Amikor olvasom Komis Cápaferi meg R*R hozzászolásait elgondolkodom, hogy atyaúristen én is így beszélek számtech nyelven? :) Van hogy itt 2x-3x elolvasom amit irtok es nem fogom. Sajna analfabeta vagyok a motorhoz meg a motorház alatti bonyibb dolgokhoz. Ha javitas szakszerviz vagy szerelo. Nagyon elgondolkodtatott hogy kivegyem-e azt a szukitot. Barmennyire is figyeltem ezt a temat amit itt koruljkartatotk nekem meg nem derult ki miert is van az ott... Az nem lehet kivanalom hogy tobbet fogyasszon. Ezzel nem tudom elkepzelni ennyit jatszananak a gyarban.
A heten megyek kotelezo szervizre, remelem jol sikerul :) Azt kertem a szerviztol a leheto legjobb olajat toltsek bele. Azt mondtak ok Mobil1 -et hasznalnak mert az a legjobb. Hallottam mar ilyenrol mindenkinek az a legjobb amit arul de ti mit tudtok a Mobil1 olajrol? En Shellt akartam beletenni arra nagyon legyintettek. Ennyire szar a Shell ?
Nem tudjatok veletlenul pollenszurot milyen surun kell cserelni? Adalek hogy en allergias vagyok tehat szeretnem nem kihagyni ha kell cserelni az orrom erzekenyebb :P
Amugy a lenduletet en is kezdem eszrevenni mostanaban (13000 km van benne) 4 -ben ha kihuzom nagyon tud menni meg akkor amikor mar 5-ben kene kapcsolni. Nem az en vilagom nem ertem mitol van ez de biztos, ti mar leirtatok csak meg kene fejtenem :)
Pech lámpám nem volt soha. Reggelente kiállásnál kicsit tovább égett a motor lámpa és csak másodikra indult újra a motor ha leállítottam, de szervíz tanácsra egy kis kigázfröccs és nem volt több gond vele.
"tudják produkálni az Euro IV-es környezetvédelmi értéket"
Azt nem tudom, de a zöldkártya megvan gond nélkül... A régivel nem tudtam összehasonlítani:
nékem 9e van a gépben,soha sem volt pech-lámpám vagy más hiba.Jelzem,2400km-nél olajcsere + direktszűrő rajta.8000km-től érzem azt hogy igazán megy a gép,nagyon rugalmas.Eleinte kétségbe voltam esve hogy 1,6 ilyen szarul megy (sosem volt még bejáratos autóm)de most már nagyon megy.Ezt páran megtapasztalták már az országutakon.Tegnap suzuki akar lenyomni...ha-ha félgázzal otthagytam...igaz ő csak 1,3 moci...
Szóval amit írtál Cápaferi,ebben lehet igazság,mármint a több levegő ohne korom...asszem sosem rakom vissza a gyári légszűrőházat :)).
"Ma gondoltam egy merészet és kikaptam azt a bizonyos szűkítőt.....
illetve 2500-3500/min között mintha nyomatékosabb lenne, majd jön a 3800/min -es lépcső, ami már sokkal kisebb. "
Kedves R*R barátom az én Lacsimat műtötte először! Rögtön érezhető volt, hogy 800-1000 fordulattal alacsonyabbra került a húzótartomány és egyenletesebb lett.
"Valamit azért majd ki kell találnom helyette, mondjuk egy terelőlemezt, mert a szűrőm eddig szép egyenletesen volt koszos, félek tőle eztán másképp lesz"
Nem lesz. Most cseréltem 11000km 2éves szűrőt ebből bő egyév szűkítő mentesen.
Földes utcában lakom, csillaggarázs, nem mosom állandóan és ezek után egy egyenletesen szürkére koszolódott szűrőt vettek ki. Ami akkor tünt igazán koszosnak amikor a fehér újat mellé tették....:-) Ennél nagyobb km telítettségnél nem tudom mit okoz a szűrön..
