Az állomásra most én is kiváncsi lennék, mert elkészült az új rész és ezzel megszünt a fejpáyaudvar, minden vonat át tud haladni. Mindez valahol a Shilstr.-Lövenstr. találkozásánál, ha jól olvastam az ujságokat. Sajnos elvesztettem az utolsó kapcsolatomat a várossal, mióta a barátnőm meghalt. Nekem az a város már soha nem fog annyit érni, mint amennyibe ott egy tisztességes szálloda kerül.:-(((
Volt mit nézni Rapperswilig és vissza. A tág folyószélességű tavon a part többnyire beépített. Jópár épületen megakadt a szemem, pl. a vízpartra telepítetteken, ajtós csónakgarázzsal. Meg hát az egész svájci területen. Nekem nincs a szemem hozzászokva. Egész apróságok is elszórakoztatnak másságukban.
Előbb még borús időben szokásosabb táj. A hajókikötő, a vasúti állomás is érdekes az emeletes vonattal, a lebotolt fákkal.
Érdekesek a tóparti luxusházak:
Meg a városok. Rapperswil után már jól kivehetők a hegyes csúcsok hófolttal húsvétkor.
Igazából Luzernből még látványosabb, ráadásul ott 5!!!, azaz ÖT gőzhajó üzemel.
Szemlátomást mindenkinek más jelent örömet. Én holtra tudom magam unni, vonaton, repülőn, autóban és hajón is ha nincs semmi látványosság. Voltunk 12 napos hajó úton Amsterdamtól Bécsig, nos ott nem untam magam egy percig sem, de az nem olyan mint egy tavon oda vissza hajókázni. Pilátusra magamtól soha nem mentem volna, nem csak azért mert piszok drága, hanem mert engem nem érdekelt. Szép és érdekes városokat szeretek nézni. Városmániás vagyok.
Van, hogy maga az utazás az élmény. Én annak idején a Pilátusra egyedül a fogaskerekű miatt mentem fel. Hegymenet harminc perc, völgymenet tizennyolc. Minden pillanatát élveztem. Annak dacára, hogy az akkori fizetésemhez mérten valami botrányosan drága volt, megérte az árát.
Azért azt ne higyje senki, hogy megengedik, hogy füstöt eregessen az a hajó a zürichi tavon. Majd megkeresem a fényképet amit csináltam. Kiglancolt motort lehet látni amit nem tudom mi hajt, de hogy nem szén az tutti. Majd holnap megérdeklődöm és megkeresem a képeket. Lehet, hogy olajal megy?
Na és egy hajómotort nézni 4 órahosszat szórakoztató?
Persze én nem akarok ünneprontó lenni, ha megyünk oda talizni, megszervezem a hajóutazást is.:-)
Dehogy nincs látnivaló: maga a gőzhajó! Egy ilyen szerkezet mutat elég érdekességet az érdeklődő számára, tehtube meg azt hiszem, nem is csak sima érdeklődő. :)
Útközben nincs semmi látnivaló. Kb. olyan mintha a Balatonon hajókáznál fel és alá. Ajánlom az egy utat, Zürich-Rapperswil, ott kiszállni, körülnézni és utána vonattal vissza.
Elárulom, hogy elég unalmas. Utoljára is untuk, mikor csak egy utat tettünk meg, mert meg akartam mutatni. Aztán az S-Bahn gyorsan visszaröpített minket. Igaz én a régi Goldküsten Expressel akartam jönni, de annak már csak a hült helye létezik.:-(
Egyszer voltunk ott, mert pesti barátokat, akiknek igen le voltam kötelezve, vittük fel oda. Piszok drágának találtam, a fejenként SFr. 80 árat. Nekem biztos nem érte meg. A Jungfraunak többszörösen ellenálltam. De várost szivesen mutogatok, Zürichből kis kirándulás csak Luzern ami gyönyörű, vagy Schaffhausen a vízeséssel és Stein am Rhein.
Az jó, de a bazilika is elég hátborzongató számomra és gondolom nem csak én ismerem Zürichet. Töröm a fejem, de egyáltalán nem volt jellemző a koncert az ottani templomokra, de vagy a Neumünster vagy a Fraumünster jöhet számításba. Bazilikához egyiknek sincs köze.
Ez most nagyon off lesz de nem állom meg, hogy ide tegyem. Most olvastam a facebookon és mindegy is, hogy kiről szól, de a mondat egy ujságírási csúcs.
"majd pénteken utaztak át Zürichbe, hogy az ottani bazilikában megnézzenek egy koncertet."
A legnagyobb baj az, hogy Zürichben nincs bazilika, az már mellékszál, hogy koncertet az ember hallgat és nem néz. Viszont ha a megkérdezett valóban ezt mondta, akkor már szóhoz sem jutok.