Szabadföldön a növények jobban ki vannak téve az időjárás veszélyeinek.
A ként, és rezet már nagyapám is használta.
Ugyan akkor van néhány olyan szer, amit régebben (amikor nagyobb kertem volt) használtam, meret anélkül nehéz lett volna védekezni.
Ha megismeri az ember különböző szerek összetételét, és használatát, akkor vannak olyanok, amiket lehet alkalmazni.
Ilyen pl a Bancol, (hatóanyaga a bensultap, mint a
gyűrűsféregben előfordulo nereistoxin, szintetikusan elıallitva) amit krumplibogár ellen alkalmaztam.
A friss, saját zöldségnél természetesen nincs jobb, de ezeknek Kémiai vegyszer használata nélküli termesztése sokkal több odafigyelést, és ismeretet kíván, mint a vegyszeres kezelésé. De nem lehetetlen.
A vas oszlopk az ubokának, és a folytonnövő paradicsomoknak vannak. Egyrészt a kis területet így jobban ki tudom használni, másrészt a levegő jobban éri a növényeket, kisebb a fertőzés veszélye.
Nem használok, nincs is otthon semmi. Tavaly ill. előtte még egy kis fóliám is volt, teli paprikával, paradicsommal, de szerencsére sosem volt baj. Főként a schott féle lugas és szív parit ültetem, szerintem nagyon strapabíró. De van mellette fürtös koktél, marmande befőzni és a San M. is van.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy 1115 nm-es telken fogunk nemsokára építkezni, ahol amit csak lehet, szeretnék a családnak bio módon megtermelni. Ebben majd később kérnék is segítséget, hogy hogyan rendezzem be a kertet.
Hiszem, hogy a mai világban nagyon sokat adok azzal a gyerekeimnek ill. az egész családnak, hogy frissen szedett zöldésg, gyümölcs kerül az asztalra. Még ha esetleg sok munka árán is, de biztosan megéri.
Köszönöm a listát, meg fogom nézni. Tavasszal megrendeltem tőlük a vetési napárt, amit használok, és az idén először gyönyörű szépek a sárgarépáim. Olyan jó látni, hogy a kisfiam, aki elég kevés gyümölcsöt eszik meg, minden nap jön, hogy anya szedjünk répát, enni szeretnék.
Javában szedjük a céklát és azt a karalábét, amit el sem akartam ültetni. Anyámra sózták rá (paprikával és zellerrel együtt), mind olyan megnyúlt volt, hogy ingyen sem hoztam volna el, az akkor még zúzottkő-szerű talajba jó mélyen kellett elásni, hogy ne dőljenek el ezek a cérnaszálak. A karalábé szára például a fejlettségi szintjéhez illő 6-8 cm helyett 20 cm volt. De elég jól kiveckelődött. Sajnos, megint elöntötte az üvegházi molytetű, ami ezelőtt még soha nem okozott problémát szabadföldben, most meg nem látni tőlük a levelet.
Én a gyümölcsfákon a termés leszedése után már használok felszívódó szert, a szőlőn már előbb is, a paradicsomon inkább csak rezet, de midíg félek hogy megárt neki, mert össze-vissza csavargatja a levelét. Az alsó leveleket leszedem, de már látom hogy elkezdett alulról száradni. Milyen töménységben használod a parin a Bordói levet? Az idén először beköltözött a kertbe az üvegházi molytetü. Még nem tudom hogy fogok elbánni vele.
