Keresés

Részletes keresés

F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8595
Ilyen  mézédes dinnyéket  mint a kertünkben nem ettünk már évek óta...
Flanell Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8594
Mert nálad minden fák és szőlők környezetébe van ültetve.
Ezt írtam már többször, hogy a fák a gyökerükkel kiszedik a vetemény alól a nedvességet, ilyen helyen csak legalább 3 naponkénti bőséges locsolással lehet elérni valamit.
Nálam azért vészelte át szinte minden a tavaszi 2 hónapos szárazságot locsolás nélkül, mert nincs fa a közelben, és a mélyebb rétegekből szivárgott fel annyi nedvesség, ami az életben maradáshoz szükséges volt.
A fák közé (5 méteren belül) ültetett hagyma nálam sem nőtt meg, az évelő virágok is kicsik maradtak.
De most már mindig lesz eső, és szinte a harmattal is meg tud nőni, ami nem igényel nagy meleget.

Elszórtam a retkeket, a kikelt télit meg leactaráztam, mert a földibolha nagyon nekiesett.
Előzmény: taormina1 (8581)
aquar Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8593
Köszönöm:))

Jó ötletet adtál!
Magot az idén már nem lesz ideje hozni, viszont a levelei olyan csupa létől pattanósak. A sült burgonyának nem adnak ánizsos ízt. Kíváncsi vagyok, hogy ez az ánizsos íz vajon megmarad-e vízzel leforrázva.
Előzmény: CBNora (8589)
taormina1 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8592
Nem viccnek szántam, tényleg könnyü, bár az összefüggések megértéséhez azért többet kellene tudni.
Előzmény: Zitka (8585)
taormina1 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8591
Köszönöm, de bimbóskel alighanem nekem is van, azért nem biztos, mert kicsit összekeveredtek, ill kifakultak a káposzták táblácskái. De gondolom, amiböl eddig nem lett se karfiol, se broccoli, se karalábé, az csak bimbós kel lesz. Fejes káposztával már nem is próbálkozom, olyan nincs, hogy nálunk valaminek szép kövér feje lesz.
Előzmény: Morcsi (8580)
taormina1 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8590
Nem tudom, mennyi víz kéne még, de a mennyiségen kívül az idö is egyszerüen hiányzik; napi 1 óránál nemigen érek rá többet locsolni.
Az évelökre (fák fük, bokrok,) nem is futja általában, de a veteményest mindig lelkiismeretesen locsolom. Mégis mindig száraz. Mégis mennyi víz kellene, hogy teremjen is valami?
A trágyázással nem tudom van-e gond; az ágyások egyszer egy évben, az öszi ásáskor kapnak eddig böségesen gombatrágyát, de tavaly szert tettem némi marhatrágyára is. Ezenkívül palántázáskor teszek a növények alá komposztot. Többre nem futja.
Próbálkoztam a mulcsozással is, de az elég hamar elenyészik. Nem tudom milyen gyakran kellene pótolni, de nincs elég anyag hozzá. ezenkívül elég sok kártevö kedveli a folyton nedves rothadó környezetet.
A meglevö ágyásokat muszáj használni, nem hagyhatom üresen, mert fölveri a gyom, meg inkább nagyon kevés is a hely, mint hogy sok lenne.
Előzmény: CBNora (8584)
CBNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8589
Szép üdék az édesköményeid.
Sajnos összetévesztesz valakivel, vagy rosszul emlékszel, nem volt még édesköményünk. A magjából ittam néhányszor teát, ízlett is, de nem tudtam ezt az ízt más ételként elképzelni, így nem ültettem.
Azt fontolgatom, hogy a bronzos levelű változatot beszerzem dísznövénynek.
Előzmény: aquar (8587)
aquar Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8588
Édeskömény

Előzmény: aquar (8587)
aquar Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8587
Szia!
Nagyon szép a kerted! Többször nézegettem. Úgy emlékszem, hogy van benne édeskömény.
Te mit szoktál ezzel csinálni? Mit sütöl, főzöl vele?

Kiváncsiságból ültettem az idén. Egy kicsit későn. Sokáig vegetálgatott, viszont most gyönyörű nagy ánizsos levelei vannak.
Egyenlőre csak a leveleit használom reszelt, sült krumplihoz. Nekünk nagyon ízlik.
Előzmény: CBNora (8584)
Zitka Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8586

