Hát, ha olyan fajta mint ami a képen van akkor szerintem be. Nekem eddig mindég beért az összes rajta, feltéve hogy nem gyilkolta meg valami betegség. Nagyon nagyra tudnak nőni, én alapból már nem is karózom őket, hanem állványra vannak kötve.
Nem lehet hogy az a fürtös az lugas paradicsom lenne? Nekem van pár ilyen Lugasom, és nőnek azok is mint a gomba, jóval nagyobbak már mint 0,7m és fürtökben terem rajtuk paradicsom. Nekem ez a lugas rengeteg kacsot hoz, és nagyon nagyra megnő, megbokrosodik ha az ember nem szedi le őket.
sziasztok kb 10rebarbara palántát neveltem a paradicsom és paprika mellet kilettek ültetve tavasszal és már szépen megerősödtek. Már 1-1,5cm levélnyelek vannak a felénél már egyszerre 3-4 új hajtás jön. Több szakkönyv csak fölmagzásig javasolja a szedést mert utána túl rostosak , ezek idén biztosan nem de talán még jövőre sem fognak fölmagzani. Aztán ugyan ezen szakkönyvek 1ső évben nem javasolják a szedést a megerősödés végett de ott szabadföldi vetés stb.az enyémek szerintem sokkal erősebbek(öntözött erős talaj). A kérdés a következő: szedhetek már róla és később nyár végén (ha öntözve lesznek) szintén vagy akkor már nagyon rostosak élvezhetetlenek lesznek. Köszönöm üdv trasgo
nekem is paradicsomos kérdésem lenne: van egy tövem, ami ismeretlen fajtájú, de nő, mint a bolondgomba. Jó az, ha már bő 70 cm magas?? Van egy paradicsomfám, azt értem, hogy nagy, de ez a másik valami fürtös paradicsomfajta, és hatalmas bokor.
mi lehet azzal a paradicsommal ami nagyon kövér, gyönyörű, de nincs rajta termés? Kinti palántáságyban neveltem őket, gyönyörű palánták lettek, amiket csöpögtető öntözés mellé ültettem, most gyönyörűek, hatalmasak, virág is van rajtuk, de nem hoz termést. (San Morzano fajta) Ugyanezt a fajtát neveltem ládában is, csak elszórtam, és nem is pikíroztam, azzal nem nagyon szoktam foglalkozni, kicsi palánták lettek, amiket még nyakig be is ültettem, most szépek már, nem olyan kövérek mint a nagy palántákból, és már van is rajta termés. Hogy lehet ez? Lehet, hogy a nagy kövér, egyáltalán nem fog teremi. Pedig nem is megy már neki az öntözés, csak ez a rengeteg eső, az ellen meg nem nagyon tehetek. Tavaly olyan jól sikerült a San Morzano, lehet, hogy idén semmi sem lesz. Szerintem maradok az apró palántáknál, amiken mindenki röhög kiültetéskor, mert nem nagyon látszik ki a földből, de azokról augusztusban legalább ládaszám hordom be a paradicsomot.
Nekem is a sár okoz gondot... nem tudok kapálni tőle, és van ahol a kert víz alatt áll még, annyi eső esik egyfolytában hogy már nem tud hova folyni. De a növények nagyon élvezik, úgy nőnek mint a gomba.
Ekkorák a legnagyobb répák, mármint az a kevés, ami kikelt időben. A fiatalokat meg már nem is igen lehet megtalálni, mert az utóbbi két hétben a sok eső miatt arasznyi gyomszőnyeg borította be az egész telket, mikor időm lenne, mindig akkora a sár, hogy nem tudok fűteleníteni.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem a salátáimon és a s.répán,petrezselymen a gyökér felső részén megvan tetvesedve mivel nem tudom hogy van e valamilyen természetes anyag amitől elpusztulnak vagy permetezni kellek-e ?Aki tud létszi segítsen köszi.
