Keresés

Részletes keresés

rebondo Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8112
Az a kérdés, hogy milyen mélyen...
Lehetni lehet, de nem érdemes.
A répa magja akkor kel jól, ha fagy is látta a földjét mikor ő már ott lapult, van valami mondás harangszóval.A répának hosszú tenyészideje van, tehát örülni, ha megnőtt,a nanti késző őszig maradhat földben, onnan szedhető,édes,nem kell zsenge mert közben még számít a szárazság/kelés,hőmérséklet/növekedés...
Vess márciusban,arass májustól októberig.
Előzmény: VKOrsi (8107)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8111
lehet, sosem vetettem még előtte ilyet, így nem tudom, milyen a jó fajta :D
Előzmény: kisszszoros (8110)
kisszszoros Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8110
lehet, hogy rossz fajtát választottál...
Előzmény: VKOrsi (8105)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8109
Te mit csinálsz a szines mángolddal? Nekem olyan gyönyörü nagyra megnött már, csak nem tudom mire használjam. Én csak azért ültettem mert gyönyörü a szine, a kontraszt. Akár vázába is lehetne tenni.
Előzmény: katbo (7876)
kisszszoros Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8108
Te is eladásra termeled a palántákat?

Csodálkoznék, ha ebből élnél... :-)

Aki ebből él, az NEM engedheti meg magának azt hogy hibázzon, és esetleg valami betegség üsse fel a fejét az üvegházban. ittHUN sajnos még a biokultúra nem tart ott, hogy a "piaci" termékek úgymond 'tiszták' legyenek, (sajnos) bár mindig van egy-két termelő aki megpróbálkozik, de nagyon nehéz őket megtalálni, és sok a hazug disznó is, aki BIO-t mond és mérget árul :-(

Nekem 3 gyerekkel különösen veszélyes nyáron piacra menni, mert mosolyog a gyümölcs, és a gyerek mosás nélkül hajlamos bekapni, aztán meg jön a betegség... :-(
Előzmény: CBNora (8096)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8107
azt olvastam róla, hogy korai és másodvetésre is ajánlott, akkor szakaszosan mégsem lehet?

márc-április első kör - 2 hetente
június-július második kör - 2 hetente

vagy ez így nem jó elképzelés?
Előzmény: rebondo (8106)
rebondo Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8106
A nanti való a gyereknek, a másik csak levesbe íznek inkább.
Nem lehet.
Előzmény: kiseg (8103)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8105
az én tépőm szépen kikelt, de olyan eszeveszett keserű, hogy ehetetlen. azt gondolom felszedem és megy valami a helyére.

a spenót kihajt az első levágás után? vagy nem olyan, mint a sóska?
Előzmény: Morcsi (8101)
djkriss Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8104
sztem a legjobb fajta a nanti. nekem az újravetés után az újravetett répa mellett elkezdett kinőni az eredeti is! én is meglepődtem rajta, vszinű hogy annyi vizet sem kapott a vetés után hogy kicsirázott volna. de most elkezdett belehúzni.
Előzmény: kiseg (8103)
kiseg Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8103

Az idén először vettem sárgarépát (nanti, vörös óriás) és nagyon szépen nőnek.

Szeretném kérdezni, hogy ezt lehet-e szakaszosan vetni (kb. két hetente), hogy folyamatosan legyen friss a gyerekeknek rágcsálni.

Köszönöm

djkriss Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8102
Nyáron nem nagyon van saláta mert könnyen felmagzik...majd ősszel amikor nincs olyan meleg én magam is tervezem (fólia alatt novemberben is biztonságos)
Előzmény: Morcsi (8101)
Morcsi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8101

Ilyenkor még érdemes hagymát vetni? Abból még idén lesz valami, vagy már jövő évi újhagymának lesz?

Idén a salátaféléim alig mentek valamire, egyedül a jégsaláta fejlődik, fejesedik szépen, a tépők nagy része ki sem kelt. Újravetettem, de a szorgalmas locsolás ellenére a második vetősből is alig lett valami. Nem vesződök tovább vele, de keresnék valami alternatívát, hogy ne maradjunk zöld nélkül. Van valakinek ötlete, mit érdemes még ilyenkor vetni? A nyári saláta fajtákat nem ismerem...

