Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ami eddig sorrendben leérett: Pricia, SpringBlush, SweetRed. És még két fa,
amit az "átverős kertészet"-ből vettem. (Kénytelen vagyok így minősíteni, mert minden 2. fa nem az lett, amit rendeltem... Sweet Heart cseresznye - szilva lett, sárga csersznye - piros lett, Tsunami és Wondercot nem az, ... ha magára ismer nem baj, kérem hagyjon fel az átveréssel.)
Ami viszont öröm az ürömben: az ál-Tsunami (ami most érett le, 1 napja, július 3-án :) :(
nagyon finom. eddig ez a legfinomabb kajszim! íze 10-ből 10 pont.
köszönjük az átverést!!! :) :( sírva nevetünk.
csak kár, nem tudom, mi fajta... majd oltok róla, ha jövőre is jól produkál, ezt tudom tenni.
szép darabos is lett, mert jól ritkítottuk.
az ál-Wondercot is most érett (kellett volna még pár nap neki, de jó lett így is), az is jó volt.
íze 8,5 pontos.
Részben szedhető volt: BigRed, OrangeRed.
(Jah, és volt egy igazi Tsunamim is, amin 2 szem volt, megfelelő időben... :)
érdekes ez a magvetés, Miklós előszeretettel alkalmazza.
Végül is a nemesítésben (szelekció) is így dolgoznak... :)
Csak az a baj, hogy sokszor a magonc sokkal gyengébb minőségű.
De persze mindig van pár db, ami meg sokkal jobb,
csakogy ehhez idő és terület kell, ez nekünk nem nagyon van... :) :((
persze vannak eléggé magnemes fajok, pl. lehet, megpróbálkozok a fekete faeper magvetéssel.
(eddig 3x próbáltam egy különleges fajtát, hideghatás is volt, stb. nem kelt ki... míg más vetéseim vígan!)
meg vannak nagyon nem: pl. naspolya tüskés, kicsi lesz.
kerti berkenye magonc 20 év múlva fordul termőre...
szóval meg lehet próbálni a kajszi megvetést, de számítani kell a csalódásra...
(és a sikerre is! :)
---
fajták: az új fajtái (Anegat, Kolgat, Gilgat, Sefora, stb. lásd dmkert.hu) még nem voltak láthatók.
a régebbieket (sweet red, stb. ismerem.)
a Bora-ra kíváncsi voltam, mert van 1 db kicsi (már teremne, de korábban kiment, valszeg műtrágya kiégette, ilyen még nem volt). tényleg finom, de más peramétereit a termesztésben lehet majd igazán megismerni.
Miklós kedvence az Ananászkajszi, abból nem jutott, a sok nép megelőzött :) :(
a betegség ellenálósága nem tudom milyen, aki ismeri, majd leírja :)köszi!)
érdekes és finom volt a Göcseji is, nem tudom, lesz-e csemetéje.
szóval a kajszikon kicsit átsiklottunk, meg hát egyszerre nem is érik olyan sok.
(pl. nálam 40 fajta van, de igazán egyik sem érik jelenleg, majd vasárnap talán szedhető az OrangeRed. A BigRed már 2 hete hiteget, korán színesedik, szedésre ingerlő, de még nem teljesen jó. Pontsabban már lehetett szedni róla, volt egy délnyugati ág, ami már nagyrészt "leérett" (bár kicsit előbb szedtük le, mint amit én szeretek, vagy ami sztem lekvárnak kiváló.)
A szomszédomban (évek óta elhagyott kert, de én gondozom annyira, hogy legalább kevesebb kórokozó és gyom találjon át, cserébe leszedem a minimálisan növényvédett termést...) kelt egy kajszi. Magról. Már kb 4 éve terem.
Hosszúkás, mandula alakú termése van, kb. még 2 hét kell neki, de nagyon finom.
Ha időben tudtam volna, hogy ilyen lesz, akkor átültetem hozzám... :)))
Viszont most szöget ütött a fejemben ez a magvetés...
Tegnap kajszikóstoló (oltónap, birtoknézés) volt a DMkertben! :)
össeségében nagy élmény volt, most hatodik alkalommal is. főleg, hogy most nem ősszel,
hanem nyáron jártam ott, így más fázisban is meg lehetett nézni, és más gyümölcsöket kóstolni! :)
kicsit kevesebb idő volt (kajszira), és nagy volt a futás, ami érthető, mert hatalmas a birtok :) rengeteg más növény is volt, így nem kifejezetten kajszi nap volt, ami útba esett, ott időztünk 1-2 percet, de sokat átugrottunk, főleg, amik nem értek még. és az oltás elvitte az idő egy nagy részét, ami persze nem baj, sőt!
fontos tudni, hogy az összes gyümölcs permetezésmentes, így a kajszi is. még lemosózás sem volt.
kártevőket nem láttam (lehet nem találnak be az elzárt völgybe...:) pl. nem láttam rózsabogarat.
volt néhány zöld poloska, de nem nagy számban. viszont volt moniliás múmia, változó számban, de annyira nem sok, főleg amire számítana ez ember a permetezés hiánya miatt.
