Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2011.06.13 0 0 622

Kétszer kell, először virázás után, másodszor amikor nagyobb borsószemnyi és nem lesz kukacos.Harmadszor érés előtt csak akkor ha levéltetves (3 napos szerrel)  

http://kertvedelem.extra.hu/2meggytech.htm

Előzmény: Lora1213 (619)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.13 0 0 621

Egyszeri alkalmas, időzített permetezés elég lehet.

Előzmény: Lora1213 (620)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 620

A kukac nem mérgező, csak gusztustalan. Azt gondolom, a megfelelő várakozási idők betartásával a permetezett gyümölcs is lehet egészséges. Itthon legalább tudom mit mikor használtam. A piacon vett gyümölcs - zöldség szerinted permetezés nélkül nő ?

Előzmény: gergerg (617)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 619

Akkor itt volt a hiba. Nem gondoltam hogy ismételni kell.   Hányszor permetezed?

Előzmény: alfi13 (618)
alfi13 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 618

Rossz volt a permetezzés időpontja már a virágzás végén kellet volna permetezni. Karate zeon és Actara keverékével. A várható érés előtt három hétel abahagyni az Actarát és kb két hétel előtte meg a Karathe zeont is.

Előzmény: Lora1213 (616)
gergerg Creative Commons License 2011.06.13 0 0 617

Én nem permetezek cseresznyét, inkább behunyom a szemem. A kukac nem mérgező, az Actara igen. Ha garantáltan kukacmentes cseresznyét szeretnél ültess vagy olts nagyon korait vagy nagyon késeit. Nekem sem a szomolyai sem a hedelfingeni nem kukacos.Csak a germersdorfi.

Előzmény: Lora1213 (616)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 616

Bánatos vagyok.  Azt gondoltam, kellő időben permeteztem Actarával a cseresznyefát. (nagy cseresznyemag méretű volt a gyümölcs)  Nagyon kukacos lett.  :-(((

Azt meg nem is gondoltam, hogy a meggyfát is permetezni kell kukacok ellen. Ehetetlen.

gergerg Creative Commons License 2011.06.13 0 0 615

Mert sok helyen magról szaporítottak így aztán lett vagy ezer féle amit karmazsinnak hívnak. Én erre meg sem kérdezek már senkit hogy milyen cseresznyéje van mert úgyis azt mondják: karmazsin, korai karmazsin, kései karmazsin, vagy igazi karmazsin. És ezeken belül is mindenkié más.

Előzmény: Flanell (613)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.13 0 0 614

Lehet a gyökéren is, inkább PS .

Előzmény: Flanell (612)
Flanell Creative Commons License 2011.06.12 0 0 613

Ez érdekes, a neten is ezt írják mindenhol.

Én pedig úgy tudtam, hogy a Karmazsin a Germersdorfihoz hasonló, de annál kisebb és sötétebb színű fajta.

Előzmény: Ali-bá (607)
Flanell Creative Commons License 2011.06.12 0 0 612

Ha a törzsön nem látsz mézgát (a monília jele), akkor szerintem közvetlenül a föld fölött találsz valami levált kérget vagy hasonló csúnyaságot. Ha így van, akkor fűrész.

Előzmény: magyarlacko (608)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.12 0 0 611

A cserkókkal van a legtöbb bajom nekem is az idén.A Germersdorfik /már leértek/ nagyon keveset kötöttek,az egyik a hajtásba sem szakadt mag, A Katalinom nem megy semmire,a gyümik is és a levelei is aprók,a Linda elvan,de nem hajtja agyon magát,az őszi ültetésű Carmen meg kihajtott..majd azon lendülettel el is száradt,de teljesen.

alfi13 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 610

Én Moniliafertőzésre gyanakszom. Volt e virágzás környékén monilia ellen permetezve?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.12 0 0 609

Nem tudok rá választ . De nekünk is már 3 cseresznye és több barackfánk pusztult ki.

Ezért mindig van csemete is a nagyfa mellett.

magyarlacko Creative Commons License 2011.06.12 0 0 608

Üdvözlök mindenkit!

