Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.07.12 0 0 8354
Na, hát azért ez sem semmilyen méretű paprika! Meg a többi cucc sem kutya! :)

Az én padlizsánjaim többsége is ilyen rövid, mondjuk, jó ízű, de azért a hosszú fajta csak mutatósabb.
Hópehely krumplival még nem próbálkoztam, tavaly meg tavalyelőtt kísérletezgettem különféle fajtákkal, amik nem jöttek be, de a Hópehely így képen elég szép, az én sárgám még nem túl nagy, vettem ki két fitoftórás tövet.
Előzmény: il1321 (8351)
Flanell Creative Commons License 2009.07.12 0 0 8353
Ööö... melyik borsómmal? Elfelejtettem, ebbe a topikba mit írtam. :)

Én a paprikákra azért nem szoktam különösebben figyelni, mert sok éven keresztül mindig kaptunk ajándékba párszáz palántát, ami éppen sikeredett, és emellé már nem hiányzott más kerülgetnivaló.
Előzmény: rebondo (8348)
il1321 Creative Commons License 2009.07.12 0 0 8352

Mai képes beszámoló: 3.

Éva almák

Éva almák

aszalás

...és aszalt alma.

kert 01

balra San Marzanók, jobbra répa. szemben uborka.

kert2

Paradicsomok.

Hernyó

Végül egy szép hernyó a kapron. (Nórának tegnapra:))

Előzmény: il1321 (8351)
il1321 Creative Commons License 2009.07.12 0 0 8351

Mai képes beszámoló: 2.

kabakosok

kabakosok

Mai termés.

Mai termés.

Mai termések.

Mai termések.

Zöldpaprika

Zöldpaprika. Balról jobbra: Kofa, Rekord, Duna.

Kofa zöld

Duna zöld

Hópehely

Hópehely

Előzmény: il1321 (8350)
il1321 Creative Commons License 2009.07.12 0 0 8350

Mai képes beszámoló: 1.

cherolla

cherolla koktél

Kerek

Lugas F1

Lugas F1

Kerek

Black Prince fekete

Black Prince fekete

ökörszív

ökörszív

SMarzano Lungo.

SMarzano Lungo.

SM Sajátmagból

SM Sajátmagból

SM Semi determinált

SM Semi determinált

rebondo Creative Commons License 2009.07.11 0 0 8349

A paprika különös jószág...
Vettem a piacon palántát, gondolom vagy tíz félét...Most,hogy a termés látszik,
igen erősen el vagyok látva talán kétféle fehér paprikával.
Vettem macska-, kaliforniai-, kápianevű albát, kos-, hegyeserős-,pritaminnevű
bogyiszlóit...
Szerencsére van azért kis változatosság a paprikafajtákat illetően is a kertemben,
mert én magam is vetettem magokat,de azok lassabban keltek, mint a piaci soknevű.
Előzmény: rebondo (8348)
rebondo Creative Commons License 2009.07.11 0 0 8348
Mi lett a borsóddal?
Előzmény: Flanell (8347)
Flanell Creative Commons License 2009.07.11 0 0 8347
A paprikám olyan piaci "eztvegyemeg", vagyis fogalmam sincs. Csak az erősből nevelek palántát, mert az ellenállóbb, jobban bírja a szárazságot, meg hogy egy 40 centis virágládában 100 szál palánta nő.

Nálam még ezek az első padlizsánok (nagyon finomak voltak).
Hosszú időre megálltak a fejlődésben, bár szépek voltak, csak nem nőttek. Most viszont nekilendültek rettenetesen.
Előzmény: il1321 (8346)
il1321 Creative Commons License 2009.07.11 0 0 8346

Szépek. Milyen fajta ez a fehér paprika?

A padlizsán nálam is szépen terem. lassan sok is lesz:)

Előzmény: Flanell (8344)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.11 0 0 8345
Még tavasszal kértem itt permetezési tanácsokat, akkor panaszoltam a soha nem termő, öreg barackfánkat. Egész tavasszal hitetlenkedve néztem a virágokat, aztán a növekedő gyümölcsöket, vártam, hogy egyszer csak lepotyognak...
Aztán megértek, leszedtük (kicsit nehezen), lett rajta 50 kg nagyon finom sárgabarack. Jó része azóta átlényegült lekvárrá.
Hogy van ez, hogy egy fán évekig semmi nem terem, mintha már csak haldokolna, aztán meg tele van gyümölccsel?
Flanell Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8344

Még soha nem volt ilyen szép paprikatermésem, mint ebben az esős évben.
il1321 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8343

Igen jó.

