Nálunk/Pécsett/ tegnap este jó zuhi volt, bár a szél fákat csavart ki a kertet végigsöpörte minden a földön hevert, pld. a rózsák új , majd méteres hajtásait letörte, szép kárt csinált. Valamennyi jég is volt...szóval az eső jó volt, csak a mellékhatásai nem ...amúgy nálunk 10 napja volt az utolsó kiadós eső...
Április 6-án (hétfőn) vettünk 2 db esővízgyűjtő hordót, (100 és 200 l-eseket).
Azóta nem esett az eső nálunk.
Bár megszokhattuk volna, a befektetéseink is így szoktak bejönni, ha valamire "játszunk" az tuti nem jön be. (Tavasz eleji pánikban eurót is a legmagasabb árfolyamon vettünk. Tudhattuk volna. Bár, ha ez a lépés kellett, hogy megforduljon a trend :-) ) Azért néha valami sikerülni is szokott, de csak ha nem akarjuk nagyon.
a villámok-dörgés alapján mi a szélét kaptuk, ahogy láttam a Duna mentén ment le a vihar - (tényleg, hol nagyobb a szél, a közepén vagy a szélén?) OFF: sajnos a kárlistát bővíti egy vszeg zöldike fészek meg két tojás (ezek megint a borókára költöttek, alig pár hete próbáltam meg a nagy szélben ugyanonnan kiesett fiókákat életben tartani), és egy már elég nagy galambfióka hátul a bodzáról. ON: a szelet a szőlő meg a málna szenvedte meg legjobban, van sok törött ág, de talán még fel tudok kötözni párat. a veteményesre végig rárepült a szomszéd legalsó cserépsora (pontosan csak a 8 ágyás szélétől a másik széléig), a legrosszabbul a borsó járt a karók közti hálójával, tegnap láttam rajtuk először virágot :o( a többi inkább csak a széltől meg az esőtől fekszik, sztem a napon fel fognak állni, az egy db. palántás ágyás valahogy megúszta, csak a paradicsomok köré potyogott a cserép :) láttam még a földön fiatal ágvégeket (van sok alma, körte, pár meggy, dió, ringló és 1-1 cseresznye meg kajszi) - gondolom, ez felért egy kiadós termésritkítással. A csemeték meg a díszfák ki vannak karózva, meg amúgy is kicsi a felületük.
itt most volt egy egyórás vihar, még mindig esik, ami jó - viszont a 6 méteres borókák vízszintesen álltak, pár cserép is repült, tört reggel kárfelmérés ...
Én a magasabb >50 cm.nél paprikákat náddal (Olasznád, erre a célra nevelem) szoktam karózni. A KApia, Gigant, Californiai erősebb növekedésű, bér 70 cm-nél ez sem volt magasabb, de karózás nélkül lehajlik, letörhet. Esetleg érdemes egy vízszintesen, kb 50 cm magasan kihúzott dróthoz kötözni őket.
igen és válaszoltam is, OFF: nálunk is voltak netes gondok - az ISP új tűzfalat tesztelt, hol volt gmail, hol nem :( de majd elküldöm megint ON: paprika vs támrendszer ügyben akkor megnyugodtam, talán nem lesz akkora probléma itt sem (bár egy helyi szaki bácsi azt mondta, hogy a kosszarvú nála tavaly 3 m-es volt)
A sünragadozó, kivéve a lehullott gyümölcsöket. Feketet tücsök képes tövigrágni a palántákat. Száraz időben nagyon el van szaporodva. Nappal főleg a talaj repedéseiben lapul. Ellensége a víz, valamint a tyúk, pulyka, gyöngyös:)
na milyen igazad van!!! ezt el is felejtettem a férjemmel ásattam vhol hátul a földet, aztán mesélte, hogy egy kicsit meglepődött, amikor az ásólapáton egy sárgöröngy rápislogott :o))) egyszer meg a veteményesben ugrott el el hasonló "göröngy" - nagyott sikítottam :)
A csalánleves tetűírtás cáfolatát cáfolom.) Amúgy levéltetűből,és egyéb tetvekből sokféle van. Én csalánon még nem láttam tetűt. Amúgy én évek óta írom ide, hogy a tetű ellen a csalánlé ÉS kenőszappan keverékét használom.
Ásóbéka. Nincs káros hatása. kivéve, ahol frissen palántázott a hely. 0-100 cm mélyen van a fészke, alagutakat ás, és függőleges csapdákat fúr, ennek látszanak a lukai. A beleesett bogarakat, csigágat, egyebeket eszi. Éjjeli vadász. nekem is van.
ettől most egy kicsit elszomorodtam...tele van a kert lyukakkal. nem a vakondtúrás féle dombos lyuk, hanem sima peremű. van a föld, aztán egyszercsak ott egy lyuk - kb akkorák, hogy egy kisebb méretű dezodort le lehetne nyomni rajtuk - de az elmúlt egy év alatt semmit nem láttunk bennük (gyíkokat kivéve) - sem patkány, sem pocok, sem lótetű vagy - tücsök. És eddig kártétele sem látszott egyiknek sem.
