Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8655

Főtt állapotban könnyebb, mert leválik a héja.

Mi daraboljuk, fazékba tesszük, 5-10 percig fő, közben kavarjuk. majd botmixxerrel pépesítjük, még 5 perc fővés, és drótszűrőn átszűrjük, itt fennakad a mag, és a héj kisebb darabjai.

HA nem törod össze botmixxerrel, akkor kicsit tovább kell főzni, és fennmarad a héj.

Mi nem használunk paszírozót, mert macerásnak találtuk. A botmixer tökéletesen megfelel, a szétdarált héj még sűrít is.

Előzmény: CBNora (8650)
CBNora Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8654
Közben rájöttem, hogy lesz még ültetnivaló: a fokhagyma. De az még odébb van, majd a krumpli helyére. De az még mindig nagyrészt zöld.
Előzmény: CBNora (8652)
CBNora Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8653
Kösz, ki fogom próbálni.
Előzmény: mokusleqvar (8651)
CBNora Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8652
Vidámabb téma: tegnap még a passzírozás előtt befejeztem az erre az évre tervezett ültetéseket. Sok áttelelő saláta kikelt elszórt magból, ezeket átpalántáztam a korai determinált paradicsomok helyére. A koraiak várakozáson felül sokat termettek, a rengeteg befőznivalót mind ezekről szedtem le.
Szerettem volna magról is vetni áttelelőt, de nem találtam meg a magot. Úgy látszik, tavaly elfogyott, csak elfelejtettem. Nem baj, ha a palánták megmaradnak, bőven elég lesz az is, több hely marad tavasszal a Kobakoknak.
mokusleqvar Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8651
Szia Nóra,


nem régi olvasója vagyok a topiknak, és máris sokat tanultam tőletek. A paradicsomot én nyersen szoktam átpasszírozni, és a velőt főzöm fel.

Előzmény: CBNora (8650)
CBNora Creative Commons License 2009.09.09 0 0 8650
S O S!
Egy hülye kérdés, de nem vagyok valami nagy konyhatündér. Paradicsomléhez a paradicsomot nyersen vagy főve kell átpasszírozni? Eddig meg voltam róla győződve, hogy főve, de most elbizonytalanodtam.
Tegnap eljutottam idegrendszerem tűrőképességének végső határáig, sőt kissé azon is túl.
A képen látható összeállítással, Porkert típusú passzírozóval dolgoztam kora délutántól késő estig. Az orrból kijövő szárazkolbászt és az oldalán csordogáló levet felfogó edények alig férnek el egymástól, ráadásul a levet csak lapos tepsibe lehet csorgatni, normális magasságú edény nem fér a csőr alá. A csiga mellett is csöpög a lé, ezt hivatott felfogni padlón elhelyezett tányér, megfelelő szögben odaillesztett fólia akadályozza meg a konyhaszekrénybe csorgást. A csiga alig kapja el az anyagot, hiába tekerem, tuszkolom, ellentétes irányú tekerés időnként segít, ilyenkor viszont több megy a padlóra.
A férjem először azt javasolta, hogy kössünk rá fúrógépet, erről letettünk. Szitán előpasszírozta nekem valamennyire, mondván, hogy a sűrűt majd jobban fogja továbbítani a csiga. Háát.. talán egy picit.
A művelet közben a padlón lévő tányér eltört, most izomláz van a jobb karomban és fáj a vállam. Van még majdnem annyi eltenni való paradicsom, mint a fazekakban.
Csináltam már párszor, mindig nagyon utáltam, de mostanra fogyott el teljesen a türelmem.
Adjatok tanácsot, hogy lehetne jobban?

rebondo Creative Commons License 2009.09.08 0 0 8649

Nekem ez a borsó komoly meglepetés.

Szerintem komolyan elindult egy változás a környezetben.Intenzíven süt a nap.
Hosszan vagy hirtelen komoly szárazság vagy meleg van.

Gyakorlatilag nem termett babom idén.A tavaszi vetés szépen virágzott, de nem kötött.
Gondoltam vetek későit...Tíz-tizenkét zacskó magból nem lett semmi, ha csak azt nem vesszük, hogy megismerhettem a betegségek javát ,osztályozva úgy mint vírus,gomba,
baktérium...mind!Locsolva,szárazon,kapálva,gazosan,...mindent kipróbáltam.

