Köszi az üdvözlő szavakat!
A történet teljessége kedvéért: a Kaáliba jártunk és Kulin doktor nevét foglalom nap mint nap imáimba. Fantasztikus volt ő is és az egész csapat. Szívből hálásak vagyunk nekik mindenért.
A "nagy nap" szeptember 4. lesz.
Eddig egyébként teljesen "panaszmentes" vagyok, még csak egy icike-picike émelygést sem tudtam produkálni. Panaszkodtam is a doki bácsimnak, mivel eddig képzeletben több százszor átéltem, hogy milyen is lesz, ha majd először rohanok számra tapasztott kézzel a mellékhelyiség felé, hogy aztán üdvözült mosollyal a képemen jöjjek ki, tudva, hogy ez már "annak" a jele. Hát ez elmaradt. Végül is annyira azért nem bánom! Remélem, hogy a folytatás sem lesz rázósabb.
Szia Delima!
Szeretettel üdvözlünk! Nagyszerű, hogy elszántad magad az irásra! Hidd el, ha kiirsz valamit magadból nagyon sokat segit, nem is beszélve az utána jövő sok pozitiv hozzászólásról és tanácsról:)
Mesélj, hova jártál, mi újság most veletek stb.
Sziasztok,
gyomber felszólításának eleget téve ezennel bejelentkezem. Már hosszú-hosszú ideje olvasója vagyok a lombikos topicnak, és indulása óta olvasom ezt is, úgyhogy nagyon sok az ismerős név és ismerős történet. Mi 3 év próbálkozás, 5 inszemináció és 2 sikertelen lombik után jutottunk el addig a párommal, hogy most a terhesség 12+1. hetében (vagy 14-1, babonából!) járunk, és folyamatosan több méterrel a föld fölött röpködünk a boldogságtól. Nektek azt hiszem nem kell elmondani, mit jelentettek az elmúlt évek, és micsoda boldogság, amit most átélünk. A lombikbébis topicnak rettenetesen sokat köszönhetek, még akkor is, ha csak olvasója voltam, nem pedig aktív hozzászóló. A tudat, hogy nem vagyok egyedül, a sok pozitív példa, a mindig bizakodó hangulat és nem utolsósorban a csomó hasznos infó rengeteget segített. Örülök, hogy van folytatás, és mindenkinek hatalmas HURRÁÁÁÁ!!!!
Szia Noa!
Tényleg túlaggódósnak tűnnék? Pedig hidd el nem vagyok az! Amiket leirtam, az annak az utánajárásnak az eredménye volt, amit úgyis muszáj volt megtennem, azért hogy melyik vizsgálatot válasszam. Örültem volna egy egyszerűbbnek. A leirással pedig másoknak szerettem volna segiteni. Egyébként követjük azt, ahogyan te is gondolkodtál: mindig csak a következő apró célra összpontositunk (most épp az amnióra). Szerencsére én pozitiv gondolkodású vagyok, soha nem fordult meg a fejemben, hogy rossz eredmény is születhet. Szerintem is nagyon kicsi az esélye, de nem tudnék szembenézni magammal, ha nem csináltatnám meg, és mégis baj lenne. Egyébként még mindig dolgozom, és nem sok időm van felesleges dolgokon gondolkozni. Sokszor eszembe is jut, hogy többet kellene, mert egyelőre alig élek másképp mint azelőtt. Szóval csak a látszat, hogy túl sokat negativkodom:)
Gyömbér, a műintézmény a Dél-Pesti Kórház (alias Jáhn Ferenc).
Susok, mostanában szégyenlős a mi kisfiúnk, de ha esetlegesen kiscsajszi lesz, akkor sem megy vissza a feladónak:))))) Az epidurál pedig úgy ahogy van nem tetszik... Az én bekattanós derekamba ne szúrkáljanak semmiféle tűket:))) Különben, ahogy Noa is írja, ahány kórház, annyi szokás...
Mosomasa, kössz a tanácsot, akkor 3 citromot viszek:)))
De jó, hogy minden rendben! Lassacskán közelitesz a célhoz. Higy megy az idő, most volt, hogy jelentetted a nagy hirt!!!
Susok kedves!
