A legtutibb étel paprikából a töltött paprika! A töltött káposzta alapján készítve csak a tölteléket paprikába beletéve! Isteni étel! A család egyik kedvence.
Apróra vágva le lehet fagyasztani. Télen bele lehet tenni paprikás krumpliba, levesekbe, rakott kaják tetejére és rásütni. A zöldpaprikás rántottát is szeretjük. Olajon (vagy amilyen zsiradákot szeretsz) puhára párolod, kicsit megpirítod, és ráöntöd a tojást. Nem kell bele se hagyma, se paradicsom.
Sziasztok! Elég sok lett a paprikám, paradicsom pedig még csak annyi van, ami a vajaskenyérhez elég. Mit lehet csinálni a paprikával, lecsóhoz még nincs paradicsom, olajosan nem szeretjük, annyira nem szépek, hogy tölteni eltegyük. Csípősre (kecskeszarv) ugyan ez a kérdés. :)
Akit bővebben érdekel a www.emtech.hu oldalon olvashat róla. Azt mondjuk nem tudtam, hogy 1690 ft., a szállítási költség, de tekintve, hogy 300-os higitásban kell vele permetezni, egy kiskertre számolva, talán ki lehet húzni vele egy idényt, bár ez kertmérettől függ. Úgy már annyira nem vészes, egyébként Zsebinek Hidas urat ajánlottam, ő mindenféle utánvét nélkül hoz az embernek, csak meg kell beszélni egy időpontot. (Bár mi szadaiak vagyunk Ő pedig gödöllői, nem tudom, hogy messzebb, szokott-e járni.)
És ami nagyon fontos, hogy ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, 0 napos szer!!!
Akkor nagyon örülök. Most már mi is használjuk, eddig csak anyuék használták. A szőlő a tavaszi rezes lemosón kívül semmit sem kapott, és gyönyörű, a paradicsom emberméretű és tele van, remélem nem is viszi el semmi baj, ha már jön egy kis eső, rögtön kérem az én uramat, hogy permetezzen. (ebben az évben megint kimaradok egy picit a kertből, mert van egy 5 hónapos babánk, a harmadik gyerkőc :-) )
Azért is örülök annyira, hogy nektek bevált, mert ugye emlékszel, amikor először szóba hoztam itt a topikon, elég nagy vihart kavart.
Nálunk a Bernadett hasonlóan járt kint, úgyhogy lehet, hogy a Ritmo is bírná. Árban hasonló. Épp most vágtam le pár métert az uborkáimból, már nem lehett belépni az üvegházba, benőtték a földet. Eddig még egyszer sem nőttek meg ekkorára, szeretik a slagozást. Persze nem szabad semmit elkiábálni, ha augusztusban is meglesz, akkor lehetek igazán elégedett. Kicsit a kakaslábfüvet is megritkítottam odabent, kukorica méretűvé kezdtek nőni. Teljesen nem szedem ki, Oszkár szereti rágcsálni, és a magasban növő fűszálakat biztos nem hugyozták le idegen macskák. Szívesebben adom azt neki, mint a kinti füveket. Az is zöldségnek számít.
Ez a kígyó nekem is kinnt van. Szabadban is nagyon jól bevált a Bernadett F1 Salátauborka, (ami nem olcsó, mert 10 szem mag 600 pénz, de ez elég három évig, mert nekünk évi három tő terem annyit, hogy alig győzzük enni.) Utána meg a Perez F1-et vetem szabadba. Ellenálló, vegyes hasznú. Kiváló berakó, saláta, kovászolható, savanyítható, nyersen is finom. Csak a leszedési mérettől függ, mire használjuk.
Én is csak részzel permetezem hetente, esetleg lisztharmat veszélykor kénnel. meg mindíg kapnak a növényi ázalékaimból, mint minden más.
