én itt találtam meg a pontos leírását, amiknek a sok magyar neve közül az egyiket, vagy a 2 szóból álló latin nevének egyik felét ismertem
www.kertpont.hu de volt olyan magyar név, ami csak itt szerepelt (a növény latin neve és leírása mindkét helyen) edenkert.hu
például, ha rákeresel a pálma szóra, mindnek megnézed a képét, talán megtalálod a "zsiráfpálmádat"
saját példából okulva, mielőtt hazaviszünk egy növényt érdemes megtudni a nevét és az igényeit, nekem nem egy növényem volt, amiről sok hónapos gondozás után kiderült, hogy nem olyan helyre való, ahol én lakom, rossz esetben nem érte meg a tavaszt, jó esetben alajándékoztam
Sziasztok!
Most fedeztem fel ezt a topikot, de jó, hogy van! Kérdésem lenne: Van egy "sárkánypálmám", mi ennek a latin neve?
tudtok segiteni?
Köszi: BB
Az lehet, hogy a szárazság volt akkor :(( Nem egy nagy növénygondozó ez az én barátném... De a levelei gyönyörüek voltak, pont tegnap pottyant le az a két ág.
Elhullot egy pár levele alulról, szerintem még próbál magához térni.Biztos nem volt egy nagy öröm számára, hogy megtépáztam a kis vacak gyökerét. Még várok, de ha halódni kezd akkor, megcsinálom amit írtál.
Más. A barátném szobafenyője, pikk-pakk úgy le dobta két ágát, hogy csak na. Pedig semmi előzménye nem volt, olyan szép zöld. Érdekes. Mitől lehet?
Vészhelyzet!!!!!
Láttam én hogy sárgulgat a levele, a dracaenámnak, na de ilyent, kiürültek a gyökerei. Nincs elrohadva, mert nem nedves, csak üres belül.
Na ezeket leszedegettem, és visszatettem a cserepébe, meg adtam neki egy kis új földet. Szerintetek, mit csináltam már megin, bénán? Egyszer, már előadta ezt a hullatom a sárga leveleim akciót, de akkor túll locsoltam, azóta tudom, hogy 10 naponta szabad, és meg is szoktam nézni, ha nedves a föld, akor nem itatom.
Volt nállam egy tök jó könyv, a könyvtárból, kifénymásoltam a felét, de még az sem ír semmi okosat. :((
Helló! Mi van ? mindenki kiült a kertbe?
Voltam a tescoban, és van 30' cserép 499-ért. Nagyon jó! Szép, még valami minta is van rajta!
Persze ez most nagy nekem, de azért nem hagytam ott! Na megyek átültetek.
Az enyém 1.10, és minden télen lehull a levele.
Lehet , hogy ez lombhullató fajta :)))
Lehet látni rajta, hogy melyik évben mennyit nőtt, nindíg télen véknyabb, aztán, meg meghízik...
Nekünk nem lakótelepi, világos is, volt olyan tél, hogy 80% rel. pára volt a rossz vízszigetelés miatt, de a leveleket akkor is elhullajtotta.Még eddig minden télen.Ebbe én már beletörődtem.A mienk még csak hatvan centis.
Ők is lakótelepről jöttek, nem említették, hogy nem szerették volna a telet. AZ első telet nálunk nagyon jól tűrte, de akkor kezdett újra nőni, amikor kiraktuk a teraszra. Télen nagyon ritkán locsoltam, mert ezt modták.
Ez ugye E. trigona? Nekem is az van, de télen állandóan elhullajtja a leveleit a lakótelepi lakásban, pedig nem is olyan száraz a levegő. Akinek van lakótelepi (pozitív) tapasztalata vele, légyszi segítsen, hogy ne legyen megint kopasz.
Amúgy sokan félnek az euphorbiáktól a "levük" miatt, de én azóta szeretem őket, amióta az öcsémtől megkaptam az akkor tícentis E. trigonámat. Azóta már másfél méter, szóval a tiétekhez képest kicsi, de már a harmadik lakást is tűri. Csak télen nem.