Bocs, ha a Babavárban irt hozzászólásaidból rosszul itélek, de nem aggódod egy kicsit túl a dolgokat? Élveztél eddig egyáltalán valamit a terhességedből, úgy hogy nem a kisördög keze nyoma volt erősebb??? Lazits már!!! VAn egy Czeizel könyvem, ami csak a magzati élet során fenyegető veszélyekről szól, és ebben vannak számadatok is. Azok a rendellenességek, amelyektől mindnyájan félünk, iszonyúan kicsi arányban fordulnak elő. Azt hiszem nem irok hülyeséget, ha azt mondom: nagyobb a valószinűsége, hogy terhesen elüt egy autó vagy a fejedre esik hó a háztetőről, mint hogy azokba az ezrelékekbe beleess. A korod pedig a mostani szülési módi mellett gyenge közepesnek mondható... :-)))) Úgyhogy szerintem felejts el mindenféle angliai vizsgálatot meg miegymást, mielőtt belebolondulsz. Tudom, hogy maximalista vagy, de arra is gondolj, hogy a folytonos aggódás miatti idegállapotoddal többet árthatsz a babának, mintha derűs optimizmussal ugranád át a vizsgálatokat. Én annak idején csak addig gondoltam rájuk, amig megcsinálták, a kórház ajtaján kilépve elfelejtettem őket.
Érdekes módon amig bennt poshadtam a kórházban, szinte senkiről nem hallottam, hogy természetes szüléshez epidurális fájdalomcsillapitást kért volna. Talán mindenhol más a szokás. Azt hiszem én nem gondolkodtam volna ezen előre, akkor ott döntöttem volna el, ha odaáig jutok.
Petrakovacs!
Olyan szép a történeted. Amikor összeházasodtunk és vártam a természetes úton történő fogantatásra, ezerszer elképzeltem, hogyan mondom majd meg a kedvesemnek meg a családnak. Azt hiszem minden nő szivesen játszik ilyen gondolatokkal. Aztán kevésbé romantikusan alakult, mert mindenki tűkön ülve várta, mi lesz a telefon eredménye. Mégis, olyan ez, mint a szülésem, nekem ez a megoldás volt a legszebb, mert ez jutott. Kivánom, hogy a terhességed és a szülés, majd a babázás minden pillanata ilyen gyönyörűen alakuljon nektek!!!
Gyömbér, persze ha az anya pozitív és az apa negatív akkor is lehet negatív a baba, de az nem okoz problémát. Itt a probléma az anya Rh negativitásánál van. Ha gondolod, van csomó szakkönyvem (eredetileg ilyesmi végzettséggel bírok :-) ) utána nézhetek pontosabban.
Nálunk apukánál nem vettek vért Rh faktor meghatározásának céljából. Egyébként én is érdekes eset vagyok, mert az én szüleim, mindketten Rh pozitívak, én mégis Rh negatív lettem. Ezeket az allélokat örököltem, úgy tűnik.
Terheléses vércukor:
Aki nem szereti az édeset ne egy, hanem kb. három citromot vigyen. Én annyit is csavartam bele és annyitól lett iható. Nálunk még citromfacsarót is adtak és kanalat is a mixeléshez!
Az AFP eredményem jövő kedden lesz meg. A terheléses vércukor egyben van az AFP-vel, vigyél magaddal egy fél citromot és egy szivószálat, hogy legyen mivel megkavarni. Egész jó kis limonádét lehet késziteni belőle:) Semmi különös, ne izgulj, az ivászat előtt és után vesznek egy-egy ampulla vért.
köszi a kimerítő válaszokat RH ügyben! Látom leendő topikosok is itt lógnak közöttünk:-)) Ez jó, mert itt még egy kicsit kevesen vagyunk. Amikor valaki szül, akkor egy időre (ami persze érthető) kiesik az irásból, jó lenne ha jönne már az utánpótlás!!
De mi van akkor, ha az enyém pozitiv. Akkor nem lehet olyan hogy a papa negativ? Vagy esetleg a gyerek negativ lesz?
