Vauu, ez nem lassú növekedés, az enyém 30 cm és 11 ága van.
Érdekes ez a bánatra növény, nem vagy egyedül.:-))
A legújabb vágyam egy Skimia vagy vmi hasonló. Van valakinek?
Hát, hogy jó, hogy vagyok arról azt hiszem azénuramnak néha más a véleménye:-)))
Arról, hogy a VV és BB mi volt, nekem sincs fogalmam, nekem a VV az amit a természetben látok, ugyebár, s az sem kevés. (Ennyit az életfilozófiámról!)
A lányom munkahelyén a kertész is Zamiának becézte és egyszercsak nagy bánatomban (akkor szoktam növényt vásárolni) a Fitolandban a lány meglátta, megvettük. Szerencsére benne volt a növényjelző, innen tudom, hogy nem úgy hívják.
Jelen állapotában a 40 cm-es 3 szárú növény 7 szárral rendelkezik és cca 30-90 cm között változik az ágak hosszúsága. Folyton a lakásban van, már másfél éve a padlófűtésen lakik, szereti, a lányom hetente 1x öntözi, de nem túlzottan, hogy ne álljon a gyökere vízben. Néha zuhanyozza, ha poros a levele. Kb. ennyit teszünk vele.
Ja, a huzatot ő sem szereti.
Szia Mézontófű!
De jó, hogy vagy! Igen, igen, Ő az.
Mennyit nőtt 2 év alatt? Télen is a szobában tartod?
Az úgy volt, hogy kirándultam az Oázisba, és ott olyan növényt kerestek, ami a VV-ben vagy BB-ben? volt. Az eladó rávágta, hogy Zamia, csakhogy én azokból a műsorokból egyet sem láttam, így a növényt sem, csak azt hallottam, hogy valami gyönyörű növény az. Elkezdtem keresni, aztán a kiállításon meg is vettem. Volt ahol Zamiának, Zamiococcusnak hívták, az általad írt néven sehol sem hívták.
Hálásan köszönöm, ilyenem van.
Sol boszi!
Vegyél ilyet, nem bánod meg. :-))
Milyen begóniád van, mert ugye sokféle van belőle.
Az újabb linked levélformája hasonlít a Zamiára, de nem ilyen vékonyak a levelei, hanem húsosak. Lehet, hogy nem is Zamiám van? Vagy ebből is van többféle?
Az imént,takaritás közben megvizsgálgattam a Begoniámat.Már egy éves és háromszor nyilt,amiota megvettem.Már tavasszal láttam,hogy kinötte a cserepét,de nem mertem hozzányulni,mert a könyvek azt irják,hogy felesleges átültetni,mert a Begonia nem egy hosszu életü növény.Az enyém már egy éve virul itt nekem és ápolgatom is ahogy csak tudom,de mostanra már tényleg ráférne egy átültetés.Most mi a frászt csináljak?Ŕt merjem ültetni,vagy ne?Félek,hogy nem fogja tulélni.Segitség!!!!!:-)))))
Hát a kukázásról meg annyit, hogy a hétvégén volt a kerületben lomtalanítás. Gyanútlanul mondtam a páromnak, hogy menjünk el biciklizni. Vittük a 2,5 éves lányomat is, úgyhogy el lehet képzelni, hogy két mountain bike-n mennyi plusz hely volt. Útközben beszereztünk több méter virágfuttató hálót, tudod, amit fal mellé fel lehet rögzíteni és rá lehet futtatni a hajnalkát, feketeszemet stb. Utána még láttam sok-sok kidobott kosarat, amit lehetett volna használni virágtartónak teraszra, ill. egy kb. 35 cm átmérőjű sértetlen agyagcserepet. De sajnos ezek már nem fértek fel a bringára... Majd legközelebb...
