Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8625
No, szerintem, ha önköltségi áron mexerzel ennyit, amennyiünket ez itt érdekel, szerintem így is rászolgálsza jutalékra.
(Vagy egy Adeniumra; jelenleg 1,50-ért vesztegetik a Discountban; a fél topikot már elláttam. jössz szigetszentmiklósra?)
Előzmény: Flanell (8609)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8624
Erröl hallottam:-) Használd egészséggel!
Előzmény: beetee (8623)
beetee Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8623
Elhoztam a golgotákat. Köszönöm.
Előzmény: taormina1 (8618)
beetee Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8622
Hopp.. egyszerre írtuk. A villanysütő nem is rossz... sőt... ugyanaz csak ahhoz megvan minden. :)))
Előzmény: CBNora (8620)
beetee Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8621

Átolvastam. Ha jól értem kb 30 perc a sterilizálási folyamat, amikor a felfűtött hőtömeget már csak szinten tartja, előtte persze a felfűtés (30-40--50 perc) ami teljes kakaóval megy.

Mivel szigeteltnek írják, tegyük fel, hogy a veszteség minimális...

Annyit jelent, hogy 2, max 2.5 kilowatt-ot fogyaszt 18 üveg befőttre. Ez tényleg nem sok... Ennyit bármelyik másik otthoni módszer megeszik.

De... 40 rugó évi monjuk 200 befőttel számolva 3 év alatt is 67 Ft/üveg befektetés...

40 Euróért én is megvenném. Így nem. Veszek egy nagy fazekat (7500 Ft/15 liter), amit utána más célra is használhatok...

CBNora Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8620
Gondolom, pontos hőfokszabályozást, nem kell figyelni rá, mint egy lábos vízre. Ennyiért már jó hőszigetelése is lehet.
Az 1800 W nem biztos, hogy olyan borzasztó, ha jó a hőszigetelése. A villanysütőnk is jó sokat fogyaszt, de ha már elérte a beállított hőfokot, elég ritkán kapcsol be. Valószínűleg ennek sem kell egész éjszaka folyamatosan fűteni, csak ha lehűl egy adott érték alá.
Viszont a 40 000 Ft tényleg elég sok pénz, ez már a családi megfontolást igényel.
Egyébként a villanysütőt már használtam befőzéshez, hőfokszabályozós, légkeveréses, 100 fok alatti hőmérséklet is beállítható.
beetee Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8619
De, meg tudod tenni. Annyival "több" ez, hogy valószínűleg korrektül tartja a beállított hőfokot.
Előzmény: kiseg (8617)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8618
1800 w-ot, b.! és ezt egész éjszaka! Abból mennyi beföttet lehet vajon venni?
A Bielmeyer gyártja, meg a Merten-Storck de ezeknél nincs 55 € alatt, úgyhogy 40 € nem sok érte. De 40000 Ft definitív szemérmetlen kaszálás.
40 €-ért engem is érdekelne, de mit tud ez valójában, amit egy nagy lábos meg egy kis fözölap nem?
Előzmény: beetee (8610)
kiseg Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8617

Átolvastam a befözőautomata honlapját, nekem nagyon tetszik, de az jutott eszembe, hogy én ezt egy nagy fazékban nem tudom otthon megtenni?

rebondo Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8616
:)
Előzmény: Flanell (8615)
Flanell Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8615
Hát fényképezőt vinni mindig elfelejtettem. :(
Háromszor szedtünk annyit, hogy egy-egy komplett savanyú borsó vagy borsóleves kijött belőle, meg még él a szára, mostanság is van annyi, hogy egy fél marékkal tudunk a húslevesbe dobni.
Előzmény: rebondo (8611)
Flanell Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8614
Így van, erről van szó, amit IL linkelt. (Még nem láttam a honlapjukat.)
Ha netán megrendelnéd náluk, előtte írj nekem egy mailt, kapni fogok valami üzletszerzői jutalékot, azon megosztozunk!

A mi gépünk már vagy 6 éves, évente olyan 250 üveg fordul meg benne, és tökéletes állapotban van. Annyi baja van, hogy az alján van egy távtartó rács, olyan, mint a hűtőben lévők, erről lekopott a műanyag bevonat, de maga a szerkezet olyan, mint az új.
il1321 Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8613

Fedvény: ezttakláltam:

ezt találtam.

