Január végén Kínába utaznak a kaposvári kosárlabdázók
KKK Hírek | 2010.01.13.
Kínai meghívásnak tesz eleget a hónap végén a Kaposvári KK NB I/A csoportos férfi-kosárlabdaegyüttese. A somogyiak január 27-én utaznak az egyhetes túrára. – A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége két csapat részére kapott felkérést edzőmérkőzésekre a kínai féltől – kezdte az utazásról szóló történetet Monok Tibor, a Kaposvári KK ügyvezetője. – Az egyik együttes, a Soproni KC már haza is tért a közelmúltban. A másik csapat az Atomerőmű SE lett volna, ám a paksiak lemondták a szereplést. Nagy megtiszteltetésnek vesszük, hogy a kínaiak végül Kaposvár mellett döntöttek. Január 27-én utazunk, egy hetet töltünk a négymillió fős Chengdu városában. Két találkozót vívunk első osztályú csapatokkal, a repülőjegyek költségeit, valamint a kint tartózkodás teljes költségét is a meghívó fél állja.
– Pontosan feléhez érkezett a bajnoki pontvadászat alapszakasza. A tizenhárom összecsapásból hatot nyert, hetet elvesz-tett a KKK. Elégedett?
– Igen, alapcélként azt fogalmaztam meg az első szakaszra, hogy a forduláskor reális esélyünk legyen a legjobb nyolc közé kerülésre. Ez megvan. Valamennyi elvesztett meccsünk szoros volt, talán a paksi és a kecskeméti összecsapás jelentett kivételt. A többi találkozón mindössze néhány kosár döntött. Voltak bravúrjaink és elbukott végjátékaink is. A csapat fiatal átlagéletkorát tekintve ez úgymond benne volt a pakliban. Az együttes erőnléte remek, taktikailag pedig meccsről meccsre láttam javulást, ez a jövőre nézve mindenképp biztató. Akad hiányérzetem is. Ha kulcsjátékosaink a szoros meccseken több extrateljesítménnyel rukkolnak elő, biztosan még előrébb tartanánk. A játék folyamatosságán is van javítanivaló, de, mint mondtam, ebben folyamatos fejlődést látok.
– A jelen és a jövő szempontjából döntő a múlt is. Milyen most a klub anyagi háttere?
– Az elmúlt időszakban – ha úgy tetszik: tavaly januártól, amióta átvettem a kft. vezetését – egy hároméves konszolidációs folyamat első lépcsőjén vagyunk túl. Ez a terv a tartozások ütemezett törlesztését tűzte ki elsődleges célként, valamint azt, hogy átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és tervezhetőbb legyen a működésünk. Az elmúlt hónapokban több tíz milliós nagyságrendben törlesztettünk az adóhatóság, a velünk perben álló magánszemélyek, a volt játékosok és beszállítók felé. Nem titok, hogy jelenleg játékosaink felé is van elmaradás, ám ez az országos átlag mértékét nem haladja meg, és kezelhető mennyiség. Maradtak még komoly tartozásaink, de ezeket is az ütemezésnek megfelelően törlesztjük majd. Annyi bizonyos, hogy a következő két esztendő történéseit mindez alapvetően befolyásolja még.
– Hendlein Olaszországban volt próbajátékon, Prejeant Székesfehérváron figyelték a menedzserek. A játékosok eladása jelenthet bevételt?
– Sajnos kosárlabdában nem működik az, ami mondjuk a labdarúgásban igen. A játékosok csupán egyetlen szezonra szóló szerződést kötnek, melynek lejárta után ingyen távozhatnak. Hendlein iránt valóban komolyan érdeklődnek, ezért is hívták tesztelésre. Azonban csak a jövőben számítanak rá. Fizetni pedig, miután lejár a szerződése, nem fognak érte. Ez nem jelenti azt, hogy nem származik haszna a klubnak a távozásából, de nagy anyagi bevételt ez nem jelent. Prejean esetében szintén a jövőről beszélhetünk: nem kivásárlási szándékkal érkeztek a menedzserek, hanem hogy mérkőzésszituációban szerezzenek információkat róla.
– Közeleg a februári átigazolási határidő. Várható még változás a játékoskeretben?
