Sziasztok! Szeretnék én is csatlakozni a fórumhoz. Növényimádó lennék én is, akin a telhetetlenség lesz úrrá, ha megszerezhető darabokról van szó. Ahogy olvastam a korábbi írásokat: némelyekre fel kell néznem, valakiket pedig kifejezetten irigyelnem kell (mármint az üvegház tulajdonosokat). Van olyan is, hogy a kettő együtt ld.Gáborke. Kb 55 fajta növényt tartok a lakásban (ami nem túl sok másokéhoz képest), de a gépszíj igazán csak mostanában kapott el. Most éppen datolyát és mangót csíráztatok- ez nektek már biztos snassz- de én izgulok nagyon. Vettem carica papaya magot, amit kb két hét múlva fogok elvetni, remélem lesz belőle valami. A lényeg pedig amiért írok nektek, hogy kb két hét múlva lesz streliczia reginae magom is - nekem ez különlegességnek számít - és szívesen felajánlom őket, gyakorlatilag bármiért cserébe, ami nekem jelenleg nincsen. Lehet mag, sarj növényke, pici magonc. Sőt vennék is pici fölösleges növényeket, ha valakinek van. Légyszi írjatok. Ja és még egy kérdés van-e valakinek allokáziája? A pontos nevét nem tudom fehéres alapszínű a levele és erős zöld vastag erezett, eddig egy helyen láttam: a Rappainál, (még a végén úgy járok, hogy meg kell vennem?)
Jaj, hát én mindjárt sirva fakadok. A párom elment ma az oviba a gyerkőcért, utána szánkóztak és elesett. Most annyira fáj a térde, hogy nem tud járni. Hétfőn viszem orvoshoz, de ha szalagszakadás vagy ilyesmi, nem megyünk sehova!!! Kedden fizetnénk be az utat! :-(((
O én ezeknek s örülök,föleg,ha nagyvirágu tropusi hibiscus fajtákat is találnál,nem csak egyszerü virágut.Délre sok helyen volt ebböl pl.a kerités:))pl.Mogan-ban.
Viccelsz, mekkora lesz akkor az a bőrönd? De ok, élek a felajánlással, neked is és magamnak is hozok, ha látok valami szépet és összefuthatunk. Hibiscus és kúszónövény biztos lesz.
A megoldás,hogy mindenböl tessék kettöt többet hozni,és ha pesti vagy könnyen összefuthatunk és az üvegházban is megprobálhatok gyökereztetni melegtalpon.
Engem a hibiscusok, a kuszonövények,gyümölcsök,érdekelnek,de szeinte bármi más is.
Allamandra cathartica - ezt megnéztem, és hoztam ilyen hajtást is és érett magot is, de nem maradt meg a hajtás, a magot meg nem látom még bújni. Tudsz valamit a szaporitásáról?
Mikor decemberben voltunk, én az alábbiakkal jöttem haza. Bocs, az elnevezésekért:
- kb. 10 féle hibiscus hajtás - elvileg nagyon sok féle megmaradt, de már várom a jobb időt, hogy igazán elkezdjenek hajtani. Most még fólia alatt vannak, gyökereztető hormonnal kezelve. Kb. 6-7 cserép, mindegyikben 2-3 hajtás. pl. ezt is onnan hoztam, csak egy évvel ezelőtt:
http://img.tar.hu/szilkszilky/size2/10344418.jpg
- kb 5 féle bougainvillea (sárga, korall, fehér, tarka stb.) most háromnál tartok, ami valószinűleg megeredt
- dracena drago magot, de azt már csak másoknak, mert nekem már van 7 több, mint félméteres magról ültetett növényem
- pálmamagokat - de sajnos nekem egyik pálma, olyan mint a másik. Kb. most 8 magoncom van, ami már több mint 30 cm-es
- sajnos az euphorbia canariensis (remélem jól irtam) oszlopkaktuszom nem maradt meg, de már sokadszorra, nem jövök rá, mit kell vele csinálni
- általam sivatagi rózsának nevezett növénykét, amiből ott egy pár száz méteren borzasztó sok van
- valamilyen nagyo agressziv futónövényt, aminek a levele hasonlit a golgotavirágéhoz, de sötétlila középpel, világos lila széllel hajnalkaszerű nagy virágot hoz - már most több méteres
- sötétlila golgotavirághajtást
- fehér és kék ólomvirághajtást
- sétányrózsát több szinben, de sajnos nem vagyok a téli gyökereztetéssel nagyon sikeres (fehér, sárga, lila) Pirosam már van, még nyáron hoztam Olaszoktól, az nagyon szép
- trombitafolyondárt, de nem a kúszót, mert az van, hanem egy sövénynek használt fajtáját
- meg egy olyan növényt, ami nagyon hasonlit a dracena dragohoz, csak sokkal "kommerszebb", szerintem majdhogynem gyomnövényként üzemel arrafelé
- meg a cserjés margarétához nagyon hasonló növényt, ami ott úton útfélen nő
Biztos van még, de most ezek jutottak eszembe, tehát el tudod képzelni, hogy nekem is hasonlóképp nézett ki a bőröndöm. Ha nem lesz semmi baj, betegség, és eljutok most is, hát hasonlókra számítok. Csak már se cserepem, se napos ablakom, alatta radiátorral. De nincs olyan, hogy nincs hely. Nekem ugyan nincs üvegházam, igy a szobákban növekszenek a kincseim.
