Szóval azért még így is néha egysíkú a táplálkozásunk cukkiniszezonban... :-)
Ez ismerős. :)
Apropó: a hétvégi piacon láttam gömb alakú cukkinit is, világosszöld színű. Van vkinek ilyen? Mire jó ez? Gondolom, ízre u.olyan, mint a többi... Talán megtölteni lehet látványosabban...
Szomszédnak van, de nekem nem kell, mert...cukkini. ;)
S-Z csíkosom meg sötétzöld (black beauty) nekem is volt, ezt a két fajtát ültettem évek óta.
Aztán megláttam a piacon egy néninél ezt a sárgát (sajnos már csak 2-3 db nagyranőtt volt neki), és rögtön feléledt bennem az "ilyen nekem is kell!!!" érzés. :-)))))
Idén 3 fészekbe ültettem, 2-2 tő nőtt ki, és viszonylag kiegyensúlyozottan termett. Igaz, mindig leszedem arasznyi méretben, úgy még kezelhető a mennyiség. :-) AMikor visszajöttünk nyaralásból, azért volt rajta 2-3 db majd' 30 cm-es, abból épp tegnap csináltunk cukkinis-fetás muffint, tegnapelőtt meg cukkinis tócsnit. Szóval azért még így is néha egysíkú a táplálkozásunk cukkiniszezonban... :-)
Apropó: a hétvégi piacon láttam gömb alakú cukkinit is, világosszöld színű. Van vkinek ilyen? Mire jó ez? Gondolom, ízre u.olyan, mint a többi... Talán megtölteni lehet látványosabban...
A Culinaris forgalmaz Franchi Sementi vetőmagokat, elvileg van a kínálatukban (aranyáron). Tavaly láttam is, idén nem jártam náluk magokért. Egy próbát megér.
Pontosabban ópiát. Legtisztábban a zöld mákgubót megkarcolva, a kifolyt nedvet gyűjtve és azt megtisztítva lehet ópiátokat (ópiumot és végső soron heroint) előállítani. (Discoveryn láttam, mielőtt... :) ). Valószínű, hogy szalmából is ki lehet vonni. Na most állambácsi az EU előírásai szerint szeretné ezt megakadályozni. Ha 500 nm felett vetsz és a szomszéddal nem vagy jó viszonyban, és a bíróság precedenst akar, akkor a börtönnel játszol, még úgy is, ha bizonyítod, hogy az összes szalmát elégetted és nincs laborod.
Ha jó a viszony a szomszéddal, az utcáról és a műholdakról nem látszik akkor hajrá! ;)))
Igen, kivéve a kukoricát. Idén brokkolit sem ültettem, dália van a helyén. De amíg nem volt kertünk, üzletben sem vettem brokkolit, úgyhogy annyira nem is fog hiányozni. A káposztarépa praktikusabb, mert nem pont adott időben kell szedni. Az ilyeneket gyakran elfelejtem begyűjteni és megvénülnek, vagy épp nincs kedvem megfőzni és csak nyomaszt. Persze azért vannak ilyenek is, csak nem kellően kihasználva. A krumpli pont akkora terület, mint a most bevetett ágyások és srépa, pasztinák. Ezek mindig a krumpli helyére kerülnek, ősszel a fokhagyma, tavasszal a többi hagyma és a répa, borsó, aztán ezeket váltják a másodvetések.
Elég nehéz összeszámolni, nincs teljesen egy helyen. Talán 400 nm, plusz a komposzt és környéke és az üvegház. Ha sziklakertben termő sóskát és a díszkerti rebarbarát is beleszámolom, talán valamivel több. A gyümölcsfák sincsenek benne. A képen látható ágyások a veteményes kb. 1/4-én vannak. Az egész telek házzal, melléképülettel, disznóóllal együtt 1500 nm.
Végül néhány paprika. 1. Paprikaágyás a készülő fóliavázzal 2. Brill 3. Elefántormány 4. Egy helyben kelt paprika a kerti út szélén, még nem kóstoltuk. 5. Most kezd érni a díszpaprika. Ez a magnak félretett, leglilább példány cserépben.
Nektek is megmutatom a Luffa acutangulát, a Luffa topikban úgysincs idén valami nagy érdeklődés. Ezt valószínűleg érdemes lenne fiatalon megenni, ami nem fog a fagyokig beérni, azt megkóstoljuk. Az egész növénynek nagyon finom földimogyoró illata van. Az első pár termés talán még beérik, bár már nincs túl sok idő az első fagyokig nálunk. Most 6 db. reményteljes terméskezdemény van rajtuk.
Kész vagyok a másodvetések nagy részével, már csak az áttelelő saláta van hátra. Abból is van néhány átültethető magától kelt palánta, csak még nem gondoltam ki a helyüket. A fölhajtott fátyolfólia alá Húsvéti Rózsát és Jánosnapi retket vetettem. Kelés után lehajtom a fóliát. Itt magról vetett hagymák (a versenyhagyma, ami elég szép lett, de csípősebb, mint a Stuttgarti) voltak. Alatta a cékla, ez a borsó után lett vetve. Ez alatt volt a Stuttgarti hagyma, ennek a helyére elvetettem tegnap a galambbegy salátát. Utána a virágos a sáv a tavasszal vetett sárgarépa, ennek a helyére valószínűleg nem jön semmi, esetleg galambbegy saláta, ha nem szedem ki túl későn. Lehetne későn is vetni, de nem tudnánk kienni paradicsom ültetéséig, jövőre az jön erre a területre. A srépák alatt frissen kelt saláták vannak, 3 féle. Kíváncsi vagyok, megnőnek-e őszre. Az ágyás szélén kevéske friss kapor. A képen legalul függönnyel letakarva a téli retek. Mögötte még ott vannak a káposztarépák, aztán a tavasszal vetett pasztinák és cékla, ezeket a függöny-fólia eltakarja.