– Jelen pillanatban annyit mondhatok, hogy kizárólag anyagilag ésszerű, többletköltséggel nem járó váltást tudok elképzelni. Tudni kell, hogy egy játékos lecserélésének járulékos költsége (licencdíj, ügynöki jutalék, lelépési díj) is van. Ezek nem állnak rendelkezésre, így más forrást kell rá találni.
Nagy érdeklődés előzi meg a hét végi összecsapást
Az alapszakasz második köre a legkomolyabb feladattal kezdődik szombaton, hiszen a veretlen ZTE látogat Kaposvárra. Mit vár a meccstől?
Az előjelek alapján mondhatom, hogy a legnagyobb érdeklődéssel várt ütközet előtt állunk – mondta Monok Tibor. – Jelzi ezt az eddig a vendégek részéről érkező jegyigénylés, valamint az, hogy a találkozó időpontját a Kossuth Rádió élő közvetítése miatt negyed órával előbbre (17.45 óra) hozták. Mindez jó alkalom lesz arra, hogy a csapat megmutathassa, mit tud valójában Magyarország jelenleg legjobb gárdája ellen. Szurkolóink a Városi Sportcsarnok irodájában csütörtöktől 9 és 15 óra között, vagy a Jégcsarnok pénztárában 18.30 és 20 óra között válthatják meg elővételben belépőiket.
Azért irigyellek picit, hogy még ennyi év után is próbálkozol az Alba-topikban :) Én csak annyit mondok, hogy játszottunk már ebben az idényben jobban is, mint Fehérváron, de most ennyi is elég volt a győzelemhez :P :)
Múltkor a nagy házátalakításnál kikerült, mert nem tippelt a dottore vagy 10 meccsen át, ami 12 meccs után nem volt annyira jó :)) Mondjuk most jó volt a visszatérése :)
Szép volt fiúk, hatalmas gratula a csapatnak, és különösen Rolinak!
Azt hiszem szavazásra bocsátom itt, hogy jövő szombaton menjek-e meccsre, mivel az idén kezdem magam rossz jelnek érezni a csapat számára. Nem voltam ugyanis a Falco, a Nyír1, a Pécs, és most a Fehérvár ellen sem, viszont a Zte, a Sopron, a Dombóvár, az Olaj elleni vereségekkor persze igen. Szóval legkésőbb jövő szombat délig döntsetek! :)
Ezúttal egy rendhagyó beharangozóval hangolunk a szombati székesfehérvári bajnokira. Nem is igazán beharangozó ez, hanem sokkal inkább egy emlékező, ami talán a szurkolóknak és a csapatnak is szól.
Újabb támogatást kap a Kaposvári KK a 2010-es esztendőre. Erről Kaposvár Megyei Jogú Város csütörtök esti rendkívüli közgyűlése határozott. Ennek értelmében a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft.-nek a 2010-ben 4 millió 200 ezer forint (többlet) működési támogatást biztosítanak a Magyar Telekom Nyrt.-től a kosárlabda sport támogatására átvett pénzeszköz terhére. A Kaposvári Kosárlabda Klub Kft. a többlet támogatás felhasználásáról 2010. február 28-ig köteles elszámolni.
A klubbal kapcsolatos hír még, hogy szerdai lapzártánkkal egy időben játszott zárt kapus előkészületi mérkőzést a Kaposvári KK együttese. A szombati Albacomp elleni bajnokira hangoló somogyiak a Dombóvár KC csapatát látták vendégül a Kaposvári Városi Sportcsarnokban.
Kaposvári KK–Dombóvár KC 95–95 (29–26, 26–27, 22–26, 18–16) Kaposvár, Városi Sportcsarnok. A Kaposvári KK pontszerzői: Kováts (5), Soós (12/6), Kiss (4), Dávid (13), Vojvoda (6), Hendlein (22/9), Welton (20/6), Prejean (13). A Dombóvár KC pontszerzői: Cubela (19/3), LaGrange (8/3), Gubi (2), Walker (27/12), Deák (14/12), Balogh (-), Willepigue (21), Csirke (2), Klir (2)
2010. január 6. 20:12 , Legutóbb frissítve: 2010. január 6. 20:25 Kun Zoltán
KAPOSVÁRI KK | Olaszországi próbajátékon tesztelték az elmúlt napokban Hendlein Rolandot. A Kaposvári KK erőcsatára az első ligás Vanoli Cremona vendégszeretetét élvezhette. Nem először szerepelt külföldi próbajátékon Hendlein Roland, a Kaposvári KK válogatott játékosa. A sérülése miatt az elmúlt szezont teljes egészében kihagyó kosárlabdázó korábban a Maccabi Tel-Aviv együttesénél is járt, ám az említett kihagyás miatt nem tudott visszatérni.
