Keresés

Részletes keresés

Katka8 Creative Commons License 2009.06.16 0 0 8174
Tanácsot kérek: a kb 5 tő uborkám (palántának neveltem őket, májusban ültettem ki ) vígan fut, de virág egy szál sincs rajtuk. Mit tehetek, hogy virágozzanak?
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.16 0 0 8173
Köszönöm a mangoldos hozzászólásokat, receptajánlatokat. Én csináltam már belöle mangoldos lasagne-t is, tök finom. De annyira sajnálom, hogy a szárak nem tartják meg a szinüket a pároláskor. Majd teszek fel róla képet, hogy milyen szép szines nálunk.
kiseg Creative Commons License 2009.06.16 0 0 8172

Köszi. Igen így csináltam, épp, hogy megrepesztettem.

Ősszel próbáljam újra?

Tegnap kikotortam a magokat, van amelyik penészes volt, volt amelyiket szinte meg lehetett volna enni, érintetlen volt.

Előzmény: il1321 (8171)
il1321 Creative Commons License 2009.06.16 0 0 8171

Nekem mindíg magától kel ki, ahogy lehullik, és "elveszik".

Nem kell megtörni, csak annyira, hogy kicsit az élénél felrepedjen a héj.

Előzmény: kiseg (8170)
kiseg Creative Commons License 2009.06.16 0 0 8170

Van-e valakinek tapasztalata mogyoró hajtatásával kapcsolatban?

Tavaly ősszel nagyon szép mogyorót vettem a piacon, mondta a bácsi, hogy tegyem le úgy ahogy van a földbe, a fagy majd "megtöri" és ki tud hajtani a mag. A másikat tavasszal raktam a földbe, de annak megrepesztettem a héját.

Egyik sem kelt ki. Hogyan kell ezt csinálni, tudja valaki?

Hesperos Creative Commons License 2009.06.15 0 0 8169
Szia!

Én nem ismerek ilyen trükköt, idén raktam fel én is először ilyen hálót, jól kifeszítettem melegben, hogy nagyon már ne tudjon tágulni. Eddig nem húzza le az uborka. Nekem a háló minden oldalán meg van fogva minden második kockánál.
Előzmény: Matykoka (8168)
Matykoka Creative Commons License 2009.06.15 0 0 8168
Van valamilyen speciális trükkje ennek az uborkahálónak, vagy csak nagyon ki kell feszíteni?
Azért kérdezem, ha tudnátok segíteni, mert próbáltuk már egyszer és lehúzta az egész hálót.
Most a borsó helyére szeretném ültetni az uborkát, van néhány előnevelt palántám.
Hesperos Creative Commons License 2009.06.14 0 0 8167
Köszi!

Az uborka uborkahálóra fut, és eltérően a rendes uborkáimtól rengeteg oldalhajtást hoz, majdnem minden levélnél van. Eddig minden másodikat leszedtem róla, és így tettem fel a hálóra.
Előzmény: Flanell (8166)
Flanell Creative Commons License 2009.06.14 0 0 8166
A padlizsánt semmiképpen.
Az uborka gondolom fel van futtatva. Ha nem hoz erős oldalhajtásokat, akkor én nem szoktam, mert így többet terem. Hagyom lelógni őket, így nem erősödnek meg. Ha a csúcshoz közel hoz erős oldalhajtásokat, akkor viszont visszafogná a főhajtást, ha meghagynám.
Előzmény: Hesperos (8163)
CBNora Creative Commons License 2009.06.14 0 0 8165
A borsó helyére céklát szoktam. Ha vársz júliusig, lehet téli retket is vetni, vagy ősszel áttelelő salátát, galambbegy salátát. Valószínűleg most még cukkinit is érdemes, ha elfér.
Előzmény: Plymouth rock (8164)
Plymouth rock Creative Commons License 2009.06.14 0 0 8164
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni mivel nem vagyok egy gyakorlott kertész nem tudom mit ültessek a borsó helyére amit ma szedtem ki mivel nincs nagy helyem ezért futó nem hiszem hogy megélne azon kívül mit lehet még ilyenkor ültetni? Köszi .
Hesperos Creative Commons License 2009.06.12 0 0 8163
Sziasztok!