Szioka:-)
Most,hogy otthon jártam,már csak kiváncsiságbol is benéztem néhány virágüzletbe.Hát majdnem hanyat vágtam magam az áraktol.Magyaro. igencsak megdrágult,söt akárhányszor csak hazajutok,valami mindig drágább,mint utoljára.:-(
Persze,lehet kapni,fura is lenne,ha itt nem lehetne bármit is kapni,de elég borsos az áruk,mint általában az ilyen lassan növöknek.Csendben bevallom,"hétköznapokon" ilyesmit nem tudok magamnak megengedni,ezért én többnyire az árengedményes dolgokra várok.A drágábbakat meg kérem szülinapra,karácsonyra,stb.:-)))
Jajj,tegnap kutyasétáltatás közben véletlenül bekukkantottam egy bozot alá,és találtam négy nagyon szép agyag virágcserepet kidobva.Kettönek picit le van pattanva a széle,de egyáltalán nem feltünö.Gyorsan be is raktam öket a kocsiba és már csak beleültetnivalot kell keresnem:-)))Azért remélem nem sokan láttak meg,miközben a kukázás közben a hajam jol belegubancolodott egy ágacskába:-)))))))))))Hiába no,magyar vagyok:-)))))
Hát ez a kép tényleg a cycasra hasonlít, de a leírás is 100%-ban az övé. Az meg, hogy nem kapható, engem nagyon meglep, mert szerintem nagyon sok helyen kapható, kiállításon még egész kis méretben is - na persze én Magyarországról mondom ezt. Sol boszi, ha szeretnél ilyet, itthon kapsz, bár itt sem olcsó...
Hát, nem tudom. A keresők hoznak ilyen képeket, de nem vagyok benne biztos, hogy ilyen az enyém. A képen ez a Cycasra hasonlít. Az enyémnek a pozsgásokhoz hasonlóan vastag, fényes levelei vannak. Szóval a keresztmetszete szerint is vastag és szélességben is vastagabbak a levelei. Nem tudom, érthető-e? Önállóan, egy-egy levél formája a Ficus benjaminara hasonlít, különben meg párosan összetett. És gumói vannak, mint az Asparagusnak, csak gömbölyűek, de jó nagyok.
Az nem lenne baj, ha lassan nőne.
Szioka:-)
Na,ha legalább már hasonlit hozzá,akkor mindenképp megérte:-)))A lényeg ugy is,hogy a növénykéd jol érezze magát.Azt meg lehet latin név nélkül is:-)))))))))
Szioka:-)))
Sajna csak egy hetecskére futotta otthon,ugyhogy nem volt idöm a kiállitásra elmenni,de annak is nagyon örülök,hogy ujra láthattam a családom és a barátaim:-)))))))
A Zamiádrol ennyit találtam:
Kinézetével ellentétben semmi köze a pálmákhoz.Ö ugyanis egy páfrány.Nagyon régi faj,állitolag már 150 millio éve él a földön.Szereti a fényt,söt a tüzö napot is.A földje legyen könnyen vizáteresztö,mert bár szereti,ha a földje mindig gyengén nedves,de ha vizben áll,azt nem éli tul.Amint elkezd egy levél nöni,hetente tápoldatozni,egyébként elég havonta.Nem kedveli viszont,ha a levél növése közben megváltoztatják a helyét,vagy akár elforgatják.Egyszovel ugy hagyni ahogy van.Nagyon lassu a növése,az évente egy-két uj levél teljesen normális.Amugy azt irják,hogy nem egy igényes joszág:-))))
Nagyon tecc ez a növényke,már nekem is régota fáj rá a fogam,de alig kapni,ha meg kapni,akkor tul drágán:-))))
Sok sikert hozzá!!!!:-)))
De sokszor még a latin nevekben sem igazán lehet bizni.Amikor képkeresek és bepötyögök egy latin nevet,hát néha kidob nekem vagy ötféle növényt.Ennek a "leopárdpálmának" a latin neve alatt is találtam vagy háromféle növényt,de csak ennek volt foltos a szára.Egyébként biztosan hivják "zsiráfpálmának" is,mert ezzel a névvel inditottam a keresést.:-)))Az ember már csak abban lehet biztos,amit lát,vagy sokszor még abban sem:-)))))))))))))
Amire én gondolok, azt kígyófa néven ismerem, bár az enyémek még élnek és virulnak, a télre való készülődésnek semmi nyoma. Valóban gumós, foltos a szára, a levelei (koronája) viszont csak egysoros, úgy tűnik, mintha karéjos lenne, de inkább hullámosnak mondanám...