Azonban nézd át ezt az oldalt, ahol részletesen ismertetve vannak a paradicsom betegségei, és a használható szerek.

A beazonosításhoz meg kell nézni a levelek, szárak állapotát is, mert az segít az azonosításban.

http://www.kite.hu/index.php?page=1237

Előzmény: Zitka (8342)
Zitka Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8342

Köszönöm. :-)

Champion van itthon, az jó, nem? Az is rezes.

Előzmény: il1321 (8340)
CBNora Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8341
Rovarok ellen egyébként is csak akkor érdemes kontakt szerekkel permetezni, ha láthatóan vannak a növényen rovarok, és tudjuk, hogy milyen rovar. Ha permetezünk, aztán később odasétál a rovar, arra már úgysem hat, olyat meg szerintem vétek kiirtani, ami nem árt a növénynek. Ha kevés a rovar, akkor meg egyszerűbb leszedni. Kisebb munka, mint lét keverni, permetezőt mosni, és csak a megcélzott kártevő fog elpusztulni.
il1321 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8340

Csak kérdezték:)

Ez egy gombabetegség, bogyófoltosodást okoz. Egyes fajták, főleg a hibridek érzékenyebbek rá.

Bordóilé a megoldás. A lébe keverhető kálciumos tápoldat, ami erősíti a szöveteket, és az egyik megelőző szere a bogyórothadásnak. Használható még a vörös és fokhagyma ázalékleve, heti rendszerességgel. (paprikában, uborkában is)

Előzmény: Zitka (8337)
il1321 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8339

Az 1 napos csalánlé nem risztja, hanem irritációt okoz a savtartalmánál fogva. Ugyanúgy, mint ahogy bennünket csíp. A szappanlé meg lúgos hatásánál fogva oldja a kitinvázat. (ez a lé nem riaszt, hanem gyérít, azaz öl)

Paprikát, paradicsomot, gyümölcsöt én sosem mosok meg:)

Előzmény: Zitka (8336)
Zitka Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8338
Hát most lehet, hogy meg fogsz botránkozni, de itthon nem mindig mosom meg. Leszakítom, és már eszem is. :-)
Előzmény: beetee (8333)
Zitka Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8337

Fogalmam sincs, hogy egyáltalán poloska-e, a paradicsomos topikba tettem be képet, ott mondták, hogy a tünet oka valszeg poloska.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91683086&t=9096652

Tavaly rengeteg apró fekete, 2-4 mm-es, fehér pöttyös poloskánk volt. :-(((((( Idén még csak 1-2 db-ot láttam, és érdekes módon ez a tünet csak az F1-en van. A többi paradicsom még érintetlen(nek tűnik).

Előzmény: il1321 (8335)
Zitka Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8336
No de ha nem büdi, akkor mivel riasztja a poloskát?
Előzmény: VKOrsi (8334)
il1321 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8335

A rovarkártevők ellen használt csalánlé nem büdös, mivel ezt maximum 1 napig szabad áztatni, és hígítás nélkül kell kijuttatni a növényre. A sokáig áztatott lé, az elsősorban növényi trágya, másodsorban rasztó hatású a szagánáál fogva, amikor az a cél, hogy elnyomjuk a növény jellehzetes illatát.

A poloskáknak is kitines a felépítésük, ezért az egynapos csalánlét kenőszappan (káliszappan, háziszappan) levével javasolt keverni, mert az hatékonyabb.

Kép hiányában nem tudom pontosan megállapítani, hogy milyen poloska van a paradicsomon. Ellenőrízni kellene, hogy nem ragadozó poloskák-e amik tetű felrtőzést akarnak megszüntetni? Paradicsomon én még fitofág poloskákat sosem találtam, állati kártevői között sem említik.

Ezek kerülhetnek esetleg szóba:

Dolycoris baccarum - bogyómászó poloska (16. ábra). Színe szürkés világosbarna, lilás árnyalattal, a pajzsocska csúcsa sárgásfehér. 10-12 mm. Gyümölcsökön szívogat. A gyümölcsök viaszbevonatában jól oldódó, védekezéskor kibocsátott váladéka okozza a málna, szeder vagy ribizli bűzös ízét, amit biztosan mindenki „kóstolt” már.