Lehet, hogy némi növényvédelemmel tovább bírta volna. A krumplira és a paradicsomra nagyon figyelünk, ezeket mindig igyekszünk idejében lepermetezni réztartalmú szerrel. A többi növény permetezésére nem futja az energiánkből, legföljebb ha marad lé a permetezőben. Kaptak uborkahálót, locsoltam, és annyi. Így is lett rajtuk 2-3 uborka, aztán mentek tönkre.
Olyan fajta lehet. Mi volt a zacskóján, milyen fajta? Mi Ritmot szoktunk ültetni, az nagyon finom. Igaz, hogy drága a mag, és szabadban nem sokáig maradt meg, de az üvegházban tökéletes kígyóuborkák nőnek rajta. Amíg megvolt, kint is ugyanolyan volt a termése, csak hamar tönkrement a növény. A körülmények nem nagyon befolyásolták a termés minőségét.
sziasztok, leszedtem az első kígyóuborkát. Ízre finom, de 2 gondom van vele: - vastag a héja - tüskék vannak a héján ezért hámozás nélkül nem igazán fogyasztható.
Már nálunk is kel a cékla, amit a kitúrtak helyett vetettem. Ma szedtem ki a 3 bent hagyott fajtát a fokhagymából. Ezek szerintem szépek, nem mind nagyok, de egészségesek. Az egyik fajta ("Szattai") szép nagy is lett. Végül is csak egy fajtámnak rothadt el egy része, rengeteg kukacbábot találtam bennük. A fokhagymák heylére elvetettem a téli retket, a szokásos fajtákat (Müncheni sör, Blauer Herbst und Winter) és a káposztarépát. Ha kikelt a retek, letakarom függönnyel, elegünk lett a kukacos téli retekből. A hónapos retket én is kb. egy hónap múlva tervezem elvetni, fátyolfólia alá. A tél végén ültetett szalonna nem kelt még ki a virágládában?
Majd megírom, ha aktuális lesz a rendelés. Nálunk is ment pár órát a csöpögtető a krumplinak, mellékágon a kerítés melleti tök, korai paradicsom és a málna kapott. Az Autumn Bliss nagyon meghálálta a tavaszi komposztot és a locsolást. Szokatlanul bőséges volt az első termés, még el sem fogyott, és kezdenek teremni az új vesszők. Hatalmas szemek is vannak rajta.
Ja, és még egy helyzetjelentés: A fehér paprika alapvetően nagyon szép, de néhány rothadt, Amistar. Paradicsomvészes az egyik fajta, Amistar. Padlizsánon jelentkeznek a tripszek, Actara. Megközelítéskor a karalábélevelek fele elrepül (molytetű), Actara.
A korai nagy cékla mellett van kb. 1 cm vastag ültetvény, tegnap még egy harmadikat is vetettem későinek, meg is öntöztem, egy héten belül ki kell kelnie. A főzni való kukorica kb. 6 nap alatt kikelt. 2 héten belül elfogy a 2. generációs karalábé, akkorra talán kész lesz a 3., és nagyjából akkor rakom ki virágládából a 4.-et. A fokhagyma fele ki van szedve, de betegség miatt nem lehet vele dicsekedni, jövőre újat veszek, ill, már vettem is egy koszorúval. Téli és hónapos retket kb. egy hónap múlva tervezem elvetni.
Az Amistar ennyivel többet ér? Most azt nyomattam a sárgára, a Cleopátrát meg ahogy hervad, úgy (válogatva) szedem kifelé. Meg 3 órán át ment rá a csepegő, a borsó csak emellett kapott a mellékágon.
Jaa! De vetettem. :) Idáig elég jól néz ki, 10-15 cm, talán majd ez a forróság kikészíti. Az esős időszakban beborította a porcsin és az egyéb gyomok, ki lett gyomlálva, peronoszpóra-gyanú miatt kapott Amistart meg tripsz ellen Actarát, tegnap egy kis vizet, hát majd meglátjuk.