A garanciális óta csendesebb a járása és 'hidegben' is kényelmesebb indulni. Ezek szerint a szűrő + 5W30 olaj jól esett neki..:-))))))
"Ez a plussz rugalmasság amit kaptál, pont elég lesz ha..." - azért ez így túlzás, de mégis valami. Fiatalabb fórumosok is értsék, miről csevegünk:2006.06.06 18:18:52 (3211)
Az első pici lépés az elcsábulásra (és a legolcsóbb Lacsi tunig): a légszűrőház fedelét ki kell szerelni, a benne levő szűkítő (csonkakúp alakú ~13 cm hosszú) idom kitolható mozgatásokkal, majd vissza a fedél a helyére! A szívóoldali beömlő keresztmetszet jelentősen megnő!
"csak egészen halványan megy jobban" - kis beavatkozás=kis eredmény
"2500-3500/min között mintha nyomatékosabb lenne" -ez volt a cél (a szívóoldal rezonációs fordultát lejjebb hozni és az áramlási keresztmetszetet megnövelni, számszerűen ~+80%-kal, de a szűrő továbbra is papírszűrő maradt.
"Valamit azért majd ki kell találnom helyette" -ha eredményt akarsz, rá is kell szánnod magad és némi beruházást is! A mai jó minőségű direktszűrők tökéletesen megbízhatóak (K&N 1 000 000 miles élettartamról ír, legyen csak ugyanannyi km- akkor is hivatásos sofőrnek is elég. Nem rázódik szét, csak mosni és olajozni kell az előíratak szerint). Ha továbbra is a légszűrőházba épített terelőlemezről álmodozol, megóvandó a papírszűrőt, sose lesz olyan dinamikus Lacsid, mint lehetne- így el sem tudod képzelni. Lásd Tityesz, csak régen szólt már.
Az égés-kormozás témát már körbejártuk, egy biztos a gyertyasornak (elektródák) a katalizátornak (kerámia) helyes beállításoknál ezüstszürkének kell lennie.
Már többször megírtam, az Lacsi átvétele után másnap már fennt volt a sportdob
és az összes beavtkozást 1,5 év után sem bántam meg, nekem megéri 80-ról 5.-ben előzni visszakapcsolás nélkül, vagy forgatni ha kell amikor más már sebváltókart rángatja.
Fogyasztásról már régen írtam, de nem foglalkoztat igazán, mert azt tapasztaltam egy kímélős periódusban 1 l ha megmeradt az átlag 8~9-ből (várossal együtt), ennyiért meg nem érdemes elfolytani a lendületet. Országúti sem jobb fogyi, mert a fordulatmérő, ahol lehet széles sávot takarít le általában.
Elolvastam az előző hozzászólásodat. Az, hogy nem rángat mostanában sok rövid használatnál sem a géped, azt a minden harmadiknak tankolt jobb benyónak tulajdonítod, vagy szerinted lehet köze a folytás kivételéhez is? Volt már egyáltalán pech-lámpád?
(a potenciámmal asszony szerint nincs semmi probléma, azt mondja kétli, hogy hasonlóval összeakadnék és versengnem kellene..:-))))))
Az oldalkocsi nevelését még barátnő titulusban meg kell kezdeni! :-))
További adalék a témához, hogy amióta teljesen rám maradt az autótisztítás (régebbi autóimnál néha kiporszívózta, vagy megpucolta az ablakot) én vagyok a kapitány a hajómon. Beülés előtt lábtoppogás és nem sárbeletaposás a kárpitba, és az "ablakok békén hagyása, ha retkesek" is ide tartozik. Lehet, hogy kissé túlzásba viszem a dolgokat -néha meg is kapom ezt a családban- de relatív megértő a család, ugyanis ez az első közös új autónk, amiért nagyon megdolgoztunk és amihez hasonlóra vagy 10 évig tuti nem lesz pénzünk - ha az utolsó részleteket is kinyögjük a banknak.:-))
Mellesleg egyáltalán nem szimpatizálok a kereskedőkkel, valóban nem szabadna karcolódnia, de minden autón karcolódik ha koszosan nyektetve van.
Tudod én úgy vagyok ezzel a témával, hogy attól még nem lesz (elnézést, de így szoktam mondani) hülyebiztos egy autó, hogy sokat kell érte fizetni! A százezeres mikró is megsüti a macskát ha belerakod.:-))))) Szóval vannak dolgok, amikre lehet vigyázni és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj, ugyanis ennyi pénzért senki nem vett Roll's Royce-t.
