Keresés

Részletes keresés

paradisso Creative Commons License 2009.07.17 0 0 8415
A legtutibb étel paprikából a töltött paprika! A töltött káposzta alapján készítve csak a tölteléket paprikába beletéve! Isteni étel! A család egyik kedvence.
Előzmény: Vezso (8413)
CBNora Creative Commons License 2009.07.17 0 0 8414
Apróra vágva le lehet fagyasztani. Télen bele lehet tenni paprikás krumpliba, levesekbe, rakott kaják tetejére és rásütni.
A zöldpaprikás rántottát is szeretjük. Olajon (vagy amilyen zsiradákot szeretsz) puhára párolod, kicsit megpirítod, és ráöntöd a tojást. Nem kell bele se hagyma, se paradicsom.
Előzmény: Vezso (8413)
Vezso Creative Commons License 2009.07.17 0 0 8413
Sziasztok!
Elég sok lett a paprikám, paradicsom pedig még csak annyi van, ami a vajaskenyérhez elég. Mit lehet csinálni a paprikával, lecsóhoz még nincs paradicsom, olajosan nem szeretjük, annyira nem szépek, hogy tölteni eltegyük.
Csípősre (kecskeszarv) ugyan ez a kérdés. :)
Matykoka Creative Commons License 2009.07.17 0 0 8412
Akit bővebben érdekel a www.emtech.hu oldalon olvashat róla. Azt mondjuk nem tudtam, hogy 1690 ft., a szállítási költség, de tekintve, hogy 300-os higitásban kell vele permetezni, egy kiskertre számolva, talán ki lehet húzni vele egy idényt, bár ez kertmérettől függ.
Úgy már annyira nem vészes, egyébként Zsebinek Hidas urat ajánlottam, ő mindenféle utánvét nélkül hoz az embernek, csak meg kell beszélni egy időpontot. (Bár mi szadaiak vagyunk Ő pedig gödöllői, nem tudom, hogy messzebb, szokott-e járni.)

És ami nagyon fontos, hogy ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, 0 napos szer!!!
Előzmény: kiwancsi (8389)
Matykoka Creative Commons License 2009.07.17 0 0 8411
Akkor nagyon örülök. Most már mi is használjuk, eddig csak anyuék használták.
A szőlő a tavaszi rezes lemosón kívül semmit sem kapott, és gyönyörű, a paradicsom emberméretű és tele van, remélem nem is viszi el semmi baj, ha már jön egy kis eső, rögtön kérem az én uramat, hogy permetezzen. (ebben az évben megint kimaradok egy picit a kertből, mert van egy 5 hónapos babánk, a harmadik gyerkőc :-) )

Azért is örülök annyira, hogy nektek bevált, mert ugye emlékszel, amikor először szóba hoztam itt a topikon, elég nagy vihart kavart.

Előzmény: zsebi41 (8381)
CBNora Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8410
Nálunk a Bernadett hasonlóan járt kint, úgyhogy lehet, hogy a Ritmo is bírná. Árban hasonló.
Épp most vágtam le pár métert az uborkáimból, már nem lehett belépni az üvegházba, benőtték a földet. Eddig még egyszer sem nőttek meg ekkorára, szeretik a slagozást. Persze nem szabad semmit elkiábálni, ha augusztusban is meglesz, akkor lehetek igazán elégedett.
Kicsit a kakaslábfüvet is megritkítottam odabent, kukorica méretűvé kezdtek nőni. Teljesen nem szedem ki, Oszkár szereti rágcsálni, és a magasban növő fűszálakat biztos nem hugyozták le idegen macskák. Szívesebben adom azt neki, mint a kinti füveket. Az is zöldségnek számít.
Előzmény: il1321 (8409)
il1321 Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8409

Ez a kígyó nekem is kinnt van. Szabadban is nagyon jól bevált a Bernadett F1 Salátauborka, (ami nem olcsó, mert 10 szem mag 600 pénz, de ez elég három évig, mert nekünk évi három tő terem annyit, hogy alig győzzük enni.) Utána meg a Perez F1-et vetem szabadba. Ellenálló, vegyes hasznú. Kiváló berakó, saláta, kovászolható, savanyítható, nyersen is finom. Csak a leszedési mérettől függ, mire használjuk.