Azt hiszem kipróbálom ezt a céklalevél főzelék dolgot, meg tán salátát is csinálok belőle. Úgyis folytatni kell a cékla egyelését, de én úgy sajnálom kiritkítani ezeket a zöldségeket. Olyan szépek így sűrűn. :)
Én még nem láttam a kertemet a tegnap esti vihar után, de remélem nem csinált nagy kárt a jégverés.
Én csak ma reggel mertem hátramenni a veteményesbe. Tegnap a legnagyobb felhőszakadásban jöttem át Budaőrsről Budafokra, a Kamaraerdőn át. Félelmetes volt. :-(((
A virágok közül az angyaltrombitámat szanaszét verte a jég. Még szerencse, hogy tegnapelőtt lefényképeztem - ennyi virág még soha nem volt rajta. Hát most sem sokáig. :-((((
Viszont a paradicsomok sikeresen túlélték a jégverést, kárt nem látok rajtuk.
Szia, a cékla levelét spenót főzeléknek is megcsinálhatod. Én hétvégén próbáltam ki, megtévesztésig ugyan olyan az íze, nagyon fini jó kis bundás kenyérrel!
Nincs olyan, hogy nem ehető. Az nem ehető, amiről az eső vagy a kapálás lehozza a földet, és a fénytől megzöldül. Ez a zöld rész ugyanazt a solanin nevű anyagot tartalmazza, mint a levél és a bogyó, és mérgezést okoz. Azt viszont már én is olvastam, hogy az éretlen burgonya mérgezést okoz. Ezt azért lett így leírva, mert az okos városi más vallású újságírók lefordították a mérgező zöld burgonyát éretlen burgonyának. Ezt a megzöldült részt egyszerűen le kell hámozni, és a többivel nincs baj. Virágzáskor szokták először újkrumplinak kiszedni, mert akkorra nő meg annyira, hogy érdemes hozzányúlni. Ha nem sok van, akkor a régiek szokása szerint nem kell kiszedni a bokrot, csak kiherélni, vagyis egyik oldalról kézzel kibontani, a krumplit elszedni, de úgy, hogy a másik oldali gyökerek ne sérüljenek, így a maradéxemek tovább nőnek, meg még újabbak lesznek.
Viccesen hangzik, de nem az. Meg kell verni. (már régebben egyszer írtam róla) A tökfélék, ha túl jó helyen vannak, és nagyon jól érzik magukat, hajlamosak túlzott növekedésre dolgozni, ahelyett, hogy termére dolgoznának. Egy vékony pálcsával a leveleit megcsapkodva, aúgy, hogy néhol be is szakadjon, a bövény azt érzékeli, hogy valami baj van, és elkezd a szaporodással foglalkozni, azaz termő virágot, termést nevelni. Mert a növényekél is első szempont a szaporodás, azaz a magtermelés. Az már más kérdés, hogy mi ezt elszedjük tőle. A cukkini, uborka, tök nagyra nőtt, de fel nem használt terméseit le kell szedni, még, ha nem is használjuk el, mert addig nem hoz újakat. (A meglévőben érleli a magokat) Még azzal lehet kiegészíteni, hogy el kell szedni a bakvirágokat. Arról lehet felismerni, hogy ezeknek a szára hosszú, míg a termőké egészen rövid.
Amikor amúgyis sül valami a sütőben, egy alufóliára beteszem a padlizsánokat.
A két végét kicsit megszurkálom, szét ne csattanjon.
20-25 perc sütés után átfordítom a másik oldalára. Ez is sűl 20 percig.
Amikor kiveszem, középen behasítom a héját, és fakanállal tálkába kaparom.
Ízlés szerint kevés fokhagymát, sót, fehérborsot, citromlevet, vagy balzsam ecetet teszek bele, és kéti habcerővel krémmé keverem ki, úgy, hogy közbe oliva olajat csepegtetek bele.
Kis üvegbe töltve hűtőben eláll (na:) sokáíg, télire pedig kis műagyagban a fagyasztóban van tartósítva.
Késő nyáron ugyanígy készül, csak akkor vastaghúsú (gigant, kapia) paprikát is sütök bele .