A padlizsánt le szoktátok kacsolni? És a kígyóuborkát?
buktor_ Creative Commons License 2009.06.11 0 0 8162
A krumpli kb 10 m2! 5 rövidke sor!
Tegnap sikerült időben hazaérnem és lepermeteztem Actarával! Ma reggel hallottam a feleségemtől, hogy mit tett a svéd rokon, mert látja, látta hogy nem hatott a permet!
Előzmény: CBNora (8160)
il1321 Creative Commons License 2009.06.11 0 0 8161

nem, kivéve néhány speciális , folytonnövő paprika fajtát, (ciklon) ezzel pont a terméshozás lehetőségétől fosztanád meg.

Viszont minden folytonnövő paradicsomot kaccsolni kell, mert ellenkező esetben ezeken a hónaljhajtásokon is szárat nevel, igaz több lesz a bogyó, de valószínű kisebbek, szellőtlen a bokor így fogékonyabb a fertőzésekre. nem fontos feltétlen egyszálra nevelni, én sem szoktam, de három szálnál többet nem érdemes meghagyni.

Az uborkát naponta öntözni kell, virágzáskor, akát napi 1 vödör víz/tő is szükséges.

Előzmény: VKOrsi (8158)
CBNora Creative Commons License 2009.06.11 0 0 8160
Hát, így első hallásra elég nagy szamárságnak tűnik...
Szerintem a krumplit biztos, hogy nyugodtan megehetitek.
De ha csak pár tő van, egyszerűbb kézzel leszedni a bogarakat és a petéket. Ha meg sok van, célszerűbb az erre a célra árult rovarölőket alkalmazni, ezek pontos használati utasítással és várakozási időkkel vannak ellátva.
Sok krumplinál egyébként is inkább egy klasszikus amerikai nagybácsi kellene a Raid-módszer finanszírozásához.
Megjegyzem, hogy bundásbogarakat már próbáltam macskatávoltartó spray-vel és levendula kölnivel távol tartani virágoktól. Eredménytelenül.
Előzmény: buktor_ (8159)
buktor_ Creative Commons License 2009.06.11 0 0 8159
Sziasztok!

Mennyire hatásos a Raid szúnyogriasztó spray a krumlibogarakra, s mennyire káros, káros-e ránk, mint krumpli fogyasztókra nézve?
(svéd nagybácsi "okos" ötlete, ami már tetté vált)

VKOrsi Creative Commons License 2009.06.11 0 0 8158
a padlizsán és a paprika oldalhajtásait is ki kell törni???

ill. van 4 palánta koktélparadicsomom. Ezeknek sokkal sűrűbb a szerkezetük, az oldalhajtáshoz hozzá sem férek szinte. Kell ezzel valamit csinálni, hogy ritkább legyen? vagy hagyjam?

az uborkáim nem nagyon nőnek :(

(ellenben a sárgadinnyén van már egy bő 5 cm átmérőjű kisdinnye :D)
Flanell Creative Commons License 2009.06.10 0 0 8157

A négy bal oldali jó fejlett, gyökeres palánta volt, a jobb oldaliak helybe lettek vetve.
Ennek ellenére a két társaság legnagyobbjai egyformák.
CBNora Creative Commons License 2009.06.10 0 0 8156
Az első fürt alatti oldalhajtásokat ki szoktam törni, hogy az alja szellős legyen, és később valamennyire ritkítom. Nem szoktam egy szálasra nevelni.
A képen látható fajtát kevésbé szoktam ritkítani, mert nagyon apró a bogyója, kevés száron nem kiadós, és kevésbé érzékeny a burgonyavészre, mint a többi, nem baj, ha kicsit sűrű. Ez a tő ráadásul egyedül van, jól átszellőzik. A kerítésre lesz terelgetve a szomszéddal közös fogyasztásra.
Előzmény: lackok (8154)
VKOrsi Creative Commons License 2009.06.09 0 0 8155
a borsóimnál azt vettem észre, hogy jó részüknél felpöndörödik a hüvely és nem fejlődik normális.
mi lehet ennek az oka???
lackok Creative Commons License 2009.06.09 0 0 8154
Jól látom, hogy nem szoktad "kocsolni" a paradicsomot?
Előzmény: CBNora (8137)
il1321 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8153

Ígértem képeket:

Előzmény: Hesperos (8152)
Hesperos Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8152
Sziasztok!