Így szokott járni a borsó is.
Előzmény: Flanell (8615)
CBNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 8648
A hatóanyag biztos rajta van a Chemotoxon, annak alapján talán ki lehet bogarászni valamilyen várakozási időt. Hátha van növényvédőszer is azonos hatóanyaggal.
Engem se annyira a saját táplálkozásunk miatt izgat a rovarölő, inkább a rovarokat igyekszem kímélni. Borzasztóan szeretem nézegetni őket, és slaggal, szedegetéssel, némi toleranciával egész jól kordában tarthatók. Sokféle van, egymást is eszik. Némelyiket már láttam csigát is enni.
Előzmény: Flanell (8647)
Flanell Creative Commons License 2009.09.08 0 0 8647
Igen, nem itthon van a retek, néha 2 hétig sem jutok el oda, ezért nem tudom locsolni.
A normál rovarölők engem nem zavarnak, de ezt a Chemotox port talán nem lett volna szabad rászórni. De hát még kicsik a növények, mire megnőnek, már táncsak elmegy a por hatása. A rovarölős retek másik variációja a semmilyen retek lett volna. És már ott tartottam, hogy ha épp van nálam egy atombomba, akkor azt robbantom fel, a részletkérdésekkel nem törődve.
Előzmény: CBNora (8646)
CBNora Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8646
Jaj.
A hamut nem próbáltam (kevés van), de Il módszere, az ágyások nedvesen tartása bevált. Nálunk is kezdték szitává lyuggatni a téli retket, de szerencsére gyorsabban nőtt a retek, mint ahogy fogyott. Naponta kétszer meglocsoltam. Van még valamennyi bolha, de már nem látszik kártétel.
Ez persze csak akkor működik, ha ott lakik az ember. Nálad nyilván nem megy, akkor marad a rovarölő. Én viszont nagyon örülök, hogy Il annak idején ezt leírta, mert korábban nálunk is nagy károkat okoztak, rovarölőt viszont nem szívesen használok.
Előzmény: Flanell (8645)
Flanell Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8645
Krach.
A fél faluból összegyűltek a földibolhák, leették mindkét fajta retkemet, csak a vastagabb szárak/gyökerek maradtak, a kicsik mindenestől eltűntek.
Utána megreszelték fogaikat, és rávetették magukat a már kisujjnyi vastag karalábéra.
A levélfelület 10-60 %-a oda.
Szerdán is volt már pár bolha a retken, na, majd bio leszek, jól beszórtam hamuval, de hát mint halottnak a napszemüveg. Talán étvágygerjesztőként hatott.
Mivel nem itthonról mentem, hanem munkából, nem volt permetem, csak a házban a hangyák ellen használt Chemotox port találtam, hát azzal jól beszórtam mindent.
CBNora Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8644
Bízom benne, hogy köt gumót, aztán majd az első fagy szártalanítja. Megnőni nem kell a gumóknak, elég a minigumó méret. Tudtommal a rendes vetőkrumplit is úgy termesztik, hogy szártalanítják, mielőtt megnőnének a gumók, így kisebb a veszélye, hogy az esetleges vírusfertőzés lemegy a gumókig, a lombnak is kevesebb ideje van fertőződni. A késő ültetés a vírusfertőzés elkerülésére jobb is, mint a korai, ilyenkor kevesebb a levéltetű, ami terjeszthetné.
Talán betegség nem fogja addig elvinni, burgonyavésznek ellenálló fajtaként árulják. Szellősen is áll az az 5 tő, 4 karó és zsineg függőlegesen tartja a szárakat.
Ezeket a krumplikat a pincéből kotortam elő majdnem félméteres csírával, mikor megtudtam, hogy gond lesz a keszthelyi vetőkrumplikkal. Kiválogattam az 5 legegészségesebb, relatív legtömzsibb csírájú példányt. Nagyon jó gombócnak való fajta, még hosszú csírával, fonnyadtan is megmarad lisztesnek. A Százszorszép hasonló állapotban már nem elég lisztes és jobban szürkül.
Már ettünk pár ebédet komposzt krumplikból, nálunk azok koraiak az ültetetthez képest. Itt viszont azok tele lettek bogárral. Burgonyavész idén eddig nem volt, száraz volt minden egész nyáron.
Előzmény: Flanell (8641)
CBNora Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8643
Nekem az az utolsó előtti kép, bimbós kel.
Előzmény: dihacs (8642)
dihacs Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8642
Amásodik kepen a jobb sarokban karfiol van , vagy brokkoli?
Előzmény: CBNora (8640)
Flanell Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8641
A krumpli be fog érni? Vagy növexik a fagyokig? Vagy valami betegség fogja levinni a lombját az esős, hideg időben?

