymák után jönnek a másodvetések júliusban. Biztos lehetne még mást is, most ez jutott eszembe.
Előzmény: taormina1 (7937)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7937
A növényekböl végül mind mák lett.
A tökeim jól vannak, kint is bent is. Szerinted a bentiekböl lesz valami? Lehet, hogy tényleg megterem a komposzton a tök? De nagyon sürün vannak, talán vegyek még ki belölük? De már nagyon nagyok, nem tudom, hogy viselnék.

A zsizsikes bab nagyon szépen kikelt, csak sajnos ez is nagyon sürü, mert a biztonsag kedvéért így vetettem, arra az esetre, ha csak 1-2 marad meg.

A retkeim tragikusak, a Ruccolából már második évben nem lett semmi; keserü rágós hitvány növénykék, akik máris virágzanak.

Az eprek az idén gyönyörüek voltak, de a termés most is, akár sok évvel ezelött, nagyon sok, de 1 cm-nél nem nagyobb átméröjü. Pedig már teljesen lecseréltem az állományt és a helye is teljesen máshol van. Ez miért van?

Ilyenkor még mit lehet vetni?
Előzmény: CBNora (7934)
Mom Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7936
a "folyamatos növekedésű" paprika mekkora lesz?
milyen karó vagy támrendszer kell neki?
(főleg 3 fajta: szentesi zöld kosszarvú, pritamin alexander és california wonder van nekünk)
VKOrsi Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7935
:) én is épp ezt mondtam, 2 napra elmentünk azóta hihetetlen sokat nőttek pl. a retkeink.

eső nagyon kellene, itt semmi sincs. 2 naponta locsolok, de azért több kellene ennél.
Előzmény: Mom (7924)
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7934
Kinyílt, fehér. Nagyon karcsú a virágzat, nem olyan terebélyes, mint a rendes rebarbaráé. Néhány magkezdemény már van rajta, remélem, beérnek.
Előzmény: szalmaszál (7933)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7933
A pálmalevelű virágkezdeménye milyen lett? Kinyílt végül? Milyen színű?
Előzmény: CBNora (7932)
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7932
Levagdostam a rebarbarákról a terméskezdeményeket. Egy tövön meghagytam magnak és poloskamenedéknek.
Ha valaki akar telepíteni, bőven lesz mag, érés után veteve télre szépen megerősödnek. A tavaszi vetéshez képest egy évet lehet nyerni.
Idén sokan vittek tövet, de ha valakinek netán csak most jutott eszébe, hogy kellene, írjon.
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7931
Félliteres tejfölös pohárban vannak a palánták.
Ha akkor ültetem ki, mikor már annyira átszőtte a gyökerük a földet, hogy nem hullik szét a földlabda, nem viseli meg őket a kiültetés. Észre se szokták venni. Szálas palántát borús időben jó ültetni, mert azoknak sérül a gyökerük, eleinte kókadnak.
Ha már két hete kint vannak, bármikor ültetheted, de nem sürgős, sok hely van még a cserepükben. Most még könnyen lehullana a gyökerükről a föld.
Előzmény: Mom (7929)
peter513 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7930
Tavasszal ültettem át az eper nagy részét. Várhatom, hogy sokat teremjen? Lesz is termés?
Mom Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7929
sejtettem, hogy vmi ilyesmi lesz a magyarázat tök-ügyben :o)

paradicsom - poharas, mint tőzegpoharas vagy műanyag?
ha utóbbi, akkor miért lehet napos időben kiültetni? vagy mikor nem lehet?

bogyók??? nekem még nem is virágzik a paradicsom... :o( mondjuk én elég szép késéssel indultam magvetés próbálkozásilag :) meg fóliám vagy üvegházam sincs...viszont akik még várnak a kiültetésre, azok legalább két hete kinn vannak tűző napon meg éjszaka is - gondolom, akkor megszokták már...akkor ki lehet őket tenni az ágyásba napos időben is?

(nem mintha nem kellene előbb azokból az ágyásokból is lekaszálni a zöldtrágyának szánt növényeket, meg kicsit elrendezni a földet.... - idő idő idő)

Előzmény: CBNora (7928)
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7928
A cukkini meg a patisszon is tökváltozat, úgyhogy ne ijedj meg!
Két nap több órás eső - hát az is nagyon jó lenne.
Nálunk a paradicsom és a földicseresznye mind ki van ültetve. Poharasak voltak, így szerencsére napos időben is lehetett ültetni.
A paprikák is nagyok már, de még van a helyükön némi újhagyma, retek, és fólia alatt főtt saláta. Ezeket előbb ki kell szedni, szerencsére a paprikák még nem nőtték ki a poharat. A padlizsánok meg várják, hogy kiürítsem az üvegházat, még sok tökféle palánta bent van. Ma vagy holnap kipakolom őket, ha megszokták a napot, azokat is ki lehet ültetni. Úgyhogy még nekem is sok kiültetnivalóm van.
Már nagyon enném a paradicsomot! Elég szép nagy bogyók vannak már némelyiken, remélem, a salátával kihúzzuk paradicsom érésig. Még van elég sok, akkor is megeszem, mikor már nyúlik fölfelé. A Kobaknak a szára is finom. De most még szép fejesek, még híznak.
Előzmény: Mom (7927)
Mom Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7927
rosszul írtam, nem két napig esett egyfolytában, hanem mind2 nap délután/este - mondjuk akkor jó sokat, órákon át...

tök??? remélem, nem! - oda cukkinit meg patisszont vetettem magról...

én meg a palántákkal vagyok elmaradva, kb. csak a negyedét tudtam kiültetn...
vártam-vártam, hogy délután lehűljön a levegő meg árnyék legyen az ágyáson - aztán a viharok áthúzták a terveket - na majd talán ma :o)
Előzmény: CBNora (7926)
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7926
Kétnapos eső!? Juj, de irigy vagyok!
Nálunk tegnap esett kb. 20 pecig, aránylag normálisan, de nem ért semmit. Ma reggel 2 órát locsoltam. Mióta felszáradt a télvégi sár, egy rendes eső nem volt, mindig száraz maradt a talaj a levelek alatt.
Szép nagyok a tökjeid. Nálunk még cserépben vannak. A komposztból átültettek élnek, de nem fejlődnek. A palánták biztos le fogják hagyni.
Előzmény: Mom (7924)
CBNora Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7925
A fokhagyma nálunk kiheveri, ha nem újhagymának kell, nem csinálok vele semmit. Újhagymát csak fátyolfólia alatt tartunk, nálunk minden hagyma kukacos lesz. A vöröshagymának kb. az 1/3-a szokott emiatt tönkremenni, a többi kinövi, a télire szánt hagymával szintén nem csinálok semmit, ültetéskor belekalkulálom a veszteséget.
Előzmény: katbo (7923)
Mom Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7924
A kétnapos kiadós eső után minden őrült tempóban nő - a gaz is, nem győzök gyomlálni....
Nekem ez a kertészkedés még mindig egy csoda :o) minden nap ámulok

katbo Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7923

Tényleg, tele volt apró barna kukackákkal.

Köszi!

Mit lehetett volna tenni ellene?

Előzmény: kisszszoros (7922)
kisszszoros Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7922
A hagymalégy kártétele...
Előzmény: katbo (7921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!