A férjemnek meg a fűkaszálástól lett olyan a karja. Tavaly kiszuperált hosszúujjú ingben nyírt, de ebben a melegben most az egyszer elkövette azt a könnyelműséget, hogy pólóban, iszonyúan néz ki mindkét karja. Legújabb védőfelszerelés: leharcolt vatagabb harisnya levágva kesztyű fölé, felkarig. Csak valami stylist meg ne irigyelje:):)
Ide is beírom, mert a paradicsomos topikon nincs túl nagy tolongás....
Rajtam kívül próbálkozott már valaki kumatoval?
Gyönyörűek a növények (embermagasságúak már), mindegyiken van több fürt is, de hetek óta alig látok színesedést. Vad zöld és kemény mindegyik gyümölcs. Mikor kezd már végre barnulni? :-)
Ha tényleg a paradicsom, az gáz. Én ha a kertben vagyok mindig megfogdosom a paradicsom növényeket. (mindenkinek lehetnek perverziói :) Imádom az illatát utána a kezemnek.
Sokáig én is a tökökre gyanakodtam, sokat matatok velük, mikor áthúzgálom a kerítésre futtatott szárakat a mi oldalunkra. Míg nyúlkálok köztük, szúr és viszket, de nem marad nyoma. A málnába is majdnem minden nap befúrom magam, mikor szedem, szúr, de egyébként nem árt. Úgyhogy valami más növény.
Én a málnára vagyok allergiás. Nem az evésére, hanem a növényre. Képtelen vagyok kigazolni a málnás alját, mert úgy nézek ki perceken belül, mint egy kis indián. :-DDDDD
A füge levele is kivált ilyesmit nálam, meg a tökfélék szőrös levele-szára is. :-(
Az égésnyom szerű kiütés találóan hangzik. Sokszor vonal mentén hólyagok. Figyelni fogom, nem a pasztinák-e az egyik bűnös. A mostani kiütések inkább ekcéma jellegűek, és ez biztos nem a pasztinák, mostanában nem nyúltam közé.
persze, szőrös. Én nagyon sok fűre vagyok kontakt allergiás - tehát csak akkor zavar, aha belenyúlok -, egy hozamosabb gyomlálás után olyan a karom, mintha ezernyi tűszúrás lenne rajta.
kesztyű + hosszúujjú... vagy vakarózás :)
de! vannak olyan növények - pl. petrezselyem és a pasztinák (utóbbi különösen) - amik évésnyom szerű kiütést tudnak okozni - fotoallergiára hasonlít az egész -
Szerintetek van olyan, hogy valaki allergiás a paradicsom levelére? Évek óta nyár közepétől időnkét kis viszkető hólyagocskák jönnek elő rajtam, főleg a karomon és a lábamon. Nem tudtam rájönni mitől. Pénteken kötöztem a paradicsomokat, szombattól kiütéses és iszonyúan viszket a kezem. Lehet a paradicsomtól? Ma a determináltakat kell rendbeszedni, kicsit széttúrta őket a szombati vihar. Lehet, hogy kesztyűt kéne húznom.
Van két kanadai fajta Big Beef, Early Girl sajnos ezek hibridek, úgy hogy azt a pár szemet ami maradt jövőre még elültetem aztán nincs több.
De érikmég: kecskeméti jubileum, Ribizli, sárga mini, Cherrella, Chelló, ZKF-738 ez befőző.
Muszáj hozzá fogni az eltevéshez olyan tempóban érik.
A magokat Márc. 7-én ültettem el bent a lakásban. Április 30-án ültettem ki a szabadba, de már előtte is kint voltak az ablak párkányon, nagyon széles külső párkányom van ott napoztak, és délután mikor elment a nap kezdett hüvösödni bevettem őket.
Emlékszem, amikor én is vettem, a zacskón a korai vetés volt írva. Bálint gazda egyik könyvében találtam meg a választ. (egyébként régen ő is így járt vele:)
Szia! Nekem a Marmande is érik az SM még nem. Ezen kívül a Jubileum, a Korall és a saját szedésű lugas is érik. Gondolom az se mindegy, hogy milyen helyen van, mennyi vizet kap, mennyi fényt és persze a fajta. Nekem a lugas a kedvencem ízre is és a növény is nagyon szép és hálás.
A Kleopátrát fel lehetne szedni, bár még zöld, amelyik nem fitoftórás, csak idő nincs rá, legalább 2 hétig az őszibarackkal kell foglalkozni reggeltől estig. A sárga levele pedig teljesen sötétzöld, a gumók is elég kicsik, azt még semmiképpen nem akarom kiszedni. A nyáron sok eső volt, jól bírták a kiképzést, öntözni nem is nagyon kellett.