A kényszerű lábadozás és a felépülés után Hendlein Roland egyre jobb formában teljesített a 2009/2010-es bajnokság során és a somogyiak egyik legjobbja volt az eddigi fordulókban. Természetesen mindezt tudja a játékos olaszországi menedzsere is. Ennek köszönhetően újabb próbajátékkal egybekötött tesztelést „hozott tető alá”.
Hendlein Rolandot az olaszországi Serie A-ban, vagyis az első osztályban érdekelt Vanoli Cremona együttesénél látták vendégül. A klub jelenleg a 12. helyet foglalja el a tizenhat csapatot felvonultató férfi pontvadászatban. Eddigi tizenegy találkozójából négyet nyert, s hetet elvesztett a talján gárda.
– Nagyon örültem, amikor hívtak Olaszországból – mondta a vendégjáték hátteréről szerkesztőségünknek elsőként beszámoló Hendlein Roland. – Egy szintfelmérő tesztelésen vettem részt a Vanoli Cremona együttesénél. A karácsonyi ünnepek után közvetlenül indultam repülővel és megérkezésemet követően egy hotelben helyeztek el.
– A hét eleji erős fizikális edzéseket követően egy edzőmérkőzésen is pályára léphettem – folytatta Hendlein Roland. – Az ellenfél egy olasz A2-es csapat volt. Elsőként négy percet, majd egy teljes negyedet tölthettem a pályán. Összesen tizenegy pontot és hét-nyolc lepattanót szereztem, úgyhogy egész jól ment a játék.
Hendlein Roland sérülése már a múlté
– Később kiderült, hogy a szakmai stáb is elégedett volt a látottakkal – tette hozzá Hendlein Roland. – Január elején tértem vissza Kaposvárra, vasárnap pedig már be is kapcsolódtam a felkészülésbe. A jövőm még kérdéses, de nagyon szívesen folytatnám a pályafutásomat Olaszországban. Mondanom se kell, hogy ott teljesen más a sportág helyzete. Sokkal erősebb, jobb kosárlabdázók szerepelnek a csapatokban és ez akár a másodosztályra is igaz.
Hendlein Roland elmondta azt is: tisztában van azzal, hogy sokat kell még fejlődnie, hogy megállja a helyét, de közvetlen közelről tapasztalhatta, hogy nem lehetetlen eljutni arra a szintre. Komoly munkával és ráfordítással már fél év alatt is sokkal előrébb juthat.
Elismerően írtak róla a helyi újságban
Hendlein Rolanddal a helyi újság cikke külön bekezdésben foglalkozott. A kosárlabda szakíró a magyar bajnokság egyik vezető szereplőjeként mutatta be. Megemlíti, hogy az 1986-os születésű 205 centiméter magas kosárlabdázó eddig kizárólag a honi pontvadászatban szerepelt.
Élő szerződése van jelenlegi klubjával, a Kaposvári KK együttesével. A jellemzés szerint ügyességéről és fizikai felkészültségéről meggyőzte az őt kémlelőket, ám technikailag még van mit pótolni. A cikkíró emlékeztetett arra is, hogy Hendlein Roland 2008 júniusában részt vett a trevisói Reebok Eurocamp elnevezésű nyári táborban, s már ott letette névjegyét. A folytatásról csak annyit közöltek, hogy Hendlein Roland a jövő egyik lehetséges alternatívája lehet a csapatnál
Kösz, gondoltam az ünnepek idején jól jön egy kis olvasnivaló. Praznoval nem tudom mi van, ha tényleg szó van róla, akkor én örülnék neki. Erős, és ha máshogy nem is darabra legalább többen lennénk a palánk alatt, ami sosem jön rosszul.