Nekem a paprikáim nem akarnak túlzottan nőni, bár tavaly is ezt csinálták, aztán egyszercsak megnőttek. Amik sátor alatt vannak, azokon már van kispaprika. A paradicsomból a Lugason már érnek a szemek. Az uborka szabad földből kelt, teljesen jól, egyedül a lótetű evett ki 3-at belőle, a többi már a hálóra kapaszkodik fel, némelyiken virág is van. A sátorban van Bernadett, az már nagyon nagy, van rajta sok virág, lehet hogy már kis uborka is, nem néztem még meg. A tökökről már szedek, mióta ilyen sok eső van meg locsoltam is sokat, nőnek mint a gomba. A répát is esszük már, a metélőpetrezselyemről is vágtam már le, és a zellerről is levelet. A borsó már kijött, a helyén késői krumpli van, már kezdenek kibújni. A többi krumplin bogár egyenlőre nem volt még. Az első kör karalábét már felszedtem, tettem a helyére újra 90 db-ot. A káposzták még nagyon kicsik, most ültettem ki pár palántát. A napraforgóim már nagyok. A kukorica az 5. újravetést éli meg, remélem ez már kikel, így is későn van már egy kicsit. A tépősalátát folyamatosan esszük, a padlizsán virágzik, és a hagymákat is eszegetjük (ami megmaradt belőlük). Gyümölcsök közül a meggy már leérett, az eper is, a cseresznye is, még akad egy kis ribizli, de annak is lement már nagyrésze. A sóskákat már kiszedtem mert magba mentek. A babon már kis virágok is vannak, közéjük ültettem büdöskét ott, ahol paradicsom is van. A kapor nagyon gyéren kell, a gyom között találtam ott, ahová nem is vetettem, arra vigyázok hogy megmaradjon és szórjon magot. A szabadföldi dinnyék már egészen szépek, lassan kivirágoznak, ami még eddig nem virágzott ki. Az esőnek nagyon örültem, mert tegnap előtt az éjjeli locsolás alatt valsz. leégett a szivattyú motorja, bár azt mondta a motoros, hogy lehet hogy ez csak motorvezérlési hiba. Hála istennek esett annyi, hogy ma nem kell locsolni, a többi napon meg a szomszédból locsolhatok.
il1321 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8151

Akár úgy is jó lett volna.

A paprikák nekem még viszonylag kicsik, némelyik virágzik. Nem valami jól sikerültek a palánták.

Viszont kíváncsi vagyok, mert lesz néhány új fajta az idén. sárga és piros bikaszarv, piacon kaptam vékony, hosszú spanyol édes paprikát, és megvettem a magját, az jól kelt. Az üvegházban vannak kis paprikák. Különféle újabb erősek is vannak kint.

Az uborka eddig nem jól kelt, míg az utolsó vetés 5 nap alatt kibujt. Már vasárnap kiültethetők lettek. Van korábbi öt tövem, azon már van kis uborka. A bernadett viszont ebben az évben ki sem kelt, csak egy db, az is sokadik újra vetés után. Céklát ettünk már, de a hibrid szinte egyből magszárba megy.

A sárga cukkini már szedhető. Meggyet esszük, ribizlit szintén. Érik a fekete és fehér eper is. Málna, egres lassan szedegethető. Fehér karalábé fogyasztható, kelkáposzta szépen gömbölyödik, van pár tő karfiol. Fejlődik a radikkio, és a mángold is. Krumpli virágzik, sokáig fátyol alatt volt, eddog még bogármentes.