A képeken látható cseresznyefának vajon mi lehet a baja? Nagyon szépen indult az idén is, viszont most így néz ki. A termései savanyúak, mintha kényszerérettek lennének. Érdekes módon nem eszi a seregély sem. A kertben lévő többi gyümölcsfa (szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy) egészségesek.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.11 0 0 607

Ne csodálkozz, mert hazánk több vidékén a Germersdorfi fajtát Karmazsin, illetve Badacsonyi óriás néven ismerik. /Az érésidő pedig gyakran alany és hely függő./

Előzmény: Sanyi apó (606)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.06.11 0 0 606

Üdv.Mindenkinek!

Környékünkön-Pásztó- van egy "Karmazsin"-nak nevezett , ropogós cseresznyefajta, ami kisértetiesen hasonlít a Germersdorfi fajtákra. Ki tud segíteni, van köze a kettőnek egymáshoz, esetleg " testvérek" ? A szomszéd faluban a Karmazsin érik, nálunk a Germersdorfi 3 már szinesedik.

Ali-bá!

A Sunburst  befakadt, a Linda sajnos nem, a nyárvégi alvószemzést lehet, hogy megpróbálom!

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.09 0 0 605

Nézd meg a 105. hsz. képét és ugy alakítsd, hogy az ágazat annak megfelelő sűrűségű legyen. Ahol kell, ott 3 rügyre, /ahol nem fér, vagy meredeken felfele hajt/ a többi helyen felére metszd.

Előzmény: Sanyi apó (599)
Ali-bá Creative Commons License 2011.06.09 0 0 604

A kérdés az, hogy hány méterre van a diófa a cseresznyétől /és milyen irányban/, mert ha ránő a cseresznyére, vagy elveszi tőle az étltető Napot, akkor bizony árt neki.  /Egy cseresznyefám 8 m-re északra a vele egy időben ültetett diófával szépen fejlődött 15 éves koráig. Akkor a diófa felőli ágak elkezdtek gyengébben növekedni. 20 éves korukra a dió magasbb lett, mint a cseresznye és dél felől erőteljesen árnyékolta azt. 25 éves korukra a cseresznye a dió felé eső felét egyre inkább leszárította. Mostanra /32.év/ van egy hatalmas diófám és egy hatalmas fél cseresznyefám./

A meggy nem érdekes, ott győz a cseresznye.

Előzmény: Vaszjunyin (600)
Vaszjunyin Creative Commons License 2011.06.09 0 0 603

Íme a képek.

Vaszjunyin Creative Commons License 2011.06.09 0 0 602

Íme a képek.

Vaszjunyin Creative Commons License 2011.06.09 0 0 601

Íme a képek.

Vaszjunyin Creative Commons License 2011.06.09 0 0 600

SZiasztok! Én csak műkedvelő vagyok,de egy pár kérdésem lenne:)

Van 3 cseresznyefám egy germersdorfi egy linda meg egy van. (Ha jól tudom ezek kitűnően porozzák egymást.) 5 illetve 3-3 évesek.

A germersdorfi és a linda egymás mellett van kb 2-3 méterre. 3-szög alakban van a 3 cseresznyefa,csak az a harci helyzet,hogy szőlőlugassal elválasztva de a kert másik oldalán van egy diófa ami elég nagy.(Képen majd látszik)

A van fa,az nem messze van a  diófától.

A diófa a legnagyobb nyilván a fák nem érnek egymásba.    Van még két vadhajtás meggyfa vagy 6 méterre a linda fától:)

SZerencsére elég bőtermésű az összes fa.

Metszésükről  olvastam,hogy annyira a cseresznyefáknak nem lételeme,illetve az érdekelne,hogy a diófa esetleg a két meggyfa nem "öli" -e meg esetleg a cseresznyét,javasolt -e ezek kivágása?

Továbbá milyen törődést ígényelnének a cseresznyefáim?

Csak a cseresznye a lényeg a többi nem érdekel.

