(Ne felejtsük el, hogy a növénytermesztési kellékeket nem falun, hanem nagyvárosokbban árulják:)
A madzagot az uborka tövénél a szárára kötöm. Vízszintesen is van kihúzva fél méterenként drót, azon áttekerem, végül fenn rögzítem. Az oldalhajtásokat ugyanígy vezetem fel a főszárral párhuzamosan. A madzagon spirálisan körbe vezetem a szárat, de kapaszkodik is. Az oldal hajtásokon is term rendesen. Perez F1-et nevelek így, más fajtával nincs tapasztalatom. Salátának meg Benadettet.
A hálóba gondolom összevissza belenő a növény. ősszel ebből meg csak kihúzom a madzagot, vagy elég vele. Egy gombolyag kötöző nem nagy összeg, és egy minden növényemre elég egy évben.
Megjöttem Lengyelországból! A kert sikeresen átvészelte ezt az 5 napot nélkülem, nagyon szépen nő minden, és betegségnek sem látom nyomát. Sőt, ami igazán meglep, az az, hogy krumplibogaram sem volt még idén sehol. A padlizsán még mindég nem hozott egy szem termést sem, viszont a földimogyoró növésnek indult erősen. A tök sem volt még soha ilyen szép, az uborka is remekül érzi magát a hálón. A paradicsomok nőnek mint a gomba, már az alsók kezdenek beérni. A paprika a sátorban szép, már esszük. A sátras kígyóuborkát gyilkolják az atkák, de kitart és egyre másra hozza az uborkákat. A babok is teremnek rendületlenül, nem győzöm szedni már. A fűszerpaprikákon már egészen nagy paprikák vannak és a napraforgó is nemsokára kinyílik.
Bizony így van. Egyszer a borsóról kapcsolatban beszéltünk, hogy, amikor nincs lehetőség elvetni a beáztatott szemeket, a vizet mindeképp le kell önteni róla, mert nem kaplevegőt a szem. Aztán egy tálcára szétteríteni, és nedves ruhávallefedve két napot kibír.
Il, olyan van, hogy bab "megfullad"? Szokás szerint megint beáztattam a babot, de nem jutottam hozzá, hogy a kellö idöben elvessem, és kb 2 napig ázott. Az áztatott bab nem lett elég, ezért a kipótoltam be nem áztatottal. Ez utóbbiak egytöl egyig kikeltek, az elöbbiekböl egy szál sem. Miért?
A cakkozás lehet jégverés is, és nagy, cakkozásnak látszó árnyékok is vannak a képen. A lárva máshogy rág, én inkább katicabábnak nézem. Többször találkoztam már velük krumplin is, eleinte én is kevertem, aztán gyanús lett, hogy ez nem krumplibogár lárva. Most már figyelek nyomkodásnál, rááll a szemem. Mondjuk 4-5 ilyen piros holmi semmiképpen sem vészes, ha lárva, akkor is le kell szedni, és kész. Valamennyi minden évben marad is a krumplinkon, de egy kevés nem árt. Gyorsan nő, lehet egy kicsit enni a lombjából. Inkább a levelek fonákát kell lesni, és a narancssárgán virító petéket kell figyelni, akkor egyszerre sok leendő lárvát el lehet tüntetni.
Átok ül a padlizsánjaimon. Dobálják a virágokat, nem termékenyülnek. Az atkák ugyan nem szaporodnak, az uborkatermésben mégreménykedhetek, de padlizsánkrémünk valószínűleg nem lesz. Kiszedtem a fokhagymákból 4 fajtát. A legnagyobb fejű osztrák fajtának valami baja lett, a 2/3-a elrothadt, a többi fajta szép. Eddig a legnagyobb fejek az Il-félén vannak. A maradék 3 fajta még nagyon leveles, azokkal még várok. Hét elején kiszedtem a Kelvedon csodáját. Az a pár növény, ami kikelt, elég szép nagyra megnőtt. Szokás szerint kissé elfeledkeztem róluk, de még volt rajtuk zsenge, édes rész is. Ezekből főztem egy levest friss srépával. A közepesen keményekből majonézes borsót csináltam kukoricával keverve, így nem annyira tűnt fel, hogy rágni kell. A nagyon vén hüvelyeket megszárítom magnak, hátha jobban fog kelni, mint ezek az idén. A borsó helyén már kezd kelni a cékla. Nemsokára vetem a fokhagymák helyére a téli retket. Tavaly rém gusztustalan lett, tele vaskos kukacokkal. Idén nem hagyom szabadon. A fátyolfólia meleg, a szúnyogháló keskeny az ágyásra és drága. Vettünk leértékelt függönyt, 260 cm széles, a szúnyoghálónál valamivel sűrűbb szövésű, de jól szellőző anyag. Szerencsére virágminta sincs beleszőve, az elég hülyén nézne ki az ágyáson. Kíváncsian várom az eredményt, jó lenne, ha egészséges retkünk lenne.
Bogárszakértő ugyan nem vagyok, de van más tippem is: katicabogár bábja. Nagyon hasonlít a krumplibpgár lárvájára. Kérdés, hogy mozog-e, amit találtál. Ha mászkál, krumplibogár, ha mozdulatlan, katicabáb.
Ha nem baj, hogy nem lány vagyok: A felszívódó szerek többsége nagyrészt felszívódik 3 óra alatt, 6 óra alatt pedig teljesen. Többféle Ridomil van, ezeknek is van kontakt összetevőjük, ami az ellen véd, mint a felszívódó rész. A Thiovit már gombacsoportok ellen.
Kora reggel (végre volt rá időm) gyorsan lepermeteztem az egy sor szőlőkordont. Idén először. Részben felszívódó (Ridomil), részben kontakt (Thiovit). Erre most est jött az óriási zuhé.
A felszívódó hány óra alatt szívódik fel? Legalább azt a részét nem kell ismételnem?
De az ritkán van egyedül. Ha fényképezed, ne a képet kicsinyítsd le, hanem egy képszerkesztő programmal a bogár környékét vágd ki, akkor nem lesz kicsi a képen.