Kicsit OFF-olnék, úgyis pang a topic, de hátha benéztek ide páran. Előkertről lenne szó. Kb. 10%-os lejtőn van a házunk, ráadásul úgy, hogy az út lejt, vagyis az előkertnek is van 10%-os lejtése. Felül a lábazat kb 60cm alul volt vagy 2m. Az alsó végénél feltöltöttem, hogy a lábazat kb 80-90cm lett és nyilván a ház előtt is feltöltöttem kb 60cm szélesen. Ennek az lett az eredménye, hogy a 3m széles előkert az első 1-2m-en csak az úttal párhuzamosan lejt, majd szépen fokozatosan az út felé is el kezd lejteni. Alul sziklakertet csunálok, a kerítésen belül kb 1m szélességben sövényt nevelek. A köztes résszel mit csináljak? Virágokkal beültetni az egészet nem akarom. Nem értek hozzájuk és nem is igen érdekelnek. A hatalmas sziklakert kielégíti a dísznövény és gyógynövény igényeinket. A füvet nem tudom rendesen nyírniegy ilyen részen. A lábazat mellett 60cm széles kavics út készül. Gondoltam leszórom az egészet valamivel (gyöngykavics, kőzúzalék) de gondolom az lesodródna, keveredne a földdel. Talán valóban a gyep lenne a jó megoldás, de azt hogy nyírjam a marha nagy fűnyírómmal? Előre is kösz szépen!
Sziasztok! Egy kérdés: szerintetek érdemes még permetezni krumplibogár ellen? Május elsején vetettük a krumplit, óriási nagy dzsungel levele lett, már szedtünk fel alóla, jó nagy tenyérnyiek is vannak. Sajna vegyesen lett elvetve, nemértünk annyira hozzá, kaptuk a kiskrumplikat. 9 darab 20 méteres sor van, eddig kézzel szedtem a bogarakat, megúsztuk a permetezést, mostviszont nagyon sok lett rajta. Én sajnálnám már lepermetezni, haddmaradjon "bió" :) Meg úgyis rengeteg a levele, és már kezd néhol sárgulni, leszáradni is. De nem teszek e valami kárt ezzel? Jövőre emiatt nem lesz e túlsok bogár? vagy ilyesmik.
És a tegnap leszedtem 12 darab padlizsánt, 3 kiló 20deka, nagyon szépek, de nem fekete fajta hanem hosszúkás mint a cukkini pl és akkorák mint az alkarom, fura szürkés-lilás-barnás-ződes színe van. Nagyon büszkevagyok, tavaly 5 darab lett kb, mostmeg ez még csak a kezdet :)
Én vett paradicsomból fogtam a magot, úgyhogy fotosopp kizárva. :-)
Persze ha hibrid, akkor bármi is előfordulhat...
Épp néztem az egyik - állítólag koktélparadicsom - bokromat. Egy nénitől vettem a palántát a budafoki piacon. Nos, ez csak bokrosodik, terebélyesedik, tele van virággal, de gyümölcs alig rajta... Azok is hetek óta egyformán kicsik (2 cm átm.), bugyros formájúak, és nem színesednek. Arra gyanakszom, hogy valami bolti hibridparadicsom magját foghatta a néni, és a nekem jutott növény valamelyik ismeretlen ősére ütött vissza... :-)
Szerinted az normális, hogy a méregzöldből pirosasbarnásra vált a "fekete" paradicsom? Lesz még ez olyan sötét, mint kellene....? Tapintásra még túl keménynek tűnik, bár sok helyen azt írják, hogy minden érési fázisban finom az íze...
Ilyen most a borsó, már kezd szemesedni. Az őszibarackozás miatt nincs időm locsolni meg kezelni, mindenesetre kb. annyi lesz rajta, mint amennyit elvetettem, vagy esetleg duplája.
Úgy értettem a keresztallergiát, hogy aki parlagfűre érzékeny és,épp tűnetei vannak, de eszik ez idő alatt dinnyét, akkor nem fogja tudni, hogy ez most a dinnyétől van vagy a parlagfűtől ezért a dinnye fel sem merűl benne, ha csak nem tud róla ...
Szuper, akkor megérte megvenni a vetőgumót! Én még nem néztem meg, mi van alattuk. Nekünk talán a Százszorszép a legkorábbi, de májusi ültetés, javában virágzik. Szerintem azt még korai bolygatni, bár a férjem már nagyon enne újkrumplit. Talán jövőre ültetek egy kevés korait is, úgyis kell venni apósomnak Pannóniát.