Palomena prasina - zöld bogyómászópoloska. Ennek a poloskának zöld színű az egész hátoldala, bár ősszel sok példány bebarnul. 12-14 mm. Ernyős virágzatúak, fák, bogyók nedveit szívogatja. Ez is gyakori fajunk.

Előzmény: Zitka (8332)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8334
de az 1 napos csalán az nem büdös... szerintem...
a trágyalé már az, de az 1 naposnak én nem nagyon éreztem szagát eddig sosem.
beetee Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8333

Csak kívülről. ;))))

Kiöntözve hamar elillan az emberi orrnak büdös szag, és gondolom te is megmosod a termést felhasználás előtt... :)

Zitka Creative Commons License 2009.07.10 0 0 8332
Mielőtt nekiállok csalánt áztatni (poloskák ellen), még meg szeretném kérdezni, hogy az a rettentően büdös szag nem marad rajta a paradicsomon? Azaz, ugyan elriazstja a poloskát, de esetlen minket is.... :-DDDDD
Hesperos Creative Commons License 2009.07.09 0 0 8331
Köszi! Kipróbálom.
Előzmény: il1321 (8321)
CBNora Creative Commons License 2009.07.08 0 0 8330
Most eszem az első 2 szemet a Black Zebra paradicsomról. Elég húsos, nem savas, finom. Viszont már 3x permeteztem Cuproxáttal, mégis elég sok levélen megjelent foltokban a burgonyavész, helyenként a szárán is. A többi fajtán még nincs, a paprika alakún volt egy ilyen levél, azt letéptem, azóta rendben van. Szabad földbe biztos, hogy nem ültetek többet, esetleg cserépbe, fal mellé, tető alá. Most szorgalmasan kopasztom.
Vezso Creative Commons License 2009.07.07 0 0 8329
Próbáld felkötni, mint a szőlőt. :)
Előzmény: VKOrsi (8328)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.07 0 0 8328
uborkával én most szivató ágra állítottam magam. Ugyanis kezdő kertész karóval próbálkozik... de hát az úgy nem jó :( pont az oldalhajtások miatt.
Valakinek valami ötlete??

(ill. a másik gondom, hogy ez elvileg kigyóuborka, de teljesen kis szőrös. Ez normális?)

Vezso Creative Commons License 2009.07.07 0 0 8327

Értem, köszi. Akkor nem fogom lecserélni a hálómat. :)

Nálunk van egy mindenes bolt, kis lyuk az egész, de vicc, hogy mi minden van ott. Onnan van a háló is.

Előzmény: il1321 (8325)
CBNora Creative Commons License 2009.07.07 0 0 8326
Az uborka egy rántással lejön ősszel a hálóról is. A gond csak a csavarodó szárúakkal van, a babot inkább tavasszal szedem le, mikor már elkorhadt és könnyen széttörik.
Ezért nem futtatok a kerítésre hajnalkát. A férjemet nagyon zavarja, ha télire ottmarad a száraz növény, nekem meg nincs türelmem leszedegetni. A tök egy rántással lejön, és hasznosabb is.
Én nagyon szeretem a hálót, most az apró bagyójú paradicsom is azon van. Marha erős, még nagy lopótököket is elbír, sok évig eltart. Esetleg egyeztethetünk, ha a férjem arra jár, itt szokott lenni többféle is.
Előzmény: il1321 (8325)
il1321 Creative Commons License 2009.07.07 0 0 8325

Mert nekem nincs:)

(Ne felejtsük el, hogy a növénytermesztési kellékeket nem falun, hanem nagyvárosokbban árulják:)

A madzagot az uborka tövénél a szárára kötöm. Vízszintesen is van kihúzva fél méterenként drót, azon áttekerem, végül fenn rögzítem. Az oldalhajtásokat ugyanígy vezetem fel a főszárral párhuzamosan. A madzagon spirálisan körbe vezetem a szárat, de kapaszkodik is. Az oldal hajtásokon is term rendesen. Perez F1-et nevelek így, más fajtával nincs tapasztalatom. Salátának meg Benadettet.

A hálóba gondolom összevissza belenő a növény. ősszel ebből meg csak kihúzom a madzagot, vagy elég vele. Egy gombolyag kötöző nem nagy összeg, és egy minden növényemre elég egy évben.

Előzmény: Vezso (8324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!