Gyomber,
az apa vércsoportja is számít. Rh-összeférhetetlenségről ugyanis akkor beszélünk, ha a mama és a baba rh faktora ellenkező előjelű. Ez akkor gond, ha a mama rh negatív, de ha az apa is az, akkor a gyerek is az lesz, tehát nincs gond. Viszont ha apa pozitív, a mama negatív, akkor ugye a gyerek nagy valószínüséggel pozitív lesz. Tehát ha a mama negatív, akkor elvileg kötelező jeleggel nézik az apa vérét is, mármint ha lehet tudni ki az apa :-). Ellenanyagszűrés 3* kell a terhesség alatt, és utána 72 órával a szülés után kapsz Anti-d-t, minden szülés, vetélés, abortusz, stb. után, amikor fennáll a veszélye annak, hogy "idegen" vér kerülhetett a véráramba. Nekem mindkét gyerekem pozitív lett, én negatív vagyok, apa pozitív, kaptam mindkétszer Anti-D-t. Ezeknél a babáknál súlyosabb lehet az újszülöttkori sárgaság, egyes esetekben vércserére is sor kerülhet, de ha anti-D-t kapsz időben, ennek az esélye szerencsére nagyon kicsi.
Ma jöttünk haza a kórházból, minden rendben van:))) Bár szombaton a 22. hetet töltjük be, a kispocok mérete a 23.-24. hétnek felel meg. Apájával meglestük a kisujja hegyétől a tappancsáig, egyszerűen szupi volt:))))
A majdnem egy hetes kórházi tartózkodás alatt megleshettem én is a szülőszobákat, ahol kellemesen csalódtam. Viszont az epidurálhoz nem jött meg a kedvem... (Hiába dícsérték ott is.) Sőt a gyeremekágyasokhoz is átlógtam tegnap:)))))
Terheléses cukorra hétfő reggel megyek, két nagy citrommal felszerelkezve...
Gyömbér, nálam fenn forog ez az Rh összeférhetetlenség (0, Rh neg.) De majd csak szülés után kapok Anti-D szurit. Addig bizonyos időközönként ellenanyag szintet ellenőriznek a vérből, de más egyéb nincs. Első gyereknél ez nem veszedelmes. Az anti-D arra kell, hogy majd a második gyereket ne "lökje ki" a szervezetem, mint idegen "testet". Szóval, az anya Rh faktora számít, bár bizonyos szinten az apáé is.
Gyömbér,
Csak a mama vércsoportja számít. Akkor lehet gond, de inkább a második a babánál, ha az anya RH negatív. Ha jól emlékszem. A férjedé nem számít.
Susok, köszi, jó volt a sielés. Ez a gyerek már kétszer sielt, remélem élőben sem lesz majd nehéz megszerettetni vele ezt a sportot.
nektek már meg van az AFP eredmény? Én jövő héten megyek. Ma végre megkaptam a kiskönyvemet.
Ti mit tudtok az RH összeférhetetlenségről? Igaz, hogy ez nem a papa és a mama vércsoportját nézi, hanem a mama és a baba? Szóval a práomnak most kellene tudni a vércsoportját, vagy nem?
mosomasa
sajnos pécs egy kicsit messze van innen Pestről, talán nem vállalnám. Bár a nagyikám gyalog ment be a kórházba amikor az apámat szülte, és az út kb 15 kilóméter volt. Hát gyalog kb annyi, mint ide Pécs:-)))
pk50, bovcs hogy röviditelek, de olyan hosszú a neved. Szóval eza vizsgálat ez egy vérvétel, tehát nem veszélyes!! Reméljük nem sokáig leszel utolsó, mert a másik topicon vannak néhányan, akiknek mostmár hozhatna a gólya valami kis meglepit!!
Én olyan szívesen megnéztem volna az orvos oldaláról. A paraván másik oldaláról már "láttam" és úgy éreztem, megnézném élőben is. Aztán lehet, hogy jobb, hogy nem láttam... Vagy nagyon perverz gondolataim vannak?!
Képzeljétek, ma valami UPC adón, azt hiszem Club, vagy valami ilyesmi, egy szülészeten barangoltak és onnan közvetítettek különféle dolgokat és a végén élőben mutattak egy császármetszést! Persze nem az orvos oldaláról, hanem ahogy az anya látja - az, akit epidurálissal érzéstelenítettek és a paraván mögött van. Szóval, nagyon érdekes volt és én bizony még meg is könnyeztem...olyan megható volt, amikor világra segítették a picikét.
