Bocs, hogy csak most jelentkezem. Köszi gitana19-nek és marzelnek a segitséget,hasznos ...
Egyébként két hétre megyek Lisszabonba és onnan kocsit bérelve egy kis körutazást terveztem az északi részen. Jelenleg az útvonal pontositásánál tartok. Kocsit már intéztem. Még egyszer köszi a segitségért. Amit itt a fórumon olvastam, nagyon hasznos az útvonal összeállitásához.
Tudom, detto... De ha nem tudok vmennyire port.ul, ill. ismerem vmennyire a kiejtést, 1 büdös szót nem értek a prof. angol(!) neyelvű előadásából...
Igen, pont a nyaralásunkról beszéltünk a barátnőmmel, erre elhúz mellettünk 1 vili ezzel a reklámmal... Égi jel...
Szal én jobban megértem az FC Porto braziljait, mint a valódi portóiakat... Másrészről viszont a brazilok nagy francok, a portóiak meg édesek. Kedvenc mondatom továbbra is az "Outra vez mais devagar faz favor!" :-)
De Tudo Um Pouco
http://www2.arts.gla.ac.uk/PortLang/godtup.html A legjobb online nyelvkönyv, amit felleltem. Tartalmaz nyelvtant, szószedetet. Az elsõ három lecke és a kiejtési útmutató hanganyagot is tartalmaz. (kell hozzá Quicktime)
Nekem nem sikerült megtanulnom belőle. Ja bocs: angolul van.
Nem sokra... Még francia OK, de az is attól függ, hol. Frekventált helyeken a német is müxik (pl. Vila Nova de Gaía pincéi). Kazi: ebben nem tudok segíteni, de próbáld meg hallgatni a Radio Lidadort (netrádió, www.radiolidador.pt) meg az RTP-t (Realplayer kell hozzá) www.rtp.pt és TV, aztán a videos-ra klikkelj. A Telejornal az esti híradó, a Jornal da Tarde a 13 órai (ez elég jó színvonalú, és nagyon szépen beszélnek a bemondók).
Különben hova készülsz Portugálián belül? A portói dialektust nagyon nehéz megérteni, a hörgös r nagyon fura, a beszélt port. olyan, mintha szlovákot hallgatnál, viszont ha vminek a kiejtésében nem vagy biztos, nyugodtan harapd el a végét :-) Ja, még az Antenna3 is jó. A Lidador portói. Én Németo-ban vettem uti nyelvkönyvet, viszonylag OK, itthon nem láttam túl jókat...
A nyár végefelé Portugáliába utazom és már vagy egy hónapja keresek kezdő nyelvkazettát és hozzá tartozó könyvet. Ha tudna valaki segiteni, jó volna. Csak rövid időre kölcsön is jó lenne.
Szerintetek jó középfokú franciával és némettel mire megyek kint?
Kicsit késve avagy a szeptemberi várható nyaralás lázában leírom az élményeimet. (Meg azért is, mert olvastam lejjebb a negatív véleményeket)
2001 aug. elején voltunk, 4 éjszaka Porto, 5 Lisszabon. Szerintem ezt elrontottuk, L. nagyon szép, 2. VH hiányában minden megmaradt, viszont Portónak olyan hangulata van... A sikátorok, a sétálóutca, a "plázaszerüség", a kocsmák, az utcán focizó srácok... Na kezdem az elején. 2re értünk L-ba, kocsibérlés, irány Porto. 16:30 körül Pban voltunk, ám a szállodát csak 20:30körülre találtuk meg, de akkor is csak úgy, hogy egy fickó odavitt minket (fel volt túrva az egész város, az utcák egyirányusítva - persz a nekünk rossz irányba). Másnap reggel két környékbeli barátnőmmel randi, FC Porto stadion, segítettek mezt venni, tolmácsoltak a kedvenc focistámnak (Baía), áradoztak a Fehér Mikiről (RIP :-(), az RTP (közszolg. TV) riportere, mikor rájött, hogy külföldi vagyok, odaengedett a helyére, hogy onnét jobban tudok fényképezni. Aztán elmentünk kajálni, megmutatták a legjobb fagyizót (Rua Catarina - sétálóutca plázaszerüség, 1. emelet, 1000féle fagyi), majd visszavittek a szállodához. Este meccs (FCP a másik portói csapattal szuperkupa-döntőt játszott), már a vadiúj mezemben mentem a kocsmába, utána festa a helyiekkel, mint külhoni portós nagy népszerűségnek örvendettem, pláne miután 2 szót kinyögtem port.ul :-) Másnap Braga, ott is nagyon kedvesek voltak az emberek, hozzácsapódtunk az egyik násznéphez, és felvettük az esküvő éneklős részét (azért a lagziba nem pofátlankodtunk oda ;-)), Conimbriga (ne hagyjátok ki!), Alcobaça, Batalha (azért az az Ines-Pedro románc elég durva), Coimbra (azért ez nyári szünetben nem az igazi), Liszabon, a kötelező dolgok mellett ajánlom mindenkinek az Aquario do Vasco da Gama-t, Cascais (itt aludtunk, de nem jött be annyira, mint a portói szállás, ott a Hotel Holyday Innben aludtunk, félpanzió, vacsira a Tripeiroba voltunk befizetve, ÁLLATI JÓ, tündériek a pincérek), Estoril - innét is van 1 jó sztorim: HÉVvel mentünk, bemondják, hogy "proxima paragem: Estoril" (prósszima parázsem: sturil), ha nem látom meg kiírva, hogy Estoril, még mindig a vonaton ülnénk, mert az életben nem jöttünk volna rá, hogy ez az. Sintra annyira nem jött be, Évora és Fátima annál inkább.
Összegzés: Imádom Portót, a portugálokat, a portóit, legjobban az emberek kedvessége fogott meg, szívélyesek, segítőkészek, a férfiak 0-100 éves korig gavallérok, gyönyörű ország. Ami nem tetszik/ett: a portugál nyelv szép, csak a portugálok beszélik csúnyán ;-), Isten óvjon mindenkit a portói akcentustól (hörgős R, stb), hogy fel volt túrva Portó (bár mostanra biztos szép lett), a millió körforgalom.
Szeptemberi tervek: 2-3 éjszaka Liszabon, onnét kirándulás Altér do Chao-ba (állami ménes), 1 éjszaka 1 lovastanyán, onnét egy hegyi túra, 4-5 éjszaka Porto, onnét 1 kirándulás a Peneda-Gerés Nemzeti Parkba, 1 edzés (min!), 1 meccs, pincék, festa a barátnőkkel...
Nincs most kinn valaki? Kéne 1 CD, az FC Porto "gyözelmi dala", a Filhos do Dragao a játékosok elöadásában, meg az O cafe mondo, meg ami port. és ráfér a CDre. Szept. elején mennék ki, vinnék cserébe CD-t, vagy ami kell, csak ezt a 2 számot sehogy nem tudom megszerezni... Minden segítséget megköszönök!
Mától újra indult a jegyigénylés az EURO2004-re!!!
www.EURO2004.com Most már ismertek a meccsek résztvevői, sajnos, már csak a legdrágább jegyekből lehet szinte csak kapni.
Magam három meccsre megyek a Luz-ba:
portugál-orosz, angol-horvát, és egyik negyeddöntőre.
József
Força Tugas!
Mariza az uj Fado istennő, Lisszabonban mindenhol őt reklámozták, de lemaradtam a koncertről...
a határviszály vmi halászati dolog volt északon, ugyanis a halak már egyre kevesebben vannak, és bacalhau-t is észak-európából importálják:) (ami elég röhejes hiszen ez a nemzeti kaja)...