Én télen nem szoktam öntözni, tavasszal is csak akkor kezdem el, amikor látom, hogy már kibújt a földből. A virága állítólag elviselhetetlenül büdös, de az enyém még soha nem virágzott, pedig 7 éves.
Zsiráf - leopárd, madár - madár.
Tudom, hogy egy halandónak nehéz a latin, de aki növénnyel (állattal) foglakozik az ne féljen tőle, majd bekejön. Sajnos a magyar elnevezések nagyon bizonytalanok, ugyanazon a növénynek az ország különböző részén más a neve. (pl: pitypang, kutyatej, kákics, gyermekláncfű). 4 növény van amit a népnyelv aranyesőnek nevez. Létezik egy könyv a magyar növénynevekről de nagyon keveseknek van meg. Egyik hires kertész mesélt az életéről, azt mondta, hogy az apja naponta kikérdezte és 50 növény latin nevét kellett felmondania.
Szioka:-)))
Nos,találtam valamit,ami a leirásod alapján ráillik a növénykédre,de ezt nem "zsiráfpálmának",hanem leopárdpálmának nevezik.Remélem ez lesz az:-))))
én itt találtam meg a pontos leírását, amiknek a sok magyar neve közül az egyiket, vagy a 2 szóból álló latin nevének egyik felét ismertem
www.kertpont.hu de volt olyan magyar név, ami csak itt szerepelt (a növény latin neve és leírása mindkét helyen) edenkert.hu
például, ha rákeresel a pálma szóra, mindnek megnézed a képét, talán megtalálod a "zsiráfpálmádat"
saját példából okulva, mielőtt hazaviszünk egy növényt érdemes megtudni a nevét és az igényeit, nekem nem egy növényem volt, amiről sok hónapos gondozás után kiderült, hogy nem olyan helyre való, ahol én lakom, rossz esetben nem érte meg a tavaszt, jó esetben alajándékoztam
Sziasztok!
Most fedeztem fel ezt a topikot, de jó, hogy van! Kérdésem lenne: Van egy "sárkánypálmám", mi ennek a latin neve?
tudtok segiteni?
Köszi: BB
Az lehet, hogy a szárazság volt akkor :(( Nem egy nagy növénygondozó ez az én barátném... De a levelei gyönyörüek voltak, pont tegnap pottyant le az a két ág.
Elhullot egy pár levele alulról, szerintem még próbál magához térni.Biztos nem volt egy nagy öröm számára, hogy megtépáztam a kis vacak gyökerét. Még várok, de ha halódni kezd akkor, megcsinálom amit írtál.
Más. A barátném szobafenyője, pikk-pakk úgy le dobta két ágát, hogy csak na. Pedig semmi előzménye nem volt, olyan szép zöld. Érdekes. Mitől lehet?
Vészhelyzet!!!!!
Láttam én hogy sárgulgat a levele, a dracaenámnak, na de ilyent, kiürültek a gyökerei. Nincs elrohadva, mert nem nedves, csak üres belül.
Na ezeket leszedegettem, és visszatettem a cserepébe, meg adtam neki egy kis új földet. Szerintetek, mit csináltam már megin, bénán? Egyszer, már előadta ezt a hullatom a sárga leveleim akciót, de akkor túll locsoltam, azóta tudom, hogy 10 naponta szabad, és meg is szoktam nézni, ha nedves a föld, akor nem itatom.
Volt nállam egy tök jó könyv, a könyvtárból, kifénymásoltam a felét, de még az sem ír semmi okosat. :((
Helló! Mi van ? mindenki kiült a kertbe?
Voltam a tescoban, és van 30' cserép 499-ért. Nagyon jó! Szép, még valami minta is van rajta!
Persze ez most nagy nekem, de azért nem hagytam ott! Na megyek átültetek.
Az enyém 1.10, és minden télen lehull a levele.
Lehet , hogy ez lombhullató fajta :)))
Lehet látni rajta, hogy melyik évben mennyit nőtt, nindíg télen véknyabb, aztán, meg meghízik...