Keresés

Részletes keresés

tsuhajja Creative Commons License 2009.07.31 0 0 8474
Sziasztok!
Egy kérdés: szerintetek érdemes még permetezni krumplibogár ellen? Május elsején vetettük a krumplit, óriási nagy dzsungel levele lett, már szedtünk fel alóla, jó nagy tenyérnyiek is vannak. Sajna vegyesen lett elvetve, nemértünk annyira hozzá, kaptuk a kiskrumplikat. 9 darab 20 méteres sor van, eddig kézzel szedtem a bogarakat, megúsztuk a permetezést, mostviszont nagyon sok lett rajta. Én sajnálnám már lepermetezni, haddmaradjon "bió" :) Meg úgyis rengeteg a levele, és már kezd néhol sárgulni, leszáradni is.
De nem teszek e valami kárt ezzel? Jövőre emiatt nem lesz e túlsok bogár? vagy ilyesmik.

És a tegnap leszedtem 12 darab padlizsánt, 3 kiló 20deka, nagyon szépek, de nem fekete fajta hanem hosszúkás mint a cukkini pl és akkorák mint az alkarom, fura szürkés-lilás-barnás-ződes színe van. Nagyon büszkevagyok, tavaly 5 darab lett kb, mostmeg ez még csak a kezdet :)
Zitka Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8473

:-)))))

Én vett paradicsomból fogtam a magot, úgyhogy fotosopp kizárva. :-)

Persze ha hibrid, akkor bármi is előfordulhat...

Épp néztem az egyik - állítólag koktélparadicsom - bokromat. Egy nénitől vettem a palántát a budafoki piacon. Nos, ez csak bokrosodik, terebélyesedik, tele van virággal, de gyümölcs alig rajta... Azok is hetek óta egyformán kicsik (2 cm átm.), bugyros formájúak, és nem színesednek. Arra gyanakszom, hogy valami bolti hibridparadicsom magját foghatta a néni, és a nekem jutott növény valamelyik ismeretlen ősére ütött vissza... :-)

Előzmény: beetee (8471)
geckoo Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8472

Sziasztok!

Melyik az a zöldség amit ősszel is lehet vetni?

beetee Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8471

Én is piros-barnán eszem.

Lehet, a feketeség csak photoshop... :)

Előzmény: Zitka (8469)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8470

Fogalmam sincsen ..gondolom ez talajfüggő ill. tápanyagtól is függ.

Én sem tudtam, hogy mikor lesz jó érett, de ahogy megfogtam világos volt, mert már puha volt ...az íze finom..

Anyukám a színe miatt nem volt hajlandó még csak megkóstolni se..:-(

Előzmény: Zitka (8469)
Zitka Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8469
Szerinted az normális, hogy a méregzöldből pirosasbarnásra vált a "fekete" paradicsom? Lesz még ez olyan sötét, mint kellene....? Tapintásra még túl keménynek tűnik, bár sok helyen azt írják, hogy minden érési fázisban finom az íze...
Előzmény: F.Szilvi (8468)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.30 0 0 8468

Én is mint il1321  boltban vettem a magot, az enyém is Black Prince...

De ha látnád a tigris parimat wow, nagyon tuti lesz...

Előzmény: Zitka (8466)
Flanell Creative Commons License 2009.07.29 0 0 8467
Ilyen most a borsó, már kezd szemesedni.
Az őszibarackozás miatt nincs időm locsolni meg kezelni, mindenesetre kb. annyi lesz rajta, mint amennyit elvetettem, vagy esetleg duplája.
Zitka Creative Commons License 2009.07.27 0 0 8466

Elég sok zűrzavaros infó kering a neten a kumatoval kapcsolatban, ráadásul a Syngenta ködösít is.. No persze azért, hogy az ő vetőmagját vegyék meg...

http://www.seedfest.co.uk/seeds/tomatoes/black/black.html

Olvastam már galapagosi eredetről (sokhelyütt cáfolják), a fenti linken orosz típusként említik, a fene se ismeri ki magát...! :-D

Az előbb voltam locsolni, szomorúan láttam, hogy csúcsrothadás indult be legalább 3 tövön lévő már színesedő paradicsomfürtökön. :-(((((

Előzmény: il1321 (8465)
il1321 Creative Commons License 2009.07.27 0 0 8465

Ja, ha a fekete paradicsom az, akkor nekem is van, csak nem tudtam.)

Korábban tettem is róla képet, meg a nevét is írtam.

Black prince, bolti.

Előzmény: Zitka (8463)
kisszszoros Creative Commons License 2009.07.27 0 0 8464
Tudja valaki, hogy hol lehet BP-en mustár vetőmagot kapni 1kg-os kiszerelésben?
Zitka Creative Commons License 2009.07.27 0 0 8463

No végre valaki, aki kumatot termel! :-)

Már többször próbáltam érdeklődni, a paradicsomos topikon is, de nem volt jelentkező. :-(

Te is boltban vett kumatoból fogtad a magot, vagy kifejezetten vetőmagot vettél?

