Szerintem a téli reteknek már elég késő van. A hónapos talán még megnő, bár nem vagyok abban sem biztos, én mindig korábban szoktam vetni. Esetleg áttelelő saláta tavaszra, de azt is legkésőbb szept. 15-ig el szoktam vetni. Idén elszórt magból kelteket palántáztam szét. Legjobb eséllyel galambbegy salátát lehet vetni. Nem kel gyorsan, de hidegben is elég jól fejlődik. Takard le fátyolfóliával, akkor télen is szedheted, ha nem fagy rá. A brokkoli nekem is olyan szokott lenni. Én hagytam picit nyúlni a virágzat kezdeményeket és úgy szedtem le még virágzás előtt. Ha nagyon kevés, lehet mellé zsenge leveleket is szedni. Főtt krumplival keverve tojásos-sajtos tejfölbe ágyazva zöldpaprika darabkákkal a tetején sütőben átsütve nem rossz. Kevés brokkoli is jó ízt ad a krumplinak. De idén már inkább nem ültettem, dália van a helyén.
Lehet most még vetni téli retket, esetleg valami salátát vagy kínai kelt?
Az én broccolim is ilyen. Az üvegházban a paprikákat megtámadta valami, a levelük mindnek ilyen zöld-sárga kockás lett. Kb 10 növényböl most terem az elsö padlizsán. Tököm 1 azaz egy termett, viszont lett egy jókora cukkini. Tele a tököm...
Képed esetleg nincs róla? Én a paradicsomot szoktam permetezni, gombabetegségek ellen, réztartalmú szerrel. Il egyszer ajánlott egy oldalt, ami a paradicsom betegségeivel foglalkozik, nézz szét <a href="http://www.kite.hu/index.php?page=1237" target="_blank">itt</a>, hátha megtalálod a választ.
Ritkán olvasok ebbe a topicba, nem tudom volt-e szó róla:
Két évig remek volt a paradicsomom, az utóbbi években pedig gyászos. Próbálom elhagyni a locsolást, vagy csak a tövekre de nem este... a szára lassan felszárad, a termés pedig foltos. Évente máshova ültetem, igaz csak 2-3 m-re van egymástól a két hely. Permetezni kell? Mikor és mivel?
Nem fog fejesedni.Virágzik. Az a dolga,ha sok fényt kap. Később kell ültetni,árnyékosabb helyre,árnyékolni lehet, összekötni lehet, másik fajtát lehet,örülni lehet a virágnak is...
A brokkolim így néz ki! Az első képen felismerhető, a másik kettőn valami furcsaság látható, tele kis levelekkel, sárgás szín. Ez is brokkoli, vagy valami elfajzott egyed?
A legtöbb olyan, mint a második, harmadik képen. Lesz ebből ehető zöldség?
Állítólag meg kell csinálni készre, és utána üvegezni meg újrafőzetni. Szerintem ez azért van, mert a főzés sűríti az anyagot. Ha le van zárva az üveg, akkor nem tud belőle víz elpárologni.
ja-ja, csak hülye módon leszedtünk 50 kg meggyet egy nap, következő napon meg dolgozni kellett menni. Az ezutáni napom elment azzal, hogy 30 kilót elraktam befőttnek, 20 kilóval meg mindenképpen kezdeni kellett valamit, mert elkezdett romlani. Akkor ment be az egész a fagyasztóba
idén okosabbak voltunk... (tavaly nem gondoltuk volna, hogy lejön 50 kg két fáról)
Előtte ki kellett volna magozni, és akkor sima ügy.Nagyon jó meggymagozók vannak, abban is azért egy pár mag átmegy, de nem vészes.Nagy mennyiséget lehet rövid idő alatt kimagozni.
Érdekes, hogy ez a passzírozó ennyire jó is tud lenni... Én málna és ribizlilekvárhoz használtam, kicsit megszenvedtem vele, de végül jó lett. Aminél viszont nagyon megjártam, az a baklövésből maggal eltett meggy főzés utáni passzírozása (család utálta köpködni a magot, és meggyturmix-levest akart). A magok mindig megakadtak, szétröpültek, minden újabb adag előtt ki kellett vadászni őket. Idén bármennyire is fájt, magozva raktuk el az összes meggyet.