Semmilyen felszívódó vegyszert nem használok. Gombabetegségekre a rézen és kénen kívül fokhagyma ázalékot is alkalmazok. A csalánból nekem sincs sok, de egy vödör ázaléka, hígítva nekem sokáig elég. A permetezést megoldom egy kis egyliteres szóróval, amivel tényleg csak a növényre tudom fújni a szereket. A paradicsomokra elég egy palacknyi szer. A hangsúly a betegségek megelőzésén van, amit megfelelőtalajápolással, tápanyagellátással, védő, ill riasztó köztes növények ültetésével, növényi ázalékokkal való permetezéssel, tápoldatozással próbálok elérni. A fák megválasztásakor fontos volt a törpenövekedésű alany, majd a korona alakítás. A köztes bogyósok is jól fejlődnek. De a képekből látható, hogy ez nem nagy kert, itt megoldhatók ezek az elvárások. A vegyes ültetéssel kialakul a megfelelő mikroklíma és a növények egymásrahatása. Ha valami tönkremegy mindezek ellenére, azért nem keseredek el, marad még más:) A kertrészleteken látszik , hogy eléggé kialakult az összhang a növények között. (Ez a kertem kialakítása 2006-ban kezdődött) A boyósok betakarítása befejeződött. Padlizsán naponta van 2-3 db, azuborka is egyre több. Zöldpaprika már szedhető, és lassan a paradicsom is.
Szia Il! A zöldségek védelméről többször olvastam, de ha vegyesen van pár tő szőlő, néhány gyümölcsfa és sok virág, akkor is megoldod az egész éves permetezést rézzel és kénnel? Semmi felszívódó szer a betegségek megelőzésére -gyógyítására? Tudom a csalánt sokszor írtad, de itt az a pár szál ami kinő ,semmire sem lenne elég.
(természetesen használható, ha csak az van Bordóilé+kén nevű szer. Este, de inkább kora reggel használható. 25 fok felett, de inkább tűző napon nem javasolt a használata)
Lisztharmatos lett a cukkini és az uborka itt a nagy esőzések után. Bio módon szeretném ezt megoldani. Valakinek ötlete?? ill. azt már láttam, hogy bordói lé + kén, de valahol olvastam, hogy melegben a bordói lé perzsel, most meg még este is bőven meleg van. Mit tehetnék?
Az enyémek részben már elég régiek, nem tudom, hány évesek, részben tavaly vagy tavalyelőtt csíráztak, már nem tudom biztosan. A Tieid már szép nagyok. Esetleg tövenként egy-két levelet meg lehetne kóstolni, rendszeresen még nem szedném. Különben nincs a fogyasztásával tapasztalatom, nem szeretem a rebarbarát. Még sose csináltam belőlük semmit, csak dísznek tartom.
Végre virágzik a padlizsán. A régebbinél nagyobb, halványabb lila virága van, és nagyon sok szirma. Amilyen szerencsém van vele, lehet, hogy valami sokáig növő, nagy bogyó lesz rajta. Paradicsomnál az szokott lenni az ilyen túl sok szirmú virágokból.
A San MArzano egy fajtakör szintén. 24 hivatalos fajtája és megannyi alváltozata van. Nagyobb részükfolytonos növekedésű, indeterminált, kisebb részük determinált, bokor.
Nekem ugyan az a fajta (jelenleg 5 fajtám van ebből a tipusból) tavaly ilyenkor két méteres volt, most alig 70cm. egy részük még nem is virágzik. Sok fajtája kései termésű.
Neked is biztosan fog teremni mindegyik. A tűzdelt palánták mindíg erősebb növekedésűek, míg a tűzdeletlenek hamarabb teremnek, de kevesebbet.
A fürtös paradicsom fajtakört nagyobbrészt vegetatív növekedés jellemzi, azaz hasszú hajtásokat képez. Legtöbbször hajtatásban termesztik, egy, ritkábban két szálra nevelve, oldalhajtásokat szigorúankiszedve. fürtmetszést is alkalmaznak a megfelelő termésegyöntetűség fenntartására,. Ez azt jelenti, gogy a fürtvégi, apróbb szemeket kicsi korban levágják. Nem ritka a 10 m hosszú hajtása sem. Legtöbbjük hibrid fajta.
Amúgy nem kell megijjedni, ha egy paradicsom erőteljesebben növekszik. Karózni, és kötözni kell. A termés meg mindenképpen beérik. A kései szemeket zölden is le lehet a fagyok előtt szedni, a paradicsom utóérő.
Az F1 sem volt rajta esetleg...? Nekem ez a fajta lugasparadicsom van évek óta, kb. másfél m-re, vagy kicsit nagyobbra is megnő. Még novemberben is szoktunk róla szüretelni.