Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Kétszer kell, először virázás után, másodszor amikor nagyobb borsószemnyi és nem lesz kukacos.Harmadszor érés előtt csak akkor ha levéltetves (3 napos szerrel)
A kukac nem mérgező, csak gusztustalan. Azt gondolom, a megfelelő várakozási idők betartásával a permetezett gyümölcs is lehet egészséges. Itthon legalább tudom mit mikor használtam. A piacon vett gyümölcs - zöldség szerinted permetezés nélkül nő ?
Rossz volt a permetezzés időpontja már a virágzás végén kellet volna permetezni. Karate zeon és Actara keverékével. A várható érés előtt három hétel abahagyni az Actarát és kb két hétel előtte meg a Karathe zeont is.
Én nem permetezek cseresznyét, inkább behunyom a szemem. A kukac nem mérgező, az Actara igen. Ha garantáltan kukacmentes cseresznyét szeretnél ültess vagy olts nagyon korait vagy nagyon késeit. Nekem sem a szomolyai sem a hedelfingeni nem kukacos.Csak a germersdorfi.
Bánatos vagyok. Azt gondoltam, kellő időben permeteztem Actarával a cseresznyefát. (nagy cseresznyemag méretű volt a gyümölcs) Nagyon kukacos lett. :-(((
Azt meg nem is gondoltam, hogy a meggyfát is permetezni kell kukacok ellen. Ehetetlen.
Mert sok helyen magról szaporítottak így aztán lett vagy ezer féle amit karmazsinnak hívnak. Én erre meg sem kérdezek már senkit hogy milyen cseresznyéje van mert úgyis azt mondják: karmazsin, korai karmazsin, kései karmazsin, vagy igazi karmazsin. És ezeken belül is mindenkié más.
Ha a törzsön nem látsz mézgát (a monília jele), akkor szerintem közvetlenül a föld fölött találsz valami levált kérget vagy hasonló csúnyaságot. Ha így van, akkor fűrész.
A cserkókkal van a legtöbb bajom nekem is az idén.A Germersdorfik /már leértek/ nagyon keveset kötöttek,az egyik a hajtásba sem szakadt mag, A Katalinom nem megy semmire,a gyümik is és a levelei is aprók,a Linda elvan,de nem hajtja agyon magát,az őszi ültetésű Carmen meg kihajtott..majd azon lendülettel el is száradt,de teljesen.
A képeken látható cseresznyefának vajon mi lehet a baja? Nagyon szépen indult az idén is, viszont most így néz ki. A termései savanyúak, mintha kényszerérettek lennének. Érdekes módon nem eszi a seregély sem. A kertben lévő többi gyümölcsfa (szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy) egészségesek.
Ne csodálkozz, mert hazánk több vidékén a Germersdorfi fajtát Karmazsin, illetve Badacsonyi óriás néven ismerik. /Az érésidő pedig gyakran alany és hely függő./
Környékünkön-Pásztó- van egy "Karmazsin"-nak nevezett , ropogós cseresznyefajta, ami kisértetiesen hasonlít a Germersdorfi fajtákra. Ki tud segíteni, van köze a kettőnek egymáshoz, esetleg " testvérek" ? A szomszéd faluban a Karmazsin érik, nálunk a Germersdorfi 3 már szinesedik.
Ali-bá!
A Sunburst befakadt, a Linda sajnos nem, a nyárvégi alvószemzést lehet, hogy megpróbálom!
Nézd meg a 105. hsz. képét és ugy alakítsd, hogy az ágazat annak megfelelő sűrűségű legyen. Ahol kell, ott 3 rügyre, /ahol nem fér, vagy meredeken felfele hajt/ a többi helyen felére metszd.
