Az a kérdés, hogy milyen mélyen... Lehetni lehet, de nem érdemes. A répa magja akkor kel jól, ha fagy is látta a földjét mikor ő már ott lapult, van valami mondás harangszóval.A répának hosszú tenyészideje van, tehát örülni, ha megnőtt,a nanti késző őszig maradhat földben, onnan szedhető,édes,nem kell zsenge mert közben még számít a szárazság/kelés,hőmérséklet/növekedés... Vess márciusban,arass májustól októberig.
Te mit csinálsz a szines mángolddal? Nekem olyan gyönyörü nagyra megnött már, csak nem tudom mire használjam. Én csak azért ültettem mert gyönyörü a szine, a kontraszt. Akár vázába is lehetne tenni.
Aki ebből él, az NEM engedheti meg magának azt hogy hibázzon, és esetleg valami betegség üsse fel a fejét az üvegházban. ittHUN sajnos még a biokultúra nem tart ott, hogy a "piaci" termékek úgymond 'tiszták' legyenek, (sajnos) bár mindig van egy-két termelő aki megpróbálkozik, de nagyon nehéz őket megtalálni, és sok a hazug disznó is, aki BIO-t mond és mérget árul :-(
Nekem 3 gyerekkel különösen veszélyes nyáron piacra menni, mert mosolyog a gyümölcs, és a gyerek mosás nélkül hajlamos bekapni, aztán meg jön a betegség... :-(
sztem a legjobb fajta a nanti. nekem az újravetés után az újravetett répa mellett elkezdett kinőni az eredeti is! én is meglepődtem rajta, vszinű hogy annyi vizet sem kapott a vetés után hogy kicsirázott volna. de most elkezdett belehúzni.
Nyáron nem nagyon van saláta mert könnyen felmagzik...majd ősszel amikor nincs olyan meleg én magam is tervezem (fólia alatt novemberben is biztonságos)
Ilyenkor még érdemes hagymát vetni? Abból még idén lesz valami, vagy már jövő évi újhagymának lesz?
Idén a salátaféléim alig mentek valamire, egyedül a jégsaláta fejlődik, fejesedik szépen, a tépők nagy része ki sem kelt. Újravetettem, de a szorgalmas locsolás ellenére a második vetősből is alig lett valami. Nem vesződök tovább vele, de keresnék valami alternatívát, hogy ne maradjunk zöld nélkül. Van valakinek ötlete, mit érdemes még ilyenkor vetni? A nyári saláta fajtákat nem ismerem...
Hát nem egészen ilyen tulajdonképpen a levelek egy az egybe egyszínű sárgásak. Mivel többfajtát is vetettünk először azt hittük hogy a színárnyalat világosabb bizonyos fajtáknál, más fajtáknál meg mélyzöldebb (na ez egy szép szó lett :-)) Ez ca. 1 hete volt, tegnap már volt olyan hogy szabályosan sárga színű lett. A gyökeret megnéztem egy olyannál ami elszáradt de nem láttam rajta rágásnyomot. Ma délután megnézem hogy a tegnapi champion/biofit kombi használt-e..
Felénk néha mexokták hagyni a borsót, 5-10 cm magasságban lemetszik, és ha esős a nyár, még lesz rajta valamennyi, de inkább csak az első termés negyede, jó esetben. Én ma kiszedem, és a kitermelt hagyma helyére vetek újat, az öntözve még többet ér.
A sárgulás lehet pl. peronoszpóra. Nézd meg **itt**, ilyen-e. Arra a Champion jó, de nagyon jó fedést kell elérni, hogy érjen is valamit. Ha nagyon beteg, akkor inkább valami felszívódó kellene.
azabadföldi termesztésű uborkánk van. az első két sziklevél megvan mindenhol sőt már sok helyen tovább is hajtott. A probléma néhány napja jelentkezett. Elkezdtek a levelek sárgulni némelyik már elszáradt. Most igazából nem tudni hogy mi lehet ez. Azért adtam egy kis biofitet meg Champion-t de nem tudom hogy lesz-e hatása. Van tippetek hogy mi lehet????? állatságot nem látni rajta. Ahol még csak két sziklevél van ott elég sok helyen besodródik a levél..
Februárban elvetve, világos, elég meleg helyen tartva tápdús virágföldben minden vegyszer nélkül is lehet ilyenkorra nagy, virágos, kispaprikás palántákat nevelni. A mieink Florasca B-ben vannak, az minden, csak nem steril (a Milyen növénybe rendszeresen teszem föl a belőle kikelt növényeket). A minőségi vetőmag tényleg fontos, és a fűtött üvegház sem hátrány.
két kérdésem lenne: - a paradicsomnál mi az oldalhajtás? (az a pici hajtás ami az elágazásnál még pluszban nő??) - láttam másnál is megüresedett a borsó utáni hely, ha nem palántázok, akkor vetni lehet oda valamit???
retek :) felszedtem az elsőt. Nagyon finom. Bár nem értem, hogy miért lett hosszúkás alakú, papír szerint gömbnek kellett volna lennie.
Nálam is ilyen szokott lenni a paprika, ha nem locsolom eleget. Az a tapasztalatom, hogy sok meleg, napsütés és sok-sok víz kell neki. (Szinte folyamatosan vízben álljon a lába)
Nem tudom van-e tapasztalata valakinek a zöldborsó másodtermésével kapcsolatban. Az első adag leérett, de a szára szép zöld. A növény tápdús talajban, félárnyékos helyen van, és most kapott egy kiadós esőt. Érdemes benn hagyni, vagy ültessek a helyére valami mást, pl. paradicsomot?
Az a gondom, hogy nincs több szabad helyem a kertben, de sajnálom ezeket az egészséges borsószárakat is. Egy-két szemért nem hagynám meg, de ha szerintetek van esély kb. 50 %-os másodtermésre, akkor inkább maradjon.
Asszem soha többé semmi gyökérre gyúró jószággal, répa retek mogyoró nem próbálkozom.
Ki ismeri azt a paprikáknál jelentkezö különös betegséget, hogy a növény alacsony növésü marad, fejlödésben visszamarad, kissé torz leveleket hoz, és nem terem?
Miután a második paprikavetésemböl is csak egyetlen növény kelt ki, aki jelenleg kb 8 cm-es, piacon szereztem be már virágzó palántákat. (mondjátok már meg, ezek hogy csinálják, nem csak paprikánál. virágoknál is, hogy mire nálam kibújik a földböl, ök viragosan viszik a piacra. MIT TUDNAK EZEK, AMIT ÉN NEM?? Ha megkérdezem, mellébeszélnek.) Ketten már teremnek, ami nagy haladás, mert nálam a paprika cca októberre szokott eljutni a termöképes korba. De a termése kicsi, vékony húsú, száraz, pedig most nem látom a növényeken a fönt vázolt betegséget. Ja, a paprikákat mindig az üvegházban tartom.
Toxinokat a penészgombák termelnek. Apósom szerint a monília az emberre nem veszélyes. Mi évek óta esszük a moníliás fáról a termést, egy kis kukacon kívül semmi baja. (És nekünk sem.) Gyakorlatilag ma Mo-on nincsen nem moníliás meggyfa.