:)

Előzmény: il1321 (8612)
il1321 Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8612
rebondo Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8611

Hány szem borsó lett a levesbe ?
Előzmény: Flanell (8606)
beetee Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8610

Ez az automata mennyit fogyaszt?

Esetleg egy típust, számot meg tudnál adni? Hátha van róla valami a neten...

Előzmény: Flanell (8603)
Flanell Creative Commons License 2009.08.31 0 0 8609
Egy ismerősünk importálja, tavaly 40 E volt. Ha érdekel, meg tudom kérdezni, hogy csinálja-e még.
Előzmény: CBNora (8608)
CBNora Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8608
Hol lehet ilyet beszerezni? És az az eléggé az kb. mégis mennyire drága?
Ha sok tartósítani való van, biztos megéri, és a munka és a felfordulás is kevesebb lehet így, mint főzögetni, aztán paplanba rakni, kerülgetni az egészet másnapig. Úgy is lehet tartósító nélkül, ha jó zár a kupak, de több munka.
Előzmény: Flanell (8607)
Flanell Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8607
Nem valami bonyolult szerkezet, úgy néz ki, mint egy nagy fazék és egy régimódi centrifuga boldog házasságának gyümölcse.
Két sor 7 decis üveg fér bele, összesen 18.
Fel kell tölteni vízzel, hogy ellepje az üvegeket, beállítani a hőfokot (a gyümölcsöket pl. 80-90 fokon tartósítja, hogy ne főjenek szét), meg az időtartamot, aztán másnap ki kell szedni az edényből és felrakni a polcra.
Elég drága volt, de hosszú távon valószínűleg bejön az ára, a lényege az, hogy a rengeteg gyümölcsöt tartósítószer nélkül tesszük el.
Előzmény: CBNora (8605)
Flanell Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8606
Fűszerpaprikám nincs, gondolkodtam ugyan a síkfóliás-csepegtetős módszeren, de ahhoz lazább föld kellene, nem ilyen cserepesedős-repedezős, mint az enyém.
Előzmény: F.Szilvi (8602)
CBNora Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8605
Még soha nem is hallottam befőzőautomatáról. Jó dolog lehet.
Nekünk jó pincénk van, homok nélkül is eláll a sárgarépa, persze csak amelyik nem rágott vagy kukacos. Idén pockok garázdálkodnak a kertekben, tele vagyunk fél sárgarépákkal. Ezekhez jó lenne egy ilyen automata.
Előzmény: Flanell (8603)
Flanell Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8604
Fűszerpaprikám nincs, gondolkodtam ugyan síkfóliás-csepegtetős módszeren, de ehhez lazább talaj kellene, nem ilyen cserepesedős-repedezős.
Flanell Creative Commons License 2009.08.30 0 0 8603
A répát nem tudjuk igazán tárolni, hideg és nedves hely kellene neki, ami nincs megfelelő. Ill. a vízóraakna megfelelne, ki van próbálva, csak olvadáskor néha teleszalad vízzel, ezért nem használjuk ilyen célra.

Nagyapámnál valamikor az aljzatbeton nélküli pincében volt deszkával körülkerített homok, ebbe voltak állítgatva a répák.
Ahol én laktam gyerekkoromban, ott meg ősszel lett csinálva verem a répának és a zöldségnek.
Úgy 2 talicskányi földet ásott ki nagyapám, a gödör tetejét befedte rossz deszkákkal, arra terített nejlont, és visszarakta rá a kiásott földet. Az egyik oldalán a szélső széles deszka nem lett befedve, csak rongyokkal, rossz szőnyeggel, miegymással, ez volt az ajtó. Itt lett beszórva a termény, és fagymentes napokon itt lehetett kiszedni egy adagot, a következő 1-2 hétre. Nem volt sűrűn nyitogatva, akkor is csak akkora lyuk, hogy beférjen nagyanyám karja.

