Tudom, milyen gyönyörű... Az a város mondhatni a szerelmem... Velencéről csináltam 1 csomó képet, mondván, hogy vmi esztétikus gondolás jelenetet akarok, és annyiból 1 csak sikerül... Hát nem, nagyon bénák lettek. Portóban 1 rabelho-t akartam nagyon, 4 napig minden du. és este sétáltunk a folyóparton, de soha nem fotóztam, mert túlságosan tűz a nap, belelógna vmi, ami nem kell, sötét van, stb. Az utolsó kora este csináltam meg a képet, életem 10 legjobb fotója közt van... És Batalháról, meg Alcobaçáról csináltam még extra jó képeket...
Apropó könyvek: Gil Vincentétől lehet kapni vmit itthon? Engem főleg a romantika köt le, meg Shakespeare (bár majdhogynem mindenevő vagyok), most meg egyre inkább felfedezem a 20. századi írókat / költőket... Bár Ady mindig is nagy libling volt, Lorca meg... Találtam 1 spanyol oldalt, ahol pár versét meg lehet hallgatni, sp. színészek előadásában. Tudom ajánlani, majd előkeresem a linket, ha érdekel...
Az írott portugállal nincsenek olyan nagy problémáim... Mondjuk meg tudtam magam értetni szóban is, és igen aranyosak voltak, nem néztek hülyének akkor se, ha 10szer ismételtettem meg vmit.. Ha minden igaz, nyáron tanulok 1 itt élő port.tól :-) Meg előveszem az RTP-s videókat :-)
Könyvekről jut még eszembe: én magam nagy könyvmoly vagyok, úgyhogy ki nem hagytam volna a könyvesboltokat. A Fnac-ot érdemes keresni, a St. Catarinán is van egy, egészen az alja felé egy sarkon. Hát ami választék ott szépirodalomból van, azt bármelyik magyar könyvesbolt megirigyelhetné. Olyan Kaffka, Hesse, Grass, Süskind, Joce, Kerouac, Exupéry, Hamingway...és még sorolhatnám estig, kollekció kapható mindegyikban aktuálisan, hogy ott kellett felmosnom magam. Ha megint odaszabadulok, tuti elkezdek portugálul olvasni, még ha nem is tanultam...a spanyol alapján egész jól elboldogulok.
És azt tapasztaltam a boltokban, hogy a sok 'művelt' vásárló a közelébe sem megy a könyveknek, mindegyik ott tömörül a videók és DVDk környékén. Számomra ez egy kicsit visszatetsző volt, no de a portugálok (nem bántás, semmi bajom velük!!) statosztikailag nem az iskolázottságukban állnak elöl az EUs országok között :o)))
Hát nekem nem volt egyelőre szerencsém Lisboához, kizárólag Porto és környéke, de inkább csak maga a város. És turista szemszögből szinte semmit nem láttam, mert inkább éltem az ottlakó családok életét. De tényleg igen kevés turistát láttam, persze igazad van, én nem arrafelé kószáltam, amerre ők szoktak.
Fotózni nagyon érdemes, gyönyörű vidékek vannak Portotól északra a spanyol határ felé. Kedvesemék arra szoktak menni kirándulni, meg kajakkal, sátorral hétvégézni. Van itt egy halom képem a gépen, kedvcsinálónak is jó lenne ide, de nem tudok képet beilleszteni...egyelőre...
Hát költőt igy most ültő helyemben nem tudok, de a nap folyamán megérdeklődöm neked, biztosan lesz valami konkrétum. Rémlik nekem, hogy van valmi összefoglaló irodalmi sitejuk is, mint pl. a németeknél is a Gutenberg, bár az nem biztos, hogy művek is vannak ott, de a szerzők úgy rémlik, igen. No mindeneetre erre majd még ma visszatérek.
Munka nem idén, az csak jövő évtől, kb 1,5 hónap, mert gyakorlatokat is kéne majd vmikor végezni... Mikor kint voltunk, azért láttunk túristákat... :-) Még nekem se 100% a szept., csak 95%. De nagyon remélem! Mondjuk mi is próbáltunk "elvegyülni", most meg nem annyira túristafrekventált helyekre mennénk. Azt hiszem, a TAP-al mennénk, mivel mi Lban akarunk kezdeni. Múltkor fordítva csináltuk, L nagy csalódás is volt. Nem azt mondom, hogy nem szép, csak Porto után nem tetszett annyira... A terveim közt leginkább a fotózás szerepel most, annyi képet elterveztem, és olyan régóta, hogy biztos jól fognek sikerülni...
