Bocsánat, hogy kételkedem, de ez nem sötétrózsaszín és nem nagyon elterjedt, mondjuk én még senkinél nem láttam. Majd ha lesz gépem lefényképezem, de be kell vallanom, tüzetesen megnéztem és ebben is van néhol egy kis cirom. És ez nem dupla, hanem rózsás és nagyon szép színe van, lehet, hogy nem bordó, de legalább ciklámen, csak írdatlanul magas, amint kiment belőle a törpésítő elkezdett nőni és nem tud leállni:-)
azért faksznizok (és ez tényleg az már), mert amikor hoztam tengerpartról 10 hajtást, nagy csalódás volt, hogy egy maradt meg! és most nem szeretnék csalódni! :-(
Pedig ha jól emlékszem, elég jó arányban kigyökerezgettek, de talán túl kicsi volt még a gyökere amikor elültettem, vagy utána történt valami, de szépen sorban elszáradtak.
Csatlakozom a nemfaksznizós állásponthoz. (Alakítsunk frakciót:-))
Nem elvből, lustaságból. Csak én a konyhaszekrény tetején tartom őket.
Abban az üvegben amiben AI-től kapottak vannak, még most is van egy ami csak a múlt héten indult be. Hétvégén elültetem. A többi már szépen cserépben gyarapszik, de kb havonta ültettem egyet kettőt. Vagy hármat sajnos ki kellett dobni.:-(((
Azért nem rosz az arány.
A sajátjaimból is vannak amelyek március óta még mindíg gondolkodnak. Amíg van remény ott hagyom, és úgy cserélem a vizet ahogy AI mondta, csak ha zavarosodik.
Én azért megadom a módját, szépen, gondosan levágom a leveleket, általában ha nagy, megkurtítom a fennmaradókat és én többnyire kicsi hajtásokat használok, bár ennek ellene mondhatnék egy példát. Abból a nevezetes Rosato Grossoból (bbár lehet rosszul mondom a nevet, fehér piros csíkos torokkal) ugyancsak először életemben kitettem az udvaron a vödörbe egy kupac fás ágat, aztán hogy hamar telelett gyökérrel hát elültettem és ma csinos kis bokor van belőle. Ennek ellentmond az, amikor az ötszínű bokrot lemetszettem és gondoltam, nem aprózom el, milyen klassz lesz mindjárt újabb bokrot csinálhatok belőle..., egy sem maradt meg:-( amiket nagyon szeretek és nagyon vigyázok, azokról kicsi, de lehetőleg félfás hajtásokat készítek és barna gyógyszeres üvegbe teszem. De sorolhatnánk annyi példát, a lényeg az, ahány hajtás annyi féle energia lakozik benne.
Talán a sörösüveg analógiájára az is megteszi, ha a befőttesüveget alufóliába csomagoljátok. (Én nem szoktam, de hallottam. Persze abban már nem egyedül lesz a kicsike.) Egyébként tényleg nagy faksznit (Vagy faxnit?) csináltok belőle. Én fogom a befőttesüveget, beleteszek 1 maréknyi ágat, beteszem a konyhaablakba és hadd szóljon! (Vizet is teszek ám bele! Esetleg az alsó leveleket leszedem, de hiába tudom, hogy meg kéne kurtítani a rajta maradó leveleket azt sem szoktam.) És általában elég hangosan szokott szólni. Szóval jó aránnyal gyökereznek.
Bár valami titokzatos okból nekem tulajdonítjátok a sörösüveg dolgot (azt hiszitek alkoholista a férjem?:-))) ), most először használtam életemben, ha már ennyi szó esett róla, a kedvenceimet tettem bele, aztán valahogy kinn hagytam a teraszon és majdnem felforrt benne a víz, a hajtás persze kókadozott. Remélem az elsősegély megtette a hatását, na nem ágymelegbe tettem, hanem hideg víz alá. Mindjárt megnézem, majd este elmesélem, él e még.
ha úgy látod,hogy zavarosodik a víz,csak akkor cserélj, jó ha 2 literes üvegben tartasz mellettük,hogy legyen ugyanolyan hőmérsékletű szerintem jobb 1 üvegben 1,később,ha nő a gyökere,úgyis szét kell szedni. jó söröztetést! :)
Sörösüvegekben vannak a kicsikék! Bevágtam az alját, leszedtem a leveleket az aljáról, bemártottam hormonba, üvegbe raktam. Mikor cseréljem a vizét zavarodás ellen? Ja, és lehet két hajtás egy üvegben? Vagy nem szeretnek máshoz érni?
Képzeljétek, tegnap este vettem észre, hogy a teltvirágú rózsaszín, idősebb, felnyurgult leanderemen a virágok fehér csíkosak-foltosak! Több is! Erre eddig nem is figyeltem, csak mikor valamelyik este erről volt szó, úgy vettem le, hogy az valami érdekesebb fajta?
Hozhatja bugákban a virágot, mondjuk nekem csak egy buga volt, mert eléggé drasztikusan megmetszettem a pajzstetűk miatt. Ja, bocs, ez off., elfelejtettem.
Na az én tanácsom nem ennyire drasztikus, nem hagyom kinn a fagyban semmiképpen és nem a leanderekkel, hanem jóval melegebb helyen teleltetem, de ez nem is tanács, hanem csak leírása, hogy én miként tartom:-)