Minden növényi ázalék, így a csalánlé több, mint egy hetes áztatás után hígítva 1:10 arányban trágyának jó. Erősen nitrogén dús. Az erjedése szaggal jár, ezért vagy zárt edény kell, vagy némi kőzetport kell keverni a lébe. Az erjesztésre használt edénybe folyamatosan lehet a zöld és fokhagymaszárakat is tenni, és ha van a cékla levelét, ami szintén nitrogéngazdag, és mivel természetes, nem alakul át nitráttá. A vízes hordóba , amikor televeszem, (200 literes) előtte két vödör áztatott levet öntök. Így biztos az arány. A növények tövére kell öntözni. (Ne féljetek a keresőt használni (Keresés- ***** gyorskeresés innen menű), mert sok mindenre azonnal választ kaptok. Ezt pl két hetente beírom:) Nem morgásként, csak akkor lehet, hogy hamarabb találtok választ)
Azért lett direkt ilyen sok, hogy meglássuk, mi hogyan bírja ill. mi az, amit valami miatt jövőre egyáltalán nem szeretnék :) és mindenből kevés van ca. 3m-es sorokból 1-1, így aztán van jó sokféle növény :) :)
(Az apukám ezen nevetett, hogy amikor elmesélem mim van, aki nem ismerné a kertet azt hihetné, hogy 5 holdon kertészkedem :D de összesen egy ca. 40nmes terület :D :D :D)
Tegnap betakarítottam a borsó, retek és saláta termést, a helyére szeretnék most ültetni valamit. Céklát és salátát magról mindenképp, de majd még megnézem a palánta kínálatot a piacon. Érett komposztom viszont még nincs, hogy egy kis tápanyagot is dolgozzak előtte a földbe. Erjesztett csalánlevet viszont sokat csináltam még tavasszal, még mindig van egy fél hordónyi, van benne nadálytő és hagymahéj is, ott áll már vagy két hónapja a napon, őszintén szólva ki sem merem nyitni :-)))). Szerintetek lehet ezzel valamit kezdeni? És ha igen, hogy? Így ahogy van keverjem bele a földbe, vagy ültetéskor felhígítva ezzel locsoljam meg? Mit javasoltok?
Nagy szárazság volt, május elsején kezdtünk el veteményezni, mert addig nemvolt felszántva, és csak május végén kezdett esni, addig locsoltunk, deközben a búvárpumpánk is tönkrement, és mire rendeltünk egyet, pont aznap jött meg az eső, azóta nemnagyon volt használva a szép új piros pumpánk :) Szóval azárt olyan 2-3 hete esik időnként, de van ami nem bújik, szerintem az már nem is fog.
Van egy ilyen könyvem, ez a címe, hogy Nagy öröm a kiskert, egy motorostalálkozón vettem tavaj :D Szóval, ott sem hagyott nyugodni a kert téma, ahova szórakozni mentünk :) Köszönöm ismét a tanácsokat :)
Fú, erre tudok válaszolni asszem, kezdő létemre :) Vagy már második évi kertészkedés után nemlennék kezdő? Na, nebízzam el magam. Énis tettem brokkolipalántákat, egyet már le is szüreteltem, nekemis levéltetves volt, de kinőtte, picit szappanoztamis. Nekem előbb nagyonnagyra nőttek a levelei, aztán kezdett benne lenni pici brokkolicska. Én úgy tudom, hogy a vízigénye meg tápanyagigénye magasabb, de a fény és melegigénye nem olyan nagy, kicsit árnyékosabb helyen is működnie kéne. Nade biztosan megmondják a profik :) CSak nem bírtamki, hogy neszóljak hozzá :)
Hát nem tudom, feléd milyen idő volt, nálam a petrezselyem, répa, a későbbi borsó, erős paprika, stb. nagyon hiányosan kelt, és most, mióta beköszöntött az esős évszak vagy 2 hete, minden egész jól kikelt, ill. most bujkál, csak persze a gyom mindent erősen nyom.
Ahhoz képest, hogy elsőéves kertészlány :-) vagy, rengeteg növényed van! :-)
Hihetetlen, hogy egy kisebb eső is mennyivel hatásosabb, mint a folytonos öntözés... Nálunk tegnap alig-alig esett, de a múltkori nagyobb eső után egyik napról a másikra vagy 5 cm-t nőttek a paradicsompalánták.