Tegnap szedtem az első kosár borsót. Szépek, finomak.
Tavaszi gombatrágya hatásaként pedig a sokadik adag csiperkét. Így nem kérdés, hogy visszajön a trágya ára. :)
A csalánleves tetűírtást viszont helyből cáfolnám. Reggel vettem észre, hogy a kertben ilyen célból meghagyott csaláncsoportot kezdik ellepni a levéltetvek. :)))
Na most, akkor ezek valami nagyon rezisztens tetvek, vagy a csalán van hatóanyag híján...
És jön a nagy dilemma: a csalánról vajon mivel írtsam le őket?... :)
sziasztok fűszerkertet szeretnék, és nagyon tetszik a spirál alakú kialakítás (azt hiszem csodakert magazinban olvastam róla) van valamelyikőtöknek ilyen? szeretnék valamilyen részletesebb leíráshoz jutni, de a googli -val semmire se mentem :((( remélem ti tudtok segíteni, előre is köszi! (egyébként dekorációs funkciója lenne elsősorban, a terasz mellé szeretném, nagyon megtetszett az ötlet hisz díszít és hasznos is egyben )
Ez a cukkini levél engem is érdekel. Ugyanis egyik napról a másikra eltűnt 2db cukkini összes levele. Nem húzta be semmi, le volt rágva. Tettem ki sörcsapdát, de nem fogott semmit. Igaz azóta nem tűnt el egy levél sem. Biztos véletlen egybeesés. A földiepret is kóstolgatja valami. Gondolom madár. Tegnap behálóztam, ma nem fogyott a finomságból.
Itt esett eső, 2 napja, annyi hogy tegnap nem kellett locsolni, de mára már megint csontszáraz a föld, úgyhogy dolgozik kinn az öntözőrendszer éjszaka. A borsót a hétvégén szüretelem, a tökön már kis tökök vannak, a dughagymából alig maradt valami a legyek után... A sátorban a paprikák és a kígyóuborka nő rendületlenül, már kis paprikák vannak a paprikán. A dinnye mióta kiültettem tulajdonképpen vegetál, a kukoricát képtelen vagyok rávenni arra, hogy kikeljen, már a sokadik újravetésen vagyok túl. A magról vetett hagymák meglepően jól bírják a hagymalegyet, egész sok megvan még belőle. Az eper leérett, már elraktuk lekvárnak. Nekem a padlizsán mióta kinn van szinte semmit nem csinál. Adhatok neki tápoldatot? A kinn lévő paradicsomokat és paprikákat 2 hétig Thomasol-lal tápoldatoztam, majd most átálltam a volldüngerre. A káposzta, karalábé és karfiol szépen nő, bár már permeteznem kellett vmi kis állatka ellen ami kirágta a levelüket. A zöldség sárgarépa is szép, már szedegettünk belőle fel. Az uborkák már kezdenek felfutni a hálóra, a zellert pedig már nyírnom kell akkora levelei vannak. A bokorbab kivirágzott. Egy kis további esőt tudnék méltányolni, a környezetemben többeknek kiszáradt a fúrt mélykútjuk! ebben a nagy locsolásban. Nálam most 2 nagy szórófej és 14 kicsi dolgozik de néha kevésnek érzem ezt is...
Ez biztos jó, csak ha már enni akarom a salátát, lehet, hogy ezt a kenőszappanos keveréket nehezebb lemosni róla, mint a tetveket. Fiatal növényre érdemes kiszórni.
Nálunk megvolt a nagy eső, kb. 2-3 mm (az eddigi egyetlen csak 1 mm volt), mire este odaértem, már nem látszódott, hogy esett valami, de szüleim állították. Hiába néztem mélyebben is, ott is csontszáraz volt.
Elkezdtem kiépíteni a csepegtető locsolást, köszönet érte Trasgo-nak meg mindenkinek, aki tavaly tanácsokkal segített.
Nincs 3 hete, hogy kiültettem a paradicsomjaimat, akkor tűbe lehetett fűzni őket, 40 volt egy kis virágládában, most viszont azon a telken, ahol locsoltam hetente, már bimbósak.
Egy helyen (a munkahelyem környékén) állítólag a Bonduelle-nek termelnek kukoricát sok-sok hektáron, évente kétszer aratnak, tavaly ősszel loptunk főzni, utolérhetetlen ízű, most meg kihúztam vagy 20 tövet a széléről, és elpalántáltam a telken. Abban reménykedem, hogy így lesz majd vetőmagom, de sajnos nagy a valószínűsége, hogy F1-es hibrid, és semmire sem megyek vele.