Előzmény: Flanell (8099)
djkriss Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8100
Hát nem egészen ilyen tulajdonképpen a levelek egy az egybe egyszínű sárgásak.
Mivel többfajtát is vetettünk először azt hittük hogy a színárnyalat világosabb bizonyos fajtáknál, más fajtáknál meg mélyzöldebb (na ez egy szép szó lett :-))
Ez ca. 1 hete volt, tegnap már volt olyan hogy szabályosan sárga színű lett. A gyökeret megnéztem egy olyannál ami elszáradt de nem láttam rajta rágásnyomot. Ma délután megnézem hogy a tegnapi champion/biofit kombi használt-e..
Előzmény: Flanell (8098)
Flanell Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8099
Felénk néha mexokták hagyni a borsót, 5-10 cm magasságban lemetszik, és ha esős a nyár, még lesz rajta valamennyi, de inkább csak az első termés negyede, jó esetben.
Én ma kiszedem, és a kitermelt hagyma helyére vetek újat, az öntözve még többet ér.
Előzmény: Quicktor57 (8085)
Flanell Creative Commons License 2009.06.04 0 0 8098
A sárgulás lehet pl. peronoszpóra.
Nézd meg **itt**, ilyen-e.
Arra a Champion jó, de nagyon jó fedést kell elérni, hogy érjen is valamit. Ha nagyon beteg, akkor inkább valami felszívódó kellene.
Előzmény: djkriss (8097)
djkriss Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8097
azabadföldi termesztésű uborkánk van. az első két sziklevél megvan mindenhol sőt már sok helyen tovább is hajtott. A probléma néhány napja jelentkezett. Elkezdtek a levelek sárgulni némelyik már elszáradt. Most igazából nem tudni hogy mi lehet ez. Azért adtam egy kis biofitet meg Champion-t de nem tudom hogy lesz-e hatása. Van tippetek hogy mi lehet????? állatságot nem látni rajta. Ahol még csak két sziklevél van ott elég sok helyen besodródik a levél..
CBNora Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8096
Februárban elvetve, világos, elég meleg helyen tartva tápdús virágföldben minden vegyszer nélkül is lehet ilyenkorra nagy, virágos, kispaprikás palántákat nevelni. A mieink Florasca B-ben vannak, az minden, csak nem steril (a Milyen növénybe rendszeresen teszem föl a belőle kikelt növényeket).
A minőségi vetőmag tényleg fontos, és a fűtött üvegház sem hátrány.
Előzmény: kisszszoros (8087)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8095
Köszi, akkor kitalálom, mi kerüljön a helyére.
A reteknél nem zavaró a forma, csak meglepődtem, hogy ilyen lett. de nagyon finom, zsenge.
Előzmény: il1321 (8091)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8094
köszönöm.
Előzmény: Morcsi (8093)
Morcsi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8093
Igen, az.
Előzmény: VKOrsi (8090)
il1321 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8092
a retek a meleg miatt nyult meg.
il1321 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8091
cékla, őszi kelkáposzta, uborka, cukkini, őszi, téli retek, kései sárgarépa.
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8090
két kérdésem lenne:
- a paradicsomnál mi az oldalhajtás? (az a pici hajtás ami az elágazásnál még pluszban nő??)
- láttam másnál is megüresedett a borsó utáni hely, ha nem palántázok, akkor vetni lehet oda valamit???

retek :) felszedtem az elsőt. Nagyon finom. Bár nem értem, hogy miért lett hosszúkás alakú, papír szerint gömbnek kellett volna lennie.
il1321 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8089
Ne is gondolj rá.
helyébe: cékla, őszi kelkáposzta, uborka, cukkini, őszi, téli retek, kései paprika savanyítása.
kisszszoros Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8088
kevésbé napfényigényes növényt ültess félárnyékba, cékla meg ilyenek....
kisszszoros Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8087
a titok nyitja az fűtött üvegház, a műtrágya, és a steril talaj, minőségi vetőmag, védekezős mérgek.....

Ebből a készletből építik a palántákat, ezért van az, hogy nekik a palánta időre elkészül.
Előzmény: taormina1 (8084)
Morcsi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8086
Nálam is ilyen szokott lenni a paprika, ha nem locsolom eleget. Az a tapasztalatom, hogy sok meleg, napsütés és sok-sok víz kell neki. (Szinte folyamatosan vízben álljon a lába)
Előzmény: taormina1 (8084)
Quicktor57 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8085

Sziasztok!

Nem tudom van-e tapasztalata valakinek a zöldborsó másodtermésével kapcsolatban. Az első adag leérett, de a szára szép zöld. A növény tápdús talajban, félárnyékos helyen van, és most kapott egy kiadós esőt. Érdemes benn hagyni, vagy ültessek a helyére valami mást, pl. paradicsomot?

Az a gondom, hogy nincs több szabad helyem a kertben, de sajnálom ezeket az egészséges borsószárakat is. Egy-két szemért nem hagynám meg, de ha szerintetek van esély kb. 50 %-os másodtermésre, akkor inkább maradjon.

taormina1 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 8084
Asszem soha többé semmi gyökérre gyúró jószággal, répa retek mogyoró nem próbálkozom.

Ki ismeri azt a paprikáknál jelentkezö különös betegséget, hogy a növény alacsony növésü marad, fejlödésben visszamarad, kissé torz leveleket hoz, és nem terem?

Miután a második paprikavetésemböl is csak egyetlen növény kelt ki, aki jelenleg kb 8 cm-es, piacon szereztem be már virágzó palántákat. (mondjátok már meg, ezek hogy csinálják, nem csak paprikánál. virágoknál is, hogy mire nálam kibújik a földböl, ök viragosan viszik a piacra. MIT TUDNAK EZEK, AMIT ÉN NEM??
Ha megkérdezem, mellébeszélnek.)
Ketten már teremnek, ami nagy haladás, mert nálam a paprika cca októberre szokott eljutni a termöképes korba. De a termése kicsi, vékony húsú, száraz, pedig most nem látom a növényeken a fönt vázolt betegséget.
Ja, a paprikákat mindig az üvegházban tartom.
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.02 0 0 8083
Toxinokat a penészgombák termelnek. Apósom szerint a monília az emberre nem veszélyes. Mi évek óta esszük a moníliás fáról a termést, egy kis kukacon kívül semmi baja. (És nekünk sem.) Gyakorlatilag ma Mo-on nincsen nem moníliás meggyfa.
Előzmény: Matykoka (8075)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!