Egy nagy tábla csoki, és great tisztelet annak, aki talál egy email címet, ami összefüggésbe hozható a LucasFilmmel. Legyen a túloldalon maga Lucas mester, vagy valami tetű marketing seggfej, tökmindegy.
Miért is? Mert a Star Wars Now hompage karbantartója (talán kezdeményezője, nemtom) azt mondotta, hogy ő szeretne email floodot zúdítani, de nem található email cím (hát, én se találtam). Namost, ez vagy lerázás akart lenni, vagy komoly, de annyit megér, hogyha találunk címet, akkor azt elküldjük neki.
Olvasgatva az elmúlt egy-két nap hozzászólásait, a bemutató körüli hacacáréról írt beszámolókat (pro és kontra) ismét felelevenedtek bennem a SW jó húsz évvel ezelőtti bemutatóján kialakult élmények. Cirka 17 lehettem, igazán váratlanul nem ért bennünket az élmény, hiszen az osztrák határtól 10km-re azért meg volt a lehetőségünk az "előzetesek" beszerzésére. Én ahhoz a korosztályhoz tartozom, aki akkor a szobája falát SW plakátokkat, Bravóból (echte) kivágott képekkel, na meg persze a menő sztárok képeivel díszítette. Akkoriban Komjáthy Gyuri bácsi átlag három hónapot késett Ö3-hoz képest, a Luxiról nem is beszélve. Mindezt azért írom ide, mert úgy gondolom, hogy amikor az a szó, hogy video ismeretlen volt és nem úgy ment, hogy a "kedvenc" filmemet leakasztom akárhonnam, na meg persze annyiszor nézem meg egymás után, ahányszor bírom - talán a (magyarországon) nem létező sztereo, multiplex (naná Dolby Sourround!) mozik érzése kicsit más volt. Meglepően jó minőségben láttam akkor az Csillagok Háborúját és az élményt biztosan nem fogom elfelejteni. Anyám nevetett rajtam, hogy majd' felnőtt fejjel fantáziálok rajta és építem magamban tovább a történetet. De jó volt egy remekül megcsinált mesefilmet végignézni és utána elalvás előtt még napokig a sötétben látni jeleneteket a filmből. Persze tudom, a SW "feeling"-hez nem árt némi technikai és SciFi érdeklődési körrel rendelkezni, de úgy gondolom, hogy aki szereti a meséket, aki szereti, hogy a jó az esetek túlnyomó többségében legyőzi a gonoszt, az tudja értékelni a SW-t.
Én majd szeptember 16 után fogom látni (mert hogy látni fogom, az tuti) a folytatást - most már a fiammal és nagyobbik lányommal együtt, akik GL által leginkább megcélzott korban vannak (12 és 13). És azért fogok elmenni a moziba, hogy újból egy "bugyuta mesét" megnézzek, hogy lássam a gyerekek szemében azt a csillogást, amit én már lehet, hogy csak szeretnék a magaméban látni. Mert ők még elhiszik, hogy az megtörténhet (talán velük is) amit a vásznon látnak és azt hiszem, lesz olyan pillanat, mikor a fiam jön és mondja: Apu, képzeld mi lett volna, ha...
És hiszem azt is, hogy GL nem igazán azért csinálja a folytatást, hogy a penészedő dollár milliókat naponta kétszer vasvillával átforgathassa szellőzetetés gyanánt, hanem mert Neki is vannak álmai. Félre értés ne essen: tisztában vagyok vele, hogy a világ a pénzről szól, hogy mást ne mondjak a kenyeret és a vizet is pénzért kapjuk. Ebben a világban persze nem árt, ha az ember meg tud élni, vagyis van pénze, de én úgy látom és továbbra is szeretném (talán kicsit idealista módon) hinni, hogy erről a rókáról az X-edik bőrt mások is húzzák, lehet GL-nél jobban.
