Remélem sikerül azoknak segíteni akinek szüksége lenne valami fontos magra dugványra és szívesen küldenének valami hasonlót viszonzásul. Sok sikert.
Térkép=
A csereberemap@gmail.com címre bárki megírhatja nevét, címét és felkerül, vagy le ha azt kéri. Aki kéri a felkerülését az arról az emailcímről írjon, ami az indexes email címe!
A gombával igazad lehet. A saját talajjal való áttelepítést a szabadgyökerűvel szemben azért preferálom, mert akkor jóval több szaporító-képletet is átviszünk az új termőhelyre, mintha csak a gyökérszőrökre tapadt fonalakra számíthatnánk. Na ez az, ami homokon körülményes.
Persze, hogy egy faj, sőt alfaj szinten is azonosak a magyarországi borókák. Ezért beszéltem rasszokról, bár nem biztos, hogy ez a megfelelő rendszertani szint az elszigetelt, és homlokegyenest eltérő talaj és klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodott populációkra.
A Kiskunság és az Őrség között talajtani és klimatikus viszonyok szempontjából (is) ég és föld a különbség. Az itteni körülmények közt kiszelektálódott típus nem biztos, hogy kielégítően fejlődne ott, és viszont.
Bár a csuda tudja. Végülis egy rendkívül szívós növényről folytatunk itt magasröptű eszmecserét... Miért is? :o)
A faiskolai kínálatot én is szapulom emiatt. Ha hazai fajt akar az ember telepíteni, akkor marad a begyűjtés, legalábbis a nem védett fajoknál.
Írj postacímet, küldök néhányat. Egyszerűbb, mint buszozni-vonatozni.
A gombás-kérdésedre a válasz szaguaro 1363 sz. hsz-ében van.
Cserébe esetleg küldhetsz egy-két "orvosi" levendulát, ha van. A levendulával ugyanaz a bajom, mint neked a borókával: a faiskolaiak, meg a piacon árultak általában díszváltozatok, vagy a jóég tudja, milyen spontán hibridek. Gyógyteába egyiket sem merem használni, legfeljebb molykergető csokornak. Bár nyilván egyik sem ártalmas, de nem tudható, hogy mennyi hatóanyag van bennük. Ha van egyáltalán.
Ha nincs, az sem érdekes, azért én elküldöm a csemetéket. :o)
én Isaszegen lakom, tehát nem extrém messze, de nem is túl közel. Nálunk is homokos talaj van, hátha kibírja. Nem tudom vajon mekkora földlabdával kellene átültetni, hogy esélyes legyen. Érdekes, hogy ez a gomba dolog csak az alapfajnál jelentkezik, a mindenféle díszváltozatoknál nem.
Szerintem vonattal vagy busszal leugorhatnék Kecskemétig. Ha odáig behoznád....
Mint írtam fűszer/gyógynövénnyel vagy magokkal tudnám viszonozni.
A maglistám fent van a kertemről barkácsolt honlapomon (http://benedekfu.comuf.com ), de magánba is elküldhetem ha gondolod.
Szia:)! Még nem tudok nyilatkozni, mert még nem kezdett el hajtani. De árgus szemekkel figyelem a helyet, ahova ültettem:). Ha beindul - és remélem, hogy beindul - , mindenképpen jelzem:)! Ági
Hát, azért nem küldök, mert borostyánnal van befuttatva az alja, és abban eléggé nehezen marad meg egy magonc, ha ki is csirázik a mag. A gombát áttelepiteni nem nehéz, viszont szinte esélytelen, hogy megmaradjon. Amugy a boróka- mint a többi fenyő is- tökéletesen elvan nélküle, csak lassabban fejlődik. Ha nem igy lenne, nem is lehetne fenyvest telepiteni szabadgyökerü csemetével, ugye... A gombaflóra a későbbiekben alakul ki alatta. Ja, és a zalai, a somogyi stb. boróka ugyanaz, mint a bugaci, meg szinte az egész európai, mondjuk a mediterránumban van egy másik faj is. Kertészetek meg nem azért nem árulják, mert nehéz szaporitani vagy nevelni, hanem azért, mert valamilyen különös oknál fogva a hazai növényeket nem árulják, se a fás, se a lágyszáruakat.
Nem mese ez, gyermek! Mivel itt élek a beduinok őshazájában, az itteni viszonyokat ismerem. Én sem mondom neked, hogy mese, és nem igaz, amit az őrségi borókásokról írsz!
Én is telepítettem már át (sikeresen) úgy, hogy a kiemelt tövet a földjével együtt vittem át az ültetőgödörbe, de mivel itt homok van, nem pedig kötött talaj, mint nálad, ez egyszerűen lepereg a gyökerekről, így nem szállítható nagyobb távolságokra a saját talajában. Azt hiszem, ez elég nyilvánvaló.