A mai és az előző adagból összesen 25 liter lett. Végül minden szempontból nagyanyám módszerét alkalmaztam. Nemcsak a passzírozásban, a tartósításban is. Forrón üvegbe mertem, aztán gyorsan párnák közé raktam. 20 üveg már jól befűti a fészket, az előző adag is jó meleg volt még, mikor másnap kibontottam. Ha valamelyiknek kihűlve nem homorú a kupakja, azt újra lezárom, és megy a sütőbe.
Ki nem dobom, mert mint azt Covycovy jó szemmel meglátta, szép, masszív öntvény. Sajnálom. Viszont tényleg az a megoldás, amiről írtál! Úgy passzíroz, mint az álom! Az előző hozzászólásom óta fönt voltam a padláson, ettem a kertben egy kis málnát és körtét, elmostam a készüléket, ezt most itt írom, és a nagy sárga fazékból a sötét habnyom alatti tiszta sávnyit már átnyomtam rajta. És csak az mellé, amit mellélöttyintek a merőkanállal.
A paradicsom befőzés kapcsán azon gondolkodtam, hogy a befőzőautomatával akkor úgy lehetne ezt megoldani, hogy ledarálom a paradicsomot, nyersen üvegekbe töltöm, a gépben dunsztolom és kész is.
Szerinted ezt így lehet, vagy ugyanúgy előtte fel kell forralni?
Nóra szerintem ezt a paszírozót dobd ki, nekem is volt ifjúasszony koromban, én is kínlódtam vele sokat ugyanúgy mint te. Akkor nyers paradicsomot paszíroztam. Most viszont megfőzöm az összevágott paradicsomot és van egy olyan paszírozóm amit egy kis fazékra teszek rá és felül tekerem, utána megint főzöm a megfelelő sűrűségűre. Ennek 3 betétje van, alegkisebb lukúval a paradicsomot a nagyobbal meg a lekvárokat paszírozom. Ezzel szoktam a halászlé alaplevét is csinálni.
Ez a szárazság az utóbbi években nem volt igazán jellemző. Tavaly pl. egyetlen egyszer sem kellett beindítani a szivattyút. Mikor már kezdett szárazság lenni, és rá is értem volna locsolni, akkorra mindig esett. Csepegtető csövet is tavaly akartam venni, de hát ameddig nem kellett, addig nem pazaroltam rá a drága időmet, és hát egész évet kihúztam nélküle.
Nálunk helyhiány miatt csak zöldbab volt, az egész szépen termett. Bár tavasszal nem kelt ki, csak vagy másfél-két hónap után, mikor véget ért az aszály. (Akkor még nem volt csepegtetőm.) Babbal úgy jártunk vagy 20 éve, hogy nem volt vetőmagunk, és a piacon vettünk román árusoktól vagy 5 félkilós szép drapp babot. Elültettük. Kikelt. Gyönyörű volt. Virágzott ezerrel. Egészen őszig virágzott, mikor mások már kiszedték, a miénk még akkor is virágzott és szép zöld volt. Csak éppen nem kötött. Talán ha 10 hüvely lett a nagy táblán...
én ilyen nagymamással szoktam passzírozni, a ribizlizselét is így teszem el (gyümölcsöt szárastul átpasszíroz, gyümölcsvelő felfőz). Másnap megérzem a karomon, de nem vészes.
Én úgy tettem el, hogy nyersen meghámoztam a paradicsomot (alját X-ben bevágva, majd leforrázva), kivágtam a zöld csuma részt, felaprítottam, majd feltettem főni. A lét rövid ideig, a ketchupot tovább rotyogtattam, végül botmixerrel pürésítettem. Szép egyenletes lett, benne maradtak a magok, de bennünket nem zavar. 5 kg paradicsom így egy fél délután alatt kész is volt.
Igazán nagyon kedves felajánlás. Azt hiszem, megpróbálom nyersen, aztán meglátom. Gyalog és vonattal közlekedem, így a szomszéd falu is kicsit messze van, még mindig több van, mint egy kosárnyi. Van egy kerek szitaaljú fémedényünk is valahol, forgatható ferde fémlap nyomja a szitához a passzíroznivalót. Úgy emlékszem, nagyanyámék ilyet használtak. Valahol a padláson van egy dobozban, lakásvásárlás után ezen nyomtuk át a csomós tapétaragasztót. Ha a Porkerttel nem boldogulok, megpróbálom előásni. Tavaly nem volt ilyen gondom, amit nem ettünk meg nyersen és nem ajándékoztunk el, befért a mélyhűtőbe. Idén már két fiók dugig van, és kell másnak is hely. Főzéshez úgy a legjobb, sokszor egy-két darab elég, nem kell egy üveggel.