Van egy kicsi díszpaprikám, kis 3-4 centis paprikák vannak rajta, a legtöbb lila, de van piros is, ugyanazon a tövön, meg narancssárgás. Az a kérdésem, hogy mindegyik díszpaprika ehető e? És ha megérik, a magját jövőre elvethetem e? Kifog kelni?
Kaptam egy jó receptet (ketchup), meg is csináltam, nekem nagyon ízlett! Felteszem (kicsit ez is off) hátha valaki kedvet kap. Nem egy bonyolult.
2 kg paradicsom 1/2 kg alma 25dkg vegyes zöldség 25dkg vöröshagyma 25 dkg cukor 1/2-2 dcl ecet 10%-os 3-4 babérlevél 3 ek só /csapott/ 1e.k örölt kömény 1 jó kávéskanál őrölt bors 1 jó kávéskanál őrölt gyömbér Pár darab szegfűszeg /6-8 db/ A paradicsomot forró vízbe dobjuk a héját lehúzzuk, a többivel /zöldség, vöröshagyma, alma/ összevágjuk, a fűszerekkel összekeverjük majd 24 órán át állni hagyjuk. Eztán 3-4 órán át takarékon főzzük, állandó keverés közben nehogy leégjen. Utána átpaszírozzuk ,még főzzük egy kicsit,ha jó sűrű, forrón kisebb üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük. Mikor felbontjuk hűtőbe tároljuk. Jó étvágyat hozzá!
Cukkini és töktúltengés van, kicsit offolok pár receptet:
Rác rakott (kicsit töb munka de megéri)
Lecsó 2-3 paprikából,1 patisszonból pörkölt, 6 közepes főtt krumpli karikára, 1,5-2 dl pohár rizs megfőzve, tejföl.
Jénait megloccsintani a pörköltszafttal, egy sor főtt krumpli, rá a lecsó, rá a rizs, rá a pörkölt, krumplival betakarni, tejföl, (aki szereti pár szelet kis vékony szalonnával megbolondítani, mire a szalonna megpirul, kész) sütöben megsütni. Ünnepi kaja!!!!!!
Fűszeres cukkini
1 tojás, 2-3 kanál tejföl, 1 kanál liszt, ebb kis fokhagyma, perezselyem, bors, snidling, só, bors. OLyan körözött sűrűségű massza legyen. A nem vastag karikára vágott cukkinit lisztbe, majd ebbe a masszába mártani és olajban kisütni. (Il-féle kovászolt apró cukkinival szuper).
Tökös(cukkinis)-mákos szórt rétes. Nem kell tésztával maszatolni csak szórni a lisztet
1-2 csomag vaníliás cukor - 2 db tojás - 2,5 dl tej - 5 dkg vaj ezeket összelangyosítani, hogy a vaj elolvadjon
- 10 dkg cukor - 1/2 csomag sütőpor - 20 dkg rétesliszt kis só, 10 dkg mák, 10 dkg cukor, 50 dkg reszelt cukkini vagy tök, egy-két marék meggy (fagyasztott vagy befőtt) Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszek, amit vajjal jól kikenek. A lisztet, 10 dkg cukrot, a sütőport összekeverem. A felét beleszórom a tepsibe. A tököt lereszelem, kinyomkodom a levét, és rászórom a lisztes keverékre. Meghintem a másik 10 dkg cukorral összekevert darált mákkal, megszórom a meggyel és rászórom a lisztes keverék másik felét. Kissé összelangyosítom a tejet, a vajat, a felvert tojásokat meg a vaníliás cukrot, majd rálocsolom a tészta tetejére. Lassú tűznél kb. 170 fokon 1 óra alatt készre sütöm. Kipróbáltam barackkal meg dióval is jó mák meg meggy helyett
Nem, az az, amit nem szabad megvárni! Vagyis gondolom, mert mindig lilán árulják a padlizsánt. A sárgát nem kóstoltam, csak azt szedtem, ami még lila. De nyilván nem véletlen, hogy lilának ismerjük.
Kiszedtem a duggatott Stuttgarti hagymát. Elég szép lett, 3 rekesz tele lett vele. Alig találtam rohadtat. Még várok pár hetet, és vetek a helyére galabbegy salátát. A versenyhagyma is egész szép az idén. Semmi extra, de nagyobb, mint a Stuttgarti. Egy-két hét, és lehet azt is szedni. Annak a helyére jön a Húsvéti rózsa és a Jánosnapi retek. A Jánosnapit őszre még nem próbáltam, de szeretem, és tavasszal nem volt. A salotta hagymák helyére tegnap vetettem 3 féle salátát. A zacskók szerint júliusban még vethető, szeptemberi szedésre. Még majdnem július van, és az októberi szedés még jobb lenne. Talán ilyenkor már nem megy magszárba, ha hideg lesz, teszek rá fóliát. A fokhagymák helyén szépen nő a téli retek és a káposztarépa. Elég nagy már a borsó helyén a cékla. Nagyon túrták az ágyást, háromszor kellett kipótolni, de nagy zacskó magom volt, tellett. Most már nem turkálják, kikelt a pótlás is.
Ami nekem korábban volt, lilából gyönyörű aranysárgára érett. Elég sokáig megvolt dísznek, akkor képet is tettem föl róla. Gondolom, a többi is besárgul. Azt biztos, hogy nem kell megvárni. Korábban szerintem le lehet szedni, mikor annak idején kiszedtem a töveket, voltak rajtuk egész picik is, és finomak voltak. Most úgy gondolom, ha már nem nagyon nő, leszedem. Végre nálunk is elkezdett teremni, van már egy egész nagy, és több kicsi. Enyhén gerezdesedő, kövér bogyók. Remélem, nem lesznek keserűek.