Ennél nagyobb csoda nincs is az egész világon!
Hogy két kis sejtből egy emberke lesz! (Még mindig a film hatása alatt vagyok)
Én is sokszor már úgy várom, hogy magamhoz öleljem ezt a pici babát, aki most belülről beszélget velem...
Jelentem mar a hatodik hetbe leptem. Remelem hamarosan lesz valaki uj a listan es nem en leszek az utolso:-))))
noa,
Nagyon kedves tortenet volt. En nemreg hallottam errol a csaszar modszerrol. En is csaszarral szulettem (nem tudom, hogy ennek van e valamilyen jelentosege majd amikor en fogok szulni) de ha csaszarral fogok akkor en is ezt a megoldast valasztanam.
Valaszok a kerdesekre:
1.) nem csinalnam meg, mert eleg veszelyes
2.) ha ugy fogom erezni, hogy nem birok a fajdalommal termeszetesen fogom kerni. Nem fogom jatszani a hosnot;-))
Lyvilla,
Igen nem szabad feladni. En is tuti mindent megprobalnek. Olvastam valahol egy cikket ami a "nehezebb teherbe esest" mindenfele mas nem fizikai dolgokra vezette vissza. Nem ertek hozza, szoval nem okoskodni akarok, csak eszembe jutott.
Jelentem meg mindig nincs egy csepp hanyingerem sem. Par napja nem futok, de jovo heten szeretnem folytatni. Most egy kicsit el vagyok havazva munkaugyileg.
A parom meg mindig szuperboldog. Mindig kerdezgeti, hogy hogy vagyok, hogy faj e a hasam stb stb. A titok meg mindig csak a mienk es ugy tervezzuk, hogy ez a harmadik honap vegeig igy marad. Kivetel ha esetleg annyit hiznek, hogy meglatszana.
Amugy meg mindig sulyomnal vagyok, csak a mellemen erzem, hogy terhes vagyok.
OLYAN BOLDOG VAGYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Udv mindenkinek
PK
Ui: Majd azt is elmeselem, hogy a szuleinknek hogyan fogjuk elmondani.
Találtam egy írást az origón a prenatális diagnosztikáról. Lehet, hogy ami itt le van írva Ti már mind tudjátok.
Megpróbálom beszúrni ide az oldalt, ha nem sikerül nézzétek el nekem, mert életem első ilyen jellegű próbálkozása.
Ugrás a prenatális diagnosztika oldalra Gica
Az a kórház, ahol én jártam, a pécsi Megyei Kórház szülészete. Ki kapott kedvet hozzá ;-)) ??
Susok, köszi a vesémet illető jókívánságokat...már csak fülekkel kellene ellátni a vesémet, hogy az ilyesmit meghallja, mert mostanában önálló életet kezd élni, ismét fájdalmasan, sajnos.
Quizas,
hát, úgy tűnik előzök, de szerintem inkább egy vonalban vagyunk (29-30.hét):-))
Előrébb avanzsáltunk.
Nekem negatív élményem van az epidurálról.
Akkor _ott_ valóban segítség volt -24 órai vajúdás után perceket tudtam pihenni. Viszont kb. egy hónapba telt, mire a vérnyomásom rendbe jött, addig rettenetesen szédültem.
Téyleg megható volt, amit írtál, Noa. Meg Petrakovács sztorija is. Én inkább Gyömbérhez hasonlóan csináltam, csak megvártam, hogy fölébredjen magától. :-)
A földobott témákhoz:
1. Én nem csináltatnám meg, részben azért, amit Susok írt, részben meg mert optimista vagyok, és bízom benne, hogy a nehezen megfogant kicsinek nem lesz komoly baja. Másrészt nem tudom, hogy reagálnék, ha azt mondanák, hogy de igen. Inkább megelégszem az itthon elvégzendő vizsgálatokkal és bizakodom.