Akkor lehet, hogy a mostani az igazi Black Beauty, és a tavalyi nem az volt, hanem ami a Tied. Majd lefotózom a mienket is. Beültettem az üvegházba két tő Luffa acutangulát is. Ezt állítólag elsősorban étkezési célból termesztik, nem szivacsnak. Nem akartam enni róla, de az egész növénynek ínycsiklandó földimogyoró illata van, lehet, hogy érdemes lesz a termést is megkóstolni, majd ha lesz. Igyekszem nem hozzáérni, különben alig tudom megállni, hogy el ne rohanjak földimogyorót venni.
Céklára nincs ötletem. Talán fonálféreg, ami a gyökgumósok ellensége. Ellene a vetés közé körömvirágot, és tagatest kell ültetni. Ezek gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Mindenképpen máshovákellene vetni az újat. Én a vetés utántól állandóan nedvesen tartom a földjét.
Természetesen még vethető cékla is.
Vethető még karalábé (ilyenkor már a lilák ajánlottak), nyári és őszi retek, kései sárgarépa, (én még volt, hogy juliusban is vetettem), uborka eltevésre.
Lehet vetni palántázáshoz kései kelkáposztát, és karfiolt is. Ezek novemberig beérnek. Vethető sárga, ill. zöldhüvelyű bokorbab. Lehet vetni cukkinit. Ezek akkor teremnek, amikorra az első vetés már kitermi magát.
A petrezselyemnek nagyon kicsi a valószínűsége, hogy kikel. Csak az idő telik a várakozással. Mindenképpen érdemes mást vetni a helyébe. Ha akarod, az a pár szál akár ott is maradhat.
Minden vetést ilyenkortól rendszeresen nemdvesen kell tartani. Ez azt jelenti, hogy reggel este egy locsolóval, a rózsájával bevizezni a talajt, hogy fekete legyen. Ez csak pár perc, és egy két kanna víz. A vetés nem száradhat ki, mert akkor nem fog kikelni a mag.
ZKI-s Kecskeméti lila Fólia alatti termesztésre javasolt, és szabadföldön is ered- ményesen termeszthető fajta. Középkorai érésű. Az első termések a vetéstől számítva 130–135 napra szedhetők. A növény sűrű, zárt bokrot képez. Termése félhosszú, ovális, 250 g feletti. Húsa halvány krémszínű. Friss fogyasztásra és konzervipari célra alkalmas.
Tavaly is ez volt.
A vizes levél és termés eső utáni felvétel, locsolni csak a tövét szoktam.
tudjátok, nálunk elég későn állt össze a veteményes, idén költöztünk, és én olyan büszke vagyok magunkra :D :D látom, hogy itt igazi nagy kertészek is vannak, nagy mennyiségekkel meg minden, de a mi kis kései kertünk is kezd összeállni. A borsón lett 1 levesre való, az idei málnákon lesz egy maréknyi, a cukkinin megjelent az első virág és az uborkán is. A padlizsánon tövenként 4 virágot számolok most, a paradicsomokon számolatlanul vannak a zöld paradicsomok, a paprika is elkezdett virágozni. Spenót szépen lett, cékla nő, gyökérzöldségek levele is szép - bár a földben nem tudom még mi van :D - szóval elégedett vagyok :D :D
jövőre ha időben is leszünk, remélem, még szebb lesz minden :)
Nagyon szépek. A padlizsán milyen fajta? Tavaly ilyen volt az enyém is. Most meglehetősen másképp néznek ki, sokkal molyhosabbak, a száruk egész fehér a szőrtől, nagy, hullámos szélű leveleik vannak. Még mindig alig tüskések, csak a bimbók, a levelek nem. Most már legalább vannak rajtuk bimbók. Valami későbbi fajta lehet, mert a növények nem kisebbek, mint a Tied, szépek, lendületesen fejlődnek, csak termés még sehol. A padlizsánnak nem árt, ha vizes a levele? Most igyekszem minél nedvesebben tartani az egész üvegházat, naponta többször föllocsolom az egészet, néha az üveget is a slaggal. Napközben így is 20-30 % körül van a páratartalom, igazi atkaparadicsom. Reggel még össze voltak csukódva a növények, jól lespricceltem a levelek fonákát is. Jó lenne, ha kihúznák, míg lesz pár kajára való termés. Az uborka csak az üvegházi lesz, a kintieket folyamatosan lerágják. Úgyhogy idén bőszen vizezek, rosszabb nem lehet, mint tavaly és tavalyelőtt. mikor fürtökben lógtak az atkák.
