Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8534
Pontosan ezt mondta rá a kerttulajdonos, akitől kaptam, hogy terjed, mint állat :-), kiirthatatlan. De náluk homokos a talaj, nálunk meg inkább agyagos, kemény. Semmi terjedési hajlandóságot nem láttam a virágokon. szépen virágoztak (baromi sokat kellett locsolni, mert folyton kókadtak), aztán annyi. :-(
Előzmény: CBNora (8533)
CBNora Creative Commons License 2009.08.17 0 0 8533
Attól függ, melyik faj. A nálunk vadon is növő fajok kétévesek, ezek közül leggyakoribb az Oenothera biennis, a parlagi ligetszépe. Kertekben gyakoribbak az évelő fajok, pl. az O. tetragona. Egy évelő nekünk is van, erősen terjedő, szívós növény. Ilyenkor már nem virágzik, tőlevélrózsákat fejleszt télre.
Nem lenne rossz egy kép.
Előzmény: Zitka (8532)
Zitka Creative Commons License 2009.08.17 0 0 8532

OFFolnék egyet...

A ligetszépe tuti évelő virág? Idén kaptam először pár palántát, négyesével ültettem ki, de elég hamar elszáradtak, elkókadtak. :-( Már jó pár hete nem hoznak virágot. Hagyjam azért a helyükön, jövőre talán újra kikelnek?

ON

Morcsi Creative Commons License 2009.08.12 0 0 8531
jav: Kurtovszka Kápia
Előzmény: Morcsi (8530)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.12 0 0 8530
Alakul a lecsószezon :))

A képen balról jobbra: piros koktél és sárga körte paradicsom, Lugas F1 paradicsom, Palóc zöldpaprika (benne 2 szem még zöld Kurtovszkaja Kápia), Cecei paprika, Start paprika.

CBNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8529
Talajfertőtlenítőt nem használok. A rovarokat és egyéb apró állatokat ugyanúgy szeretem, mint a növényeket (bár sajnos nem nagyon ismerem őket). Egyszerűen tömegmészárlásnak érzem. A krumplibogarakat, káposztapoloskákat kézzel összeszedem és eltaposom. Rossz érzés, de kevésbé okoz lelkiismeret furdalást, mint ha permetezéssel egy csomó más élőlényt is kiirtanék. Káposztabolhák ellen Il módszerét használom, a talaj nedvesen tartását, tetvek ellen vízsugár slaggal. Ha egy növény megtartásához ez kevésnek bizonyul, olyat nem tartok.
Előzmény: djkriss (8528)
djkriss Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8528
aszittem eddig - oktalanul - hogy talajlakó kártevőktől kukacosodik a retek...Force-szal nyomtam a sorokat de nem igazán volt hatásos. A fátyolfóliát kipróbálom. Talajfertőtleníteni nem szoktad? nálunk igaz hogy homokos a föld de azért kell. Tavaly nem volt talajfertőtlenítve, csak úgy próbaképp eltettem a retekmagot, ráadásul vmi minőségi volt...ahogy kezdett fejesedni...ugy ette megfelé a kukac..Idén soronként talajfertőtlenítőztem de - ismétlem - nem volt vmi hatásos valamivel jobb állagú volt a retek de sajnos nem sokáig..
Előzmény: CBNora (8527)
CBNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8527
A kukacok légylárvák. A fátyolfólia nem engedi, hogy a legyek hozzáférjenek a növényekhez, nem tudnak rápetézni, így nem lesznek kukacok sem. Itt-ott persze talajlakó állatok is belerághatnak, de ez elhanyagolható a légylárvák kártételéhez képest.
Ugyanezért újhagymát sem termesztünk fedetlenül. Abban nem annyira feltűnő a kukac, sokan észre sem veszik és simán megeszik, de engem zavar.
Lehet, hogy nem mindenütt ennyire fontos a takarás, anyósoméknál egész használható retkek teremnek szabadban is. Nálunk nem megy. A szomszédasszonynak nincsen semmiféle fóliája, nem is ültet retket.
Előzmény: djkriss (8526)
djkriss Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8526
micsoda?...ezt még nem hallottam...végig ahogy olvastam a cikkedet meg akartam kérdezni hogy NEM KUKACOSODIK? Ha jól értem fátyolfóliátol nem kukacosodik???
Előzmény: CBNora (8524)
CBNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8525
Galambbegy salátát is érdemes vetni. Azt a Stuttgarti hagyma helyére tevezem, ahogy a héten hozzájutok. A kertben már kelnek az elszórt magok, akkor már lehet ágyásba is. Ez teljesen télálló, azért célszerű csak fólia alá vetni, hogy hó alól is lehessen szedni. Eddig semmilyen kártevő vagy kórokozó nem volt rajta, csak kevésbé kiadós, mint a fejes saláta. Viszont finom, a férjem pl. Camambert sajthoz különösen szereti. Szoktam később is, volt már a kiszedett sárgarépa helyén is. Az szabadban májusban lesz szedhető, bár normális éghajlatú helyeken talán előbb is. Mi fagyzugban lakunk.
CBNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8524
Az áttelelő saláta bírja a fagyot, fóliában attól nem lesz baja. Télen leszárad a levelek egy része, de tavasszal korán fejesedik. Nansent szoktam vetni, az bevált. Eddig szeptemberben vetettem, az ősszel még kicsi, tavasszal szedhető. Talán ilyenkor vetve tél elején is jó lesz. Elszórt magból van már elég sok növénykénk, majd szétültetgetem őket, ezeket szabadba, ott is meg szokott maradni.
A faggyal nem, de a peronoszpórával viszont szokott gondom lenni, sokszor a növények 2/3-a tönkremegy tavaszig. Nálunk ez nem nagy baj, ketten vagyunk rá, ráhagyással ültetem, és ha mégsem megy sok tönkre, elajándékozzuk a fölösleget. Eladásra valahogy célszerű védekezni.
Én is szoktam ilyenkor retket vetni, Húsvéti rózsát, de valószínűleg minden hónapos retek jó. Nálunk fátyolfólia alatt szokott lenni, ha erősebb fagyok várhatók, rájuk dobok még egy réteget. Így -5 alatti hőmérsékletet is kibírnak, emlékeim szerint talán -8-ig. A rendes fóliában esetleg pluszban fátyolfóliával takarva szerintem december elejéig szedhető.
Én hét végén tervezem elvetni a rózsaszín retket, még előbb ki kell szedni a magról vetett hagymákat onnan. Szigorúan takarva lesz fátyolfóliával már kelés utántól, különben nálunk ehetetlenül kukacos lesz.
Előzmény: djkriss (8523)
djkriss Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8523
mindenképpen vmi olyan ami még bírja az esetleg 0 oC-ot....erről kellene nekem vmi tapasztalat
Előzmény: Hesperos (8522)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8522
Hát, én személy szerint tavaly a fóliában az üres helyekre ősszel vetettem retket és céklát, de csak azért mert máshol nem volt már hely. De szerintem érdemes ilyen áttelelő salátát vetni bele, akkor télen nem kell a hó alatt (ha lesz) keresgélni.
Előzmény: djkriss (8521)
djkriss Creative Commons License 2009.08.11 0 0 8521
A másik fórumról ideirányítottak a kollégák hogy tőletek kérdezzem meg hogy fólia alatt milyen zöldségnövényt érdemes termeszteni még az év hátralevő részére. A fóliánk ca. 200 nm és fűtetlen. 8x25-ös alapterületű.
V
Vezso Creative Commons License 2009.08.09 0 0 8520
Kecskeszarv paprikát meg lehet szárítani és le lehet darálni? Érdemes? Olyan nagyon nem csíp. Pont azért szeretem, mert így zölden jóízűen lehet enni és nem égeti le az ember száját.
Phnx Creative Commons License 2009.08.09 0 0 8519
Sziasztok!