2. Én tudom, hogy szeretnék epidurált kérni, akik használták, többnyire jó élményekről számolnak be. Persze tudom, most divatos az ún. "természetes szülés", de én jobb szeretném, ha kevésbé kifáradva érnénk a kitoláshoz és jobban tudnék a kicsire figyelni utána. Meg eleve nem vagyok egy mazochista alkat. A baba akkor is az enyém, ha tevékenyen akár nem is veszek részta világra hozatalában (ld. császár). Nem hiszem, hogy misztifikálni kellene ezt vagy azt a módszert, örüljünk, hogy mi választhatunk, nem úgy, mint mondjuk a nagyanyáink.
Szia Gyömbér!
Milyen volt a sielés?
Az első kérdésedre: 2-3 hete leirtam mindent, amit ezekről a jelenleg itthon is elérhető genetikai vizsgálatokról megtudtam.
A 16. heti AFP vérvétel és a 18. heti UH kifejezetten arra vannak, hogy az esetleges elváltozásokra fény derüljön. Ha rosszak az AFP leletek, vagy az UH-kor találnak "normálistól" való eltéréseket, akkor úgyis elküldenek Genetikára. Azért irtam idézőjelek között, mert múlt héten a Genetikán találkoztam olyan lánnyal, aki 21 éves volt, az UH-n babájánál a combcsontot túl hosszúnak találták (a csaj is kb. 180 cm-es volt!). De hát persze jobb, ha megnézik...
Szóval ez a kecsegtető 30-40000 Ft-os vérvizsgálat több orvosom véleménye szerint is csak kb. 70-80%-os eredményt mutat. Ez pedig ha gyanú van, engem nem nyugtatna meg. Elsőre én is örültem a lehetőségnek, hogy megúszhatom az átdöfést, de hamar túl tettem magam rajta. Mellesleg a Kútvölgyiben állitólag itthon is meg tudják csinálni... Nem lenne szükséges Angliába küldeni a vért, csak hát ez valakinek marha jó biznisz lesz. És a védőnőket már beetették, én is tőle kaptam a szóróanyagot.
A harmadik vizsgálat neked már nem lehet, mert azt a 12. héten csinálják:( De megnyugtatásul, az se 100%-os.
Az epidurálásról: én is gondolkozom ezen. A sógornőmnek ezidáig 2 műtétje volt ezzel (az egyik ebből császár), és ő meg volt vele elégedve. Egy ismerős orvosnő 2 hete szült ily módon, és neki is csak pozitiv élményei vannak a szüléssel kapcsolatban.
Valóban elgondolkodtató, hogy minden amin mi idáig keresztülmentünk, elmondva, leirva sokkal szörnyűbb, mint megélni, átélni. Valószinűleg az epidurálás is ilyen. És akkor talán jobb kibirni egy párperces döfködéses tortúrát, mint az órákon át tartó szenvedést, talán igy kevésbé fárad ki az ember, és a végén a varrás sem fog fájni. De az orvosommal korainak tartottam erről beszélni, igy az ő véleményét még nem ismerem.
Na ennyi megható sztori egy napra! Petrakovács, tényleg nagyon eredeti voltál, és a férjed is nagyon kedvesen reagálta le. Én emlékszem, hajnalban felrángattam a férjem (amit egyébként utál) és megkérdeztem, hogy ez szerinted is két csík?? Hát nem túl romantikus!!
Noa, a te történeted is nagyon megható, mar alig varom, hogy ott legyek, es en is ateljem!!
mosomasa, ez milyen korhaz volt, amit meglátogattál?
Álmokkal kapcsolatban, valamelyik nap azt álmodtam, hogy 7(!!!!)kilós gyereke született, és nem is én hordtam ki, hanem az anyám, és már beszélt a gyerek, amikor megszületett. Hát egy pszichologus ha kielemezné, nem lennék boldog az eredménytől!:-))))))
Egy csomó témát fel akartam dobnu, érdekelne a vélemyényetek:
1. Van állítólag arra lehetőség, hogy megállapítsák vérvételből, hogy teljesen egészséges-e a gyerek. (külföldre kell a vért kiküldeni) ha nem kötelező pl a kor miatt, akkor ti megvizsgáltatnátok a babát?
2. Akinek szülsékor volt epidurál érzéstelenítése, az javasolja-e. Vagy ti már gondolkodtatok rajta, hogy fogtok-e majd ilyet kérni?