Szép napot Mindenkinek!!!!A ronda idő dacára is!!!!
Szeretnék pár kérdést feltenni ,hátha kapok segitséget. Adott egy 2x2 méteres homokos kert./a többi füvesitve/ Ez a picike lesz az én konyhakertem. Mikor 4 hónapja ideköltöztünk,azonnal elvetettem 1 zacskó petrezselyem magot.Csoda szép,rengeteg. Ebből kiindulva szeretném megtudni,hogy mit érdemes ilyen apró területre ültetni,ami birja ezt a földet.
Bevallom, igyekeztem előnyös oldaláról megmutatni. De hogy tökéletes legyen a kép, és ne legyen hiányérzeted, megmutatok egy kinagyított részletet. Rohad azért itt-ott a jégsaláta, pláne, mióta esik az eső. De kevésbé, mint szokott, marad elég. Kicsit rágott is. Locsoltam, mióta fejesedik, csak a sorok között kannával. Csigák vannak, dobálom át őket a patakpartra. Poloskák is vannak, csak nem a salátán, és nem zavaró mennyiségben. Fotóztam azt is, gyönyörűek, majd máskor felteszem. Bogár sokféle van, esznek növényt, eszik egymást, nem bántjuk őket.
Semmit se értek. Szép saláta! Hol vannak a csigák?Poloskák?Bogarak? Intenzív napsütés által elszíneződés,beégés? Szárazságban locsolni kellett,a levél peremén gomba?
Lopótökök. 1, 2. Ebből van a kerítésen is 8 db., meg a körtefán is összesen 6. 10-ben bízom, hogy meg fogom tudni szárítani, a többiben csak halványan reménykedem. A fal túloldalán a szomszédasszonynak is lesz kettő. 3, 4. A kert végében a komposztból elég sok kikelt, párat meghagytam. A legtöbbnek lapított termése van, ezeket nagyon takarja a lomb, nem fotóztam le. A birsalmafán gömb alakúak nőnek.
1, 2. Az áttelelő saláták, amik elszórt magból keltek és szétültettem. Lehet, hogy idén kell megenni, túl fejlettek, lassan kezdenek fejesedni. 3. Káposztarépák. A lomjuk szép, a répájuk kicsi. Télire bent hagyom az ágyásban letakarva. Mellettük a függönnyel letakart téli retkek, a másik szélén egy sor pasztinák. 4. Galambbegy saláta pár kósza áttelelő salátával. Kissé hézagos, erősen turkálták a rovarok. Nem baj, valószínűleg elég lesz, van máshol is a kertben. Mellettük van a céklaágyás, a széle látszik. 5. Bimbóskel kaporral. Ezt azért fotóztam le, mert olyan szépek együtt.
Pár napja csináltam pár képet. Amilyen szar idő jön, lehet, hogy idén az utolsókat az ágyásokról. Ma elkezdtük enni a jégsalátát. Utánanéztem a naptáramban, augusztus 3-án vetettem, mindet, ami ezeken a képeken látható.. Az üvegházban volt még pár nyamvadt kígyóuborka, hagymával, paradicsommal, paprikával csináltam egy nagy tál vegyes salátát. 1. Az ágyás, ahová elvetettem a salátákat és valamivel korábban némi kaprot. 2. Egy fej jégsaláta 3. Római típusú saláta (Chartwell) 4, 5. Az üvegház mellé átültetett tövek az előző ágyás sűrűjéből. Ezek le vannak maradva, későbbre jók lesznek, ha el nem fagynak.
Persze függ attól, hogy mit nevezel valaminek... Ha téli salátát vetsz, abból még lesz palánta idén.Egy széparcú csiga nagyon tudna örülni egy ilyennek, ha éhes...Hogy neked mire elég,háát...
Persze, kibír, de azért november-decemberben néhány fok mínusznál hidegebb is lehet, akár tartósan is. Éjszaka egy fűtetlen fóliában legfeljebb 2-3 fokkal van melegebb, mint kint, de néha annyival sem. Lehet, hogy megmarad, nem fagy ki könnyen a saláta, de szerintem idén már nem fog befejesedni. Az áttelelő salátát gyakran vetettem szeptemberben, elég jól megnőttek szép palánta méretűre, és tavasszal befejesedtek. Tehát fóliában meg lehet próbálni, ha nem lesz nagyon hideg tél, megmarad, csak szerintem jövőre fogjátok megenni.
Szerintem erre az évre már késő. Augusztus közepén vetettem jégsalátát, most már fejesedik a helybe vetett, amit átültettem, még nem. Az két hónap. Pedig meleg van.
Ha salátát vetek mostanában el, akkor lesz még belőle valami az idén? ugy tom h enyhén fagytűrő a saláta...vagy esetleg lefóliázva szabadföldön? vagy ha fűtetlen fólia alatt a hagymasorok között még megterem,nem?
Nekünk csak levélpetrezselyem szokott lenni, az elszórt magból már ősszel elkezd kelni, és legtöbbször elég jól áttelel. De ha nem, kel még utána tavasszal is. Nem ágyásban tartom, csak az út szélén, meg itt-ott elszórva, ahol épp nincs útban. Valamennyit mindig hagyok virágozni. Ha van helyed, próbáld ki, legfeljebb tavasszal pótolod, ha nem sikerül. Gyökérpetrezselymem egyszer volt, végigették a pockok az egész sort, ősszel ki lehetett gereblyézni. Húslevest nem főzök, másba nem hiányzik, inkább nem vacakolok vele.