Minden esetre most nagyon örülök, hogy végre rájöttem. Évek óta kínlódom ezekkel az ismeretlen eredetű hólyagokkal. Az utóbbi pár napban keveset kertészkedtem, nagyjából csak locsoltam, reggel, hosszúnadrágban. Az egyetlen, amit csináltam, a sziklakert rendbetétele volt, tűző napon. Becsapós, hogy csak egy napnál hosszabb idő után jön elő, a növények érintése semmilyen tünetet nem okoz. Most konkrétan utánaolvasva minden tünet teljesen egybevág a tapasztalattal. Végre! Parlagfűre én is allergiás vagyok és csomó más növényre is. Állítólag paradicsomot sem ehetnék, de jó sokat magamba szoktam tömni. Még nem ártott. Eddig két "fekete" paradicsomot próbáltam, korábban a Black Russiant és most a Black Zebrát. Mindegyik nagyon finom, de érzékenyek a burgonyavészre, úgyhogy jövőre nem fogok ilyet ültetni.
Pedig van keresztallergia nálam is tapasztalat ,előszőr nem is tulajdonítottam neki jelentőséget, mert nem olyan erős volt mint a parlagfűre, de éreztem , hogy valami nem ok...
Mivel majdnem , hogy egyidőben zajlik a kettő-három féle allergia sokan nem is tudják és a parlagfűnek tudják be..a keresztallergiát.
Én ha a paradicsomhoz /növényhez/ érek is azonnal kiüt..pedig meg is eszem a termését mégis túlélem...mert szeretem...
Viszont a holland paritól azonnal ödémás tűneteim lesznek...ezért nem is fogyasztom...bocs az offért...:-)))
Érik a fekete parim nagyon jó ízű leveses....:-)))
Azt hiszem, rájöttem, mire vagyok érzékeny a kertben. Nem a paradicsomra, hanem a kerti rutára. Utánaolvastam, fotoallergiát okozhat, és nem rögtön jön elő, hanem 24 óra múlva, meg még később. Tegnapelőtt megnyírtam a sziklakertben a rutákat, egyszer egyensúlyomat vesztve bele is huppantam. Ma éjjel nem tudtam aludni a viszketéstől és egyre újabb hólyagok jönnek elő. Valószínűleg múltkor is nyesegettem őket még a paradicsom kötözés előtt. Ez itt kicsit off, de ha már szóba hoztam, gondoltam, megírom a valószínű megfejtést is.
Sziasztok! Az egyik tő paradicsomom elkapta a paradicsomvészt. Legalábbis azt hiszem, hogy azt. Kihúzzam hogy ne fertőzze a többit is? A többit lepermetezem kénes bordóival. (Ilyen van itthon) Remélem meg tudom állítani. Talán már itt is volt róla szó, de ahogy a neten keresgéltem a betegséget olvastam, hogy Erdélyben rézdarabot szúrnak a paradicsom szárába a föld fölött és ezzel megvédi a gombás betegségek nagy részétől, mert folyamatosan old a rézből. Állítólag az uborkán, tökön, paprikán is segít. Próbálta már valaki? E módszer mellett vajon a megelőző permetezés teljesen elhagyható? Előre is kösz! Vezso
Érdekes, a verekedésre :-DD emlékeztem, de a bakvirág leszedésre nem.
Tény, hogy nagyon jó kis helyen vannak idén, egy kis szilvafa alatt (félig). A délutáni erős napsütésnél szűrt árnyék van felettük, tehát nem tikkadnak ki napszálltára. Gyönyörűen állnak a hatalmas levelek még közvetlenül öntözés előtt is.
Ennyi bakvirágot még életemben nem láttam egyetlen növényen, igaz, csak 6. éve kertészkedem.
Megpróbálom óvatosan levenni őket, és végre csinálni egy jó kis töltött cukkinivirágot...
Én viszont megnyugodtam, hgoy nem bebeszéltem magamnak, és azért jöttek ki rajtam a tünetek. :-) Ui. utólag tudtam meg... Azóta inkább nem eszem görögdinnyét augusztus közepétől kezdve.
És akkor egy ontopik kérdés:
Mitől van az, hogy a cukkini meg a tök is rengeteg "kanvirágot" hoz? Leszedjem ezeket, hogy termős virág növesztésére kényszerítsem a növényt, vagy tökmind1, hagyjam a természetet, hogy elvégezze a dolgát?