Végül is úgy gondolom, ha valaki egy mesefilmre indul a moziba és átadja magát a látványnak, nem fog csalódni. Márpedig a trailereket nézve és a szerencsés "látók" beszámolóit olvasva látványban most sem lesz hiány. Számomra pedig a Piroska és a farkas története is csak mese marad - akár dolbysurround-multiplexben is.
BTpro!
Egyetértünk. Tökéletesen megfogalmaztad a barátnődnek azt, amit én éreztem... De kicsit elgondolkodtam rajta és ne felejtsük el, hogy a film a karakterek bemutatása tulajdonképpen és a történet csak egy keret neki. Szóval itt a karaktereken volt a hangsúly, de a történetnek akkor is jobbnak kellett volna lennie, és a karakterek sem voltak annyira erőtől sugárzóak mint az első háromban... persze itt jön be az, hogy ez "gyerekfilm" George Lucas szerint is. Darth Maul volt az egyetlen akiért érdemes volt megnézni. Ő volt az egyetlen igazán hatalmat árasztó karakter a filmben. Igazi élvezet volt nézni azt is, ahogy Palpatine kettős játékot kényszerül játszani a hatalma növelése érdekében. Ez külön ízt adott a filmnek. De ezenkívül sajnos gyengécske volt. Én úgy érzem, hogy a fénykardhasználat nem elég egy Star Wars-hoz, az még az eredeti filmekben is ritkaságszámba ment.. emlékezzünk csak, hogy hányszor láttunk fénykardot az első három filmben? Most így összeszámolva 7x a három filmben... ebben pedig egy filmben rádupláztak minimum... szóval ennek ritkának és halálosnak kellett volna lennie. Persze a Maul Duel fantasztikusan szépen meg volt csinálva.
A következő részekről még kicsit korai lenne vitatkozni, mert Lucas még csak most ment vissza dolgozni rajta, most kezdi csak írni a második rész forgatókönyvét, ami Anakin szerelmi életéről fog szólni tehát romantikusabb beütésű lesz. Azt hiszem, hogy sajnos várnunk kell majd a harmadik részre, ami Lucas szerint a legsötétebb lesz az egész Saga-ban és nagyon kevés bevételt vár tőle, mert az emberek a happy endet szeretik... nos ez a film lesz leginkább hasonló a legjobb Star Wars filmre, a Birodalom Visszavágra. Itt láthatjuk amint Palpatine-ből császár lesz, amikor Anakin áttér az erő sötét útjára és a jedik kiirtását, a birodalom emelkedését és a régi köztársaság bukását. Mindenképpen a legérdekesebb rész lesz a hat közül, úgyhogy ha azt annyira el fogja szúrni mint ezt, akkor levélbombát küldök neki.
Lucassal kapcsolatban annyit: Valóban rengeteg munka fekszik mindabban amit csinált. A Star Warsra mint egy életműre tekintek. Ezt az univerzumot ilyen részletességgell megálmodni, olyan fantáziára van szükség, ami nagyon kevés embernek van ezen a sárgolyón. Őt leginkább a R.A. Salvatore-hoz tudnam hasonlítani a fantasy könyv piacon. szóval kicsit jobban kösse fel az alsót és bízzunk benne, hogy a másik két rész jobban fog sikerülni. Leginkább természetesen a harmadik.
Elnézést kicsit hosszú lettem.
Szerdan megneztem a filmet es sajnos csalodnom kellett benne. Biztosra veszem, hogy ennyi ido utan az elvarasok tul nagyok lettek a filmel szemben, de azert ennel jobban is sikerulhetett volna.
Amikor hallottam rola, hogy keszul az elso resz baromira orultem neki, aztan meg idegeskedtem nehogy elfuseraljak. Igazabol en akkor attol feltem, hogy tul modern lesz az elozoekhez kepest. Tehat tele lesz olyan computeres effektekkel, amelyek nem lesznek elethuek vagy valami hasonlo. Nekem tokre tetszett az elozo filmek feeling-je, ahogy a trukkoket megoldottak, ahogy az egesz kinezett.