Én meg inkább azt nem értem, miért kell huzigálni az üveget mindig? Van ebben az autóban hideg is, meleg is, klíma is. Terepezni nem lehet vele, hogy sáros legyen egy-két hét alatt annyira, hogy vakarni lehessen róla. Két-három hetente meg csak lecsutakolja az ember egy kicsit (persze saját maga, ugyanis a mosó sem használ a fényezésnek-sosem vinném mosóba!), ha meg már nem látni ki az ablakon, akkor a lámpák is elék mocskosak, így idő hiányában egy vödör vízzel körbe lehet érni az ablakokon és a lámpákon egyúttal a biztonság érdekében is!
Ma gondoltam egy merészet és kikaptam azt a bizonyos szűkítőt. Rögtön ki is próbáltam, mit eredményezett ez a sufnituning.:-))
Nos a hangja nem változott, eddig is szépen szólt 3000/min felett. 4000/min felett szerintem így sem változott a menetdinamika, vagy csak egészen halványan megy jobban. Nem tudom, mert csak pár km-t próbálgattam, miután bemelegedett a moci. Amit talán ennek az akciónak eredméyneként lehet elkönyvelni, hogy most nem teljesen ugyanúgy viselkedik a motor. Eddig 3800/min-ig (kis túlzással) mintha a simsonomon ültem volna, majd ott egy kis lépcső következett, (mintha egy miniturbó kapcsolt volna be) és utána ment szépen.
Most 3000/min-ig szintén simson effektus, de egy icipicit mintha több levegőt kapna. 3000/min-nél egy halvány lépcsőt tapasztalok, illetve 2500-3500/min között mintha nyomatékosabb lenne, majd jön a 3800/min -es lépcső, ami már sokkal kisebb.
Mindent összevetve jótékony hatással van rá (legalábbis dinamika szempontjából) ez a szűkítő kivétel.
Valamit azért majd ki kell találnom helyette, mondjuk egy terelőlemezt, mert a szűrőm eddig szép egyenletesen volt koszos, félek tőle eztán másképp lesz! (Vagy ha tuti nem rakom vissza már, akkor ezt a műanyagot alakítom át úgy, hogy az alsó részét meghagyom, a tetejét levágom.)
Amin viszont józan paraszti gépész agyammal elgondolkodtam (és ezért is tettem fel mindenkinek ezt a pech-lámpás kérdést): nem lehet, hogy a ferdeszeműek azért rakták bele ezt, hogy tudják produkálni az Euro IV-es környezetvédelmi értéket? Ugyanis a szelepgond, amit emlegettek nekem gyanús. Lehet ilyen baki, hogy ezekhez a motorokhoz legyártatnak szelepeket és eleve rosszul tervezték meg őket?
Nem inkább arról van szó, hogy mivel az üzemanyag számítógép által kerül benyomásra (fordulatszám alapján, lambdaszonda jelét figyelve stb), az állandó, viszont levegőt kevesebbet kap így? Tökéletlen égés, amitől kormozódás jelentkezik akkor is kialakulhat, ha nincs elég levegő az égéshez! Lehet, hogy rossz felé forognak a fogaskerekek a fejemben, de ilyan hülyeségek jutottak eszembe..hmm. Meg tudná ezt valaki kérdezni hozzáértőtől? Mondjuk Kornéltól, vagy olyantól aki kicsit ott van ilyen témában.
Várom mindenki tapasztalati megfigyelését, aki kivette már ezt a szűkítőt!
Gondom nekem se volt a géppel le is kopogom... :)) Az ablakhúzogatásról meg annyit hogy nálam se én húzigálom, hanem szívem hölgye aki gyakran foglal helyet mellettem. No persze erre jó az ablakemelőt letiltó kis gombocska a vezető oldalán. Egyébként meg tényleg nem szabadna karcolódnia, CápaFeri kolléga kicsit úgy beszél mint egy Chevy kereskedő. :)) Ezt úgy értem nem pucerálhatom egyfolytában az üveget azért hogy ha valaki leereszti ne karcolódjon....
Mindenkinek kérném egy kicsit a figyelmét! Volt olyan, akinek elővillant a pech-lámpája, majd utána valamikor kivette azt a bizonyos szűkítőt a légszűrőház kimeneti (szívotorok) részéből és utána nem kellett se szelepeket cserélnie, se üzemanyagadalékot használnia, se más akciót végezni az autóval és többet azóta nem látta a pech-lámpát?