Pl.Delonix regia magot(ha most is lenne a fákon már érett magtok,akkora mint egy kisebb kard,és log a fákrol)
Nagyon sok szép nagyvirágu hibiscust is láttam,sajna egy gyönyörü duplna-narancssárgám tavaly kifagyott,igy aztán mindenféle hibiscushajtások is jol jönnének.Ugyanigy sok helyen szines bougenvilleákbol volt a kerités,mifelént,igaz abbol több hajtást érdemes,mert nehezen ered.(de pl.citromsárgát,naryncssárgát,meg hofehéret onnét hoztam anno,csak tavaly szintén megfagytak a töveim,csak a lila maradt meg.
Láttam anno Allamandra cathartica futonövényt is néhány kertben,stb,stb
nem is sorolom,én az egyik böröndöm alján anno két zacsko hajtással,meg egy nagy bombonosdoboznyi maggal jöttem haza.Igaz akkor junius volt,nem tudom most mi az ami magérlelési időszakában van esetleg,ha nem akar az ember hajtásokkal fáradozni.(belülröl bevizezett zacskokban szoktam hozni,és amikor hazajöttem szortirozás után rögtön gyökereztetőporba mártottam és melegtalpon gyökereztettem.70%-a megeredt,csak sajna a tavalyi hidegben sok dolog elpusztult az akkori gyüjtésböl)
Ne kiabáljuk még el, elvileg még 9 nap, de ezt egy pici gyerkőccel sosem lehet tudni, főleg influenza, bárányhimlő és hányós virus időszakában. Elvileg kedden fizetjük be, ha addig minden jól megy. Mi minden évben szoktunk arra járni, és Maspalomas-ra meg úgyis megyünk, úgyhogy megnézem. Persze azért adhatsz ötleteket, hogy mit keressek, csak hát én a latin nevekkel... nem nagyon vagyok jóba. Persze, azok alapján már tudok képeket keresni, hátha felismerem őket.
Hát lenne mit sorolnom,hogy miket gyüjtögessél arrafele,ha látsz hajtásban vagy magban.
Az én egyik papagájvirágom már vagy 10 éves a tö már 4 fele van sarjadva mégsem virágzott soha(nagybanin vettem anno termelőtöl),a másik kisebb tövemet is vagy 5 éve hozták egyenesen Teneriféröl kolleganöm ajándékba.De még azon sem volt semmi. A magja nagyon nehezen kel,több honap mire kicsirázik(nekem szeptemberi vetés és melegtalpon is most csirázott ki február elején a cirtomsárga hibrid magja),neten rendeltem.
De a szigeteken szoktak árulni csomagban magját,dehát az ki tudja milyen régen áll ott.
Én anno nem Tenerifén,hanem Gran Canarián voltam juniusban,és a dny-i részen laktunk.Amikor a tengerparti uton Maspalomas felé mentünk ott láttunk sok tövet a sziklaszirteken virágozni.Akivel voltunk,szedett is magának hazafele egy csokrot a drága virágbol.
Gran Canarian, a tengerparton????? Hol??? Nem akarom elkiabálni, de megyek két hét múlva, voltam is már, tehát ha közelebbit is tudsz mondani... Utánanéznék?
Mellesleg a papagájvirágról minden ismertető azt mondja, hogy legkorábban 3-4 éves korában virágzik. Úgyhogy idén már esélyes a tied is. Én is vettem magot, bár az alapfajtából és most meg is nézem, hogyan is néz ki. Mert többször járok télen nyaralni, de hiába bontottam szét a virágokat, hát nem jöttem rá, melyik is a magja. majd most.
Hogy tetézzem a rossz hireket,ma beszéltem meteorologus ismerösömmel,akik tegnap kapták meg a két honapra előre jelzett prognózist.átnézve a grafikonokat nem sok joval biztatott,március állitolag végig hideg lesz,tavasznak hire-hamva sincs 15-20 napon belül.
Hát sok tapasztalatom nincs.Illetve az a tapasztalatom,hogy évek ota nevelek két példányt de virágot csak nem akartak eddig hozni,csak levelet.Pedig nyáron kint van tüzö napon,sok vizet is kap,és télen is megfelelő napos helyen van:((A citromsárga virágu fajtábol összel kaptam kér magot,egy ki is kellt most,de még ö magonc,pici.
Azért nem értem miért nem viráágzik egyik sem,mert pl.Gran Canarián a tengerparton a sziklán is nöttek mindenféle csenevész tövek és azokon mindig volt virág,az én töveim meg kétszer akkorák is megvannak.
H.manihotot ismerem,régen nekem is volt,de már nincs magom évek ota belöle.Egynyáriként jo volt az ut mentén.
Tudom,hogy jön a hideg,már nagyon elegem van,a mult havi villanyfütés miatt duplája emelkedett a villanyszámlánk:((Most egy ideje kikapcsoltam.
Ez a 2 hét arra volt jo,hogy meglássam,milyen pusztulás van a házban,hát más kezdek sirni legalább 2 ritka szinü hibiscusom odavan és más is ment tönkre(mintha a kávém is dögledezne),és jövö héten ujra lehet a gáz mellett hüsugárzot is betennem:((Borzalom.
Ja azért ért öröm is a vetett magok közül az első egy Syzigium subterminalis vetés kikelt.