Nálam még nem feketedik, csak zöldből most kezd barnásba fordulni.

Előzmény: F.Szilvi (8455)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.26 0 0 8462

Én is csak azért vettem föl belőle, mert kezdett elsárgulni az az egy bokor szára,  a többié még szép zöld...

Jövőre jó lenne a Hópehelyből is szerválni, de úgy látom  reménytelen lesz...:-((idén sem kaptam....

Előzmény: CBNora (8459)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.26 0 0 8461

Akkor ez a dinnye valami sárga csíkos lesz...:-))

Úgy értettem a keresztallergiát, hogy aki parlagfűre érzékeny és,épp tűnetei vannak, de eszik ez idő alatt dinnyét, akkor nem fogja tudni,  hogy ez most a dinnyétől van vagy a parlagfűtől ezért a dinnye fel sem merűl benne, ha csak nem tud róla ...

Én így voltam több mint 10 évig....

Előzmény: VKOrsi (8458)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8460
tudom, hogy van keresztallergia, de a keresztallergia nem minden esetben jelenik meg.
CBNora Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8459
Szuper, akkor megérte megvenni a vetőgumót!
Én még nem néztem meg, mi van alattuk. Nekünk talán a Százszorszép a legkorábbi, de májusi ültetés, javában virágzik. Szerintem azt még korai bolygatni, bár a férjem már nagyon enne újkrumplit. Talán jövőre ültetek egy kevés korait is, úgyis kell venni apósomnak Pannóniát.
Előzmény: F.Szilvi (8457)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8458
nálunk az egyik fajta besárgult rendesen, a másik fajtának meg csíkos lesz a héja, akkor jó
Előzmény: F.Szilvi (8457)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8457

Ami még nagyon érdekes, hogy virágok közűl  pld. a mályvarózsa az, amihez ha hozzáérek végem....

Jó tudni, csak amire rájön az ember lánya idő..., hogy most a sok növényből melyikre reagálsz allergiásan...ha többel van napközben dolgod...

Tényleg sokszor jobb kesztyűt húzni, csak abban nem tudok dolgozni...:-((

Nekem a Black Prince van , eddig szerencsére  jól bírja...idén előszőr van Cherrollám, hát....szépen alakul...:-))))

A  agria krumplim csodálatos ..felszedtem egy bokrot ,szépen volt alatta  és szépek is...

A sárga dinnyém meg valahogy inkább zöld még...de  biztosan nem olyan mint a zacsin volt a kép , vagy besárgulhat  még? Idén van előszőr...

Előzmény: CBNora (8456)
CBNora Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8456
Minden esetre most nagyon örülök, hogy végre rájöttem. Évek óta kínlódom ezekkel az ismeretlen eredetű hólyagokkal. Az utóbbi pár napban keveset kertészkedtem, nagyjából csak locsoltam, reggel, hosszúnadrágban. Az egyetlen, amit csináltam, a sziklakert rendbetétele volt, tűző napon. Becsapós, hogy csak egy napnál hosszabb idő után jön elő, a növények érintése semmilyen tünetet nem okoz. Most konkrétan utánaolvasva minden tünet teljesen egybevág a tapasztalattal. Végre!
Parlagfűre én is allergiás vagyok és csomó más növényre is. Állítólag paradicsomot sem ehetnék, de jó sokat magamba szoktam tömni. Még nem ártott.
Eddig két "fekete" paradicsomot próbáltam, korábban a Black Russiant és most a Black Zebrát. Mindegyik nagyon finom, de érzékenyek a burgonyavészre, úgyhogy jövőre nem fogok ilyet ültetni.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8455

Pedig  van keresztallergia  nálam is tapasztalat ,előszőr nem is tulajdonítottam neki jelentőséget, mert nem olyan erős volt mint a parlagfűre, de éreztem , hogy valami nem ok...

Mivel majdnem , hogy egyidőben zajlik a kettő-három féle allergia sokan nem is tudják és a parlagfűnek tudják be..a keresztallergiát.

Én ha a paradicsomhoz  /növényhez/ érek is  azonnal kiüt..pedig meg is eszem  a  termését mégis túlélem...mert szeretem...