Jajj, nem tudsz portugál 20.sz-i költőről? Kb olyan stílussal, mint Ady vagy Lorca. Ha nevet mondasz, akkor már OK? kint beszerzek 1 könyvet... Bár mondjuk Lorcát is csupán 3 éve akarom megszerezni eredetiben...
Hát elméletileg az idegenvezetés nem lenne rossz (nekem is német felső, meg id.vez végzettség, kevéske angol, mert a második nekem a spanyol) de nem vagyok benne boztos, hogy Porto az a kifejezett turista uticél. Én amíg kinn voltam, ha két turistabuszt láttam, már sokat mondok. De ebben nem vagyok kompetens, mert én ugye nem turista formában voltam kinn, úgyhogy többet foglalkoztam bevásárlással, főzéssel meg takarítással. (életemben annyit nem voltam Auchanban idehaza, mint amennyit három hét alatt kinn :o))) Meg hát az idegenvezetésre nem éppen az ősz időszak a leginkább ideális, de végülis egy próbát megérne. Esetleg írhatnál kinti irodáknak, hátha valami bejönn belőle. Barátnők nem tudnak esetleg valamiben segíteni?
Kicsit irígykedek ám rád, hogy te már biztosan mész szeptemberben, bár nekem is esélyes még ez az év, de semmi nem biztos. Mivel utazol? TAP-pal Lisboáig? Nekem az egyáltalán nem szimpatikus megoldás, bár én nem is akarok semmit csinálni Lisboa és Porto között, úgyhogy marad a Lufi, ami Portoban landol (horrorisztikus landolási élményem van onnan :o)).
Igen, párszor elmondták :-)
Na, én vmi olyasmire gondoltam, mint idegenvezetés (német felsőfok, angol társalgási szint plussza magyar), esetleg a CIBIOnál is dolgoznék szívesen, persze az ideális az lenne, ha pl. az FCPnél lehetnék masszőr :-) Legalább akkora esélyem van rá, mint 1 brazil szappanopera címszerepére :-))))))
Mi a Praça do Batalhán laktunk. A legjobb hely...
Nem, tojáspuding nem, hanem karamellás! Hmmmm... Meg a vaníliapudingos sütikék! Mondom, kintmaradok... (Szerencsére a karamellás pudingot Barçában is ismerték, 2 éve voltunk kint, minden este azt ettünk :-))
No sebaj, akkor szükség esetén beveszem az irányt az egyetem felé. Vagy ráakadok kinn magyarra, kinn tanulóra, vagy csak lesz már valaki, mert minden évben van magyar nyelvtanfolyamuk külsősöknek. Idén is indul októberben, hát valakit csak lekasztok már :o)
Tudod miért volt tegnap portugál nap a Dunán (én nem tudtam, hogy az van :o( )? Mert tegnap volt Portugália nemzeti ünnepe.
Ha megyek ősszel, nem tudom még mennyi időre, de nem túl rövidre, mert a repjegy eleve olyan horrorisztikusan drága, hogy nem éri meg. Most áprilisban teljes három hetet voltunk. Ha rajtam múlik, kimegyek én 3 hónapra is, turista címszó alatt többre úgysem lehet. Melóügyileg nem sokat tudok mondani. Nem egyszerű, hivatalosan igen komplikált, mert ahhoz kell munkaszerződés onnan és az itteni nagykövetségen keresztül kell intézni, több hónapot igénybe vevő procedúra. Feketén is lehetne elvileg, no de mit? Takarítani pl igen, de referencia nélkül nehézkes... nyelvtanításra az idő elég rövid. Szóval ötletem sincsen, még magamnak sem... bár én elháztartásbelizgettem most kinn, de ez nem perspektiva azért.
Egyébként tényleg őrület volt kinn, de ami holnap kezdődik, ahhoz nem volt fogható. Kedvesem most is kinn van (ott a melója, a sokat emlegetett Rua da St. Catarina tövében, egész közel az általatok emletett shoppinghoz) és az előbb ecsetelte, mennyire kezd elhatalmasodni a városon az egyébként sem visszafogott fociőrület. Szerencsére most Gaiban van, ott kisebb a felfordulás. De amig kinn voltam, akkor pl a Rua da Alegrián laktunk (párhuzamos a St Catarinával) ami ugye a stadiontól nincs messze...no most nem szeretnék ott lenni :o)))
Viszont ha ősszel megyek (de előbb idehaza nyaralunk vagy két hetet a nyár végén) akkor lesz olyan szerencsém, hogy nem direktben a városban lakunk majd, hanem 5 km-re északra, szóval egy lépés és mégis nyugalom.