Nálam megvolt az első (dísz)paprika szüret.

Meg megvolt az első darálás is (tavalyi, száraz paprikából). Sajnos nem volt itthon arcmaszk, így kitüsszögtem az egész lelkemet is. Borzasztó maró és erős tud lenni... :)

Íme az én kis (szószerint kicsi) házi, erkélyes veteményesem. Azóta már sokkal több termés van rajtuk, mint írtam, szüretelni is kellett már a pirosakat.

vetemenyes
Hesperos Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8518
Persze, értem én. De ha nem okoz elváltozást a húsban akkor mind1. Az már úgy sem sokáig fog ott lógni.
Előzmény: VKOrsi (8513)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8517
kemény nem volt, viszont nekem a zsengékben is elég sok mag volt.
Előzmény: CBNora (8516)
CBNora Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8516
A magok nem voltak nagyon kemények benne?
Ez minden esetre megnyugtat, hajlamos vagyok a növényeken felejteni a termést. A zöldborsónak pl. nagyon nem tesz jót. A zöldbabot is gyakran ki kell fejtenem.
Az első padlizsán bogyó már jó kövér. Szombaton jön haza a férjem, akkor reggel leszedem és elkészítem.
Előzmény: VKOrsi (8515)
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8515
teljesen jó íze volt
de esztétikailag jobb a lila :D
Előzmény: CBNora (8514)
CBNora Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8514
Orsi, milyen volt a sárga padlizsán? Nem volt keserű?
VKOrsi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8513
ettől még lehet betegség :D
de én szedtem le ilyet, és a húsban nem volt elváltozás.
Előzmény: Hesperos (8512)
Hesperos Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8512
Köszi, akkor nem aggódok érte.
Előzmény: VKOrsi (8510)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8511

A sarjhagymával vagyok gondban, hogyan kell helyesen kiszedni?

Kihúzni vagy tőnél elvágni...?

Eddig kihúztam, de félek ha kiszedem így "gyökerestől" nem marad a köv 4-5 évre benne ami kihajtson.

VKOrsi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8510
nekem is van ilyen. Azt gondolom én, hogy megsérült, attól ilyen.
Előzmény: Hesperos (8506)
geckoo Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8509
De nem csak az a baj, a levelek elkezdtek lekonyulni ,némelyik el is száradt:S
Morcsi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8508
Így képről egyszerű forradásnak tűnik. Megsérült, mikor kisebb volt és ahogy növekszik, a folt is egyre vagyobb.
Előzmény: Hesperos (8506)
geckoo Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8507

Sziasztok!

Nem tudjátok mi lehet a baja a paprikának?

Hesperos Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8506
A padlizsánon normális ez a folt? Vagy ez valami betegség lehet? Csak ezen az egyen láttam eddig ilyet.
Hesperos Creative Commons License 2009.08.06 0 0 8505
Szia!

Én már láttam ilyen paprikát! Mi azt hittük akkor jó mikor lila. Ami itt nekünk volt az lilán nagyon erős volt. Nem is esszük annyira.
Előzmény: tsuhajja (8504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!