Nálunk is érik már az összes (nyolc) paradicsom fajta, már elég sokat megettünk. Február közepén kezdtem nevelni, eleinte csak nappal, később végig üvegházban voltak, így nem nyúltak meg. Míg nem volt üvegház, akkor is ugyanakkor kezdtem nevelni, csak eleinte fűtetlen szobában, aztán nappal a szabadban. A koktélon már több szinten is vannak érő fürtök, az elsők már leértek.
Attól függ, mikor ültették és milyen fajta. Mi május elején ültettük és nem korai fajták. Üde zöld, most virágzik. Azt most kell a legjobban öntözni. Augusztus vége, szeptember, mire fel lehet szedni.
Zsebi milyen fajta az a paradicsom, amely már érik? Szabadföldi?
Ha valaki tud kérem segítsen, idén csak Marmande-ot és San Morzano-t ültettem (tudom, hogy ez egy fajtakör, de ez volt a zacsin), meg egy kis koktélparadicsomot.
Jó lenne, ha lenne már ilyenkor is pár szem enni, de a fentiek csak augusztusban érnek.
A korai termésért, még a tűzdelés áldozatát is meghoznám, mert ugye azt én nem szoktam, de milyet ültessek jövőre?
A krumpli egyébként is érett a felszedésre... A kilencven naposak már régen, de a százhúsz naposakat is valószínű most épp fel kell szedni ,ahol nem kaptak locsolást a melegben befejeződött a növekedés, ettől a kis esőtől is megindul a sarjképződés, ami tönkreteszi a termést.
Az első, amit április - május körül kell vetni, az nem fejleszt gumót, hanem magot termel, hosszú, magas száron hozza az ánizshoz hasonló zamatú, illatú magját. amiért termesztik.
A másik hasznosítása, a gumós köményként való termesztés, amit julius körül kell elvetni, ez hoz gumót, de nem szabad julius eleje előtt elvetni, mert akkor ez is csak magot hoz.
Jellegzetesen hosszúnappalos növény, amely nyár derekán virágzik, és ezután érleli be magtermését. A gumójk kifejlesztésére azonban csak akkor hajlandó, ha rövidülő nappalok mellett az őszi hónapokban nő fel.
A gumós köményt másodterményként termeljük a kertekben. Előveteményei a korán lekerülő zöldségfélék: a zöldborsó, a fejes saláta, a korai retek, a zöldhagyma, a karalábé stb. lehetnek.
A magokat július közepén, 30 cm sortávolságra, 2 cm mélyen kell elvetni, és utána alaposan beöntözni. Az elvetett magvak - az ilyenkor szokásos meleg időjárás ellenére - lassan csíráznak, és csak 15-20 nap múlva kelnek ki. Ezután a növények igen gyorsan nőnek úgy, hogy kikelésük után két héttel már egyelhetjük a növényállományunkat 30 cm távolságra. A kiszedett, fölösleges palántákat könnyen átültethetjük a kert más helyére.
Én is Hidas úrtól vásárolom, nekem közel van 700Ft-ot fizettem 1 és 1/2 literért.
Olvastam, hogy valakinek gondja van mit kezdjen a zöldpaprikájával küldök egy ötletet, hátha valakinek megtetszik.
Fagyasztok le ragu csomagokat: zöldpaprika, paradicsom, cukkini sárga és zöld, padlizsán.
Ehhez télen mikor fagyosan tepsibe öntöm teszek felszeletelt vöröshagymát, fokhagymát és nyers krumplit szintén felvágva így megy a sürőbe, először lefedve, utána fedő nélkül. Van mikor készül hozzá, frissen sült hús, v. virsli, de önmagában is finom. A konyha illata a nyarat idézi
Mi dr. Hidas Andrástól vesszük, aki a gödöllői egyetemen biológus professzor. Ha gondolod megadom az elérhetőségét, ők nagyban használják, oltják le a törzsoldatból, és mi onnan szoktunk pár literrel vásárolni. Tavasszal ft-ért adott egy litert. Nekünk eddig bevált, de azért biztos vannak, és lesznek kivételek.
Ha ennyire tuti szer ez az EM, akkor hadd kérdezzem meg már hogy hol, milyen üzletben lehet hozzájutni az Internetes rendelésen kívül? Nekem a folyékony Champion esős idöben Amistarral kombinálva elég. Időnként egy kis ferticare, calcium nitrate, ezzel sikerül azt elérni, hogy azt mondják a paradicsomos-paprikás ültetvényemre hogy ez művészi.
Aki meg bírja enni, az pl. a sült paprikát savanyúságnak is megeheti. Csalamádéba is bele lehet rakni, kis hagymával, káposztával. Nézz körül esetleg a mindmegette.hu-n.
(azért írom, hogy aki meg bírja enni, mert az én emésztőrendszerem sajnos világgá megy a zölpaprikától minden formában, még szerencse, hogy a fűszerpaprikát elviseli...)
A legtutibb étel paprikából a töltött paprika! A töltött káposzta alapján készítve csak a tölteléket paprikába beletéve! Isteni étel! A család egyik kedvence.