Sejtésem szerint németül jobb lesz neked, itt van rögtön 9:

http://www.chefkoch.de/rs/s0/gef%FCllte+zucchinibl%FCte/Rezepte.html

Zitka Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8585
Bocsánat, én csak a képek miatt tettem be, nem volt időm a teljes weboldal lefordítására. :-(
Előzmény: taormina1 (8575)
CBNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8584
Alighanem még mindig kevés a vized.
Próbálj meg egyszer kevesebbet ültetni, és azt a keveset sokkal többet locsolni. Hátha akkor legalább azokból lesz valami.
Pl. most még vethetnél hónapos retket, ha naponta legalább egyszer meglocsolod, még megnőhet. A galambbegy saláta is roppant szívós, bár némi tápanyag azért kell neki, ha érdemi mennyiségű levelet akarsz szüretelni róla. Még soha semmilyen betegség vagy kártevő nem támadta meg nálunk. A kiválasztott ágyásokba esetleg bőségesebben rakhatnál komposztot is.
A kimaradt területekre lehet egynyáriakat ültetni, ezek sanyarúbb körülmények között is jól tudnak kinézni. Legfeljebb a pillangóvirág nem kétméteres lesz, hanem csak fél, de attól még színes.
Előzmény: taormina1 (8581)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8583
Hát a némethez viszonyítva biztos könnyűnek tűnik :)
Előzmény: taormina1 (8575)
taormina1 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8582
Van persze, sokat már meg is találtam és elsüllyesztettem, de mindet sose lehet.
Előzmény: CBNora (8577)
taormina1 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8581
A cékla nálam rendes idöben ültetve se éri el a bébicékla méretet.
Előzmény: Flanell (8576)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8580
Ha érdekel, megnézem, maradt-e még használható a bimbóskel és fodroskel palántáimból. Talán még lesz belőlük valami. Én két hete már kiültettem őket, de még sok maradt, csak pár napig nem voltunk otthon és nem locsolta senki.
Előzmény: taormina1 (8568)
Morcsi Creative Commons License 2009.08.28 0 0 8579
Azért, mert te a Rédei Kertimag oldalát nézted, amit Il betett, az pedig Budapesti Kertimag. Tavasszal én is bekevertem valamelyik topiktársunkat azzal, hogy simán "Kertimag"-ként emlegettem.
Előzmény: Zitka (8567)
CBNora Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8578
Még áttelelő salátát és galabbegy salátát is lehet.
Előzmény: Flanell (8576)
CBNora Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8577
Olyat már láttam, hogy esténként tömegesen másztak fölfelé a konyha falán a kukacok. Akkoriban értetlenül szemléltem a jelenséget, míg elkezdtek bebábozódni és végül kiderült, mik azok. Új lakástulajdonos voltam, anyámék lakásában ilyesmi nem fordult elő (és biztos nem figyelték volna meg, mi lesz a kukacokból).
Porszívóval talán egy részüket be lehetne fogni. Akkor én is ezt a módszert alkalmaztam, mert bárhogy sajnáltam is őket, túl sokan voltak.
Biztos van ott valami kukacfészek, át kéne nézni a polcokat. Tavalyelőtt nálunk a padláson a dióban is sok volt.
Előzmény: taormina1 (8571)
Flanell Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8576
Sok mindent már nem lehet idén.
Én holnap készülök hónapos retket vetni, a téli már ki van kelve, de ha lesz időm, még abból is vetek pár métert. Az árkot belocsolom, hogy egyből keljen.
Ha tudsz szerezni karalábépalántát, az még megnő.
Cékla még bébicékla méretig ki tud fejlődni.
taormina1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8575
Ha életemben még valami nyelvet tanulnék, az biztos az olasz lenne.Hihetetlen, milyen könnyü. Sose tanultam, de mindenre rá lehet jönni. Fiori di zucca, uovo, olio, triviális nem?
Előzmény: Zitka (8574)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8574

http://www.bunnychan.it/ricette-varie/fiori-di-zucca-ripieni/

ez meg egy ricottás-parmezános-bazsalikomos tepsiben sült verzió

Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8573

Itt egy fázisfotós verzió a töltött cukkinivirágra:

http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=7137

Előzmény: taormina1 (8570)
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8572

Ugyan panaszkodtam az előbb, hogy cukkinit eszünk cukkinivel, de a korábbi évekhez képest nálam is tragikus a mennyiség. Egy bokorról kb. 2-3 db jön le. Itt-ott látom, hogy a 4-5 cm-es cukkinik elkezdenek elfonnyadni.

Az egyik spárgatöknél - most az előbb, öntözésnél láttam - megrekedt egy tök kb. 20 cm-esen, és nem hajlandó tovább nőni. A két fészekből (négy tő) eddig 2 db tököt szedtem le. :-O :-O Szerintem nem is lesz több... 

Én csak a kanvirágokat szoktam leszedni, de egyszerre sosincs annyi, hogy nekiálljak a töltött tökvirágnak...