A kérdés az, hogy hány méterre van a diófa a cseresznyétől /és milyen irányban/, mert ha ránő a cseresznyére, vagy elveszi tőle az étltető Napot, akkor bizony árt neki. /Egy cseresznyefám 8 m-re északra a vele egy időben ültetett diófával szépen fejlődött 15 éves koráig. Akkor a diófa felőli ágak elkezdtek gyengébben növekedni. 20 éves korukra a dió magasbb lett, mint a cseresznye és dél felől erőteljesen árnyékolta azt. 25 éves korukra a cseresznye a dió felé eső felét egyre inkább leszárította. Mostanra /32.év/ van egy hatalmas diófám és egy hatalmas fél cseresznyefám./
SZiasztok! Én csak műkedvelő vagyok,de egy pár kérdésem lenne:)
Van 3 cseresznyefám egy germersdorfi egy linda meg egy van. (Ha jól tudom ezek kitűnően porozzák egymást.) 5 illetve 3-3 évesek.
A germersdorfi és a linda egymás mellett van kb 2-3 méterre. 3-szög alakban van a 3 cseresznyefa,csak az a harci helyzet,hogy szőlőlugassal elválasztva de a kert másik oldalán van egy diófa ami elég nagy.(Képen majd látszik)
A van fa,az nem messze van a diófától.
A diófa a legnagyobb nyilván a fák nem érnek egymásba. Van még két vadhajtás meggyfa vagy 6 méterre a linda fától:)
SZerencsére elég bőtermésű az összes fa.
Metszésükről olvastam,hogy annyira a cseresznyefáknak nem lételeme,illetve az érdekelne,hogy a diófa esetleg a két meggyfa nem "öli" -e meg esetleg a cseresznyét,javasolt -e ezek kivágása?
Továbbá milyen törődést ígényelnének a cseresznyefáim?
Tárnokon most érik a Germesdorfi és a Harmat. Természetesen a Rita már leérett, de a Szomolyai is?. Milyen Szomolyait kaptam? Különben ízre rendben van, csak a fa alakjával nem vagyok kibékülve. Sűrűn megy az égnek. Mikor kell alakítani? Kiteríteni úgy sem tudom. Legalább egy kicsit kiritkítom belül. A korábbi pesti házunknál is volt egy, de annak szép formája volt, nem ilyen égbe menő. Azt sem metszettem. / Az alany lehetett más? /
A sárgabarack / Harmat / nekem és a családomnak nagyon ízlik. Meg vagyok elégedve a korai ízével. A tavaly ültetett Kurésiámon is van jócskán. Az egész talán másfél méter, de vagy 25 szem van rajta. Párat korábban leszedtem. Kíváncsi vagyok mikor érik?
Érdekes, hogy a Carmen rengeteget kötött, de a felét ledobta. a maradék is nagyon szép és bőven elég a fának. Már szép piros de még nem érett.
Tavasszal ültetett Alexem / már harmadszor / szépen ágasodik a Bigaróval és a Krupnopoldnajával együtt. Úgy látszik, hogy nehezen ered, mert a Balatonon sem maradt meg.
Én ma fejeztem be az egyik hordó cseresznye cefrémet. 55l lett, mire végeztem vele már becsavarodtam:) Kézzel kimagozni, majd ledarálni... Kicsit aggódtam, mert felénk az utóbbi jó egy, másfél hétben mindennaposak voltak a felhőszakadások. Pl. ma hajnalban rövid idő alatt 20mm esett. De szerencsére a fán még 99%-ban szépek, egészségesek a szemek, de azért most már napról napra egyre több a rohadt. Még lesz egy 30l hordóban is cefre.
(Egyébként én azt vallom, hogy pálinkának csak olyan gyümölcs mehet, amit jóízűen el is fogyasztanánk. Hiszen nem moslék, pancs a pálinka, hanem nemes ital.)
Sajnos megint nem sikerült felétek küldeni a felhőszakadást, pedig már elég lenne 2-3 hétre.
Ha ez így megy tovább a cseresznye megint alkalmatlan lesz az értékesítésre, marad a pálinka.
Nagy szerencsém, hogy sikerült bepermeteznem, menetrendszerűen megint jött kb. 25-30 mili. Mivel vasárnap volt így késett az eddigiekhez képest és hagyta a kerti partit befejezni a zivatar, most nem délután hanem 10 után jött.