Mindegy, mindez meg elment volna, de azt nem goldoltam volna, hogy a story az ilyen gyenge lesz. A film minden egyes perceben tudja az ember mi jon ezutan. Teljesen kiszamithato a tortenet fonala, semmi izgalom, semmi komolyabb konfliktus helyzet. A vegen azt hittem vegre, hogy lesz valami es elfogjak a hercegnot es tekernek a torteneten valamit, de abban a pillanatban felbukkan a decoy es minden izgalomnak vege, a hercegno megmenekul.
Nem kelle felre erteni, mert nem akarom lehordani a filmet, csak aki meg akrja mejd nezni az vegyen vissza a varakozasaibol es akkor talan nem eri, akkora csalodas. Amikor kijottunk a mozibol a baratnom megkerdezte: Mi van nem is orulsz neki? Erre vartal vagy husz eve. Nem tetszett? Mire en mondtam: Ja... tetszett, csak valahogy en nem erre szamitottam.
Lattam a Phantom Menace-t. Holnapra irok egy beszamolot...tudom hogy ezt mar paran megtettek, de nem teljesen ertek egyett veluk.
En nem voltam annyira csalodott mint a kritikusok tobbsege, mert a Star Wars erzest ha nehay percre is, de sikerult visszahoznia... Ebben az evben ez a mosodik film a Matrix utan ami tenyleg tetszett...
Francis Ford Coppola, George Lucas egyik legrégebbi barátja. Az AP hírügynökségnek nyilatkozva az író-rendező-producer elmondta, hogy hogyan reagált Lucas az enyhén szólva vegyes kritikákra amik a Phantom Menace-t érték, " George nagyon keményen dolgozott a filmen. Tudom, hogy kapott egy csomó rossz kritikát, de nincs tőlük kibukva vagy ilyesmi.Mindenek ellenére hatalmas siker lesz. Ízig-vérig Star Wars. Nem hinném, hogy a nézők valóban csalódottak lesznek."
Ahogy arra számítani lehetett a Star Wars: Episode One – The Phantom Menace már most rögtön rekordot döntött ( és ebből többet is ).
A film a bemutató első 6 ( !!! ) órájában egy döbbenetes 7.5 millió dolláros bevételt ért el a hajnali bemutatótól számolva ( 1999. Május 19.12:01 a.m. ).
A szerdai teljes bevétel elérheti az akár 35 ( !! ) millió dolláros bevételt is becsült adatok szerint.
Az előző rekordot Steven Spielberg Lost World: Jurassic Park-ja tartotta 26.1 millió dolláros bevételével, de ez egy vasárnapi napon született az 1997-es Memorial Day weekend idején.
Egy másik rekord is megdölni látszik. A jelenlegi rekordtartó szerdai nyitó napon eddig a Devlin & Emmerich féle Independence Day volt, amely 17.4 millió dollárt hozott 1996-ban, Július 4-én.
Vegyük azonban figyelembe, hogy az előző rekorder eredménye munkaszüneti napon született míg ez a szerda munkanap volt.
George Lucas ezen ötlete ( az előrehozott bemutató ) a hardcore rajongóknak volt kitalálva, de a hétvégén majd a családok is harcba indulnak a film megtekintéséért.
Számítsunk még jó sok rekordra már ma is, de a végeredmény majd Hétfő után.
Nem kell úgy elkeseredni, mint már lentebb írtam az itt (USA) lévő eberek nagy része sem áll/állt sorban hetekig (én sem) csak hogy az első nap bejusson. Szeretem a Star Wars-t, meg is fogom nézni, de Jay Leno után szabadon: A fogszabályzós szűzfiúknak nagy nap volt a tegnap, nekem csak egy szerda. Get a life!
RT.
