Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8566

A sárga magom Kertimag termék, a Delikát sorozatból, a fajta Goldena.

Szintén kertimagból van még Trieszti fehér, ami nem tök:)

A kereknek az olasz neve rondini, ugyan az az íze, kicsit keményebb a húsa. Mi tölteni szoktuk.

Az ovális pedig spagetti cukkini, ez főzéskor rostjaira válik szét, igen finom.

Előzmény: Zitka (8563)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8565

Rákattintottam a linkre, először csak annyit láttam, hogy "már a tökö....."

Azt hittem, úgy folytatódik, hogy "....m is tele van a cukkinivel"   :-DDDDDDDDDDDDD

Megírom neked a címemet, örülnék a magoknak. Cserébe esetleg nem kell kumato (fekete paradicsom) mag, szintén tavalyi? :-)

Előzmény: beetee (8564)
beetee Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8564
A pöttyös az milyen? :-)

Sárga. Csak a klorofil néhány helyen utat tör magának. :)

Kardemummának adtam egy ilyen patiszont.

Ilyen

Szóval azért még így is néha egysíkú a táplálkozásunk cukkiniszezonban... :-)

Ez ismerős. :)

Apropó: a hétvégi piacon láttam gömb alakú cukkinit is, világosszöld színű. Van vkinek ilyen? Mire jó ez? Gondolom, ízre u.olyan, mint a többi... Talán megtölteni lehet látványosabban...

Szomszédnak van, de nekem nem kell, mert...cukkini.   ;)

Előzmény: Zitka (8563)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8563

A pöttyös az milyen? :-)

S-Z csíkosom meg sötétzöld (black beauty) nekem is volt, ezt a két fajtát ültettem évek óta.

Aztán megláttam a piacon egy néninél ezt a sárgát (sajnos már csak 2-3 db nagyranőtt  volt neki), és rögtön feléledt bennem az "ilyen nekem is kell!!!" érzés. :-)))))

Idén 3 fészekbe ültettem, 2-2 tő nőtt ki, és viszonylag kiegyensúlyozottan termett. Igaz, mindig leszedem arasznyi méretben, úgy még kezelhető a mennyiség. :-) AMikor visszajöttünk nyaralásból, azért volt rajta 2-3 db majd' 30 cm-es, abból épp tegnap csináltunk cukkinis-fetás muffint, tegnapelőtt meg cukkinis tócsnit. Szóval azért még így is néha egysíkú a táplálkozásunk cukkiniszezonban... :-)

Apropó: a hétvégi piacon láttam gömb alakú cukkinit is, világosszöld színű. Van vkinek ilyen? Mire jó ez? Gondolom, ízre u.olyan, mint a többi... Talán megtölteni lehet látványosabban...

Előzmény: beetee (8561)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8562
Köszi, megnézem.
Előzmény: il1321 (8559)
beetee Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8561

Igen.

Nekem már elegem is van a rengeteg sárga-zöld-csíkos-pöttyös cukkiniből. :)))

Kicsit sokat sikerült ültetni...

Ha nem kapsz és elfogadsz tavalyi vetőmagot, akkor tudok adni.

Előzmény: Zitka (8555)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8560
Jah, tényleg a Gartenland "sajátmárkás" magok közt volt!
Előzmény: il1321 (8559)
il1321 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8559

Obiban, Praktikerben láttam a nyár elején.

De ugyanazok vannak gazdaboltokban is.

Itt is

virágfarm online beszerezhető.

otthon este megnézem, milyen volt az enyém.

Előzmény: Zitka (8558)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8558

Azt elfelejtettem odaírni peremfeltételként, hogy aranyáron már nem annyira érdekel.... :-)

Viccet félre, akkor majd megpróbálok valami olasz kapcsolatot beélesíteni... Nem hinném, hogy kint  olyan drága lenne...

Előzmény: Morcsi (8557)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8557
A Culinaris forgalmaz Franchi Sementi vetőmagokat, elvileg van a kínálatukban (aranyáron). Tavaly láttam is, idén nem jártam náluk magokért. Egy próbát megér.
Előzmény: Zitka (8555)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8556

Kezdő komposztálóknak szerintem ez egy elég jó leírás:

http://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

Előzmény: djkriss (8553)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8555
Valamelyikőtök találkozott már sárga cukkini vetőmaggal itthon?
beetee Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8554

de miért is kellene bejelenteni???

Miért? Mert törvény született rá.

az ópiumtartalom miatt??

Pontosabban ópiát. Legtisztábban a zöld mákgubót megkarcolva, a kifolyt nedvet gyűjtve és azt megtisztítva lehet ópiátokat (ópiumot és végső soron heroint) előállítani. (Discoveryn láttam, mielőtt... :)  ). Valószínű, hogy szalmából is ki lehet vonni. Na most állambácsi az EU előírásai szerint szeretné ezt megakadályozni. Ha 500 nm felett vetsz és a szomszéddal nem vagy jó viszonyban, és a bíróság precedenst akar, akkor a börtönnel játszol, még úgy is, ha bizonyítod, hogy az összes szalmát elégetted és nincs laborod.

Ha jó a viszony a szomszéddal, az utcáról és a műholdakról nem látszik akkor hajrá! ;)))

Előzmény: djkriss (8552)
djkriss Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8553
háztáji komposzt készítéshez van valakinek tippje hogyan is kell, mi mehet bele stb?
djkriss Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8552
de miért is kellene bejelenteni??? az ópiumtartalom miatt??
Előzmény: beetee (8550)
CBNora Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8551
Még nem szedtem föl, de lopkodtam a tövek alól egy kis újkrumplit.
beetee Creative Commons License 2009.08.26 0 0 8550

Ha jól értem, 500 nm alatti étkezési mák termesztése nem bejelentésköteles.