Viszont a holland paritól  azonnal ödémás tűneteim lesznek...ezért nem is fogyasztom...bocs az offért...:-)))

Érik a fekete parim nagyon jó ízű leveses....:-)))

Előzmény: VKOrsi (8447)
CBNora Creative Commons License 2009.07.25 0 0 8454
Azt hiszem, rájöttem, mire vagyok érzékeny a kertben. Nem a paradicsomra, hanem a kerti rutára. Utánaolvastam, fotoallergiát okozhat, és nem rögtön jön elő, hanem 24 óra múlva, meg még később.
Tegnapelőtt megnyírtam a sziklakertben a rutákat, egyszer egyensúlyomat vesztve bele is huppantam. Ma éjjel nem tudtam aludni a viszketéstől és egyre újabb hólyagok jönnek elő. Valószínűleg múltkor is nyesegettem őket még a paradicsom kötözés előtt.
Ez itt kicsit off, de ha már szóba hoztam, gondoltam, megírom a valószínű megfejtést is.
Előzmény: CBNora (8439)
zsebi41 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 8453

Engem a paradicsom nem bánt,de az uborka és, a málna nyomot hagy rajtam, egy pár óráig hiába húzok kesztyüt, de szerencsére elmúlik.

Hoztam mutatóba egy kis apradicsomot

befőzőcsellócsellókoktélkoktél
Vezso Creative Commons License 2009.07.22 0 0 8452
Sziasztok!
Az egyik tő paradicsomom elkapta a paradicsomvészt. Legalábbis azt hiszem, hogy azt. Kihúzzam hogy ne fertőzze a többit is? A többit lepermetezem kénes bordóival. (Ilyen van itthon) Remélem meg tudom állítani.
Talán már itt is volt róla szó, de ahogy a neten keresgéltem a betegséget olvastam, hogy Erdélyben rézdarabot szúrnak a paradicsom szárába a föld fölött és ezzel megvédi a gombás betegségek nagy részétől, mert folyamatosan old a rézből. Állítólag az uborkán, tökön, paprikán is segít. Próbálta már valaki? E módszer mellett vajon a megelőző permetezés teljesen elhagyható?
Előre is kösz!
Vezso
Zitka Creative Commons License 2009.07.21 0 0 8451

Érdekes, a verekedésre :-DD emlékeztem, de a bakvirág leszedésre nem.

Tény, hogy nagyon jó kis helyen vannak idén, egy kis szilvafa alatt (félig). A délutáni erős napsütésnél szűrt árnyék van felettük, tehát nem tikkadnak ki napszálltára. Gyönyörűen állnak a hatalmas levelek még közvetlenül öntözés előtt is.

Ennyi bakvirágot még életemben nem láttam egyetlen növényen, igaz, csak 6. éve kertészkedem.

Megpróbálom óvatosan levenni őket, és végre csinálni egy jó kis töltött cukkinivirágot...

pölö: http://mohaessafrany.blogspot.com/2008/08/vkf-xviii-ricottval-tlttt-cukkinivirg.html

De ez se rossz... :-)

http://ricette.giallozafferano.it/Fiori-di-zucca-ripieni-di-speck-e-mozzarella.html

Előzmény: il1321 (8450)
il1321 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 8450

Nemrég került szóba a tökfélék meddősége. Akkor ezt írtam:

(Én le szoktam a nagyrészét szedni)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91395338&t=9108176

Előzmény: Zitka (8448)
CBNora Creative Commons License 2009.07.21 0 0 8449
Szerintem tökmindegy. Viszont úgy tudom, a virágokat is meg lehet enni, úgyhogy mégiscsak érdemes leszedni.
Előzmény: Zitka (8448)
Zitka Creative Commons License 2009.07.21 0 0 8448

Kösz a korrekciót :-), abszolút igaz.

Én viszont megnyugodtam, hgoy nem bebeszéltem magamnak, és azért jöttek ki rajtam a tünetek. :-) Ui. utólag tudtam meg... Azóta inkább nem eszem görögdinnyét augusztus közepétől kezdve.

És akkor egy ontopik kérdés:

Mitől van az, hogy a cukkini meg a tök is rengeteg "kanvirágot" hoz? Leszedjem ezeket, hogy termős virág növesztésére kényszerítsem a növényt, vagy tökmind1, hagyjam a természetet, hogy elvégezze a dolgát?

Előzmény: VKOrsi (8447)
VKOrsi Creative Commons License 2009.07.20 0 0 8447
okozHAT.
nálunk a fél család parlagfűallergiás, és a dinnyével senkinek sincs gondja és a paradicsommal sem.
Előzmény: Zitka (8446)
Zitka Creative Commons License 2009.07.20 0 0 8446

... és sajnos a görögdinnye is keresztallergiát okoz (a parlagfűvel). :-((((

Egyszer (amikor még erről nem tudtam) olyan rosszul lettem egy kiadós adag dinnyétől, hogy majd megfulladtam. :-(

Előzmény: rebondo (8445)
rebondo Creative Commons License 2009.07.20 0 0 8445

Van olyan.
Akik a parlagfűre allergiások, azok általában a paradicsomra is.
Ismétlődő irritációval az allergia fokozódik.
(Étkezésileg is.)..Gondolj antihisztaminra kéznél...Kérdezz orvost!
Előzmény: CBNora (8437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!