Nem biztos, hogy fertőzés. Ebben a szokatlan melegben szoktak így védekezni, csökkentve a párolgásifelületet.
30 fok felett a paradicsom nem köt. Szellőztetni, ajtókat kell nyitni. Lehetőleg reggel öntözni. Ez fjtafüggő is. Hetente egyszer megelőzéskén kontakt, vagy két hetente felszívódó rezes szerrel permetezni.
Fóliában az egyik paradicsom növényem levelei felpödrődtek. Ez az első fólia sátram nincs tapasztalatom de nem néz ki természetes dolognak a levél kunkorodás.
Nálam is leginkább üveg mögötti dísznövényeknél okoz nagy bajt. Szabadban csak olyankor permetezek, ha éppen valami mást is szórok, de külön nem állok neki.
Muskotály zsálya. Erősen illatos, vonza a hasznos rovarokat, ugyanakkor elriasztja a károsokat, mert nem találják meg a tápnövényüket, mert ez elnyomja az illatát.
Zellert én is teszek a paradicsom mellé, mert védik egymást. De zelleren semtalálkoztam még tetűvel. A káposztafélék, így akaralábé is jó szomszédja a paradicsomnak, de a vöröshagyma nem.
És ezen a képen a nagylevelű fehéres-rózsaszínű virág ? Van két tő nekem is de nem tudom hogy micsoda.Minden évben kihajt újra gyorsan nő. Most hozott virágokat. Fogalmam sincs hogy milyen virág.
A korábbi utolsó képen a fokhagymák fele az ősszel eltett szattai. Remélem jók lesznek, mert már kezd száradni a szára, de ezt még koraillom. Virágzik a kinti uborka, és már van pici sárga cukkini. (Csak annak, akit megtévesztett a látszat: A képen, ahogy látszik a veteményes nem annyira nagy. 15*7 m:))
A lila virág: Lychnis coronaria (L.) DESR. Familia: Caryophyllaceae Magyar név Bársonyos kakukkszegfű Csak egyszerűen szép. Nálunk a virágok a kertben is szerepet játszanak, ha másért nem, mert rovarcsalogatók.
Ha van mosogatógéped, az ahhoz használt "fényesítő" (öblítőszer) folyadék ugyanezt a hatást produkálja, csökkenti a folyadék felületi feszültségét. 5 literbe elég 1-2 ml. belőle.
Én vettem tavaly ilyet a green expo-n. A virágos növényeimet öntöztem vele. Nem tudom, mi lett volna, ha nem használom.... :-) Kettős vaktesztet kellett volna csinálnom. :-)
Ahol nem fontos ott nem használok, de a paradicsomnál ,paprikánál és padlizsánnál mindenféleképpen mert abban locsolok és utána lazítom a földet és töltöm a gyökereikhez. De megpróbáltam padlizsánt nem sorban ültetni is és azokat egyenként locsolom. Nincs tapasztalatom semmi a káposztafélékkel, majd elválik hogy tudom e gondozni őket, szerintem mindent kissé sűrűre ültettem és a magról vetetteket is sűrűre hagytam. Még nem termett semmi,mert május elsején kezdtem ásni fel a kertet, úgy volt hogy gyepet telepítek de én nem szeretem se gondozni se nyírni. Virágokat meg már annyit ültettem hogy azt mondtam nem fogok más területet arra használni. Volt még egy megoldás hátra a murva és egy egy tuja vagy bokor majd a kert végében a dombos sziklakertek de végülis veteményeskert lett belőle, az idén olyan lesz amilyen a lényeg hogy ki legyen alakítva és jövőre majd elnyeri azt a formát amit majd végleges lesz. Nincs helyem komposztálónak , három éve még volt de azóta nem komposztáltam de az idég akarok. Azt hiszem hogy a barackfa alá/mellé fogom összeeszkabálni. A víz nincs levezetve a hátsó kertbe csak a kert kezdetéig de 80 cm mély árkot nem fogok ásni azért hogy lefektessem a csövet már így is csupa hólyagos a tenyerem. Azt tudom még csinálni hogy slagból összeállítok egy locsolórendszert amit majd ősszel szétszedek és akkor tudok locsolni bárhol.
