Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8505
Szia!

Én már láttam ilyen paprikát! Mi azt hittük akkor jó mikor lila. Ami itt nekünk volt az lilán nagyon erős volt. Nem is esszük annyira.
Előzmény: tsuhajja (8504)
tsuhajja Creative Commons License 2009.08.05 0 0 8504
díszpaprikapaprika2

2 fotót próbálok róla feltenni, az első régebbi, a másodikon látszik hogy pirosodik rajta a termés.
covycovy Creative Commons License 2009.08.05 0 0 8503
Lassan kezdődik a paprika szüret.

tsuhajja Creative Commons License 2009.08.05 0 0 8502
Van egy kicsi díszpaprikám, kis 3-4 centis paprikák vannak rajta, a legtöbb lila, de van piros is, ugyanazon a tövön, meg narancssárgás. Az a kérdésem, hogy mindegyik díszpaprika ehető e? És ha megérik, a magját jövőre elvethetem e? Kifog kelni?
Hesperos Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8501
Kaptam egy jó receptet (ketchup), meg is csináltam, nekem nagyon ízlett! Felteszem (kicsit ez is off) hátha valaki kedvet kap. Nem egy bonyolult.

2 kg paradicsom
1/2 kg alma
25dkg vegyes zöldség
25dkg vöröshagyma
25 dkg cukor
1/2-2 dcl ecet 10%-os
3-4 babérlevél
3 ek só /csapott/
1e.k örölt kömény
1 jó kávéskanál őrölt bors
1 jó kávéskanál őrölt gyömbér
Pár darab szegfűszeg /6-8 db/
A paradicsomot forró vízbe dobjuk a héját lehúzzuk, a többivel /zöldség, vöröshagyma, alma/ összevágjuk, a fűszerekkel összekeverjük majd 24 órán át állni hagyjuk. Eztán 3-4 órán át takarékon főzzük, állandó keverés közben nehogy leégjen. Utána átpaszírozzuk ,még főzzük egy kicsit,ha jó sűrű, forrón kisebb üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Mikor felbontjuk hűtőbe tároljuk. Jó étvágyat hozzá!
Előzmény: VKOrsi (8485)
lizzi* Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8500

Cukkini és töktúltengés van, kicsit offolok pár receptet:

 

Rác rakott  (kicsit töb munka de megéri)

Lecsó 2-3 paprikából,1 patisszonból pörkölt, 6 közepes főtt krumpli karikára, 1,5-2 dl pohár  rizs megfőzve, tejföl.

Jénait megloccsintani a pörköltszafttal, egy sor főtt krumpli, rá a lecsó, rá a rizs, rá a pörkölt, krumplival betakarni, tejföl, (aki szereti pár szelet kis vékony szalonnával megbolondítani, mire a szalonna megpirul, kész) sütöben megsütni. Ünnepi kaja!!!!!!

 

Fűszeres cukkini

1 tojás, 2-3 kanál tejföl, 1 kanál liszt, ebb kis fokhagyma, perezselyem, bors, snidling, só, bors. OLyan körözött sűrűségű massza legyen. A nem vastag karikára vágott cukkinit lisztbe, majd ebbe a masszába mártani és olajban kisütni. (Il-féle kovászolt apró cukkinival szuper).

 

Tökös(cukkinis)-mákos szórt rétes. Nem kell tésztával maszatolni csak szórni a lisztet

1-2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj ezeket összelangyosítani, hogy a vaj elolvadjon

 

- 10 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 20 dkg rétesliszt
kis só,   10 dkg mák, 10 dkg cukor, 50 dkg reszelt cukkini vagy tök, egy-két marék meggy (fagyasztott vagy befőtt)
Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszek,  amit vajjal jól kikenek. A lisztet, 10 dkg cukrot, a sütőport összekeverem. A felét beleszórom a tepsibe. A tököt lereszelem, kinyomkodom a levét, és rászórom a lisztes keverékre. Meghintem a másik 10 dkg cukorral összekevert darált mákkal, megszórom a meggyel és rászórom a lisztes keverék másik felét. Kissé összelangyosítom a tejet, a vajat, a felvert tojásokat meg a vaníliás cukrot, majd rálocsolom a tészta tetejére. Lassú tűznél – kb. 170 fokon 1 óra alatt – készre sütöm. Kipróbáltam barackkal meg dióval is jó mák meg meggy helyett
 

Lehet tökölni:):):)

 

 

 

Előzmény: VKOrsi (8498)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8499
Akkor lassan az enyémek is jók lesznek azt hiszem, mert az egyik már nem nagyon nő, a kicsiket meg még hagyom.
Előzmény: VKOrsi (8498)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8498
OK, értem... én azt hittem, hogy a sárga majd visszalilul v. nem tudom.
akkor leszedem a termést :) és majd jelentek a sárgáról.