Van egy befőzőautomatánk, az évi 150-200 üveg befőttön kívül a leveszöldségeket is ezzel tartósítjuk. Időnként nekiülünk, megpucolunk 1-2 vödör répát, zöldséget, karalábét, zellert, stb., különféle méretű üvegekbe rakjuk, vizet rá, és be a gépbe. Ott megfő, és tartósítószer nélkül elvan felbontásig, a befőtthöz hasonlóan. Télen csak fel kell bontani, beleönteni a levesbe, és kész. Kis üvegben franciasalátához való adag van, felkockázva.
Így megmentjük az apró és rágott répákat is, amiket egyébként nem lehetne tárolni.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8602

Ti hogyan tároljátok a s. répát....?

Nekem évek óta nem sikerűl, így csak annyit vetek ami friss fogyasztásra kell.

Fűszerpaprikád is van ?

Na a fehérrépa csak  másodszori vetésre kelt ki akkor is foghiányosan...

A cukkim nagyon lisztharmatos főleg az öreg levelek, de most már úgy is mindegy...

Előzmény: Flanell (8600)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8601

Nem tudom hová lett a hozzászólásom..na mind1:-)

Szóval ...szerintem mindenféleképpen érdemes próbálkoznod vele. Mint Flanell is írja a sárga az bőven termő, míg a görögből bizony kell min. 4-5 fészek, hogy  5-6 dinnye beérjen...és több helyet is igényel...

A sárga nekünk idén nagyon bejött, jövőre biztosan vetek majd, a görögöt meg kb. 7,5-8,5 kg-an kell leszedni, hogy igazi íze legyen, de esküszöm, hogy ilyen édes dinnyét még nem vettem soha  sehol...

Előzmény: Zitka (8596)
Flanell Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8600

Az erőspaprikáról hetente lejön egy diszperzites vödör piros.

Ezt valamikor július legvégén ültettem. Utána néztem meg könyvben, hogy csak július közepéig ajánlatos...
Ennek ellenére, úgy néz ki, sokkal szebb lesz, mint a normál időben termelt.

Bár a képről nem látszik, a sárgarépa meg a zöldség hatalmasra nőtt, nagyjából locsolás nélkül. A képen lévő legkisebb répa is elég egy háromszemélyes húslevesbe. Viszont nagyon kevés kelt ki a tavaszi aszály miatt.
Flanell Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8599

Elkezdtük szedni a 3. banda karalábét. Ez konkrétan magról helybe lett vetve. A földibolha kiritkította, de maradt azért vagy 20, ahol sűrű volt, onnan odébb raktam.

Ez meg már a 4. banda.
Két hete palántáltam ki 2 virágládával. Az akkori méretére jellemző, hogy egy ilyen 40 centis ládában 80 db volt. De mára már szépen beindult, egy hónap múlva szedhető.

Ekkora a földibolha-cakkozta feketeretek. Helyenként ki is halt.
Tegnap még ültettem pár métert, meg főleg sok hónaposat, jól be is öntöztem, hogy 6 nap alatt kikeljen ez is.
Flanell Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8598
A görögdinnye többnyire csak tömegben terem rendesen, de a sárgadinnye egyedül is.
Meg lehet próbálkozni vele, ha nem sajnálod a helyet. Fel is lehet futtatni, mint az uborkát, csak érdemes felkötözni a termést hálóval vagy ronggyal, nehogy leszakadjon.
Előzmény: Zitka (8596)
Flanell Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8597
Valamikor nagyapám híres volt korai és finom sárgadinnyéiről, mindenki tőle kért magot.
Mi meg már nem is vetünk, mert mindig elviszi a peronoszpóra, a permetezés ellenére. Nagyapám soha nem permetezett, csak akkoriban még nem volt import dinnye, ami idehozza a betegséget.
Előzmény: F.Szilvi (8595)
Zitka Creative Commons License 2009.08.29 0 0 8596

Éppen nemrég jutott eszünkbe, hogy jövőre egy-egy tő dinnyét is ültetni kéne.... :-)

Nagyon pici a veteményesem, de szeretek kísérletezni. Szerintetek van értelme egy fészeknyit (2-3 magot) elvetni?

Előzmény: F.Szilvi (8595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!