Tasakos (fémzárolt) vetőmag blokkját el kellene tenni a betakarításig, a szalmát elégetni, vagy elásni.

Ennyi.

Előzmény: Nihil1965 (8549)
Nihil1965 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 8549
http://ekh.eum.hu/jogszabalyok/2003_162.pdf
Nihil1965 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 8548
Lehet , hogy hülyét kérdezek.. a Mák termesztés az nem engedélyhez kötött ?
Előzmény: djkriss (8546)
il1321 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 8547

Ha termelni akarsz, gondolod, hogy egy ötsoros hozzászólásból megtudsz mindent?

Ha komolyan termelésben gondolkodsz, (más növény terén is) én a szakirodalmat javaslom.

Gyors áttekintés a mákról:

Mák
Előzmény: djkriss (8546)
djkriss Creative Commons License 2009.08.25 0 0 8546
máktermesztésbe akarok fogni. Valakinek van tapasztalata pl. növ.véd.,technológia. Segítséget előre is köszi!
CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8545
Igen, kivéve a kukoricát. Idén brokkolit sem ültettem, dália van a helyén. De amíg nem volt kertünk, üzletben sem vettem brokkolit, úgyhogy annyira nem is fog hiányozni. A káposztarépa praktikusabb, mert nem pont adott időben kell szedni. Az ilyeneket gyakran elfelejtem begyűjteni és megvénülnek, vagy épp nincs kedvem megfőzni és csak nyomaszt. Persze azért vannak ilyenek is, csak nem kellően kihasználva.
A krumpli pont akkora terület, mint a most bevetett ágyások és srépa, pasztinák. Ezek mindig a krumpli helyére kerülnek, ősszel a fokhagyma, tavasszal a többi hagyma és a répa, borsó, aztán ezeket váltják a másodvetések.
Előzmény: Morcsi (8544)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8544
Köszönöm! Ha jól emlékszem, ez kettőtök teljes zöldségszükségletét megtermi, ugye?
Előzmény: CBNora (8542)
CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8543
Akkor az tényleg évelő, csak megsínylette az átültetést.
Előzmény: Zitka (8541)
CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8542
Elég nehéz összeszámolni, nincs teljesen egy helyen. Talán 400 nm, plusz a komposzt és környéke és az üvegház. Ha sziklakertben termő sóskát és a díszkerti rebarbarát is beleszámolom, talán valamivel több. A gyümölcsfák sincsenek benne. A képen látható ágyások a veteményes kb. 1/4-én vannak.
Az egész telek házzal, melléképülettel, disznóóllal együtt 1500 nm.
Előzmény: Morcsi (8540)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8541

Asszem ilyen volt:

http://www.kolibrikerteszet.hu/files/Kepek/evelo/ligetszepe1.jpg

legalábbis a levele erre hasonlít, meg persze a virága is. :-)

De tőrózsákat nagyon nem látok.

Előzmény: Zitka (8534)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8540
Nóra nektek hány nm veteményesben terem ez a sok minden?
Előzmény: CBNora (8539)
CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8539
Végül néhány paprika.
1. Paprikaágyás a készülő fóliavázzal
2. Brill
3. Elefántormány
4. Egy helyben kelt paprika a kerti út szélén, még nem kóstoltuk.
5. Most kezd érni a díszpaprika. Ez a magnak félretett, leglilább példány cserépben.

CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8538
Nektek is megmutatom a Luffa acutangulát, a Luffa topikban úgysincs idén valami nagy érdeklődés. Ezt valószínűleg érdemes lenne fiatalon megenni, ami nem fog a fagyokig beérni, azt megkóstoljuk. Az egész növénynek nagyon finom földimogyoró illata van.
Az első pár termés talán még beérik, bár már nincs túl sok idő az első fagyokig nálunk. Most 6 db. reményteljes terméskezdemény van rajtuk.

CBNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 8537
Kész vagyok a másodvetések nagy részével, már csak az áttelelő saláta van hátra. Abból is van néhány átültethető magától kelt palánta, csak még nem gondoltam ki a helyüket.
A fölhajtott fátyolfólia alá Húsvéti Rózsát és Jánosnapi retket vetettem. Kelés után lehajtom a fóliát. Itt magról vetett hagymák (a versenyhagyma, ami elég szép lett, de csípősebb, mint a Stuttgarti) voltak.
Alatta a cékla, ez a borsó után lett vetve.
Ez alatt volt a Stuttgarti hagyma, ennek a helyére elvetettem tegnap a galambbegy salátát.
Utána a virágos a sáv a tavasszal vetett sárgarépa, ennek a helyére valószínűleg nem jön semmi, esetleg galambbegy saláta, ha nem szedem ki túl későn. Lehetne későn is vetni, de nem tudnánk kienni paradicsom ültetéséig, jövőre az jön erre a területre.
A srépák alatt frissen kelt saláták vannak, 3 féle. Kíváncsi vagyok, megnőnek-e őszre. Az ágyás szélén kevéske friss kapor.
A képen legalul függönnyel letakarva a téli retek.
Mögötte még ott vannak a káposztarépák, aztán a tavasszal vetett pasztinák és cékla, ezeket a függöny-fólia eltakarja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!