lehet, hogy ebédre meg is csinálom
Előzmény: CBNora (8497)
CBNora Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8497
Nem, az az, amit nem szabad megvárni! Vagyis gondolom, mert mindig lilán árulják a padlizsánt. A sárgát nem kóstoltam, csak azt szedtem, ami még lila. De nyilván nem véletlen, hogy lilának ismerjük.
Előzmény: VKOrsi (8496)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8496
szóval, ami sárgul, azt szedjem le?
nem is értettem, miért nem lila :)

köszönöm
Előzmény: CBNora (8494)
CBNora Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8495
Kiszedtem a duggatott Stuttgarti hagymát. Elég szép lett, 3 rekesz tele lett vele. Alig találtam rohadtat. Még várok pár hetet, és vetek a helyére galabbegy salátát.
A versenyhagyma is egész szép az idén. Semmi extra, de nagyobb, mint a Stuttgarti. Egy-két hét, és lehet azt is szedni. Annak a helyére jön a Húsvéti rózsa és a Jánosnapi retek. A Jánosnapit őszre még nem próbáltam, de szeretem, és tavasszal nem volt.
A salotta hagymák helyére tegnap vetettem 3 féle salátát. A zacskók szerint júliusban még vethető, szeptemberi szedésre. Még majdnem július van, és az októberi szedés még jobb lenne. Talán ilyenkor már nem megy magszárba, ha hideg lesz, teszek rá fóliát.
A fokhagymák helyén szépen nő a téli retek és a káposztarépa.
Elég nagy már a borsó helyén a cékla. Nagyon túrták az ágyást, háromszor kellett kipótolni, de nagy zacskó magom volt, tellett. Most már nem turkálják, kikelt a pótlás is.
CBNora Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8494
Ami nekem korábban volt, lilából gyönyörű aranysárgára érett. Elég sokáig megvolt dísznek, akkor képet is tettem föl róla. Gondolom, a többi is besárgul. Azt biztos, hogy nem kell megvárni. Korábban szerintem le lehet szedni, mikor annak idején kiszedtem a töveket, voltak rajtuk egész picik is, és finomak voltak.
Most úgy gondolom, ha már nem nagyon nő, leszedem. Végre nálunk is elkezdett teremni, van már egy egész nagy, és több kicsi. Enyhén gerezdesedő, kövér bogyók. Remélem, nem lesznek keserűek.
Előzmény: VKOrsi (8493)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8493
ez engem is érdekel :D honnan tudom, hogy megérett?
(vagy olyan mint a cukkini, hogy bármikor levehetem max. kisebb lesz?)
Előzmény: Hesperos (8491)
Vezso Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8492
Köszi, ezen majd elgondolkodom.
Előzmény: geckoo (8477)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.04 0 0 8491
A padlizsánt mikor szabad leszedni? Végre termőre fordult az 5 bokorból 1, és termett 1 db padlizsánt. Már egy ideje növöget, egészen szép már, de meddig hagyhatom nőni?
Flanell Creative Commons License 2009.08.03 0 0 8490
Örülök, hogy sikerült! :)
A vetési mélység a buktatója a dolognak, és a "birizgálás" folytán minden szinten lesz mag, aztán valamelyik mindenképpen jó helyre kerül.
Előzmény: lizzi* (8480)
CBNora Creative Commons License 2009.08.03 0 0 8489
Ha jövőre is május elsején ültetitek és máshova, akkor nem nagyon okoznak gondot az áttelelő bogarak, mire a krumpli kibújik, már szétszélednek. Mi bogár ellen nem permetezünk, a koriakat leszedem, most meg annyira sűrű a lombja, hogy nem lehet közé menni. Igaz, itt most nincs sok.
Mi is mindig ilyen későn ültetjük, pont azért, hogy az első nagy bogárhullám lemenjen, mire kibújik. Viszont rendszeresen locsoljuk csepegtető csövekkel.
Én pókhálóban láttam krumplibogarat, ette a pók. Két bogárfajt pedig csigát enni láttam már többször is.
Előzmény: tsuhajja (8487)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.03 0 0 8488
Köszi, szétnézek én is.
Előzmény: VKOrsi (8485)
tsuhajja Creative Commons License 2009.08.03 0 0 8487
Nem locsoltuk, csak eleinte. A fene a kis bogarait, akkor permeteznem kell, már csak a jövő év miatt. Pár hete láttam egy kék színű, szép fényes bogarat, aminek a fején volt egy fullánk vagy mi, és felszúrt rá egy kis krumplibogár lárvát. Éééés aztán láttam mégegy ugyanolyan kis kék bogarat, amelyik egy nála kicsivel nagyobb bogárlárvát vitt a fullánkjára felszúrva. Hogy kéne azt a kék bogarat elszaporítani?:)
rebondo Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8486
Ha nem locsolta folyamatosan, akkor felszedni kell,nem permetezni.
Az első komoly eső beindítja az új gumók serkenését,az átalakítja a keményítő-cukor
arányt ,a krumpli íze,színe ,állaga megváltozik...
Előzmény: jacsoj (8483)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8485
én épp most kerestem a gugliban, és több helyen is vannak ígéretes receptek.
Az egyik a Jamie Oliver féle, a másik egy egyszerűbb.
Előzmény: Hesperos (8484)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8484
Sziasztok!