Jut eszembe...nekem is több, mint 7000 van a gépben, de nem karcos. Mondjuk mi a tökömnek is kellene annyit huzigálni azt az ablakot! Nekem nem volt az előző autóimban klíma, így nem esek hanyatt, ha nem állandó 22 fok van a gépben télen-nyáron, mosni is szoktam, no meg nem csillaggarázsban alszik, így annyira nem is lesz koszos. De egy kis odafigyelés kérdése és ha trutyis az ablak, akkor nem huzigálom...ennyi.
Még annyit, hogy nem akarom elkiabálni, de eddig semmit nem vettem észre, hogy tönkrement volna. Pech-lámpám sem volt, de még egy égőcsere sem!!! Max annyi, hogy kicsit nyekeg a hátsó fék, de néha egy kis WD-40-et odanyomok a fékpofa azon részéhez, ahol a fékbetét csúszik a pályályán. Kifogtam volna?...Remélem!! :-)
Függőlegesen karcosak az üvegek. Gondolom por kerülhetett belülre a vízlehúzóhoz. Nem volna neki szabad karcolódni. Vagy le van valahol írva, hogy az ablakokat kizárólag mosás után, steril állapotban szabad működtetni? :-)
Amúgy meg se nézték az üvegeket, hogy mennyire karcosak, annyit mondtak, hogy megrendelik az üvegeket, 2 hét múlva érdeklődjek, hogy megérkeztek-e.
No azért vegyétek azt is figyelembe, hogy 2,15-ért el tudták neki sózni a járgányt! Ennyi belefér még az árba nem? A két üveg beszerzésin nem lesz többe neki, mint 15eFT. Az a gari-üvegcsere meg szerintem nem lesz hivatalosan garis. Vagyis az autóház saját kötségén lecseréli. A karcosakat meg jól eldugatja a raktárban a raktárossal, hogy ha lesz egy karambolos lacsi, amin nem lesz casco és a tulaj minél olcsóbban akarja rendbe rakatni azt is el tudja neki párezerért sózni. Nálunk az opelnél legalábbis votak ilyen akciók.:-))
Mindettől függetlenül grat a járgányhoz, használd egészséggel, sok-sok balesetmentes km-t csalingázva! A lényeg, hogy neked rendberakták a kocsit, a többi nem számít!
Na jó mondjuk az az igazság hogy az ablakok gumiszigetelése mellé elég könnyen bejut a piszok, és le-fel húzásnál ez megkarcolhatja az üveget. (az enyémet is megkarcolta) Ez esetleg alapot nyújthat egy garis cserére, bár ez is elég mókásan hangzik. De a gumiszőnyeggel vagy a karcos lökössel szerintem ne is próbálkozzatok, mert arconröhögnek benneteket a szervízben. Üdv!
Van egy kissé meghúzott első lökhárítóm (a balga biciklis túl közel ment át előttem a zebrán, éppen csak a műanyagig tolta le a pedáljával a festéket - én meg éppen csak egy kicsit csaptam le a fejéről a sisakját...)
Szerintetek ráfoghatom valami olyasmire, hogy a napfénytől két párhuzamos csíkban leugrott a festék, kérem azonnal gariban cserélni (vagy valami hasonló)???
Chevrolet Lacetti 1.4 Star (metal, klímás, riasztós)
2005. 8. havi a jószág, 7500km volt benne. 2,15m-ért szerintem jó vétel volt.
Hibái voltak: 120 felett elkezdett villogni, 150nél meg folyamatosan világított a visszajelző, hogy nyitva van valamelyik ajtó. A pótkulcs riasztó távirányítója nem működött. Első oldal ablakok, karcosasak.
Csütörtökön megvolt az első kötelező service.
Olajcsere (10w40 Helix Plust raktak bele), olajszűrőcsere, kapcsolócsere, távirányítót megtanították, valamiért elfelejtette a dolgokat :-) , a srác vagy 15 másodpercig nyomkodta, s egyből működik, szokásos átnézések (minden kitűnőre vizsgázott), 2 hét múlva gariba cserélik a karcos üvegeimet.
Mindezt Gyulainál 27ezerért. Szerintem korrektek voltak.
Így, bő egy hét tulajdonlás után nagyon elégedett vagyok a "kicsikével". Szemem fénye lett.