Ma én tojáspudingra vágytam...ettetek ti kinn olyat? szeretnék egy adagot... :o))
A barátnők portugálok, 1 Ermesinde-ben, 1 Gondomarban, 1 Gaía-ban. Aztán le bírtam tölteni a netről a Filhos..-t, az O cafe mondoért meg kimegyek :-)) Meg 1 csomó mást is leszedtem, eleinte nagyon nem tetszett 1 ballada, de most már IMÁDOM!!! Tegnap a DunaTVn portugál nap volt.. Egy ismeretterjesztő film, Madeira, Magyarok Portugáliában, meg éjjel 00:01kor vmi képes összeállítás alatta fado-val :-) Ja, plusszba megnéztük a sajátkészítésű videónkat :-)
Kint élő magyarok? Majd ha kiköltözök :-) Mennyi időre mész ősszel? És szted (ill. sztetek) lehet kint 1,5-2 hónapra munkát szerezni? Nem meggazdagodni akarok, meg csak 2005től kéne, inkább nyelvet tanulni, meg hogy a kinti "létem" biztosítva legyen belőle...
Őrület kint? Csesszus, ÉN nem hagytam aludni az alattunk lakókat!
Én szept.ben megyek ki, kb 10 napra. Vagy vissza se jövök. :-P
Gitana! Olvastam lentebb, hogy laknak barátnőid Portoban. Ők is magyarok vagy helyiek? Vagy tudsz esetleg magyarokról, akik kinn élnek? Az az igazság, hogy ha megyek ki megint ősszel, ami persze még nem biztos, nagyon szükség lenne alkalmanként bébicsőszre, a gyerök meg egyelőre még nem kommunikatív portugálul, vaygis a családra nem bizhatom. Ötletem van, hogy hogyan kezdjek kinn hozzá a kereséshez, de hátha te konkrétabbat tudsz. Előre is köszi, ha bármit tudsz mondani.
Kár, hogy nem olvastam kinntről a CDről, amit szerettél volna, mert éppen akkor mikor itt írtad, kinn voltunk. De remélem volt más, aki tudott segíteni. (Micsoda őrület volt kinn a helyszínen, mikor bajnok lett a csapat!! nem hagyták az embert aludni, az egyszer biztos...)
Na ezt mégegyszer, csak dismaynek :-) (az 1. verzió egy usa-i nő fordítása, nyelvleckének kapta a portói b.nőnktől, a 2. az ő javított verziója)
Como se sabe se um carro é antigo ou nao?
Se o autocalente no pará-choques disser: "Benfica campeao!"
Így ismeretlenként is, egy hónapja jöttem haza Portoból, három hetet voltam kinn. Mivel spanyol az egyik idegen nyelvem, portugálul (portoiul is) viszonylag jól értegetek, de bizony a német tudásommal (tanárszakon végeztem) nem jutottam ám semmire. Persze megjegyzendő, hogy nem magamban mint túrista kóboroltam, nem kellett Gaia pincéiben sem erőlködnöm, mert a kedvesem odavalósi, mindezek mellett én nem akadtam németül beszélő emberre. A franciával sokkal jobban állnak, ahogy nekem tűnt. (a spanyol az már nyerő is)
A lovak szerelmeseinek: http://www.cidadevirtual.pt/arlivre/wp/alter/index.html
Az Alter do Chao-i állami ménes honlapja... Asszem faxolok nekik, hogy hogyan látogathatók...
Köszi!
So portista... :-) Ha eddig nem derült volna ki... Válogatott: természetesen, bár annak azért örülnék ha az a tetü Scolari beégne, meg a Ricardo is. És ha részeg lennék, azt is elénekelném neked, hogy ? estés so os filhos do Dragao / Unidos para vencer / Anciosos por fazer / Desde Porto campeao! :-)
Mink csak fülevesnek hívtuk a Caldo verdét. :-) Jóvanna, tényleg úgy néz ki. Még1szer köszi a recepteket... A corkra rájöttem, ill. tudtam, csak azt nem, hogy a paratölgy is az, de aztán utánanéztem közbe...
a rizses rákos cucc neve Arroz de Mariscos (tuti hely Lisboaban a var fele menet a lejton levo helyi erok altal megtamogatott kocsma, kizarolag zara elott 1 oraval, mert akkor a maradek rak is egy vajlingban a tied:) vagy a Chiado fel a lepcson kb. a kozepen levo etterem belso csempes resze, ami helyiek altal latogatott, erdemes Benfica rajongonal lenni, mert plussz kajat kapsz pl. polipot:))
a Caldo Verde meg kapuszta leves:)
ate a logo
dismay
p.s.
remleme ti is Portugalianak szurkoltok
meg a Benfica-nak...