és még egy fontos szempont: hogyan viseli a téli szellőztetést (ha nem olvastam volna az említett hozzászólást, nyugodtam hagytam volna a fikuszokat az új helyükön, ahol télen is rendszeres a kereszthuzat )
Endru érdekes dolgot vetett fel "Különben a legigénytelenebb szobanövény.", ha van kedvetek erről írogatni: szerintetek melyik a legigénytelenebb? (nincsenek kártevői, jól tűri sok/kevés vizet, kevés fényt, panellakás téli levegőjét, kemény vizet, stb szempontok szerint)
Igen, ilyen!!!! Nagyon szép növényeitek vannak!!
A mi szerzeményünk egész alulról kezdte hozni az ágakat, így nincs külön törzse, ill. nem nagyon látszik.
Az a baj vele, hogy annyira ki volt kötözve az előző helyén -gondolom a sok ág miatt, hogy tele kellett tűznöm vékony lécekkel és kikötöznöm, mert nem elég erős, és lehúzza a súllya. Remélem, hogy megerősödik egyszer annyira, hogy lebonthatom a "kerítését"....Lefotózni le tudom, de nem bírom sehogysem feltenni a képet...
Más! Majomfa rajongók! Mit tegyek, hogy mikor télire behozom a majomfáimat, ne rohanják meg az utálatos gyapjas pajzstetűk??? Ez az egyik kedvenc növényünk, volt belőle 18-20 db, és tavaly télen szinte majdnem mindegyiket tönkretette a gyapjaspajzstetű!!! A végén már nem használt semmilyen permet, meg szappanosvizes lemosás, stb. Megelőzni nem lehet?
Nagyon köszönöm:
Piroska
Szia!
Tök jó jelenet lehetett! :)))
Van egy ilyenem, semmi különös, szereti a napocskát, rendes földben van, nem kaptuszföldbe, és locsolgatom is,kb 4 naponta. Mindíg forgatni kell mert a fényfelé nő, ezért az enyémnek, már hullámos a teteje. Ja és nagyon nagyot tud nőni!
A Nagy kaktuszos topicon nézz vissza, volt egy nagyon jó oldal euphorbiáról megemlítve, nekem is ott sikerült a mienkét beazonosítani, kábé végtelen féle volt ott képekkel.
Az, hogy euphorbia marha kevés, mert itt nálunk is él ide tartozó közönséges gyomnövény....
Sziasztok!
Köszönöm a fikuszos hozzászólásokat!
Még mindig sárgulgat szegénykém, úgyhogy virágboltos barátunk segítségével szereztem egy másik bio növénykondícionálót, hátha az segít rajta. Azzal jól bespricceltem! Most drukkolok!
Képzeljétek! Beszereztünk egy 2,5 m-es euphorbiát! Olyan sok ága van, hogy nem lehet "átölelni". Nemrég egy srác vált meg tőle, mert kinőtte a lakótelepi lakást. Olyan nagy, hogy senkit nem találtunk, aki elszállítaná, így kellett vennünk egy toló-akármit, amivel 3,5 km-en keresztül toltuk haza a párommal a forgalmas Nánási úton! De megérte! Van valamilyen tapasztalatotok ezzel a növénykével?
Köszönöm!
Piroska
Van egy prof házaspár barátom, akik a kertészetin tanítottak több mint negyven évet.Az asszony volt az első, aki a vizkultúrával kisérleti szinten foglalkozott itthon, a hatvanas évek elején.Mikor megemlítettem, még a jegyzeteit is elővette, amiben részletesen leírta, ha semmid nincs, hogyan megy ez.Aztán, mikor megmutattam neki a Baumaxban készen vett ioncserélő műgyantás tápgranulátumot, meg elmondtam, hogy csak beteszed, aztán adagolja magától, dobott egy hátast.