A lopótökön (csak kísérletképpen ültettem) is alig van termés, sok a kanvirág, és sok kis növekedésnek induló tök ugyanúgy visszafonnyad, mint a cukkinik. Pedig állandóan öntözök. :-(

taormina1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8571
Meg még valami:Nálunk a spejzban az élelmiszermolyokteljesen átvették a hatalmat. Minél több ferromoncsapdát helyezek ki, annál többen lesznek; szemlátomást azokat is odacsalogatja, akik különben nem is akartak volna jönni.
Ki látott már ilyet?
taormina1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8570
Erröl van egy nagyon érdekes történetem; évekkel ezelött Magyarországra menet fölszedtem az út szélén egy (ab)original maori lányt. Elöször azt hittem cigány, gondoltam jó lesz mihamarabb megszabadulni töle, míg hamar ki nem derült, hogy Új-Zélandi. A hamar-megszabadulásból hamar háromnapi nálunk-lakás lett, na ö készített ilyet nekünk, amit azóta se láttam, hallottam sehol. A lány eltünt, a receptet meg magával vitte.
De nem is tudom, ezek a többnyire hím virágok egyáltalán alkalmasak-e erre. Nem látom, hogy hova lehetne itt tölteni valamit, és egyáltalán mit? A növirágokat meg alig várom, de nem jönnek. Van olyan tök, amin egyáltalán nincs is virág egész nyáron, másokon meg csak hím.Megint másokon megjelenik ugyan egy-egy mikroszkopikus termés, ami valahogy aztán hamvába hal, de meg sose nö.
Előzmény: beetee (8569)
beetee Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8569

Tököt cserélek golgotára ;)

Rájöttem, hogy a sok termést hogy tudom kordában tartani. Töltött, sült tökvirágot készítek. Nehogy'má megnő'jjenek!!! :)))

taormina1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8568
Egy újabb katasztrofális zöldségszezon...
Mindenfajta tököm van, (tele:-( de termést az idén még jóformán nem is láttam.
Még a komposztból is több méteres tökhajtások törnek elö, kerítésre, fákra, mindenre fölkapaszkodva, de termés sehol. cukkini volt talán 2-3 darab, a patisszonok kétcentis korukban elfonnyadnak, megrohadnak, sütö- spárga és spagettitök meg még nem is mutatkozott. Marhatrágyás földbe ültettem, esövízzel locsoltam, mégse.
Retek egy darab se lett az idén, kukoricát már meg se próbáltam, a babot háromszor vetettem, mire úgy-ahogy folyamatosan kikelt.
Az áttelelt Physalis gyönyörü óriás bokor, -egyetlen virág nélkül.
Az üvegházban az uborkákat mind elvitte valami vész, a magról ültetettek fél méterre se nöttek, a marha drága palántáról ültetett, oltott csoda meg két termés után adta meg magát. A paprikák és padlizsánok gyönyörüek, nagyok, de az utóbbin, kb 8 bokron még egyetlenegy termés se mutatkozott. a paprikák meg valahogy nagyon kicsik, hitványak, vékony faluak maradnak, de legalább van rajtuk.
Idén elöször viszont termett karfiol; kb 4-5 fej10-12 cm átméröjü a legnagyobb, de olyan sárgás, aszott kinézetü, nem olyan szép fehér húsos, mint a boltban.
A Broccolik meg olyan kicsik maradnak, ha meg várok, hogy hátha megnönek, hipp-hopp virágba borulnak, aztán akkor már ki lehet dobni.
Egyedül a paradicsomok termnek rendületlenül óriási labdaméretü gyümölcsöket, meg kis sárga golyókat is, ha kell ha nem az egész kertben mindenütt vadon.
Asszem rajtam csak azt segítene, ha egyszer valami hozzáértö eljönne hozzám, ránézne és megmondaná, mit rontok én el ilyen reménytelenül.

Öszre mit lehet még vetni?
Mert az se megy, a vetésforgó; azáltal, hogy nálam minden kétszer olyan hosszú tenyészidejü, mint bárhol másutt, a másodvetéssel mindig elmaradok, bármilyen korán kezdtem is az elsöt. Még a petrezselyemmel se boldogulok rendesen.
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8567

Jajj, köszi! .-) Ez a "Kertimag" név nem ugrott be, pedig a Feneketlen tónál lévő vetőmagboltban főleg ezt a márkát árulják, és nem is túl drága.

Most rákukkantottam a weboldalukra, de csak a Black Beauty-t, meg a Striato di Italia fajtákat mutatja...

Ahogy írtam, mi legszívesebben max. arasznyi méretben szeretjük, főleg vegyes grillezett (vagy wokban sütött) zöldségköret formájában, akár főételként is. Tkp. a színkavalkád miatt szeretném ezért ezt a gyönyörű sárgát. :-)

A spagetti-cukkini ezexerint olyan, mint az istengyalulta tök?

Előzmény: il1321 (8566)
il1321 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 8566

A sárga magom Kertimag termék, a Delikát sorozatból, a fajta Goldena.

Szintén kertimagból van még Trieszti fehér, ami nem tök:)

A kereknek az olasz neve rondini, ugyan az az íze, kicsit keményebb a húsa. Mi tölteni szoktuk.

Az ovális pedig spagetti cukkini, ez főzéskor rostjaira válik szét, igen finom.

Előzmény: Zitka (8563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!