A padlizsánt mikor szabad leszedni? Végre termőre fordult az 5 bokorból 1, és termett 1 db padlizsánt. Már egy ideje növöget, egészen szép már, de meddig hagyhatom nőni?
Örülök, hogy sikerült! :) A vetési mélység a buktatója a dolognak, és a "birizgálás" folytán minden szinten lesz mag, aztán valamelyik mindenképpen jó helyre kerül.
Ha jövőre is május elsején ültetitek és máshova, akkor nem nagyon okoznak gondot az áttelelő bogarak, mire a krumpli kibújik, már szétszélednek. Mi bogár ellen nem permetezünk, a koriakat leszedem, most meg annyira sűrű a lombja, hogy nem lehet közé menni. Igaz, itt most nincs sok. Mi is mindig ilyen későn ültetjük, pont azért, hogy az első nagy bogárhullám lemenjen, mire kibújik. Viszont rendszeresen locsoljuk csepegtető csövekkel. Én pókhálóban láttam krumplibogarat, ette a pók. Két bogárfajt pedig csigát enni láttam már többször is.
Nem locsoltuk, csak eleinte. A fene a kis bogarait, akkor permeteznem kell, már csak a jövő év miatt. Pár hete láttam egy kék színű, szép fényes bogarat, aminek a fején volt egy fullánk vagy mi, és felszúrt rá egy kis krumplibogár lárvát. Éééés aztán láttam mégegy ugyanolyan kis kék bogarat, amelyik egy nála kicsivel nagyobb bogárlárvát vitt a fullánkjára felszúrva. Hogy kéne azt a kék bogarat elszaporítani?:)
Ha nem locsolta folyamatosan, akkor felszedni kell,nem permetezni. Az első komoly eső beindítja az új gumók serkenését,az átalakítja a keményítő-cukor arányt ,a krumpli íze,színe ,állaga megváltozik...
Szokott valaki közületek ketchupot főzni? Annyi paradicsomom van, hogy már nem győzzük enni, és paradicsomléből is már bőven sok van, arra gondoltam csinálok belőle valami mást. Az aszalt paradicsomot már aszalom, de még így is rengeteg van. Ezért gondoltam a ketchupre. Ha valakinek esetleg van valamilyen receptje szívesen venném ha megosztaná! Előre is köszönöm!
Szerintem még érdemes lepermetezni, mert ahogy írod, még zöld a levele, és viszonylag későn is ültettétek, tehát még lenne tenyészideje. Ilyen melegben a bogár, lárva nagyon gyorsan szaporodik, növekszik, ha még sok zöld van, akkor azt lelelgeli, és utána áttelel. Az elszáradtakból szedjél ki pár hétre valót, és a maradékot permetezd le, ha esők jönnek, akkor szeptemberig sokat nőhet a krumplid (ha lesz szára). Ha nem permetezed, a lárvák lecsupaszítják 1 hét alatt a leveleket, utána megkeresik a földben a gumókat. De nem is ez a legnagyobb baj, hanem jövőre már mikor a friss hajtás kibújna a földből, már le is rágják. Sajnos már megtapasztaltam.
Még régebben panaszkodtam, hogy nem kel ki a sokadik próbálozásra sem a bazsalikommagom. Akkor aprólékosan leírtad a vetési folyamatot, és hogy kicsit megbirizgálod a tetejét, így talán jobban fényt kapnak. Újból vetettem, két hétig semmi, áhh gondoltam nem megy ez nekem. Lemondtam róla, kinthagytam a fal mellett, nem is locsoltam csak amit az esővel kapott, el is felejtettem, egyszercsak látom csupa zöld a cserép, mind kikelt. Most rengeteg bazsalikomom van, köszi, a birizgálás használt ezek szerint:):):)
Kicsit OFF-olnék, úgyis pang a topic, de hátha benéztek ide páran. Előkertről lenne szó. Kb. 10%-os lejtőn van a házunk, ráadásul úgy, hogy az út lejt, vagyis az előkertnek is van 10%-os lejtése. Felül a lábazat kb 60cm alul volt vagy 2m. Az alsó végénél feltöltöttem, hogy a lábazat kb 80-90cm lett és nyilván a ház előtt is feltöltöttem kb 60cm szélesen. Ennek az lett az eredménye, hogy a 3m széles előkert az első 1-2m-en csak az úttal párhuzamosan lejt, majd szépen fokozatosan az út felé is el kezd lejteni. Alul sziklakertet csunálok, a kerítésen belül kb 1m szélességben sövényt nevelek. A köztes résszel mit csináljak? Virágokkal beültetni az egészet nem akarom. Nem értek hozzájuk és nem is igen érdekelnek. A hatalmas sziklakert kielégíti a dísznövény és gyógynövény igényeinket. A füvet nem tudom rendesen nyírniegy ilyen részen. A lábazat mellett 60cm széles kavics út készül. Gondoltam leszórom az egészet valamivel (gyöngykavics, kőzúzalék) de gondolom az lesodródna, keveredne a földdel. Talán valóban a gyep lenne a jó megoldás, de azt hogy nyírjam a marha nagy fűnyírómmal? Előre is kösz szépen!