Az eső nem sok volt, de jót tett. A locsolást továbbra sem úszom meg, annyi nem esett. Képem majd csak este lesz.

Ennyi hirtelen helyzet jelentésként:)

Előzmény: CBNora (8150)
CBNora Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8150
A padlizsánnal megjártam az idén. Hatalmas, hullámos, tüskétlen levelei vannak, és bimbónak még mindig nyoma sincs. Tavaly az ennél kisebbek is már virágoztak. Valami más fajta lehet.
A Perez uborkát helybe vetettem, alig bújt ki 10 darab a kb. 70 magból, azokat is kezdik lerágni. Pedig már semmi kedvem palántát nevelni, de úgy tűnik, szabadban nálunk másképp nem megy.
A paprikák nagyon tépettek szegények a múlt szombati jégtől. A termést talán nem befolyásolja, de nagyon rondák. A Ciklonon és az Elefántorrmányon van már picurka paprika, de a legtöbb még csak most kezd virágozni.
Azt hittem, a mérgezési veszélyre való tekintettel írtad pirossal, mint különösen fontos közleményt :-).
Előzmény: il1321 (8148)
CBNora Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8149
Meg még az említetteken kívül van néhány más faj is, pl. az E. ramosissimum is elég gyakori vasúti töltéseken például. A Simon Tibor-féle növényhatározóban 8 faj található. Célszerű ezeket áttanulmányozni, aztán inkább mentát, citromfüvet, macskamentát, cickafarkat, zsályát, kakukkfüvet, körömvirágot és egyéb egyértelműbb és kordában tarthatóbb gyógynövényeket termeszteni (bár a menta is meggondolandó, de legalább a felszín közelében terjed). A zsurló olyan, mint a tarckbúza - ami szintén gyógynövény, bár most hirtelen nem tudom, mire is jó, azon kívül, hogy a macskák szeretik rágni. De inkább nem hagyom meg, a macskámnak meg szedek kakaslábfüvet és muhart, azt is szereti.
Előzmény: il1321 (8147)
il1321 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8148

Neked már pirosodik a paradicsom??:))

De nekem meg kis padlizsánom van van szabadban...:)

(Az előző Hsz, csak véletlen lett tiszta piros)

Előzmény: CBNora (8137)
il1321 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8147

További különböz és a MÉRGEZŐ mocsári zsurlótól. Míg a mezei zsurlónak két szára
képződik a mocsári zsurló csak egy szárat fejleszt. A mezei zsurló hajtásainak tapintása érdes, míg a mocsárié selymes.
A mocsári Közel egy méter magas növény, amely előtalálási helyein tömegesen jelenik meg. Levele a tűlevélhez hasonlóan keskeny, selymes tapintású, és ízekből áll. A szára ötszög keresztmetszetű, és belül üreges. (A gyógynövényként használt mezei zsurló négyzet keresztmetszetű, de különben nagyon hasonlít ehhez a mérgező változathoz.)

Előzmény: tsuhajja (8145)
CBNora Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8146
Fontos különbség, hogy a mezei zsurló tavasszal hozza a sporofillumfüzéreket világosbarna száron. Ezek elszárad, és utána nőnek ki a zöld hajtások. A mocsári zsurló zöld hajtások végén hozza a sporofillumfüzéreket nyáron. Tehát ha zöld hajtáson látsz ilyen füzéreket, semmiképpen ne gyűjtsd be!
De inkább NE vidd haza, keress egy tiszta helyet, ahonnan gyűjtheted, vagy vegyél teát gyógynövényboltban.
Equisetum arvense, mezei zsurló sporofillumfüzérei tavasszal:

Előzmény: tsuhajja (8145)
tsuhajja Creative Commons License 2009.06.08 0 0 8145
Találtam zsurlót, megpróbáltam kitépni gyökerestől, mégiscsak hazahoznám, mert anyukám is issza a teáját, nade éppen ezért, kiváncsilennék, hogy lehet megkülönböztetni a mezei zsurlót a mocsári zsurlótól, ami mérgező? Ahogy keresgéltem a netten, úgyvettem észre, nagyon hasonlítanak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!