Toxinokat a penészgombák termelnek. Apósom szerint a monília az emberre nem veszélyes. Mi évek óta esszük a moníliás fáról a termést, egy kis kukacon kívül semmi baja. (És nekünk sem.) Gyakorlatilag ma Mo-on nincsen nem moníliás meggyfa.
Paprikára még sose használtam gombaölőt, eddig nem volt rajtuk gombabetegség. Az uborkát se szoktam lefújni, de annak valószínűleg nem ártana. Rá van írva a szer csomagolására, milyen növényre milyen higításban kell használni. Krumplira, paradicsomra 0,4-0,5 százalékos, a többit nem tudom.
Én Cuproxátot használok. Akkor szoktam permetezni, ha esős időt jósolnak, még az esőzések előtt. Elég jól tapad, nem szokta lemosni az eső. Csak megelőzésre jó, ha már megjelent, késő. Pont ma fújtam le őket a krumplival együtt, tegnap újabb lehűlést, zivatarokat mondtak erre a hétre. Én is félek.
Rég jártam erre, de azért szorgalmasan visszaolvastam:))
Idén én - két évnyi kudarc után - úgy döntöttem, hogy csak egy kevés hónapos retekkel próbálkozom, mert eddig mindig szétrágták a lombját a földibolhák és a gumókat megették a férgek:(( Legnagyobb örömömre azonban idén nagyon jól sikerültek! Igaz, hogy naponta 2-3x locsoltam őket, de szépen fejlődtek, a lombjuk kicsi volt, és bár voltk rajtuk rágásnyomok, nem volt vészes. A férgek is csak nagyon későn jelentek meg, gyakorlatilag nem okoztak kárt. Nem tudom, hogy ez a sok locsolásnak, a saláta szomszédságának vagy az előző évben az ágyásba vetett büdöskének köszönhető, mindenesetre újra fellelkesültem!:)))
Az is hihetetlen, hogy a karakábén és kelkáposztán még semmi rágásnyom nincs, pedig eddig abban is okoztak károkat a földibolhák és liszteskék.
A paradicsom és paprika palántáim jobbn sikerültek, mint tavaly, amikor türelmetlen voltam és már február elején elvetettem őket. Már vannak rajtuk kis paradicsomok és paprikák, de amire igazán kíváncsi vagyok, hogy a Ciklon paprika milyen lesz!
Jó régen jártam már ezen az oldalon. Tudnátok nekem tanácsot adni moníliával kapcsolatban? Az érdekelne, hogy a moníliás fa termése ehető-e? Pontosabban megmagyarázom: tavasszal lemosó permeteztük a fákat Vegesol RS-el. Többféle védelmet ezen kívül nem alkalmaztunk. A meggyfák gyönyörűek, de van egy-két termés (tényleg csak néhány) ami láthatólag ebben a betegségben szenved. Természetesen azt a néhány szemet nem esszük, meg, de az fordult meg a fejemben, hogy akkor most fertőzött a fa, és esetleg a többi termésben is ott van ez a betegség, csak még nem látszik a gyümölcsön? Lehet, hogy körülményesen írtam le, de a kérdésem lényege, az, hogy egyszer olvastam, hogy ezek a gombás betegségek különböző toxinokat termelnek, és az nem túl jó az emberi egészségnek. És én a meggyet elsősorban a gyerkőceimnek szeretném adni.
uborkatermesztéssel kapcsolatban lenne az a kérdésem hogy szerintetek ca. 150 m uborkasorról mennyi értéket lehet leszedni optimális esetben persze? konzervubink van többféle ( perez, kertirex, mohikán, fürtös stb...)
Leszedtem ma az összes borsót, összesen 9 ládányit sikerült termelni idén. Most kezdődik a fejtés... Ma egész nap érdekes idő volt, 5 percenként esett, volt sok felhőszakadás, jégeső is és mindezek mellé 15 fok fölé nem ment a hőmérséklet. Azt hallottam hogy holnapra még hidegebb lesz.
Pár napja ugyanaz az időjárás, késő délután vagy este komoly mennyiségű eső esik (néha szélviharral), nappal meg szikrázó napsütés. Kész dzsungel a veteményes, de kivételesen nem gaz, hanem a zdg-ek és a védőnövények olyan burjánzásba kezdtek....! A mai eső után viszont 10 fokra hűlt le a levegő, éjfél körül 7-8 volt... hogy birják (nincs hosszú i-m) ezt a növények? Ma láttam először a cukkini levelek alatt a kiskigyókat :o)
Én letakarnám madárhálóval egy időre. Persze most már nincs rá időd, de az a legbiztosabb. Akkor se madár, se macska nem fér hozzá, fajtársainknak is több időt venne igénybe a tönkretétel. A rigók szeretnek kotorni és növényeket félrehajigálni, régen az erkélyládámból túrták ki a virágpalántákat. Madár ellen nekem semmiféle riasztás nem vált be (most az ezüstlevelű cickafarkat tépik a tengelicek), se szalagok, se botok, csak a madárháló. Egyszer még az alá is bebújtak, akkor derült ki, ki a tettes.
a tegnapi szélvihar letörte a paradicsomfám felső 1/4ét. ha felkötözöm lesz abból még valami??? virág ill. kis paradicsom persze, hogy csak azon a részen van :(
Eddig nem volt bajom, a hagymából,szépek voltak a paradicsomok, azt olvastam, hogy védőnövénye. A könyv címét most nem tudom. Egy újságíró pár írta, akik Pestről költöztek vidékre. Kellemes olvasmány. :)
az anyukámnak a párás helyen lévő paradicsomja 100szer mint az enyém a teljesen száraz helyen... nem értem én ezt, pedig egy helyen vettük a palántákat.
az uborkámon meg 4 levél van, ekkorára nőtt eddig, fóliázzam be??? szabadföldön volt eddig
Az uborka roppant vízigényes növény. Ráadásul elvben teljesen más a termőhely igénye, mint a paradicsomnak. Az uborka a párás levegőt szereti, míg a paradicsomnak ez az ellensége. Én tavaly (a tavalyi képtáramban látható) az uborkákra, tövenként egy zsákból készült hengert készítettem, ami alul, fölül nyitott, és átlátszó. Az uborkának, tövenként minden nap eleinte egy fél, később, amint nőnek a termések 1 egész vödör vízet kell adni. Ne felejtsd ek 10 naponta lombtrágyázni. A rezes permetből ez is kaphat.
Nem biztos, hogy fertőzés. Ebben a szokatlan melegben szoktak így védekezni, csökkentve a párolgásifelületet.
30 fok felett a paradicsom nem köt. Szellőztetni, ajtókat kell nyitni. Lehetőleg reggel öntözni. Ez fjtafüggő is. Hetente egyszer megelőzéskén kontakt, vagy két hetente felszívódó rezes szerrel permetezni.