Sam L. Jackson sajnos tenyleg csak rovid szereppel bir. O a leidosebb human a Jedi tanacsban. Ha 4 mondatnal tobbet szolt, akkor sokat mondok. Pedig sokkal tobbre szamitottam. Meg egy francos lezer kardot sem villant elo.
Oké, tudom, hogy le vagyok ejtve, meg unalmas is vagyok, de azér válaszoljon má egy okos ember arra, amit korábban kérdeztem, és itt alant van rá egy link. Naaaaa.
Akit esetleg erdekel azon ritka pillanatok egyike, amikor Star Wars tema az MTV1 esti hiradojaban, az letoltheti a
reszletet mpeg file-ban az atom-rol ( az I. Epizod rovat aljan keressetek )
Egyebkent en is lattam a reggeli musort Havassal... az meg csak hagyjan, hogy fingja sem volt a temarol, engem inkabb az
idegesitett, hogy minden megnyilvanulasaval, gesztusaval fikazta a temat, es nem engedett senkinek sem vegigmondani egy
ertelmes bovitett mondatot, pedig en ( es szerintem ezzel nem vagyok egyedul ) szivesebben hallgattam volna a Rez Andris
velemenyet a filmrol, mint a Havas Henriket.... egyebkent a musort felvennem, hamarosan fel is pakolom az atomra egyeb
tegnap felvett hirados anyaggal egyutt...
Sam Jackson = Mace Windu (ha jol irtam)
Jedi. Ha minden igaz, tagja a Jedi Council-nak. Rovid szerepe lesz.
(Amúgy mommá meg komám, hogy kerdezhetsz te olyat, hogy jedi-e? Te nem láttad az első trailert? Elküldjem?)
ui. betojas, mennyi amerikai (meg kanadai?) nyomul itt. Most aztan meg irigyebb vagyok. DISZNOSAG, HOGY TI MAR MEGNEZTETEK! Ha nekem rossz, legyen rossz nektek is!
Nos, a kritikakbol leszurheto, hogy a vizualis elmenyen van a hangsuly (Big Scree Videogame), a tortenet nem igazan jott be.
A fanatikusoknak ugyis tecceni fog, a tobbiek meg ne nezzek meg, oszt kesz.
Nekem az a félelmem - a trailerek alapján - , hogy a GL megpróbál trendi lenni, és az éppen aktuális scifi divat szerint készítette el a filmet... meg hogy nem a sztorira koncentrált, hanem a látványra... meg nem szeretem Liam Neesont...
Nem lehet, hogy csak azért nem élvezhetô úgy az új epizód, mert közben egynehány esztendôvel idôsebbek (és talán igényesebbek is) lettünk, és mint a kábítósoknak, egyre több és intenzívebb élményre van szükségünk, hogy ugyanaz a feeling beálljon? Vajon mit fognak mondani a gyerekeink, akik mondjuk elôbb láthatják az új (de valójában elsô) részt. Hogy fog >nekik< tetszeni utána a (régi) folytatás...
Tudjátok, milyen messze van még szept. 16? Nagyon.. :-((
Láttátok ma reggel a szabadság térben Havas Henriket? Gőze nem volt az egészről. nem akarom nagyon szidni, mert tanít (bát igaz, legutóbb igazságtalanul kaptam hármast nála), de ez akkor is... Mi az, hogy azt sem tudja, miről szól? És még meglepődött, mikor Réz András azt merte mondani, hogy a SW-t szívesebben nézné meg, mint a Sztálin menyasszonyát... :-((
Azt, hogy pontosan mit játszik azt nem tudom (utána kellene nézni), de a film készítőiről és szereplőiről itt találhatsz információt:
The Phantom Menace
Jo volt. Nem eget rengeto, de nem is kutyaszar. Egyszeruen a 16 ev varakozas annyira felfokozta az etvagyat, hogy azt nincs olyan Lucas vagy barki, aki kielegitette volna.