Jó az a dongós kép! Én még nem láttam, hol fészkelnek. Előkészítettem a padlizsánok és az uborkák helyét az üvegházban. Idén beültetek két tő Luffa acutangulát is. Állítólag fiatalon ehető a termése, bár valószínűleg sajnálni fogom leszedni. Talán szezon végén megkóstoljuk. A levelének elég finom földimogyoróra emlékeztető szaga van, nem olyan büdös, mint a Luffa cylindrica. Jól kislagoztam az egész üvegházat, lemostam belül az üveget is, talán kicsit visszaszorítja az atkákat. A padlizsán és uborka palántákon még nincsenek. Idén még nem virágzik a padlizsán, pedig már elég nagyok. Black Beauty fajta volt a zacskó szerint, mint a korábbi években, de vagy ez nem az, vagy a korábbiak nem voltak azok. Ezeknek most világosabb a levele, és alig tüskés. Remélem, keserűek azért ezek se lesznek. Az a régi nagyon finom volt.
Tetves volt a paradicsom? Ha nem, akkor felesleges permetezni. (Nekem még sosem volt tetű paradicsomon. Kiültetás után , főleg ilyen melegben pár napig kókadtak lehetnek. Nem tudom mekkorák a növények, de az alsó levelek le szoktak kisebb korban száradni. Én amint megerősödnek, le is szedem mind az alsó leveleket. A réztartalmú szerek színe legtöbbször kék. Locsolni csak este felé, vagy reggel szabad, akkor is csak a talajt, levelet sosem a paradicsomnál. A paradicsom eléggé jól tűri a strapát, a szár legyökeresedik, a lehullt levelek ellenére is újra hajt.
A dudafürt már elvirágzott. A fekete eper is kezd érni, máskor junius második felében csak. A kék fadongójat nagyon szeretem. Most a lilaakác mellé állított fűzfa ágban készítenek várat. Már kinyílt a muskotályzsálya is, azt is szeretik. A padlizsánik javában virágoznak. A kinti paprikákkal vagyok lemaradva, mert rosszul keltek.
dudafürt május 8-án
kék fadongó bújik elő
A többi kép 05-15- és 22 között készült. A virágok egy része Nórától költözött hozzánk:)
Örülök neki.Köszönöm szépen. Még nagyon sokat kell rajta dolgozni de csak május elsején kezdtem el. Jól lemaradtam a tavaszi veteményezésről de valamelyest pótoltam. Eddig csak virágoskertet és sziklakertet gondoztam...de most nekiálltam konyhakertet gondozni csak sikerüljön.Csak annyi tapasztalatom van amit a szüleimtől tanultam gyerekkoromban...az bizony nem sok.
Jó dolog nagyon a fátyolfólia. Nem tudom, Nálad milyen lett a pukkanó dudafürt, nálunk tele van virággal, és zúg a kék fadongóktól. Néha egyszerre 5 is van rajta. Szeretik a Salvia argenteát is, később a nagyvirágú ledneket. Most szedtem le az üvegházban belülről a buborékfóliát. Bízom benne, hogy ha nyáron nem tűzi a nap, több szezont is ki fog bírni. Két palántaállványra is ráköltöztek a darazsak, szerencsére egy oldalon van a két lakott állvány. Nincs gond velük, szelíd jószágok, a hatalmas fólia lobogása sem zavarta őket, de az állványokat inkább bent hagyom. El fog férni így is az uborka, majd mögéjük lógatom a hálót. A máskik oldalon a padlizsánok szabadon lesznek. Úgy látom, maradt még a földben a tavalyi trágyából, talán elég lesz még az uborkának. Nem tudom úgy rendesen beásni a komposztot, hogy ott vannak az állványok. Legfeljebb majd csinálok csalánlevet, de tavaly csak pár tő bazsalikom volt azon az oldalon, nem hiszem, hogy sok tápanyagot elhasznált. A padlizsánok a tavalyi uborka helyén kapnak komposztot.