Nálam a komposzt szélében kelt ki vagy 10 a kidobált megfonnyadt tavalyi krumpliból. Érdekes, még most is zöld, sem a szárazság nem bántotta, sem a bogár, sem a burgonyavész.
Előzmény: CBNora (8640)
CBNora Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8640
Pár új kép a veteményesből.
A két folyton termő szamóca alatt a fátyolfólián keresztül átsejlő fiatal retkek láthatók.
Alatta a fiatal saláták. A középső sorban kóválygó pár szál vörös lombú egy egész zacskó magból kelt ki. A felirat szerint még idén épp jó, az ilyenekkel már jártam meg máskor is. Így biztonság kedvéért elszórtam az egész zacskó magot egyetlen sorba, és lám, ennyi lett belőle.
A jégsaláta viszont jó sűrűn kelt, az üvegház mellé ültetett palántákat a sorból szedtem ki. Pár napig laposak voltak, most már elkezdek nőni.
A háromszor kipótolt céklavetés egész szépen megnőtt. Előtte lennének a galambbegy saláták. Kezd már kelni, csak sajnos a rigók elég intenzíven kapálják. Mindenütt olyan száraz a talaj, hogy már nemcsak a fűnyesedék mulcsot túrják szanaszét, hanem a szalmát, és most már az öntözött ágyásokat is. Ideje, hogy átázzon máshol is a talaj, és ne mind ide jöjjön kotorni.
Végül a júliusban vetőgumónak ültetett Vénusz Gold krumpli. Erős illatú virágja van, dísznövénynek sem utolsó. Még talán van egy hónapja, hogy minigumót növesszen.







Flanell Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8639
Na, de hogy veteményezzünk is egy kicsit:
Azt meg elfelejtettem írni, hogy pénteken elvetettem a kétféle retekmagot, szerdán reggel meg már szépen sorban ki volt kelve.
Flanell Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8638
Ezt nem gondoltam komolyan, csak nem tettem ki a :) jelet, azt hittem, enélkül is látszik.

A busznak majd utánanézek, mennyire elérhető nekem.
Előzmény: taormina1 (8635)
Flanell Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8637
Nem mondtam egy szóval sem, hogy meg tudom kérdezni. Nem is mondhattam, mert nem olyan közeli ismerős, hanem anyám volt osztálytársának ismerőse, anyám beszélt vele párszor, meg egyszer én is találkoztam már vele, mikor nálunk járt.

A weblapján nem találtam ezt az 54 €-t, de nem is fontos.
Azt nem állítottam, hogy a gyártó nem árul olcsóbb szerkezetet, de amiről szó volt, azt a típust annyiért adja, amennyiért írtam, én is csak a linkből tudom.

