TWINS merre vagy???????????????????????Jelentkezz!!!!
Vagy valami tropusi beszerzököruton vagy???(mert akkor megbocsájtjuk,hogy eltüntél,de különben lesz dádá:))
Multkor valaki akart páfrányfát venni.Igaz nem az amit keresett hanem Dicksonia squarrosa meg D.fibrosa de most jött az oázis köbányai uti telepére fél méteres példányok rövid 10-15 centis törzzsel 13000 ft-ért.
fúú micsoda szupi dolgok forognak itt! Valamelyikőtöknek nagy melegháza van? (már a talizásból gondolom...) Ha igen "látogatható"? Nekem sajna semmilyen magom nincs, csak a nyálamat csorgatom a dolgaitokra (kakaó, pisztácia.. gyömbérfélék..) wow. Hol tartjátok őket? És honnan szereztétek???
Köszi a számodat, beírtalak a mobilomba. majd én is küldöm.
Ez a kakaómag nagyon jól hangzik.
Egyenlőre nem tudom mikor érek rá, még zavaros a hétvége (meg hát húsvét, vendégségek...), a jövőhét tűnik jobbnak. majd írok vagy csörgök.
mostmár tényleg jön a meleg. A parifát vissza kellett vinnem a fagyok miatt, de sok növényt kint hagytam már.
Lehet hogy meg kéne próbálni nagyobb babért kiültetni a kertbe, mert nekem a pici babérnak csak a legvékonyabb hajtásai fagytak el, pedig cudar tél volt.
A CITES engedély,meg a Phytosanity Certificate összege egyben kb ennyi,ha jo számoltam.(ez az a kettö,ami EU-n belül már nincs de kivülröl jövö árunál számolni kell vele)
Na igen, a minimális rendelés egy tálcányi, azaz 72db növény, és szerintem egy tálcára csak egy féle növényt raknak. Mondjuk nekem nem kell pl 72db A.nebula. De a képek nagyon szépek, alig lehet elszakadni tőlük. Azt hol látod, hogy +90 dolcsi?
1.Twins nem tudom,hova tünt,pedig jo lenne lassan beszélnem vele,mikor látogathatom meg.
2.Valoban jo idö van,lassan lehet majd talizni.Most hirtelen nem néztem meg hogy miket is kértél.Igy emlékezetböl,a Rollinia deliciosa meg az Annona montana megvan,kezdenek hajtani,ha jol tudom neked kell Psidium cattleanum(P.littoralis)??
Sajna a kenyérfamagok bedöglöttek(ami azt illeti az egész brazil rendelés).Longanokat most tüzdeltem szét cserepekbe.Artocarpus integer még nem tudom,hogy mennyi magonc marad meg abbol is kettö kidölt.(Ezt még most nem tudom mi marad).Psidium fridrischatnianom és Psidium guinensee szépen kelt ki de még csirában vannak,még nem is szedtem szét cserepekbe öket.Egy darab a P.sartorianumbol is kikelt,talán fog több is.Kelt ki még mongon is(Clavija sp.)Kelt ki több Syzigium cordatumbol és S.fibriosa bol is,meg S.samaragense-böl is.
S.subterminalisbol még csak egy csirázott eddig ki.Most kel(egyenlőre 3 dugta ki a csiráját,Annona purpureabol,és Rollinia sylvatica-bol.Van még Eugenia smithii(de még nincs szétszedve cserepekbe)Egyenlőre ennyi.Minden más még egyenlőre föld alatt.
3.Importáláskor(ha nem EU országbol jön)eddigi tapasztalatom szerint az áru brutto(postával számolt)értékét szorozd meg kb.1,5-el,ennyibe fognak kerülni forintban az EÜ viszgálat a növényeztetés,vám,áfa meg minden hasonlo költség együttvéve).Tehát egy 100 ft-ba kerülö áru végül 150 be lesz benne.(Ezért is rendelek ritkán élő növényt csak kb.másfél évente engedhetem meg.Idén májusban várok)
Cucurbia! Jártál már az agristart.com oldalon? Te már jártas vagy az importban, mennyi a növények vámtétele? Mennyivel lett több a végösszeg, mint maga a rendelési érték?
Az Alocasiák nagy többsége tropusi és 15 fok alatt már károsodást szenved,8-10 fok alatt a java el is pusztul(tapasztaltam,ha nem hittem volna).A Szakirodalom szerint(Aroid c.szakkönyv) a két leghidegtüröbb az A.odorata,és az A.cucullata,de ezek is +5 fokig birják.A Colocasia kifejezetten tropusi fajta.
Hát ha a Rappainak nincs akkor csak külföldi oldalakat tudok.Pl.Malajziában most pont akcios.De nem hiszem,hogy nagyon fagytürö lenne.Ha abba belegondolok,hogy az Alocasiak 10 fok alatt tönkremennek......
Szerintetek lehetseges, hogy a Colocasia gigantea 7b zonaig fagyturo? Szivesen tesztelnem, de hol lehet Magyarorszagon hozzajutni ehhez a novenyhez? Segitsen, aki tud vmit! Thx!