Én is csak részzel permetezem hetente, esetleg lisztharmat veszélykor kénnel. meg mindíg kapnak a növényi ázalékaimból, mint minden más.

Előzmény: VKOrsi (8405)
CBNora Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8408
Lehet, hogy némi növényvédelemmel tovább bírta volna. A krumplira és a paradicsomra nagyon figyelünk, ezeket mindig igyekszünk idejében lepermetezni réztartalmú szerrel. A többi növény permetezésére nem futja az energiánkből, legföljebb ha marad lé a permetezőben. Kaptak uborkahálót, locsoltam, és annyi. Így is lett rajtuk 2-3 uborka, aztán mentek tönkre.
CBNora Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8407
Hibrid, első nemzedék. Ezeknek nem érdemes eltenni a magját.
Előzmény: VKOrsi (8406)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8406
ill. még az a kérdésem, hogy a vetőmagnál az F1 mit jelent?
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8405
valami ilyesmi rémlik :D :D
szóval akkor nem én rontottam el... ennek kicsit örülök :) (van 6 ilyen tövem....)

felírom, mit kell jövőre vetni.

(de nekem nincs üvegházam és nem is nagyon tervezek, tehát olyan fajta kellene, ami kint is jól bírja)
Előzmény: il1321 (8404)
il1321 Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8404

Biztos ugyanaz, mint amit visszább én is kérdeztem. A zacskón annyi állt: Kígyóuborka. Én kaptam, és csak kíváncsiságból lett egy tő.

Ilyen fajta. jövőre másmilyet kell venni:)

Előzmény: VKOrsi (8401)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8403
majd előkeresem a zacskót... nem tudom fejből milyen.
Előzmény: CBNora (8402)
CBNora Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8402
Olyan fajta lehet. Mi volt a zacskóján, milyen fajta?
Mi Ritmot szoktunk ültetni, az nagyon finom. Igaz, hogy drága a mag, és szabadban nem sokáig maradt meg, de az üvegházban tökéletes kígyóuborkák nőnek rajta. Amíg megvolt, kint is ugyanolyan volt a termése, csak hamar tönkrement a növény. A körülmények nem nagyon befolyásolták a termés minőségét.
Előzmény: VKOrsi (8401)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 8401
sziasztok,
leszedtem az első kígyóuborkát.
Ízre finom, de 2 gondom van vele:
- vastag a héja
- tüskék vannak a héján
ezért hámozás nélkül nem igazán fogyasztható.