Van vkinek ötlete, hogy lehet megnézni 1 parafa-ültetvényt? Azon kívül, hogy a profot megkérem, protezsáljon már be vhova... Csak ugye tudnom kéne (legalább) angolul a parafát.
Kis gasztronómia: hol lehet német (esetleg angol is OK) nyelvü port. recepteket találni? A caldo verde érdekelne (tudom, tudom, a családból 1edül nekem ízlett) meg az a sáfrányos pörköltszerüség (ajánlom mindenkinek) ill. a rizses-rákos akármi...
És kérhetnék még ötleteket, hogy mit érdemes megnézni Liszabon és Porto között, ill. Portohoz közelebb, mert a kettö között megállunk 1 éjszakára, és L és a lovastanya közöttre Fátimát és Obidos terveztük. Szóval északabbra. Vmi nem annyira turistás helyre lennénk kíváncsiak, ahova a vonat is jár, nem csak a madár, esetleg vmi hegyi túraútvonal van vkinek a tarsolyában?
Olá!
Az én szívem csücskei a portóiak, ugyan nehezen értem öket, de állítólag jó a kiejtésem. Akkor ijedjek meg? Mondjuk ha netrádiót hallgatok, akkor Radio Lidador (O grande Porto!), meg Porto-melléki barátnéim vannak, a már említett prof is portói, az RTP-n meg általában az FC Porto-val kapcsolatos híreket szoktam figyelni. :-) Szóval elrontanak rendesen :-) Na meg a barátnéim is nagy francok... Lassan egy port. kocsis elbújhat mellettem. Ill. bújhatna, ha használnám a tanult kifejezéseket... ;-)
ja a brazilok sokkal tisztabban beszelnek portugalul mint az anyaországban... ezt a portugál tanárnőm is állítja, persze vannak különbségek pl. a sok dzs-s ejtés (bon dzsia) stb.
egy példa mennyire durva tájszólások vannak Portugáliában:
egy frissen Erasmus ösztöndíjjal Lisboa-ba kimnet csaj (2 éve tanult már portugálul) egy olyan kollégiumba került, ahol észak portugálok laktak... nem értett egy mukkot se, pedig megkérte őket beszéljenek lassabban:) kb. 4 hónap után ismert fel bizonyos mondatokat, a lisboai kiejtéssel nem volt baja.... csak Porto-ban:)
ez azért nálunk nincs így pl. Szabolcsban vagy Zalában:)
Bocs, hogy csak most jelentkezem. Köszi gitana19-nek és marzelnek a segitséget,hasznos ...
Egyébként két hétre megyek Lisszabonba és onnan kocsit bérelve egy kis körutazást terveztem az északi részen. Jelenleg az útvonal pontositásánál tartok. Kocsit már intéztem. Még egyszer köszi a segitségért. Amit itt a fórumon olvastam, nagyon hasznos az útvonal összeállitásához.
Tudom, detto... De ha nem tudok vmennyire port.ul, ill. ismerem vmennyire a kiejtést, 1 büdös szót nem értek a prof. angol(!) neyelvű előadásából...
Igen, pont a nyaralásunkról beszéltünk a barátnőmmel, erre elhúz mellettünk 1 vili ezzel a reklámmal... Égi jel...
Szal én jobban megértem az FC Porto braziljait, mint a valódi portóiakat... Másrészről viszont a brazilok nagy francok, a portóiak meg édesek. Kedvenc mondatom továbbra is az "Outra vez mais devagar faz favor!" :-)
De Tudo Um Pouco
http://www2.arts.gla.ac.uk/PortLang/godtup.html A legjobb online nyelvkönyv, amit felleltem. Tartalmaz nyelvtant, szószedetet. Az elsõ három lecke és a kiejtési útmutató hanganyagot is tartalmaz. (kell hozzá Quicktime)
Nekem nem sikerült megtanulnom belőle. Ja bocs: angolul van.
Nem sokra... Még francia OK, de az is attól függ, hol. Frekventált helyeken a német is müxik (pl. Vila Nova de Gaía pincéi). Kazi: ebben nem tudok segíteni, de próbáld meg hallgatni a Radio Lidadort (netrádió, www.radiolidador.pt) meg az RTP-t (Realplayer kell hozzá) www.rtp.pt és TV, aztán a videos-ra klikkelj. A Telejornal az esti híradó, a Jornal da Tarde a 13 órai (ez elég jó színvonalú, és nagyon szépen beszélnek a bemondók).