Az E-bay-en meg nem is láttam ilyet 1 db-ot sem. Azt nem tudom, hogy egyik jobb-e, mint a másik, de hogy nem ilyenek, az biztos.
Előzmény: taormina1 (8633)
Flanell Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8636
Elképzelhető, az ÉMÁSZ-számla nem az én eszemnek való.
Akkor még 3 Ft költség üvegenként.
Előzmény: Törölt nick (8632)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8635
Ez már nagyon sokféle összefüggésben fölmerült, mindenki azt hiszi, hogy itt kolbászból van a kerítés. De bármilyen áruról van szó, mindig az a helyzet, hogy ha még egy-két közbülsö láncszem belerakódik a táplálékláncba, az úgy fölveri az árát, hogy végül mégiscsak meghaladja a hazait. Most vettem Laci Bácsinak komposztaprítót, ö is lelkendezett, hogy mér nem hozok ipari mennyiségben, megfoghatnánk mindketten a Jóisten lábát. De jó, ha egyszerre egy ilyen monstrumot be tudok rakni a kocsiba. Ha többet teszek be, ki kell szállni 1-2 utasnak, vagy logisztikát bérelni, az meg mindjárt fölfalná az árrést, amiböl meg akarunk élni.
Előzmény: Flanell (8627)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8634
Mármint hova? Szigetszentmiklósra?
Dehogy! Ingyenbusszal!
(Vagy mellbedobással, egyenesen otthonról; ahogy elnézem elötte szombaton még dolgozom)
Szerintem az utóbbi idökben egyértelmüen az egyetlen vásár, amir érdemes kimenni.
Előzmény: Flanell (8629)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8633
Na figyelj, a 8618-ban pontosan megmondtam, hogy a gyártó mennyiért adja, nem az ujjamból szoptam, az ismerösöd weblapján volt; 54 €<
De 40 jobb lenne. Nem azt mondtad, hogy meg tudod kérdezni az ismerösöd, aki importálja?
Ipari mennyiségben meg itt kapható.
Előzmény: Flanell (8630)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8632
lesz az 45 HUF is (az éjszakai áramot mérik 25 HUF-ért kb.)
legalábbis az elmünél
Előzmény: Flanell (8628)
CBNora Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8631
Nekem is az tetszett meg rögtön benne, hogy csak berakod és kiveszed.
Ha a hőkapcsolós rezsót időkapcsolóba dugod be, hosszas megfigyeléssel esetleg be lehetne lőni, mennyi időre lehet magára hagyni adott vízmennyiséggel. De biztos több áramot fogyasztana a rossz hőszigetelés miatt.
Viszont a sütő talán tényleg nem rossz a mi befőtt mennyiségünkhöz. És ha jobban belegondolok, van rajta valami időzítési lehetőség is, csak még sose próbáltam ki.
De vágyom egy ilyen automatára. Csak még ha meg is éri az árát, nem biztos, hogy a közeljövőben rá tudjuk szánni.
Előzmény: Flanell (8626)
Flanell Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8630
"De 40000 Ft definitív szemérmetlen kaszálás."
Mihez képest, a Vasedényhez képest?
A gyártó 122,5 €-ért adja, ami 34.000 körül van.
**katt**
Előzmény: taormina1 (8618)
Flanell Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8629
Lehet, hogy menni kellene, még soha nem voltam. Legfeljebb veszek ki szabadságot.
Autóval mész?
Előzmény: taormina1 (8625)
Flanell Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8628
1 kiloWattóra, vagyis ha egy 1000 W-os szerkezet 1 órán át megy, az valami 20 Ft körül van mostanság.
Flanell Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8627
Nem egész éjszaka, hanem csak ameddig dolgozik. Azért írtam, hogy reggel szedjük ki, mert általában nem húzzuk csörgőre az órát éjfélre, hogy kiszedjük. Reggelre kézmelegre hűlik.
Nagyjából egy üres befőttesüveget lehet venni az áram árából. Igaz, abban sincs tartósítószer. :)

Nem tudnál behozni ilyen fazekakat? Megalapíthatnánk a konkurenciát!
Előzmény: taormina1 (8618)
Flanell Creative Commons License 2009.09.03 0 0 8626
Na, én is valahogy így számoltam.
Megvan a fazék (asszem) 6 éve, évente legalább 250 üveg gyümölcs és zöldség fordult meg benne, ha holnap kipurcan, akkor 40.000 árral üvegenként 27 Ft-ba került.
Egy menet (a leghosszabb) áramilag nagyjából 50 Ft-ba kerül (egy sor, vagyis 9 üveg fele ennyibe, mert fele idő alatt felfűti), üvegenként 3 Ft.
Mindösszesen üvegenként 30 Ft-omba került, hogy az összetevők között nem szerepel a tartósítószer. És egyelőre nincs rá jel, hogy nem bír ki még 10 évet, nem sok minden van benne, ami elromolhat.

1. Amikor anyám vette, még nem volt internet, nem tudtunk utánanézni az áraknak. Most van internet, de Mo-on most sem tudnánk olcsóbban megvenni (lévén kizárólagos forgalmazók).
2. Nyaranta minden nap reggel 5-től legalább este 9-ig van valami elfoglaltságunk a termeléssel meg piacozással hétfőtől vasárnapig, tehát ennyi időt tudunk csak szakítani a tartósításra, hogy tisztítás, üvegbe rakás, polcra pakolás. Ha nem lenne ez a szerkezet, csak tizedennyi termést tartósítanánk. Nekünk mindenképpen ez a legolcsóbb megoldás.

Akinek van ideje fölötte ülni, annak természetesen a hőkapcsolós rezsó a legolcsóbb megoldás.
Mint írtam, ezzel a szerkezettel csak annyi a tevékenység, hogy bepakolni, bekapcsolni, kipakolni. A többit ő intézi. Felfűt a megfelelő hőfokra, hőn tart, utánfűt, ha kell, és kikapcsol. Mivel elég gyakran csak este 9-10 körül érünk oda, hogy bekapcsoljuk, ezért nekünk nagyon jó, hogy van.
Előzmény: beetee (8621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!