Tyű, de szépek :) Sziasztok, köszönöm a hozzászólásokat a zsurló betelepítésével stb. kapcsolatban, végülis nem ültettem el, de azóta sem találok zsurlóst a környéken, pedig voltam párszor bicajozni.
Most cékla ügyben szeretném a tanácsotokat kérni. Egy elég nagyocska területre vetettem céklát, alig kelt ki, de azért na, volt itt ott. Elkezdett nőni, és most meg azokból is kidőlt egy csomó aminek már volt vagy 5 levele. megnéztem, olyan, mintha a föld felszínén elkötötte volna valaki valami egy cérnával, ott elvált a lentebbi gyökerétől. Nemtudom másképp elmagyarázni. Belekapáltam, hátha találok valami jelet, mi lehetett ennek az oka, lárvát hernyót nemtom mi eszi a céklát, semmitsem találtam, az egyik ilyen elhullott céklán voltak levéltetvek vagy hasonlók.
Most van még egy céklamag tasakom, kérdésem az lenne, hogy érdemes ugyanerre a helyre vetni, vagy itt inkább ne is próbálkozzam, keressek neki másik helyet. És ha ide nem, akkor mit lehetne mégis? mert ott egy pucér földdarab, azt a 10 céklát nemsokára kiszedem, ami megmaradt, hacsak azt is be nem habzsolja ez a kisértet.
És egy másik: a petrezselyemmel az lett, hogy elgazosodott mert nem bújt ki és féltem piszkálni. Mostanság találtam párat, úgy kb hogy egy sorban kb 3-4 darabot, de azok meg már egész nagyok. van amelyik 7 centis kb. Ugye arra már nincs esély hogy esetleg kikeljen a többi mag? enyire eltérően nem bújnak, gondolom, vagy de? Mer asszem felkapálom az egész ágyást és abba is teszek egyebet csak azt nemtudom még, hogy mit :)
A padlizsán fényigénye nagyon nagy. Gyenge fényben, árnyékban csak a vegetatív szervek alakulnak ki, az esetleg mégis megjelenő virág kötés nélkül hullik le. Szereti a tűző napot, az erős megvilágítást.
Jelentős mennyiségű vizet igényel növekedése folyamán. A paprikához hasonlóan, kielégítő hozam csak öntözéssel várható. Hosszabb szárazság hatására virágait elhullatja. Én reggel, este rendszeresen locsolom, inkáb kisebb vízadagokkal. Egy locsoló kb 4 bövényre elosztva.
Hétvégére már lesz szedhető termés. Este hozok képet is.
Egy kérdés, padlizsánban nem vagyok gyakorlott. A növénykék virágoznak, de nem kötnek, vagy ha igen, ledobják. Mi lehet a bajuk? Szabadföldben vannak, nagy volt a szárazság, de folyamatosan locsolom és mostanában végre esőt is kaptak.
Én vetettem. A szárazság miatt tényleg sokáig tartott a kikelése, már éppen letettem róla, mikor megpillantottam az első szikleveleket. Ennek már több, mint két hete, most kb. 2 cm-es kis növénykéim vannak. Elég lassan indul be.
Erről jut eszembe, az a fura helyzet alakul a veteményesben, hogy a 3 hónap sivatag miatt hiába locsoltam szorgalmasan, egy csomó minden nem kelt ki (főleg póré és salátafélék). Most, hogy jött egy kis lehűlés és eső, újravetettem pár helyen más fajtákkal és gyanús, hogy régi-új egyszerre kezd kibújni, mert elég vegyesek a magoncok. Hihetetlen, hogy mennyit ér egy kis eső!
Lányok! Ültetett már valaki okrát? A magvásárláskor a múltkor a Bricoban a kosaramba ugrott egy zacskó :-), pedig igazából azt se tudom, hogy szeretjük-e.... :-D Elvetettem már vagy 3 hete, de még sehol semmi...
Itt vannak a mangoldos képek. Hát nem gyönyörüek? Nekem nagyon tetszik azért ültettem, de mindamellett finom is. Érdekesnek találom a szinskálát. /bocs a sok képért, de gondoltam megosztom veletek/
Tanácsot kérek: a kb 5 tő uborkám (palántának neveltem őket, májusban ültettem ki ) vígan fut, de virág egy szál sincs rajtuk. Mit tehetek, hogy virágozzanak?