Különben hova készülsz Portugálián belül? A portói dialektust nagyon nehéz megérteni, a hörgös r nagyon fura, a beszélt port. olyan, mintha szlovákot hallgatnál, viszont ha vminek a kiejtésében nem vagy biztos, nyugodtan harapd el a végét :-) Ja, még az Antenna3 is jó. A Lidador portói. Én Németo-ban vettem uti nyelvkönyvet, viszonylag OK, itthon nem láttam túl jókat...
A nyár végefelé Portugáliába utazom és már vagy egy hónapja keresek kezdő nyelvkazettát és hozzá tartozó könyvet. Ha tudna valaki segiteni, jó volna. Csak rövid időre kölcsön is jó lenne.
Szerintetek jó középfokú franciával és némettel mire megyek kint?
Kicsit késve avagy a szeptemberi várható nyaralás lázában leírom az élményeimet. (Meg azért is, mert olvastam lejjebb a negatív véleményeket)
2001 aug. elején voltunk, 4 éjszaka Porto, 5 Lisszabon. Szerintem ezt elrontottuk, L. nagyon szép, 2. VH hiányában minden megmaradt, viszont Portónak olyan hangulata van... A sikátorok, a sétálóutca, a "plázaszerüség", a kocsmák, az utcán focizó srácok... Na kezdem az elején. 2re értünk L-ba, kocsibérlés, irány Porto. 16:30 körül Pban voltunk, ám a szállodát csak 20:30körülre találtuk meg, de akkor is csak úgy, hogy egy fickó odavitt minket (fel volt túrva az egész város, az utcák egyirányusítva - persz a nekünk rossz irányba). Másnap reggel két környékbeli barátnőmmel randi, FC Porto stadion, segítettek mezt venni, tolmácsoltak a kedvenc focistámnak (Baía), áradoztak a Fehér Mikiről (RIP :-(), az RTP (közszolg. TV) riportere, mikor rájött, hogy külföldi vagyok, odaengedett a helyére, hogy onnét jobban tudok fényképezni. Aztán elmentünk kajálni, megmutatták a legjobb fagyizót (Rua Catarina - sétálóutca plázaszerüség, 1. emelet, 1000féle fagyi), majd visszavittek a szállodához. Este meccs (FCP a másik portói csapattal szuperkupa-döntőt játszott), már a vadiúj mezemben mentem a kocsmába, utána festa a helyiekkel, mint külhoni portós nagy népszerűségnek örvendettem, pláne miután 2 szót kinyögtem port.ul :-) Másnap Braga, ott is nagyon kedvesek voltak az emberek, hozzácsapódtunk az egyik násznéphez, és felvettük az esküvő éneklős részét (azért a lagziba nem pofátlankodtunk oda ;-)), Conimbriga (ne hagyjátok ki!), Alcobaça, Batalha (azért az az Ines-Pedro románc elég durva), Coimbra (azért ez nyári szünetben nem az igazi), Liszabon, a kötelező dolgok mellett ajánlom mindenkinek az Aquario do Vasco da Gama-t, Cascais (itt aludtunk, de nem jött be annyira, mint a portói szállás, ott a Hotel Holyday Innben aludtunk, félpanzió, vacsira a Tripeiroba voltunk befizetve, ÁLLATI JÓ, tündériek a pincérek), Estoril - innét is van 1 jó sztorim: HÉVvel mentünk, bemondják, hogy "proxima paragem: Estoril" (prósszima parázsem: sturil), ha nem látom meg kiírva, hogy Estoril, még mindig a vonaton ülnénk, mert az életben nem jöttünk volna rá, hogy ez az. Sintra annyira nem jött be, Évora és Fátima annál inkább.
Összegzés: Imádom Portót, a portugálokat, a portóit, legjobban az emberek kedvessége fogott meg, szívélyesek, segítőkészek, a férfiak 0-100 éves korig gavallérok, gyönyörű ország. Ami nem tetszik/ett: a portugál nyelv szép, csak a portugálok beszélik csúnyán ;-), Isten óvjon mindenkit a portói akcentustól (hörgős R, stb), hogy fel volt túrva Portó (bár mostanra biztos szép lett), a millió körforgalom.
Szeptemberi tervek: 2-3 éjszaka Liszabon, onnét kirándulás Altér do Chao-ba (állami ménes), 1 éjszaka 1 lovastanyán, onnét egy hegyi túra, 4-5 éjszaka Porto, onnét 1 kirándulás a Peneda-Gerés Nemzeti Parkba, 1 edzés (min!), 1 meccs, pincék, festa a barátnőkkel...