Próbáltam konténerezni a gyökerek közül kiemelt homoktalajjal kevert virágföldbe, de kétes sikerrel: háromból egy maradt meg.
A borókák ugyanúgy életképtelenek a gyökérgombáik nélkül, mint a fenyők. Ha az átültetett csemetével együtt sikerül őket is átplántálni, biztos a siker, mert a boróka mindent kibír, ha egyszer valahol megkapaszkodik.
De miért nem ajánlasz fel néhány, saját földlabdájába gyúrt magoncot fehérbarát2-nek? Bár nagyon igénytelen növény, valószínű, hogy a zalai változat jobban érzi magát más kötött talajú vidéken, mint ez a "félsivatagi" rassz, ami itt a homokvidéken tenyészik!
nem a könyvekből olvastam, hanem 10-20 éve ezzel foglalkozó gyűjtők honlapjain írják a jótanácsokat. Én ezzel a fajtával nem foglalkozom, más fajtákat kedvelek.
A Himalaya örökzöld erdeiből származik a linearis, kb 1500-2000 m magassági tartományból. A virágzása nagyjából szeptember és október közé esik, gondolom az otthoni körülményektől is függ. Azt írtad 2-3 hónapja virágzott, ez nagyjából egybeesik a virágzási periódusával. Azt is írtad, hogy 2 éve van nálad és még nem virágzott.
Ha utánanéztél a hoyák tartásának, akkor biztos tudod, hogy a hoyáknak szüksége van szűkös cserépre. Általában átültetéssel szokták kezdeni az emberek és adnak neki egy nagyobb cserepet, ami alaphiba! A virágzáshoz az kell, hogy a növény már ne a gyökérnövesztéssel foglalkozzon. Ha nagy a cserép, akkor először telenövi azt, mielőtt virágozna. Egyes fajok első virágzásához évek kellenek. A linearis viszonylag hamar virágbaborul.
Ez szép mese, csak nem igaz. Itt Zalában az agyagon ugyanugy előfordul erdőszéleken, de pl. az Őrségben is. Egyszer agy kisebbet kiástam és hazahoztam, mostmár van ugy 4 m.
Hát nem tudom...lehet hogy ezt írják a könyvek, és így nem megy tönkre, de hogy csak vegetálni fog az biztos.
Az enyém már 2 éve nálam van, másfél évig hűvösebb helyen volt, bár világosban, semmit nem csinált csak "volt".
Amint elkezdtünk fűteni /mert a radiátor fölött van ez az üvegtéglás ablak/ ezerrel hajt. 2-3 hónapja virágzott, és most nocsak, megint tele van bimbóval:)
Van néhány 20 centi körüli magasságú magonc a kertemben. Vadon kelnek nálam. Garantáltan Juniperus communnis. :o) Egy kecskemét környéki tanyán élek, egy hajdani homokbuckás területre telepített erdő mellett. Így aztán nem kell boltból vennem a borókabogyót! :o)
Az átültetése elég nehéz, ha nem sikerüla gyökér-szimbióta gombáit is áttelepíteni vele, akkor elpusztul. Mivel csak mélyrétegű és lazaszerkezetű homoktalajon él meg, így hagyományos értelemben vett földlabdás csemetéket lehetetlen előállítani.
A kérdés: hogy tudnám hozzád úgy eljuttatni, hogy ki se száradjon, és be se fulladjon a gyökérgomba...
3-4000-ért még mexabják, hogy hányszor mehetsz be vele? És ez följogosít arra, hogy valaki mást is magaddal vigyél, mert akkor egyszer szívesen elkísérnélek. Eddig csak a hahniit metszettem meg, mert az igen válságos állapotban volt, de a dugványok teljesen levéltelenek és cérnavékonyak, sok esélyt nem adok nekik. Ha megmaradna belöle, szívesen adok.
Ha még nem mettszettél akkor majd kiderül. A nagybanira kártyám van, nem tudom mennyi a belépő a kártyát kb 3-4000ért igényeltem azt hiszem 25 alkalomra elég.
Köszönöm szépen! Jól emléxem, hogy neked van/volt Trychyrtised? Sajnos az enyém eltünt, de most újat szereztem. Az a kérdésem, hogy a föld alatti része ennek tulajdonképpen micsoda kellene hogy legyen? Hagyma, gumó, rizóma? Mert ezek tulajdonképpen csak valamiféle gyökér-, vagy tödarabok. Szépen hajtanak viszont; egyenlöre cserépben. Tényleg fagytürö különben?
A lineáris hidegkedvelő fajta, azaz ő kevésbé szereti a napos ablakpárkányt. A keleti, északi fekvésű ablak közelében jobb neki. A himalaja környékéről származik. Az ottani körülményeket kell alapul venni a neveléséhez. A pangó vizet nem szereti, de alapból szereti, a párás környezetet.