Mi Gödöllőn a mezőgazdasági boltban szoktuk venni. Nem mindig van, de meg lehet rendelni, milyen szélesből hány méter kell. Érdemes azt is megmondani, hogy ne legyen túl vékony, mert az idén megjártuk. Rettentő laza szövésűt kaptunk, összecsoporosulnak rajta a szálak, a sűrűsödések mellett nagyobb lyukakat hagyva. Nagyon könnyen ki is lyukad. A fólia végén Lutrasil light felirat van, na olyat nem érdemes venni. Volt még egy szám is középen a toldásnál, az sajnos már eltűnt róla, de talán ennyi adat is elég. Most kicsit izgulok, nem lesz-e kukacos a retkünk. Nemsokára kiderül, már szép nagyok, lehetne enni, csak még a paradicsom jobban esik. Betakarva még jó darabig nem fog megfagyni. Barkácsáruházakban is szokott lenni fátyolfólia, de úgy emlékszem, ott elég kicsi darabokban csomagolva és drágábban. Mindenképpen méterben érdemes venni.
ldségmagot érdemes most elrakni? Mennyire fagyveszélyes? Van egy ismerősöm aki már évek óta ilyenkor teszi el a zöldségmagokat. Aszongya h mire bejön a hidegebb idő addigra kicsi levelei lesznek (a zöldségnek :-)) és igy leht a legkorábban kiszedni a földből. A sárgarépát én szvsz nem raknám el télére mert ugy tom nem bírja a hideget. Vélemény?
A másik topikba már leírtam, de akkor ide is: Az a biztos, ha letakarod fátyolfóliával. A növények illóolajának riasztó hatása nálunk eddig sose érvényesült megbízhatóan.
Most jutottam odáig hogy dughagymát ültetek tavaszra újhagymának, ikersorosan csinálom bakháttal. Két sor között van ca. 30 cm. közé majd tavasszal retket akarok vetni. szerintetek működni fog? azt olvastam h igy nem kukacosodik a retek a hagyma illóolaja miatt...
Én még sosem láttam salátán levélbolhát. Tripszet már igen, de Szkapi salátái a képen egészségesnek látszanak. Ha nem olyan fajta, akkor inkább valami élettani oka lehet, hogy nem akar fejesedni. A retkeken szoktak lenni, alaposan ki is csipkézik. De azok a bolhák csak a káposztaféléket szeretik, állítólag a saláta távol is tartja őket.
A kései kiültetés, nem kellő vízellátás, vagy a csigák nagyobb foku levélrágása -amikor még kisebb a növény -, vagy kertibolha levélnedvszívása okozhat beérés késést.
A bolhák jelenlétét csak akkor érzékeled amikor már sokan vannak és akár a zizzenő mozgásra az ugrásukkal hangot adnak. Ők nem ülnek meg a leveleken ezért nemis tudható, hogy vannak. A levélnedvek kiszívásával kárósitják a növényeket. Igazán nem finnyásak, minden növény számottarthat érdeklődésükre. De többnyire az eper, saláták, mézvirág, karalábé és a káposztafélék a kedveltek nekik.
Én így tapasztaltam.
Bár én nem ások, nem kapálok és nem permetezek, de a mézvirágot nagyon szeretem, és Őt éppenséggel a bolhák miatt az úgynevezett Decis szerrel, háztartási szórófejes flakkonból kell permezetnem.
Érdekes módon eddig soha nem találkoztam pajzstetüvel, csak a mult héten láttam a cirtomfán 2 levelén. Az tudom a pajzstetüről, hogy nagyon szívos tud lenni, ezért aztán jobb híján szintén a Decis szerrel fújtam le. másnap már semmi nem volt a leveleken.
A citromfám klb 2 m magas már, nemis gondoltam lakókra. Pajzstetüről inkább a Leanderrel kapcsolatosan szoktak panszkodni.
Írhatnák tenyészidő kitolódást is, de ez nem igaz a késebbi szabadföldi kiültetésre.
Nálunk a hétvégén alighanem meg fogja csípni. Aztán tökszüret. Nem feltétlenül várnám meg a fagyokat, de most így sikerült. Flanell! Érdekel a Pannónia krumpli? Korai, már volt róla szó. Most mérjük fel a rokonságban, kinek mennyi kell, már szeptemberben meg kellett volna rendelni Mórahalomról. Talán még jövő hét elején sem késő. Gödöllőn lakunk, azt hiszem, valahogy el tudna jutni Hozzád ültetésig. Persze lehet, hogy máshol is lesz.
A sütőtököt kell megcsípni a dérnek, de nem ezt a narancssárgát, hanem a hagyományos fehéret. Ennek sem árt éppen, de különösebb jelentősége nincs. Ezt már lehet enni. Csak azért érdemes a szárán hagyni, mert így jobban eláll, tovább tud nedvességet felvenni. A zölden leszedettek is be fognak színesedni, de nem lesznek igazán jó ízűek.
Sziasztok. Sütőtököt, laskatököt, dísztököket mikor kell leszedni? Sütőtököm az ilyen sonkaformájú, van amelyik már narancssárgás színű, a legtöbb sötétzöld még, a laskatök még néhol virágzik de már sok focilabda nagyságú van rajta, a dísztökök meg szép színesek. Melyiket kell megcsípje a dér? Sütőtököt biztosan, de már leszedve? Cukkini patisszon már letermett.