Előre is köszönöm!

Sanyi apó Creative Commons License 2011.06.09 0 0 599

Ali-bá!

Most 40 cm körüliek az orsónak tervezett cseresznye hajtásai, felére metszem le, vagy 3-4 levélre, mert ilyeneket is olvastam? Mit javasolsz?

rámenős Creative Commons License 2011.06.09 0 0 598

Hello

Tárnokon most érik a Germesdorfi és a Harmat. Természetesen a Rita már leérett, de a Szomolyai is?. Milyen Szomolyait kaptam? Különben ízre rendben van, csak a fa alakjával nem vagyok kibékülve. Sűrűn megy az égnek. Mikor kell alakítani? Kiteríteni úgy sem tudom. Legalább egy kicsit kiritkítom belül. A korábbi pesti házunknál is volt egy, de annak szép formája volt, nem ilyen égbe menő. Azt sem metszettem. / Az alany lehetett más? /

A sárgabarack / Harmat / nekem és a családomnak nagyon ízlik. Meg vagyok elégedve a korai ízével. A tavaly ültetett Kurésiámon is van jócskán. Az egész talán másfél méter, de vagy 25 szem van rajta. Párat korábban leszedtem. Kíváncsi vagyok mikor érik?

Érdekes, hogy a Carmen rengeteget kötött, de a felét ledobta. a maradék is nagyon szép és bőven elég a fának. Már szép piros de még nem érett.

Tavasszal ültetett Alexem / már harmadszor / szépen ágasodik a Bigaróval és a Krupnopoldnajával együtt. Úgy látszik, hogy nehezen ered, mert a Balatonon sem maradt meg.

Bocs a szószátyárkodásért.

Deryan Creative Commons License 2011.06.09 0 0 597

Mi sem panaszkodhatunk az esőre. Valósággal úszunk :(

Most már kezdek aggódni, hogy ha továbbra is így megy, akkor oda a sok gyümölcs.

Előzmény: Ali-bá (585)
csiba00 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 596

Én ma fejeztem be az egyik hordó cseresznye cefrémet. 55l lett, mire végeztem vele már becsavarodtam:) Kézzel kimagozni, majd ledarálni... Kicsit aggódtam, mert felénk az utóbbi jó egy, másfél hétben mindennaposak voltak a felhőszakadások. Pl. ma hajnalban rövid idő alatt 20mm esett. De szerencsére a fán még 99%-ban szépek, egészségesek a szemek, de azért most már napról napra egyre több a rohadt. Még lesz egy 30l hordóban is cefre.

(Egyébként én azt vallom, hogy pálinkának csak olyan gyümölcs mehet, amit jóízűen el is fogyasztanánk. Hiszen nem moslék, pancs a pálinka, hanem nemes ital.)

Előzmény: Csarli1 (594)
Ali-bá Creative Commons License 2011.06.08 0 0 595

Azért valamennyit csak sikerült erre küldened az esőből, mert végre itt is esett ma 14 mm.

Így néz ki  a  teljesen érett *sárga* cseresznyém.

/ropogós, enyhén kesernyés, de édes is - sokat lehet enni belőle egyszerre/

Előzmény: Csarli1 (594)
Csarli1 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 594

Ali- Bá, Atifoci

Sajnos megint nem sikerült felétek küldeni a felhőszakadást, pedig már elég lenne 2-3 hétre.

Ha ez így megy tovább a cseresznye megint alkalmatlan lesz az értékesítésre, marad a pálinka.

Nagy szerencsém, hogy sikerült bepermeteznem, menetrendszerűen megint jött kb. 25-30 mili. Mivel vasárnap volt így késett az eddigiekhez képest és hagyta a kerti partit befejezni a zivatar, most nem délután hanem 10 után jött.

Előzmény: Törölt nick (590)
Ali-bá Creative Commons License 2011.06.05 0 0 593

Érik a ribizli,

a fehér csupa mag, a fekete rókaszagú, a piros savanyú,    

maradok a cseresznyénél.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!