valamelyiken semmi.
az én kezelt fáimhoz képest nagyon kevés. nem nagyon figyeltem, de szembeötlött volna, ha lett volna sok ágelhalás (monilia), de nem emlékeszem rá.
viszont volt a rohadás a gyümölcsökön, de ez is változó mértékben.
a régi magyar fajtáknál kisebb mértékű!
rengeteg volt az inger, tempósan haladtunk a területen. ha nem sietünk, még most is ott sétálnánk. :)
(nem lenne baj! ;)
inger: vegyesen ültetett fák, a fenyők mellett kajszik, stb.
nem klasszikus monokultúra. ez is a titok?
kajszikóstolás: egy "Göcseji" nevű tájfajta nagyon finom volt, permetezés nélkül is szép. ritkítás nélkül is darabos, bár idősebb, nagy fa volt. finom volt még: Bora, Golden Globe.
volt MK, gönci, leérett spring blusg, tsunami...
sweet redből pár szem, ezek jó édesek voltak már.
volt sok más is. pl. Julian szilva, mely soha nem látott permetet, mégis brutál sok volt rajta, ágelhalás, monilia, stb. NULLA, szép zöld levelek, megrágva sem voltak.
tele zamatos, kerek, sötétlilásbordóskékes (egyes jól érettek feketések, szépek) szilvával, melyek nem annyira nagyok, másfél fosóka méretűek, de nagyon aromásak, édesek. főleg az első szem volt áramütés szerű, sajnos az ízlelőbimbók hamar kiheverték a sokkot, így a 3., 4. szem már nem volt orgazmikus, de továbbra is finom.
volt finom trabzoni fekete faeper, és cserikajszi. és mirandino rosso körte, mely brutál, hogy ilyen korai, szép is, de nem aromás, édeskés, kicsit jellegtelen (vagy még érnie kell?) bár már puha volt., stb-stb-stb.
összességében kiváló nap volt.
figyelmes fogadtatással (pizza, hideg szóda, müzliszelet, stb.) ingyen elvihető oltás
(amit a páciens maga készített.). kóstolás rengeteg fáról.
Mi a sárgabarackot mindig magról vetettük, és mindig finom volt, sajnos az utolsó fa kiment mielőtt vetettem volna róla :( Vettem Göncit meg Ceglédi óriást, de ezek mégse olyanok, egy igazi régi magról szaporított lenne a tuti, már nagyon régóta keresek ilyet...
Tsunami (st julien) repedt nálam 70%, Pincot (st Julien) pár db repedt,Big Red (29c)egy sem repedt,....rózsabogarat én idén nem is is láttam.... lehet megette őket az a rengeteg poloska +hangya☝🏼🤣
Készítsünk egy összegzést, hogy idén az extrém esős időjárásban mely fajták repedtek! Írjátok meg!
Nálam a Harcot (vadkajszi alany) 30-40%-a repedt, majd penészedett. Szép gyümölcsű fajta bár lehetne pirosabb, ritkítva jó a mérete, finom, és leveses. 06.24-én kezdtük szedni, most járunk a vége felé.
Igen de azért mi még örülhetünk hogy ilyen finom ízletes barackot ehetünk mint a ceglédi bíbor vagy a ceglédi óriás. A vírus fertőzés miatt nem tudom hogy az utódainknak megmaradnak e ezek a gyümölcsök. Nem tudok róla hogy a tudósaink foglalkoznak e a megmentésükön. Új magyar gyümölcsfajtákról én még nem is halottam.
5. éves gönci magyar kajszi leesett gyümölcse megérett , finom de a magok foltosak tehát vírusos a fa. A leveleken nem látok foltokat, lehet, hogy csak ennyi a bajság és élhet tovább a fa vagy fűrész? Van egyáltalán kajsziba vírusnak ellenálló fajta??
Ma este épp láttam hazajönni, de a szgép a kocsin volt. Mondom magamba akkor 20 perc múlva átugrok, este úgy is eteti az állatokat, ez volt este 7kor...20 perc múlva mennék át állatok gondolom a helyén és be van zárkózva, gondolom el is ment aludni munkából :) Utcáról azért látni, sárgál jónéhány kajszi rajta.
Ma épp egy másik ilyesmi korú fának a termését kóstoltam. apró de finom volt na meg ppv-s magocskákat rejtettek a barackok.
Szomszéd fájáról beszélgettem tavasszal 80 feletti másik szomszéddal. A korát jól becsültük mert fiatal volt amikor a szomszédom nagyapja hozta szlovákiából.(sok kajszijuk volt anno de csak ez maradt) Viszont hogy hozott fa így akár nemes is lehet, bár oltás helyet nem látok. Oltottam róla idén, mindkettő megfogta. Szomszédom is mesélte hogy vittek már róla és 9ből 8 megfogta mirabolan alanyon (nekem is potyóka az alany) Holnap remélem átjutok hozzá.
Én úgy tudom, gyorsan nőtt a gyümölcs (sok csapadék) és elszakadt benne az akkor még puha mag. Kicsit nehezebb magozni, más probléma nincs az ilyen gyümölccsel.