A radikkiód valószínű levél r, mert ennek is többfaja van. A fejes r. termesztésekor árnyékolni kell a fejet, így lesz meg a megfelelő színe.
Amit vettem magot, nekem is csak levelek teremtek.
(Pl. a mángold esetében is van külön levélmángold, szármángold)
Nálunk az édeskömény sem évelő. Annak is van olyan változata, ami gumóskömény, és van amit az ánizshoz hasonlós illatú magja miatt termelnek. Sőt a gumóskömény is junius előtt vetve csak magot hoz.
Amíg a nyári nagy melegek voltak, többnyire heti 3-5 alkalommal locsoltam a kis veteményest, de mostanában maximum heti 1-2 alkalom, mivel az elmúlt hetekben volt némi eső és az kisegített. :-)
A terebess.hu oldalon amit fárosz tett be az édesköményről, azt írják hogy évelő növény... Ez azt jelenti, hogy úgy kell majd szedni, hogy a föld szintjén elvágom a gumó alatt, és a gyökér bent marad és az fog megint kihajtani?
Nekem nem is a színével van bajom, mert annak lilának is kell lennie, hanem azzal hogy nem fejesedik. Pedig hasonlóan kellene fejesedenie mint egy káposztának, úgy kellene kinézzen mint az alábbi képeken: Nem értem miért csak levél az egész már hetek óta változás nélkül... Nagyon sok idő nincs már hátra, lassan nyakunkon az első fagyok, aztán vége a kerti "bulinak". :-)
A radicchio salátaféle, éppen ezért semmi baj a levelekkel. Bármelyik salátánál jelentkezhet ilyen elszíneződés. Ez nem betegség, és csupán csak esztétika, ettől fogysztható. De ha zavar csípd ki felhasználás előkészitésekkor.
Az édeskömény gumója is hozza a formáját, mert nem kerek alaku, hanem inkább lapos.
Kezdő kertészek vagyunk, és bár szépen sikerült az első "termelői év", van két dolog ami nem igazán sikerült: a radicchio és az édeskömény.
A radicchio-t magként vetettük ládába, palántát neveltünk, majd kiültettük őket két ütemben, ahogy szabadult fel a hely a kertben. Az alábbi kép még augusztus elején készült, nem sokkal a második palántázás után.
A második és harmadik pedig a közelmúltban. Látható, hogy bár szépen megnőttek, és a levelek kissé lilás színűre is kezdtek színeződni, de nem fejesednek. Néhány belső levél mintha fordulna befele, de ez lassan már egy hónapja így van, és semmi sem változik... Fog ez még változni, lévén már szeptember vége felé járunk? Vagy valamit rosszul csináltunk?
Az édeskömény tulajdonképpen szépen nő, a gumó része is szép nagy, csak lapos! Szóval nem lett olyan pufók mint amit a kereskedelemben kapni lehet, továbbá kisé zöldes árnyalatú. Utólag gondolkodtunk csak rajta, hogy lehet, hogy bakkhátban kellett volna nevelni?
A miénket késő délutánig éri a nap. Egyébként az idén nem volt jó sárgarépatermés a tavaszi szárazság miatt. A locsolás nem helyettesíti szerintem az esőt.
A hagyományos eljárás a hevítés. Egy nagy fazékban fel kell tenni főni a mustot, de nem kell felforralni, csak kb. 70-80 fokra - onnan lehet tudni, hogy jó, hogy a hab feljön a tetejére. Aztán forrón üvegekbe kell tölteni, és dunsztolni. Tartósítószert elvileg nem igényel, de ha látod, hogy mégis forrni kezd valamelyik, akkor ki kell nyitni az üveget, mert felrobbanhat:-)
Hát ha minden más szép, akkor tényleg nem tudom, mi lehet a kínja. Amúgy azt mondtam volna, hogy fák közelében van, azt nem szereti, de akkor más sem nőne.
A földem átlag 2 évente istállótrágyázva van. (Ma is ezt talicskáztam szét, idén csak 2 Ifával hoztak.) Fél méter mélyen sárga agyag van.
Anyukám a következőképp szokta:kólás flakonba beletölti a mustot a tetejére tesz egy késhegynyi szalicilt, kb 2 nap múlva csavarja rá a kupakot de nem szorosan.
Általában tavaszra szokott kiforrni, ha addig el nem fogy.
Épp most vizsgáltatom be a vizet, úgyhogy meglátjuk. Az eredeti föld nálunk agyag és kő, úgyhogy hozatnom kellett és fekete jó szerkezetű, nem túl kötött termőföldet hoztak amit mindjg keverek komposzttal, és( fű) mulcs is van rajra. Minden más nagyon szép, amit csak elültetek, csak ez a francos sárgarépa nem.
A kicsinek pedig örüljön az akinek nem jut nagyobb:))
Gondolatban már készülök a jövő évre, ami nagyon érdekel az a jó csípős és változatos paprika. Jelenleg is van néhány féle, de elhatároztam, hogy ezentúl csak olyan növényt akarok aminek legalább tudom a nevét. Tavasszal szeretnék néhány magot, melyből magam nevelnék palántát. Aki tud valami megbízható forrást, az írjon nekem az e-mail címemre.
A kútvíz lehet meszes. A föld lehet jó, de milyen a jó föld? (Házi használatra csak édes répát érdemes, a nagyméretűek nem édesek.) Láttam már olyat, hogy kis répának is örült...
Tegnap kihúzkodtam a répát (két sor). A szebb példányokat (úgy 30-40 db) egy rekeszbe, homokba tettem. Első próbálkozás, ezért kérdem: hogy kell/lehet viszonylag nedvesen tartani a homokot? Mekkora réteg az optimális?