A hatamon tenyleg futkosott a hideg, amikor az elejen felhangzott a jol ismert szignal es megjelent a jol ismert felirat: Long time ago, in a galaxy far, far away...
De aztan semmi. Vagy csak alig valami. Kesobb azert lassan felveszi az ember a "ritmust" es kezdi izlelgetni a filmet es a vegere egeszen belelendul. De ketsegtelenul mas. En nem ilyen erzesre emlekszem az elozo harom reszbol, de ez az uj sem rossz. Nem kell fanyalogni. Ez ilyen es kesz. De Liam Neeson es Ewan McGregor korul tenyleg nem ereztem annyira az Erot, mint az oreg Obi-Wan Kenobi korul annak idejen. Valahogy, olyan uresen kongtak.
A film ettol meg prima, meg kell nezni ! De a kovetkezo ket reszhez Lucasnak tenyleg fel kell kotnie a gatyokajat !
Erdekelne a velemenyetek az Ep2/Ep3 eddig kiszivargott sztorijarol...
Nekem az Ep2 eleg rosszul hangzik igy elsore... egy jol kivalasztott
Anakin eldontheti hogy jo lesz-e. Ep3... mar nagyon varom!
Please.
Akinek megvannak a Behind the Magic CD-k, es vegigcsinalta az osszes
kvizkerdest, megirhatna az eredmenyet (hardcore fan-ok elonyben, persze
csak ha nem nezel utana minden kerdesnek).
Osszehasonlitasul, nekem 51% volt es 1 kerdest nem talaltam meg a 300-bol.
Udv
Zombie
PS. Meg jo hogy itthon csak szeptemberben lesz a film, addigra mar elfelejtjuk az osszes elkedvetlenito kritikat amit a kovetkezo 2 hetben itt leirtok... majd osztol vitazhatunk de addig plz ne menjetek reszletekbe. Thx.
Ez csak az Én véleményemet tükrözi, meg sok emberét akik látták. A srác akivel egy suliban járok ugyanabban az időben nézte meg mint Én, így tudtunk róla beszélgetni.
Nos, ennyire azért nem kell elkeseredni, mert valószínűleg nekem is nagyon magasak voltak az elvárásaim. A speciális effektek ugye nagyon jók, enélkül nem igazán lehet eladni egy filmet, de Anakin színészi játéka csapnivaló. A királynő jól játszik szerintem, Palpatine is nagyon jó, Obi-Van és mestere megint csak elég gyengéscske lett. Engem az egész filmben leginkább Darth Maul érdekelt és meg kell hagyni, Ő nagyon profi volt. Eredeti mozdulatok a küzdelmekben és nagyon jó jelmez. Tipikus ragadozó.
Szóval amiért én mentem azt tulajdonképpen meg is kaptam, de sok jelenetet egyszerűen tömeg-sci-fibe valónak éreztem. Lehet, hogy csak én vagyok vele így, majd ds9 is megnézi most 24-én és akkor majd jól elvitázunk róla. Nem mondom, hogy borzasztó, egy Armageddont szerintem lazán lesöpör a pályáról mind effektek mind színészi játék alapján, de nekem nem adta meg azt az igazi Star Wars feelinget amit az első három.
Elvártam volna a filmtől, hogy úgy elvarázsoljon mint az előző három. Csak két órára elszakadni ettől a világtól és beleélni magam abba a fantasztikus univerzumba amit Lucas megálmodott és nagyon kiábrándultam, hogy ezt nem tudta nekem megadni, pedig ez az egésznek az alapja... ha ez nincs meg, akkor eltűnik az egész a millióegy scifi között amiket nap mint nap látunk. A második résztől nem várok sokat már most sem, de a harmadiknak nagyon nagy durranásnak kell majd lennie...
Előttem Író!
Nyugodtan olvashatod a topicot, nem áll szándékomban leírni, hogy miről szól a film, csak személyes kritikát adok róla, azt azért remélem szabad. Kösz.