Szokott valaki közületek ketchupot főzni? Annyi paradicsomom van, hogy már nem győzzük enni, és paradicsomléből is már bőven sok van, arra gondoltam csinálok belőle valami mást. Az aszalt paradicsomot már aszalom, de még így is rengeteg van. Ezért gondoltam a ketchupre. Ha valakinek esetleg van valamilyen receptje szívesen venném ha megosztaná! Előre is köszönöm!
jacsoj Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8483
Szerintem még érdemes lepermetezni, mert ahogy írod, még zöld a levele, és viszonylag későn is ültettétek, tehát még lenne tenyészideje.
Ilyen melegben a bogár, lárva nagyon gyorsan szaporodik, növekszik, ha még sok zöld van, akkor azt lelelgeli, és utána áttelel.
Az elszáradtakból szedjél ki pár hétre valót, és a maradékot permetezd le, ha esők jönnek, akkor szeptemberig sokat nőhet a krumplid (ha lesz szára).
Ha nem permetezed, a lárvák lecsupaszítják 1 hét alatt a leveleket, utána megkeresik a földben a gumókat. De nem is ez a legnagyobb baj, hanem jövőre már mikor a friss hajtás kibújna a földből, már le is rágják. Sajnos már megtapasztaltam.
Előzmény: tsuhajja (8474)
il1321 Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8482

Köszi!

Ilyenkor pont aktuális.

Előzmény: moonshadow (8481)
moonshadow Creative Commons License 2009.08.02 0 0 8481

Jó kis topik. :)

 

Aktuális lehet: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása könyv.

 

lizzi* Creative Commons License 2009.08.01 0 0 8480
Még régebben panaszkodtam, hogy nem kel ki a sokadik próbálozásra sem a bazsalikommagom. Akkor aprólékosan leírtad a vetési folyamatot, és hogy  kicsit megbirizgálod a tetejét, így talán jobban fényt kapnak. Újból vetettem, két hétig semmi, áhh gondoltam nem megy ez nekem. Lemondtam róla, kinthagytam a fal mellett, nem is locsoltam csak amit az esővel kapott, el is felejtettem, egyszercsak látom csupa zöld a cserép, mind kikelt. Most rengeteg bazsalikomom van, köszi, a birizgálás használt ezek szerint:):):)
Előzmény: Flanell (8467)
lizzi* Creative Commons License 2009.08.01 0 0 8479
Tavaly kaptam két tövet, én is furcsán néztem a színét, de tényleg nagyon finom az íze.
Előzmény: F.Szilvi (8470)
rebondo Creative Commons License 2009.07.31 0 0 8478
figyelek
Előzmény: Flanell (8467)
geckoo Creative Commons License 2009.07.31 0 0 8477

Szia!

Talán valamilyen talajtakaró növény lenne a legjobb megoldás.

 

Szálkás zöldhúr

Elég alacsony, 5-10 cm magas, párnát alkotó növény. Apró fehér virágai nagyon jól mutatnak a zöldön szerintem:)

 

Pénzlevelű lizinka

5 centinél nem nő magasabbra, gyors terjedésű.

 

 

Vezso Creative Commons License 2009.07.31 0 0 8476
Kicsit OFF-olnék, úgyis pang a topic, de hátha benéztek ide páran. Előkertről lenne szó.
Kb. 10%-os lejtőn van a házunk, ráadásul úgy, hogy az út lejt, vagyis az előkertnek is van 10%-os lejtése. Felül a lábazat kb 60cm alul volt vagy 2m. Az alsó végénél feltöltöttem, hogy a lábazat kb 80-90cm lett és nyilván a ház előtt is feltöltöttem kb 60cm szélesen. Ennek az lett az eredménye, hogy a 3m széles előkert az első 1-2m-en csak az úttal párhuzamosan lejt, majd szépen fokozatosan az út felé is el kezd lejteni. Alul sziklakertet csunálok, a kerítésen belül kb 1m szélességben sövényt nevelek. A köztes résszel mit csináljak? Virágokkal beültetni az egészet nem akarom. Nem értek hozzájuk és nem is igen érdekelnek. A hatalmas sziklakert kielégíti a dísznövény és gyógynövény igényeinket. A füvet nem tudom rendesen nyírniegy ilyen részen. A lábazat mellett 60cm széles kavics út készül. Gondoltam leszórom az egészet valamivel (gyöngykavics, kőzúzalék) de gondolom az lesodródna, keveredne a földdel.
Talán valóban a gyep lenne a jó megoldás, de azt hogy nyírjam a marha nagy fűnyírómmal?
Előre is kösz szépen!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!