Mi miatt lehet ez?
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8400
De, már terem is, oldalszalonnákat. :)
Előzmény: CBNora (8396)
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8399
Én pont ma szedtem le az első szemeket a második termésről.
Előzmény: CBNora (8395)
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8398
Valóban. Még a töménység is egyezik, 250 g/l mindkettőben.
Sajnos, árban is nagyon egyforma, 6000 körül 2 dl.
Előzmény: covycovy (8394)
CBNora Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8397
Leszedtem az első kígyóuborkát az üvegházból. A felét már meg is ettem, nagyon jól esett.
CBNora Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8396
Már nálunk is kel a cékla, amit a kitúrtak helyett vetettem.
Ma szedtem ki a 3 bent hagyott fajtát a fokhagymából. Ezek szerintem szépek, nem mind nagyok, de egészségesek. Az egyik fajta ("Szattai") szép nagy is lett. Végül is csak egy fajtámnak rothadt el egy része, rengeteg kukacbábot találtam bennük.
A fokhagymák heylére elvetettem a téli retket, a szokásos fajtákat (Müncheni sör, Blauer Herbst und Winter) és a káposztarépát. Ha kikelt a retek, letakarom függönnyel, elegünk lett a kukacos téli retekből.
A hónapos retket én is kb. egy hónap múlva tervezem elvetni, fátyolfólia alá.
A tél végén ültetett szalonna nem kelt még ki a virágládában?
Előzmény: Flanell (8393)
CBNora Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8395
Majd megírom, ha aktuális lesz a rendelés.
Nálunk is ment pár órát a csöpögtető a krumplinak, mellékágon a kerítés melleti tök, korai paradicsom és a málna kapott.
Az Autumn Bliss nagyon meghálálta a tavaszi komposztot és a locsolást. Szokatlanul bőséges volt az első termés, még el sem fogyott, és kezdenek teremni az új vesszők. Hatalmas szemek is vannak rajta.
Előzmény: Flanell (8392)
covycovy Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8394
Ha jól emlékszem az Amistar és a Quadris hatóanyaga ugyan az. Ebben az esetben Quadrist is lehet használni. Nem?
Előzmény: Flanell (8393)
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8393
Ja, és még egy helyzetjelentés:
A fehér paprika alapvetően nagyon szép, de néhány rothadt, Amistar.
Paradicsomvészes az egyik fajta, Amistar.
Padlizsánon jelentkeznek a tripszek, Actara.
Megközelítéskor a karalábélevelek fele elrepül (molytetű), Actara.

A korai nagy cékla mellett van kb. 1 cm vastag ültetvény, tegnap még egy harmadikat is vetettem későinek, meg is öntöztem, egy héten belül ki kell kelnie.
A főzni való kukorica kb. 6 nap alatt kikelt.
2 héten belül elfogy a 2. generációs karalábé, akkorra talán kész lesz a 3., és nagyjából akkor rakom ki virágládából a 4.-et.
A fokhagyma fele ki van szedve, de betegség miatt nem lehet vele dicsekedni, jövőre újat veszek, ill, már vettem is egy koszorúval.
Téli és hónapos retket kb. egy hónap múlva tervezem elvetni.
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8392
Lehet, hogy a Pannónia engem is érdekelne.
Jobban szeretem ugyan, ha nincs sok fajtám, de azért ezt is érdemes lenne kipróbálni.
Előzmény: CBNora (8359)
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8391
Az Amistar ennyivel többet ér?
Most azt nyomattam a sárgára, a Cleopátrát meg ahogy hervad, úgy (válogatva) szedem kifelé. Meg 3 órán át ment rá a csepegő, a borsó csak emellett kapott a mellékágon.
Előzmény: rebondo (8362)
Flanell Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8390
Jaa! De vetettem. :)
Idáig elég jól néz ki, 10-15 cm, talán majd ez a forróság kikészíti.
Az esős időszakban beborította a porcsin és az egyéb gyomok, ki lett gyomlálva, peronoszpóra-gyanú miatt kapott Amistart meg tripsz ellen Actarát, tegnap egy kis vizet, hát majd meglátjuk.
Előzmény: rebondo (8356)
kiwancsi Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8389

Köszönöm szépen, utánajárok. :-)

covycovy Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8388
Pl,: itt is http://natur-all.hu/kerteszet/em-1-mikrobiologiai-hozamfokozo.html olvashatsz róla.
Előzmény: kiwancsi (8386)
il1321 Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8387

Több helyen is rendelhető. De pl a kb 700 Ft-os árra jön az 1690 Ft-os utánvét.

Van 5 literes kiszerelésben is kétezer valamennyiért.

De a magas szállítási költség miatt nekem pl nem éri meg. Aki Bp-n, vagy be tud érte menni, annak gondolom megéri.

(Csak azt nem értem, miért nem lehet rendesen, kereskedelemben árulni)

Előzmény: kiwancsi (8386)
kiwancsi Creative Commons License 2009.07.15 0 0 8386
Ezt csak úgy lehet kapni?
Előzmény: covycovy (8385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!