Egyébként az a tapasztalat, hogy sokkal kevésbé kapnak el ilyen kultúrák betegségeket.Van ahol a parit meg a paprikát adják elő ilyen módszerrel, persze ő is hasonló növényekkel kisérletezett.Klassz lenne otthon a paradicsomot ilyen módon előadni, de az már egy kicsit macerásabb lenne.
nem lepett meg, hogy az IBM központjában hidrokulturás fák vannak, nem az egyetlen irodaház, ahol csak hidrokulturás növények vannak, sok közülük fa, egyikben megkérdeztem az illetékest, aki kannával (granulátum nem volt nála) a kezében locsolta őket:
az ültetési kellékeket nagykerből szerzik a kannában tápoldatos víz van, nyáron vannak öntözések, amikor csak víz
ugyanaz van a hidrokulturás tápoldatban, mint a közönségesben
most tesztelem a csokrosindákat, már kezd nőni a gyökerük tegnap kicseréltem a vizüket 4%-os tápoldatra (azt olvastam ilyennel kell öntözni a tápanyagigényes növényeket)
Most őszintén?
Szerintem (mostmár, több év után) parasztvakítás az egész.
Néhány hete jártam az IBM itteni központjában, és ott az átriumban kábé 1m3-es edényekben négy méter magas, gyönyörű FÁK vannak.Az edény szimpla, teletöltve agyaggranulátummal, és benne egy szintjelző.Gondolom a szintjelző úgy van kialakítva, hogy a granulátum nem zavarja a mozgásában.(én egy lukacsosra fúrt csövet tennék le, annak a tetejébe tenném a szintjelzőt).Ebből is látszik, hogy a vízkultúrához csak tápgranulátum, agyaggranulátum, meg szintjelző kell, az edény irreleváns.
Nekem, régen a soroksári úti baumaxban vett készleteim vannak, ott az edény kettős, de ez csak az átültetésnél, illetve a tápozásnál könnyít a helyzeten, mert egyben ki lehet emelni a növényt.
Szal szerintem pont jó lesz, amit leírtál.
Szia Rferi, köszönöm az infót körbetelfonáltam az említett boltokat
Baumax: a Pesti útiban garanulátum van ajándék szintezővel, de csak a készlet erejéig, aztán megszűnik, a közeliben (Soroksári út) nincs is
Praktiker: Mester utcaiban csak 60 cm-es láda van mindennel, külön vízszintjelző nincs
OBI: Europark mögöttiben FOLYAMATOSAN van granulátum és szintjelző
jó drága lehet, hogy csak a most győkerező szobafikusznak veszek, a csokrosindáknak keresek valami olcsóbb megoldást a seramis granulátum helyett, pl közönséges agyaggranulátumot
a fikusz topicban olvastam, hogy van hidrokultúrás szobafikuszod, jó lesz úgy, ha egy cserép alakú edénybe ültetem bele belső cserép nélkül (mivel azt sehol se lehet kapni)
A Cofuna az birkatrágya, amit beoltanak valami kegyszerrel.Nagy zsákokban árult(j)ák, és úgy nézett ki, mint valami érett trágya/föld.
Eszméletlen jó volt, de mondom, nagyon ritkán látom ma már.Van még olyan is, hogy Cofhumin.Na azt csak névről ismerem.
pontosan mit jelent a túlöntözés?
a lépcsőházban több, mint egy hétig vízben állt egy a fikusz cserepe, miután felhívtam rá a tulajdonosa figyelmét kiszedte onnan, de már nagyon rosszul nézett ki, el akarom vele cserélni egy nagy vízigényű még igénytelenebb növényre, ha megkapom mit csináljak vele?
Én Osmocot nevü tápanyagot használok.
A fikusz igénye:
Világos helyen, akár szobában, nem tűző napon.
Tilos túlöntözni de SOHA ne száradjon ki teljesen a földje.
Óvni kell a hidegtől (15 fok alatt már károsodhat) és nagyon árt neki a huzat. Egyetlen, télen rányitott ablak végzetes. Különben a legigénytelenebb szobanövény.
Cofuna? Az meg micsuda?? Jó rendben azt még beszerzem esetleg, de honnan szerezzek, egy üveges verandát? :))
Igazság szerint nőtt 2 levele, de nem nagyobbak 4 cm-nél....